Vinul roșu: beneficiile, proprietățile și efectele

Vinul roșu: beneficiile, proprietățile și efectele

27.02.2017 13:42

Vinul roșu este una dintre cele mai sănătoase băuturi alcoolice, având numeroase beneficii pentru inimă, circulație și creier.

 

Statisticile arată că vinul roșu este preferat de majoritatea persoanelor, în detrimentul vinului alb și rose, consumate în cantităti mult mai mici. Indiferent că îl preferi alături de o mâncare bună sau că îți place să îți torni un pahar după o zi lungă, vinul roșu poate avea efecte terapeutice asupra organismului, cât timp îl consumi cu moderație.

 

Când și unde a apărut vinul?

 

Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi din lume. Există numeroase dovezi arheologice care demonstrează că acesta era consumat încă din anul 6.000 î.H., în Georgia, Iran, Grecia și Armenia. Grecii îl divinizau pe Dionis, denumit Bachhus de romani, care era zeul vegetației, al pomiculturii, al vinului, extazului și al fertilității, în timp ce în cultura evreiască, ritualul vinului era unul moștenit  încă din vremurile biblice și un simbol-cheie din Cina cea de Taină.

 

Producția și consumul de vin au crescut semnificativ în secolul 15, grație expansiunii imperiilor europene. Mult timp, vinurile din Europa erau considerate net superioare celor din alte părți ale lumii, dar spre finalul secolului 19, multe soiuri de viță de vie au fost exterminate de epidemia de filoxeră, o insectă dăunătoare, care atacă rădăcinile plantei și care a fost adusă din America de Nord. Efectele au fost devastatoare pentru podgoriile cu viță de vie, care nu aveau imunitate la un astfel de dăunător. Acest eveniment a fost unul benefic pentru vinurile nord-americane, care au căpătat în acea perioadă o reputație tot mai bună, ajungând să rivalizeze cu cele produse în Franța sau în Italia.

 

Acum, există doar 10 țări care produc 80% din producția totală de vin, iar Franța și Italia conduc topul, urmate de Spania, SUA, Argentina, Australia, Germania, Africa de Sud, Chile și Portugalia, al cărei celebru vin de Porto o include în top 10.

 

shutterstock_446222491.jpg

 

Vinul roșu: vitamine și minerale

 

Singurul mineral important care se regăsește în vinul roșu este manganul. Acesta are proprietăți care protejează celulele de procesele de oxidare care apar în urma stresului și neutralizează radicalii liberi. Manganul îți poate accelera și metabolismul, ajută la dezvoltarea cartilajului osos și la vindecarea rănilor. Un bărbat are nevoie de 2,3 mg de mangan zilnic, în timp ce doza recomandată pentru femei este de 1,8 mg. Un pahar de vin roșu conține în jur de 0,2 mg, adică între 9-11% din doza zilnică recomandată.

 

Vinul roșu mai conține și alte minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, fosfor sau fluor. Elecroliții din potasiu și sodiu sunt importanți pentru menținerea masei musculare și a funcționării corecte a inimii. Alte minerale din vin, zincul, seleniul și cuprul acționează ca niște antioxidanți care protejează celulele sănătoase ale inimii. Vinul roșu conține și o cantitate mică de fier, care ajută la îmbunătățirea transportului de oxigen spre celule.

 

Vitaminele din complexul B, care se găsesc în vinul roșu sunt extrem de importante pentru organism. Vinul roșu conține și tiamină, niacină, riboflavină, acid pantotenic, folați și vitamina B6. Aceste vitamine îți ajută metabolismul să funcționeze corect, ajută la formarea de noi celule roșii și protejează celulele neuronale.

 

În vinul roșu se mai găsesc, în cantități mici, și vitaminele A și K. Vitamina A este esențială pentru vedere, deoarece menține elasticitatea membranelor din jurul ochilor, menține elasticitatea pielii și îți ajută oasele să se refacă. Vitamina K ajută la coagularea sângelui și vindecă rănile.

 

Vinul roșu: beneficii pentru sănătate

 

Consumat în cantități moderate, vinul roșu poate avea numeroase beneficii pentru sănătate:

 

 • Reduce riscul de cancer. Studiile au arătat că vinul roșu scade incidența cancerului de colon, de ovare sau de prostată.

 • Reduce riscul de demență. Vinul roșu protejează celulele neuronale de boli degenerative și le menține sănătoase.

 • Reduce riscul de depresie. Un studiu a arătat că persoanele în vârstă care consumă între 2 și 7 pahare de vin pe săptămână suferă mai rar de depresie sau de anxietate.

 • Reduce rezistența organismului la insulină. Vinul roșu poate să protejeze împotriva diabetului, pentru că îți crește sensibilitatea la insulină.

 • Reduce riscul de diabet de tip 2 la femei.

 • Scade riscul afecțiunilor cardiovasculare. Resveratrolul din vin protejează inima și elasticitatea vaselor de sânge, ajutând la o buna funcționare a sistemului circulator.

 • Împiedică formarea cheagurilor de sânge și scade riscul atacurilor cerebrale.

 • Scade nivelul de colesterol „rău” din sânge. Resveratrolul crește nivelul de colesterol bun din sânge și ajută la reducerea colesterolului rău, ceea ce are numeroase beneficii pentru sănătatea întregului organism.

 

Valori nutriționale ale vinului roșu

 

Pe lângă antioxidanți, vinul roșu conține și nutrienți importanți pentru organism. Iată care sunt valorile nutriționale pentru 100 de mililitri de vin roșu:

 

 • Calorii: 65

 • Proteine: 0,1 mg

 • Carbohidrati: 2 mg

 • Grasimi: 0

 • Fibre: 0

 • Vitamina B1: 0,01 mg

 • Vitamina B2: 0,02 mg

 • Potasiu: 100 mg

 • Magneziu: 20 mg

 • Fosfor: 20 mg

 • Calciu: 7 mg

 • Fier: 0,9 mg

 • Colina: 2 mg

 

Numărul de calorii pentru 100 de ml de vin roșu poate varia în funcție de soiul de struguri din care este făcut, dar și în funcție de ce îndulcitori conține și ce concentrație de alcool are. Există mitul că vinul dulce este mai bogat în calorii decât cel sec, însă trebuie să știi că un vin cu o concentrație mai mare de alcool poate să depășească numărul de calorii ale vinului dulce.

 

Câte soiuri de vin roșu există?

 

Există mai multe tipuri de vin roșu, în funcție de soiul de struguri din care este făcut și de aromele care îl caracterizează. Iată care sunt cele mai apreciate tipuri de vin din întreaga lume:

 

Merlotul face parte din categoria vinurilor ușoare și se evidențiază printr-un gust subtil, cu arome de prune, mure și plante. Este vinul perfect pentru începători sau necunoscători și poate fi asociat cu o gamă largă de preparate.

 

shutterstock_285311690.jpg

 

Shiraz sau Syrah este fabricat mai ales în Australia, California și Franța și este ușor de identificat datorită aromei puternice de coacăze negre și de fructe sălbatice. Shiraz nu este unul dintre vinurile pe care să le găsești adeseori pe rafturile magazinelor. Aromele din acest tip de vin îl fac ideal pentru asocierea cu fripturile din carne de vânat sau de vită.

 

Cabernet Sauvignon este cel mai popular tip de vin roșu din lume, după Merlot, și este cultivat de toate țările mari producătoare de vin, în special în Australia, Chile, Franța și California. Are note bogate de coacăze, ardei gras și un buchet bogat, cu o textură fină, dar ușor înțepătoare, ceea ce îl face ușor de recunoscut printre somelieri. Este perfect la mesele cu preparate din carne roșie.

 

Pinot Noir este un vin rar, cultivat în special în Austria, California, Franța, Oregon și Noua Zeelandă și este considerat o băutură elitistă, pentru că se numără printre cele mai nobile vinuri din lume. Pinot Noir are o aromă parfumată de cireșe, prune și căpșune, cu note ușoare de frunze de ceai, și o structură delicată. În asocierile cu mâncarea, Pinot Noir face pereche bună cu carnea de miel sau cu preparatele din pește, în special sushi sau somon.

 

shutterstock_496312255.jpg

 

Ce este resveratrolul și care sunt efectele terapeutice ale acestuia?

 

Resveratrolul face parte dintr-un grup de compuși numiți polifenoli. Aceștia sunt antioxidanți care îți protejează organismul împotriva radicalilor liberi, încetinesc procesul de îmbătrânire și previn bolile de inimă și cancerul. Resveratrolul este cel mai puternic antioxidant cunoscut și se găsește în special în coaja strugurilor, dar și în acele fructe de pădure de culoare mov, precum murele sau afinele. Beneficiile acestui antioxidant pentru organism sunt nenumărate: acesta reduce inflamația din vasele de sânge, scade colesterolul și împiedică formarea cheagurilor de sânge care pot provoca atacuri cerebrale.

 

De asemenea, resveratrolul împiedică formarea și răspândirea celulelor canceroase, iar studiile arată că acest antioxidant omoară încet celulele bolnave, ajutând corpul să își regenereze celulele sănătoase într-un ritm mai rapid. Resveratrolul protejează creierul și scade riscul afecțiunilor degenerative, precum Alzheimer sau Parkinson.

 

În cazul persoanelor predispuse la diabet, resveratrolul crește sensibilitatea organismului la insulină, ceea ce scade riscul de a face această boală. Iar o nouă cercetare analizează efectul acestui antioxidant asupra genei SIRT1. Oamenii de știință cred că resveratrolul ar activa această genă, care ne protejează de obezitate și reduce efectele procesului de îmbătrânire.

 

Cât și în ce condiții trebuie consumat vinul roșu?

 

Un studiu al Universității din Nebraska a concluzionat că cel mai bun moment pentru a te bucura de un pahar de vin roșu este seara. Vinul te ajută să te relaxezi și să scapi de stres, având un efect inhibator asupra producției de cortizon din organism, cunoscut și sub denumirea de hormon al stresului. Astfel, un pahar de vin înainte de culcare te ajută să adormi mai ușor și să te odihnești mai bine.

 

În ceea ce privește cantitatea optimă, aceasta diferă de la femei la bărbați. Asociația Americană a Inimii recomandă femeilor să consume cel mult un pahar de vin de 150 de ml, în timp ce doza indicată pentru bărbați este de 300 de ml, adică maximum două pahare. Diferența vine din modul în care fiecare organism metabolizează și absoarbe alcoolul, acest proces fiind mai rapid în cazul femeilor. Un număr de 4-7 pahare de vin pe săptămână te ajută să te bucuri de toate beneficiile acestei băuturi și să nu îți pui sănătatea în pericol.

 

shutterstock_223331338.jpg

 

Care este temperatura optimă de servire a vinului roșu?

 

Vinul roșu și cel alb au temperaturi diferite de servire. Scopul este acela de a găsi temperatura ideală, care să elibereze toate aromele băuturii, fără a-i afecta în niciun fel gustul. Somelierii iau în considerare inclusiv temperatura paharului de servire, astfel încât să obțină cel mai bun gust posibil. Vinul roșu se servește, de regulă, la o temperatură cuprinsă între 16 și 20 de grade Celsius, în timp ce vinul alb are o temperatură mai scăzută de servire, între 9 și 12 grade Celsius.

 

Este adevărat că vinul roșu îngrașă?

 

Un studiu arată că persoanele care consumă un pahar de vin de 4-6 ori pe săptămână își pot prelungi viața și au un nivel crescut al colesterolului bun din sânge. Iar o altă cercetare publicată în Jurnalul American de Nutriție a descoperit că beneficiile vinului roșu sunt strâns legate de conținutul mare de antioxidanți, care contribuie și la îmbunătățirea digestiei.

 

Altfel spus, consumat în cantități moderate, vinul roșu nu îngrașă. Un pahar de vin de 150 de ml conține aproximativ 125 de calorii, ceea ce nu înseamnă un aport caloric mare, mai ales în cazul unei diete echilibrate. Persoanele care obișnuiesc să bea însă mai multe pahare într-o seară pot acumula un număr însemnat de calorii numai din vin. Așadar, mitul că vinul roșu îngrașă are o bază reală, însă este fals, cât timp consumați această băutură în cantități mici.

 

Vinul roșu este un bun afrodisiac: mit sau adevăr?

 

Vinul roșu se numără printre cele mai puternice afrodisiace cunoscute și poate îmbunătăți libidoul, însă consumat în cantități mari are efectul complet opus. Un grup de cercetători italieni a descoperit că vinul roșu crește libidoul femeilor mai mult decât o fac alte băuturi, deoarece stimulează circulația sângelui din zonele erogene ale femeilor. Pentru bărbați, vinul roșu crește nivelul de testosteron din sânge, un hormon de care depinde apetitul sexual.

 

Cuplurile care vor să se bucure din plin de efectele vinului roșu asupra vieții lor sexuale pot alege să împartă o sticlă, astfel încât niciunul dintre parteneri să nu consume mai mult de două pahare. Aceasta este limita dincolo de care vinul roșu nu numai că nu stimulează apetitul sexual, dar poate afecta și performanțele ambilor parteneri.

 

Vin Roșu: Contraindicații

 

Unul dintre cele mai cunoscute mituri despre vinul roșu este că acesta nu este indicat persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace, diabeticilor, celor care au probleme cu tensiunea sau celor care au un risc ridicat de atac cerebral. Dacă suferi de una dintre aceste afecțiuni, este bine să ceri părerea unui doctor înainte de a consuma vin. Există numeroase studii care au dovedit că vinul roșu ajută sistemul circulator și, contrar mitului, poate ajuta persoanele care au hipertensiune, însă acest lucru este valabil doar pentru un consum moderat, de maximum un pahar pe zi. De asemenea, vinul roșu scade nivelul colesterolului rău, îmbunătățește elasticitatea vaselor de sânge, previne formarea cheagurilor de sânge și sensibilizează organismul la insulină, ceea ce poate fi de ajutor pentru persoanele care suferă de diabet.

 

Femeile însărcinate nu au voie să consume niciun tip de alcool, iar aici intră și vinul. Alcoolul crește riscul malformațiilor la făt, așa că medicii recomandă să fie evitat pe timpul sarcinii. În cazul femeilor care alăptează, acestea au voie să bea un pahar cu vin ocazional, însă doar după ce și-au hrănit bebelușul. În caz contrar, alcoolul poate ajunge în organismul copilului, al cărui ficat și sistem digestiv nu sunt suficient de dezvoltate pentru a metaboliza alcoolul.

 

Trebuie să știi însă că nu toate mărcile de vin sunt la fel de bune. Unii producători adaugă zahăr pentru a îndulci băutura, ceea ce poate fi periculos mai ales pentru diabetici. De asemenea, un vin de calitate nu va conține cantități periculoase de sulfiți și nici conservanți sau aditivi nocivi pentru organism, așa că este bine să citești cu atenție etichetele.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

Distribuie pe:
Postat în Vinuri De:
bautura-online.ro
Comentarii* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii