Vinul alb: proprietăți, beneficii, soiuri și mituri celebre

Vinul alb: proprietăți, beneficii, soiuri și mituri celebre

29.05.2019 17:07

La o cină festivă în care preparatul principal este peștele, lângă o prăjitură cu ciocolată sau seara, când ai nevoie de o gură proaspătă de relaxare după o zi grea, un pahar de vin alb este soluția perfectă.

Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice: cele mai vechi urme arheologice datează din jurul anului 6.000 î.Hr. și au fost descoperite în regiunea Georgiei. Alte descoperiri atestă consumul de vin în Iran, în jurul mileniului 6 î.Hr., și în Sicilia, o mie de ani mai târziu. Din Orientul Mijlociu, vinul s-a răspândit spre vest și a devenit una dintre cele mai populare băuturi din Antichitate. Grecii i-au închinat poeme, iar la egipteni era rezervată faraonilor și preoților de rang înalt.

Strugurii albi au fost, potrivit specialiștilor, primul soi de vin domesticit, cultivat, mai târziu, la scară largă. Cu toate astea, în timpurile moderne, vinul roșu este preferatul multora, uneori pe nedrept, pentru că nu este o competiție între soiurile de vinuri, cel puțin nu din punctul de vedere al culorii.

Diferențe între vinul alb și cel roșu

La prima vedere, diferența dintre vinul alb și cel roșu este evidentă - unul este produs din struguri albi, celălalt din struguri negri. Există însă o etapă esențială în procesul de vinificație, în timpul căreia boabele de struguri iau direcții diferite:

 • strugurii albi sunt zdrobiți și apoi intră în etapa de fermentare;

 • strugurii negri sunt lăsați întâi la fermentat și abia apoi sunt zdrobiți. În acest fel, taninii și pigmenții de culoare din pielițe se păstrează și după zdrobire sau presare.

Pentru că strugurii negri fermentează cu pielițele intacte, în vinul roșu se păstrează o cantitate mai mare de antioxidanți - între care taninii și resveratrolul sunt cei mai cunoscuți. Chiar și așa, acești compuși benefici pentru sănătate se regăsesc și în vinul alb.

Citește și: Vinul roșu: beneficiile, proprietățile și efectele acestuia

Proprietățile nutritive ale vinului alb

Vinul alb conține o serie de nutrienți și vitamine esențiale pentru organismul uman, între care:

 • vitamina B2 (riboflavina)

 • vitamina B3

 • vitamina B6 (niacina)

Într-un pahar de vin alb putem regăsi și câteva minerale importante, dar în cantități reduse. Iată-le pe cele mai importante dintre ele:

 • fier

 • magneziu

 • mangan

 • potasiu

 • calciu

 • fosfor

 • zinc

Câte calorii conține vinul alb

Așa cum am văzut mai sus, vinul alb conține mai puțini nutrienți și compuși chimici decât vinul roșu. Pe de altă parte însă, conține și mai puține calorii. De exemplu, în 100 de mililitri de vin alb sec sunt aproximativ 70 de calorii, în timp ce aceeași cantitate de vin alb dulce conține în jur de 160 de calorii.

Numărul de calorii nu este însă unul standard, ci diferă de la un soi de vin la altul și de la o metodă de producție la alta, pentru că fiecare podgorie are propriile rețete și secrete. Criteriul principal este nivelul de zahăr din boabele de struguri, dar se ține cont și de perioada în care a fost culeasă via sau de fermentare.

Important! Principala sursă de calorii din vin este alcoolul (87%). Cu cât vinul are o concentrație de alcool mai mare (este mai „tare”), cu atât conține mai multe calorii. Dacă vrei să le ții sub control, consumă vin alb cu cel mult 11% alcool.

Beneficiile unui pahar de vin alb

Chiar dacă vinul roșu a avut parte de mai multă atenție din partea cercetătorilor din toată lumea, și vinurile albe au partea lor de beneficii. Singurul criteriu de care trebuie să ținem cont este moderația: potrivit American Heart Association, „consum moderat” înseamnă două pahare de vin pe zi pentru bărbați (aproximativ 200 de mililitri) și unul pentru femei (aproximativ 100 de mililitri). Iată care sunt principalele beneficii ale vinului alb:

Ajută la combaterea stresului oxidativ

Pe lângă calorii, un pahar de vin alb conține și antioxidanți - compuși fenolici care contracarează radicalii liberi din organism și susțin organismul în lupta cu stresul oxidativ. Nu este singurul tip de stres care poate fi combătut de un vin bun: seara, un pahar băut în liniște pe terasă poate fi o metodă bună de a reduce stresul acumulat de-a lungul unei zile încărcate.

Are efect antiinflamatoriu asupra organismului

Antioxidanții pe care-i conține vinul alb contribuie și la ameliorarea unor afecțiuni inflamatorii. De exemplu, un studiu publicat în jurnalul Blood Purification a testat efectele vinului alb asupra a zece pacienți cu boală renală cronică, iar rezultatele au arătat o scădere a indicilor de inflamație.

Poate reduce nivelul de colesterol „rău”

Nu mai e un secret faptul că vinul conține compuși care contribuie la reducerea nivelului de colesterol „rău” (LDL) din sânge și, în același timp, ridică nivelul colesterolului „bun” (HDL). Asta înseamnă că vinul - nu doar cel roșu, așa cum multă lume crede - ajută la îmbunătățirea metabolismului și a funcțiilor inimii.

Ajută la îmbunătățirea funcțiilor sistemului circulator

Potrivit cercetătorilor, antioxidanții prezenți în vinul alb sunt comparabili cu cei care se regăsesc în uleiul de măsline, așa că nu este de mirare de ce dieta mediteraneeană beneficiază din plin de aportul amândurora. Asta pentru că vinul alb este considerat - aproape - la fel de eficient precum cel roșu în îmbunătățirea funcțiilor inimii și ale sistemului circular.

Poate contribui la controlul greutății

Pentru că tot vorbeam mai sus de dieta mediteraneeană, trebuie să spunem și faptul că vinul consumat cu moderație ar putea avea efecte benefice asupra organismului și poate contribui la scăderea în greutate. Vinul alb - mai ales cel sec - are mai puține calorii decât cel roșu, așa că este cel mai recomandat să însoțească o masă ușoară, cu pește și salată.

Îmbunătățește calitatea somnului

La fel ca în cazul dietelor, vinul alb consumat seara cu moderație (nu mai mult de un pahar) poate contribui la un somn de calitate. Asta pe lângă efectul relaxant pe care îl poate avea un pahar de vin consumat la cină, alături de prieteni sau de familie.

Soiuri de vin alb

În lume există mii de sortimente și de soiuri de vin alb - în funcție de varietatea de struguri din care se obține, de podgorie sau de fiecare producător în parte, mai ales că unii dintre ei s-au specializat și în producția de cupaje. Cu toate astea, există două tipuri de vinuri albe, în funcție de cantitatea de zahăr pe care o conține și de soiul de struguri din care este produs.

În funcție de cantitatea de zahăr:

 • vin alb sec

 • vin alb demisec

 • vin alb demidulce

 • vin alb dulce

vin alb bautura-online

În funcție de sortimentul de struguri din care se obține, iată care sunt cele mai cunoscute soiuri de vin alb:

 • Chardonnay. Este unul dintre cele mai celebre vinuri albe seci la nivelul întregii lumi. Este originar din Franța, dar podgoriile s-au extins pe întregul mapamond. Chardonnay se remarcă prin corpolența sa și are arome intense de citrice, așa că nu trebuie să ți se pară ciudat dacă are un gust de lămâie sau de grepfrut. Este o bună alegere pentru o masă cu pește, dar și pentru preparatele din pui.

 • Sauvignon Blanc. Este un soi de struguri foarte popular în întreaga lume și provine din regiunea franceză Bordeaux, celebră deja pentru soiurile de vin roșu Cabernet Sauvignon și Merlot. Spre deosebire de Chardonnay, Sauvignon Blanc are note care amintesc de iarba proaspăt tăiată, iar aromele pe care le-ai putea identifica sunt cele de mere verzi, coacăze sau pepene.

 • Pinot Gris sau Pinot Grigio. Originar din Burgundia, acest soi de viță-de-vie este considerat o variație a soiului de struguri Pinot Noir și este răspândit mai ales în partea de est a Franței, în Germania și în Italia. Acest soi de vin alb este unul cu o aciditate crescută (specific podgoriilor italiene și germane), iar aromele principale sunt cele de lămâie și lime (în special la vinurile din regiunea franceză Alsacia). Un pahar de Pinot Gris merge de minune cu mâncăruri picante, mai ales cele din bucătăria orientală.

 • Riesling. Era cazul să ajungem și la vinurile germane, iar Rieslingul este, de departe, cel mai cunoscut. Leagănul acestui soi este Valea Rinului, acolo unde se află majoritatea podgoriilor de Riesling din lume. Vinurile obținute din struguri Riesling sunt mai ușoare decât cele din CHardonnay, de exemplu, iar aromele principale sunt cele de mere crude. Acest soi de vin alb se potrivește perfect alături de pește, pui, dar și porc.

 • Muscat. Este unul dintre soiurile cu o istorie veche, despre care se spune că a fost primul soi domesticit. S-a răspândit din Persia în întreaga lume, popularizat de culturile egipteană și greacă. Cel mai cunoscut vin produs din acești struguri este Muscatul Ottonel, iar principalele arome ale lui sunt cele de lămâie, trandafiri și piersică. Muscatul stă la baza a nenumărate vinuri licoroase (sau fortificate), mai ales în Franța, și este recomandat ca fiind un vin perfect pentru desert.

Cum se bea vinul alb

Pentru a fi savurat la adevărata lui valoare, vinul alb trebuie băut urmând câteva reguli foarte precise:

vin alb bautura-online

 • Lasă-l la rece pentru o jumătate de oră. Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le putem face cu o sticlă de vin alb este să o punem la frigider și să uităm de ea până când avem musafiri sau vrem să luăm masa. Dacă este prea rece, vinul își pierde aroma și nu mai contează că e Riesling sau Chardonnay - va avea același gust. Pune sticla la rece (fie că e la frigider sau într-o frapieră) cu o jumătate de oră înainte de a-l servi pentru a te bucura de un gust perfect.

 • Folosește paharul potrivit. Spre deosebire de vinul roșu, cel alb se servește în pahare cu o deschidere mai îngustă. De asemenea, e o idee bună să ții paharul de picior, mai ales dacă ai răcit vinul înainte, altfel se va încălzi mult mai repede.

 • Potrivește vinul și mâncarea. Așa cum am văzut mai sus, vinul alb este mai versatil și poate fi servit cu mai multe feluri de mâncare. Cu toate astea, unele soiuri sunt mai potrivite pentru anumite tipuri de cărnuri sau mâncăruri, așa că încearcă să urmezi recomandările noastre în această direcție.

Citește și: Cum alegem vinul și cu ce mâncăruri îl asociem

Cu apă sau fără?

Deși era, într-o vreme, una dintre cele mai populare băuturi în România, șprițul a pierdut teren în ultimii ani. Motivele sunt mai multe, inclusiv faptul că s-a încetățenit părerea că vinul de calitate superioară nu se bea cu apă, pentru că-și pierde aroma și notele distinctive. Pe de altă parte însă, șprițul este una dintre cele mai populare băuturi în Austria (de unde vine și denumirea de spritzen) și în Germania, dar și în Ungaria sau Slovenia.

Până la urmă, este o chestiune de gusturi: mai ales în zilele caniculare de vară, atunci când un pahar de vin este cea mai bună soluție de a ține setea la distanță, vinul alb poate fi combinat cu apă minerală sau (mai rar) sifon. Canditățile de apă și vin pot varia în funcție de preferințele personale, dar cele mai întâlnite combinații sunt 50-50 și o parte vin la două părți apă minerală (așa-numitul „șpriț de vară”).

Mituri despre vinul alb

În istoria milenară a vinului au apărut nenumărate mituri despre această licoare a zeilor - Bacchus era și el un zeu, nu? - și cele mai multe dintre ele erau niște minciuni gogonate, apărute fie din neștiință, fie din snobism. Iată câteva dintre cele mai recente mituri și adevărul despre ele:

 • vinul la cutie este de proastă calitate - vinul ambalat în pungi este, într-adevăr, mai ieftin, dar asta se datorează în principal cheltuielilor mai reduse cu îmbutelierea. Asta nu înseamnă neapărat că este de proastă calitate - metoda de producție și soiul strugurilor sunt singurele criterii care stabilesc calitatea unui vin.

 • vinul alb se servește doar cu pește - mulți pasionați de vin cred că sortimentele albe sunt destinate doar pentru a sta alături de un păstrăv la grătar, însă vinurile albe pot fi servite cu încredere alături de pui, porc sau chiar mâncăruri mai complexe, cum ar fi cea chinezească sau tailandeză. La fel și unele vinuri roșii, care se potrivesc mai bine cu ton sau somon.

 • un cub de gheață în paharul de vin e o greșeală majoră - la fel ca în cazul șprițului, gheața este o chestiune care ține de gusturi. Dacă preferi o băutură mai rece, câteva cuburi de gheață sunt soluția ideală pentru a răcori paharul. În plus, reacțiile termice pot accentua mult mai bine aromele vinului.

 • vinul alb dulce este pentru amatori - probabil te-ai confruntat până acum cu părerile unor amici care susțineau că vinurile seci sau, hai, demiseci sunt cele mai bune. Paradoxal, unele dintre cele mai sofisticate și scumpe vinuri albe sunt dulci. În plus, la finalul unei mese copioase merge de minune un astfel de vin, mai ales dacă alături ai și un desert bine ales.

 • cupajele sunt de calitate inferioară - cupajele sunt combinații de două sau mai multe soiuri de vin și, da, sunt de obicei mai ieftine. Cu toate astea, sunt create de specialiști în domeniu care de multe ori reușesc să obțină un vin de calitate utilizând două soiuri inferioare.

 • vinul alb îngrașă - un pahar de vin alb conține o cantitate redusă de calorii, așa că poate avea un impact redus asupra siluetei. În cazul în care este vorba de mai multe pahare consumate zilnic, abia atunci se poate spune că vinul îngrașă.

Așadar, singurele lucruri care contează atunci când ești în fața unui pahar de vin alb sunt, pe lângă gusturile personale, consumul cu moderație și atmosfera pe care o ai în jurul tău. Nu mai contează că-l bei cu apă sau fără, cu gheață sau la temperatura camerei, lângă un pește la grătar sau alături de o felie de tort. 

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie pe:
Etichete:
Postat în Vinuri De:
bautura-online.ro
Comentarii* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii