Totul despre shoturi. Cum le preparăm și cum le bem corect

Totul despre shoturi. Cum le preparăm și cum le bem corect

12.06.2017 11:05

Shotul este un pahar mic, fără picior, de maximum 25-50 de mililitri, care conține o cantitate mica de alcool tare - de obicei tequila. Shoturile pot fi preparate în combinație și cu alte băuturi - votca, suc de lămâie, grepfrut sau roșii. Poate fi servit alături de sare, piper sau lămâie.

Shotul a fost botezat dupa felul în care se consumă. Cu alte cuvinte, tot conținutul va fi băut dintr-o singură înghițitură. Chiar dacă cele mai populare sunt shoturile de tequila, există mii de rețete după care pot fi preparate.

Gustul specific - se prepară din fructe de agave-, conținutul redus de zahăr, o culoare specifică, dar și omniprezența prin filmele de la Hollywood au transformat tequila într-una dintre cele mai populare băuturi de pe planetă. Originară, aceasta este din Mexic.

Prepararea unui shot a devenit în timp o adevărată artă. La fel și modul în care se consumă.

Cum se prepară shoturile

Cum aminteam mai sus, exista mii de rețete de shoturi. Majoritatea se prepară cu alcool de 40 de grade - rom, whiskey, tequila, votcă sau gin. Dacă vrei să eviți mahmureala de a doua zi, îți recomadăm să alegi un tip de alcool fără culoare - cum sunt votca, ginul, dar și câteva varietăți de tequila.

Shoturile pot fi preparare prin agitare, amestecare, pot fi făcute în blender, pot fi stratificate sau, pur și simplu, turnate în pahar direct din sticla de alcool.

Shoturile pot fi simple sau duble - care in SUA ajung până la 60 de mililitri - și sunt mult mai amuzant de consumat în compania prietenilor. Important în cazul shoturilor este să tranformi consumul de alcool într-o experiență socială. Ridică paharul, spune-le câteva cuvinte prietenilor, bea shotul, apoi pune paharul pe masă cu fundul în sus.

Pregătirea paharelor pentru shot


Paharele pentru shoturi sunt mici și fără picior. Acestea pot fi găsite în supermarketuri sau în mag azine cu mobilă și accesorii pentru casă. Nu au nevoie de o pregătire specială înainte de prepararea băuturilor, însă pot fi scufundate în sare sau zahăr, la fel ca paharele de margarita. Mexicanii au botezat paharele pentru shoturi de tequila caballitos (n.r. căluți).

Dacă vrei să-ți impresionezi, însă, prietenii, poți face pahare de shoturi din gheață. Iar procesul nu este deloc complicat. Alege un pahar mai mare, de marginile căruia vei lipi, cu banda adezivă, un pahar de shot. Umple paharul mai mare cu apa, apoi bagă-l în congelator. După ce apa a înghețat, poți îndepărta paharul de shot și scoate paharul de gheață din cel mare. Paharele astfel obținute pot fi păstrate la congelator până vei avea nevoie de ele.

Ce conține un shot cu alcool

Shotul poate fi simplu, de obicei de tequila, sau poate să conțină un mix de două băuturi. Unele shoturi au și componente nonalcoolice - colorant, fructe etc. De cele mai multe ori sunt servite chiar la bar, unii barmani având rețete proprii, numai de ei știute.
Ingredientele pot varia de la barman la barman, sau de la regiune la regiune. Un shot poate fi servit în țări diferite sub același nume, însă cu ingrediente diferite. Asta înseamnă, bineînțeles, că și gustul va fi diferit.

Metode de preparare a shoturilor

Shoturile pot fi simple sau pot conține un mix de băuturi și ingrediente nonalcoolice:

Shoturile simple - conțin un singur tip de alcool și se servesc fără alte adaosuri, cu excepția tequilei. Aceasta vine la pachet cu lămâie verde și sare, dar poate fi servită și alături de mandarine cu scorțișoară, de exemplu. Pune-ți imaginația la contribuție, pentru că nu există rețeta perfectă de a bea un shot;
Shoturile din mix de băuturi amestecate simplu sau făcute în blender sau shaker - în cazul acestor băuturi, gheața trebuie adăugată prima, dacă este menționată în rețetă. Ar trebui să folosești suficientă cât să răcească toate ingredientele și astfel încât să nu se topească de tot. Depinde aici de mărimea paharelor pe care le ai la dispoziție. Adaugă alcoolul și celelalte ingrediente - suc fără acid, zahăr, piure de fructe, colorant alimentar etc. Evită băuturile carbogazoase - ca sucul sau chiar șampania - pentru că riști să sară capacul shakerului atunci când scuturi. Aceste shoturi pot fi servite alaturi de fructe.

Shotul de tequila - cel mai popular shot

Promovată intens la televizor, dar și în multe filme de la Hollywood, tequila a luat practic cu asalt întrega lume, devenind una dintre cele mai populare băuturi. Tequila este o băutura distilată, care se obține din agava albastră.

A fost botezată după orașul mexican unde a fost produsă pentru prima data - Tequila, aflat la 65 de kilometri de Guadalajara. Se întâmpla în secolul al XVI-lea.

Tequila poate fi găsită într-o varietate de culori - de la limpede și transparentă, până la un maro închis, de chihlimbar. Culoarea variază în funcție de distilare, vârstă și lemnul folosit pentru depozitare.

tequilla

Cum recunosc tequila de calitate

Cele de calitate sunt cele produse în proporție de 100% din agava albastră. Cele mai ieftine au în compoziție 51% agavă, restul de 49% fiind alcool de proastă calitate, cu mult zahăr și caramel, pentru gust și culoare. Adaugă la aceste ingrediente și un proces de distilare prost și vei ști de ce te simți ca și călcat de un buldozer după o petrecere stropită cu tequila de proastă calitate.

Tequila poate fi de patru tipuri:
Blanco/silver - o băutură care nu stă deloc în butoaie și trece din distilerii direct în sticle, cu un gust ușor fructat, tare;
Oro/gold - de fapt, tequila blanco cu adaos de caramel, pentru culoare și pentru a crea impresia unei băuturi vechi;
Reposado - se servește după un proces de învechire de două până la 12 luni, însă nu mai mult de un an. Cele mai comune și mai ieftine varietăți de tequila din Mexic sunt din gama reposado. Este mult mai plăcută la gust decât varietățile blanco;
Anejo - trebuie păstrată timp de unul până la trei ani în butoaie de stejar. Are un gust lemnos;
Extra anejo - a fost creată abia în 2006 și este păstrată în butoaie mai mult de trei ani, având un gust intens, dar subtil în același timp.

Se spune că cea mai bună tequila se bea simplu, în shoturi, fără adaosuri. Dacă nu ești un amator de tărie, însă vrei să te bucuri de această băutură, poți încerca un cockail pe bază de tequila:


Margarita

Ingrediente: 50 ml tequila, 15 ml triplu sec, 30 ml suc de lămâie sau limeta, 50 de grame fulgi de gheață, sare, cupă specială pentru servire;

Mod de preparare: se spală și se răceşte bine cupa, apoi se udă marginile acesteia cu suc de lămâie. Se trece prin sare granulată. Restul de ingrediente se amestecă într-un shaker și apoi se toarnă în pahar, fără să se atingă marginile acestuia.

margarita


Tequila Sunrise

Ingrediente: 4,5 cl tequila, 9 cl suc de portocale, 1,5 cl sirop grenadine, 2-3 cuburi gheață, portocale sau căpșune pentru decor.

Mod de preparare: se toarnă tequila peste cuburile de gheață, într-un pahar înalt, apoi se adaugă sucul de portocale și se amestecă. Siropul grenadine se adaugă la sfarșit, încet. Se va strânge pe fundul paharului, de unde se va ridica ușor. La sfârșit se decorează cu portocale sau căpșune.

Paloma

Ingrediente: 21-25 ml sifon sau apă minerală, 20-50 ml de suc de grepfrut, 15-25 ml tequila, gheață, o felie de lămâie verde.

Mod de preparare: se freacă marginea paharului cu lâmâie și se introduce în sare, apoi se toarnă tequila și sucul de grepfrut peste gheață. Se stoarce felia de lămâie, se adaugă sifonul și se amestecă.

Cum se bea un shot de tequila

Poate o să ți se pară ciudat, însă în Mexic tequila nu este o băutură care să fie servită la shot. În Guadalajara, de exemplu, se soarbe alături de sangrita - o băutură din tomate și citrice.

shot de tequila
În afara Mexicului, tequila este consumată mai ales la shot, alături de sare și lămâie - care fac mai suportabil gustul foarte intens al unei băuturi de proastă calitate.

Dacă vrei să bei un shot de tequila așa cum vezi în filmele americane, va trebui să urmezi acești pași:

Linge scurt dosul palmei drepte, în zona aflată între degetul mare și arătător;
Presară sare pe porțiune, care se va lipi de zona umedă;
Ia o felie de lămâie verde în mână, linge sare și bea shotul dintr-o singură înghițitură;
Acum ia o gură de lămâie.

Poți înlocui lămâia și cu un alt citric sau poți bea puțin suc de ananas, imediat după shot, pentru un gust mai suportabil.

Shotul de alcool - de la gusturi rafinate la teribilism

Consumul de alcool este benefic pentru sănătate, spun medicii. Însă numai cu moderație, atunci când te poate feri de probelme cardiace, boli ale sistemului circulator sau poate reduce riscul de diabet.

Apoi este un element de socializare, poate lega prietenii și relații, subliniază frumos un moment de sărbătoare sau o victorie, adaugă o notă de rafinament și eleganță unei seri în oraș, dezleagă minți și suflete.

Din păcate însă, de cele mai multe ori, consumul de alcool este asociat cu teribilismul și cu accidentele neplăcute. Faptul că este restricționat consumului la liber îl asociază cu pericolul, care îi atrage pe tinerii, chiar și minori, doritori de distracție.

Rețete inedite de shoturi

Există probabil mii de rețete de shot-uri. În funcție de zona geografică, bar sau preferințele barmanului, posibilitățile sunt practic nelimitate. Iată câteva dintre acestea:Kamikaze shot

Ingrediente: 45 ml de votcă, 30 ml triplu sec, 15 ml suc de lămâie verde.

Mod de preparare: se amestecă ingredientele într-un shaker, apoi se toarnă în două pahare de shot.Lemon drop shot

Ingrediente: 25 ml votcă, 25 ml suc de lămâie proaspăt stors, 1 cub de zahăr.

Mod de preparare: ingredientele se amestecă într-un shaker cu gheață până la topirea zahărului.Jägerbomb

Ingrediente: 30 de ml de Jägermeister, jumătate de doză de energizant.

Mod de preparare: se toarnă energizantul într-un pahar mediu, după care se agaugă Jägermeisterul.Zombie Brain Shot

Ingrediente: 30 ml Schnapps de piersici, 1 linguriță de lichior Baileys, jumătate de linguriță de suc Grenadine.

Mod de preparare: ingredientele se tornă pe rând, în ordinea de mai sus, în paharul de shot, cu un efect apectaculos.Jello Shots

jello shots

Ingrediente: gelatină colorată, apă fierbinte, jumătate de pahar de votcă, jumătate de cană de apă rece.

Mod de preparare: gelatina se golește într-un bol și se adaugă apa fierbinte. Se amestecă timp de două minute, până la dizolvarea completă a gelatinei. Se adaugă apoi votcă și apă rece și se amestecă împreună. Mixul se adaugă în shoturi de plastic și se lasă peste noapte sau cel puțin 3 ore la frigider.

Cum trebuie să bei un shot

Există trei reguli atunci când vrei să bei un shot, pe care ar fi bine să le urmezi dacă îți dorești o experiență plăcută:

Asigură-te că ai lângă tine o băutură nonalcoolică - preferabil un suc natural sau carbogazos, din care să iei o gură imediat după shot, pentru a reduce senzația de arsură provocată de alcool. În funcție de preferințe și tipul alcoolului poți adăuga și lămâie sau sare, dacă vrei. Însă și berea poate fi o băutură potrivită care să însoțească shoturile de tequila sau de bourbon. Iar dacă bei whiskey, nu ar fi o idee rea să ai și zeamă de castraveți murați lângă;
Dă capul pe spate în timp ce duci shotul la gură și bei - această mișcare bruscă te va ajuta să înghiți mai ușor;
Respiră pe gură - inhalează aer pe gură chiar înainte să bei shotul. Nu expira aerul înainte să termini de băut, pentru că riști să te îneci. Nu respira pe nas, pentru că astfel gustul puternic al alcoolului se va intensifica;
Înghite conținutul shotului imediat și dintr-o singură mișcare - shoturile nu se sorb, iar alcoolul nu trebuie ținut prea mult în gură, pentru că este intens și riști să te îneci.

Cum NU trebuie să bei un shot

Sunt patru lucruri importante pe care trebuie să le ții minte atunci când bei alcool:

Mănâncă ceva înainte - altfel corpul tău va absorbi alcoolul într-un ritm mai încet. De preferat ar fi să consumi alimente cu multe proteine - carne, brânză, alune etc. Pentru că alcoolul deshidratează, evită să mănânci foarte sărat înainte să bei;
Asigură-te că ai cum să ajungi acasă - dacă ieși în grup, mai bine luați un taxi împreună. Dacă nu este posibil, ar trebui ca o persoană să nu consume deloc băuturi alcoolice și să servească drept șofer pentru toată lumea, la sfârșitul serii. Consumul de alcool este, din păcate, una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere;
Nu depăși dozele zilnice recomandate de alcool - un pahar pe zi pentru femei, două pentru bărbați. Consumul excesiv de alcool este asociat cu tensiunea arterială ridicată, cancerul sau accidentele vasculare. De asemenea, femeile însărcinate nu ar trebui să bea deloc, pentru că alcoolul poate avea efecte devastatoare pentru fetus.

Voi ce shoturi preferați când ieșiți în oraș sau atunci când dați o petrecere?

Sursă foto: Shutterstock.com

Distribuie pe:
Postat în Noutăţi De:
bautura-online.ro
Comentarii* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii