Totul despre bere: Cum se produce, ce tipuri de bere există și care sunt beneficiile ei

Totul despre bere: Cum se produce, ce tipuri de bere există și care sunt beneficiile ei

03.04.2017 13:18

Berea este a treia cea mai consumată băutură din lume, după apă și ceai, și cea mai consumată băutură alcoolică de pe întreaga planetă. Produsă din doar patru ingrediente, ea este și cea mai veche băutură alcoolică din lume, iar referințe cu privire la consumul ei se regăsesc în scrieri datând din vremurile Mesopotamiei Antice.  

Pe o tabletă de lut inscripționată cu 4.000 de ani în urmă se menționează inclusiv faptul că meseria de berar era foarte respectată și că femeile erau cei mai pricepuți berari. Referințe cu privire la această băutură se găsesc și în Marele Cod de Legi al lui Hammurabi, unul dintre regii Babilonului. În acest document se reglementa distribuția și vânzarea berii și se menționa că cei care vând cantități mai mici decât cele menționate vor fi înecați.

Mai jos îți explicăm totul despre această băutură atât de răspândită. Vei afla câte tipuri de bere există, dar și care sunt beneficiile acestei băuturi pentru sănătate.

Cum se fabrică berea?

Berea se fabrică dintr-un lichid ce conține amidon, ce poate proveni din surse vegetale variate. În unele zone ale lumii, puține la număr, se folosesc cartofi sau rădăcini de manioc, însă în cele mai multe cazuri se folosesc cerealele. Se utilizează cereale variate – orzul, grâul, chiar și porumbul.

Procesului de fabricare a berii începe odată cu obținerea malțului, care este, de fapt, orz germinat și uscat. În timpul germinării, în orz se activează enzime ce transformă amidonul în maltoză. Urmează al doilea pas – măcinarea malțului și amestecarea lui cu apă caldă. Se obține o compoziție numită must din bere, care se fierbe timp de circa o oră în cazane de aramă sau oțel inoxidabil.

Urmează adăugarea hameiului, cel care oferă berii gustul amărui și aroma specifică. Hameiul are și anumite proprietăți bactericide, care ajută la conservarea berii. Gustul final al berii depinde foarte mult de această etapă și de acest ingredient – cantitatea, temperatura la care se adaugă hameiul și timpul în care este lăsat el în mustul de bere – toate acestea sunt în măsură să influențeze gustul final al berii.

Amestecul este lăsat la răcit, iar când devine călduț, o temperatură perfectă pentru a adăuga drojdia, se lasă să își facă efectul și să înceapă fermentarea. În cadrul acestei etape, maltoza se transformă în alcool și dioxid de carbon. După câteva săptămâni de fermentare urmează filtrarea berii, despre care vom vorbi pe larg puțin mai jos.

Acesta este procesul de fabricare a berii în linii mari. Desigur, în funcție de rețetele, tipul de bere produs și specificul zonei, fiecare dintre etape poate avea o regulă specială, dar pașii principali rămân aceiași, la fel și ingredientele – malț, apă, hamei și drojdie.

C:\Users\Bunt STD\Desktop\bautura-online@holistic\shutterstock_391005604.jpg

Cate tipuri de bere există?

Berea capătă o textură și o aromă diferite în funcție de fermentație, care poate fi de joasă frecvență sau de înaltă frecvență. Din acest punct de vedere am putea spune că există două tipuri mari de bere. În ambele categorii, însă, regăsim mai multe sortimente deoarece fiecare maestru berar și-a perfecționat rețeta, fără să modifice ingredientele. Numărul total al tipurilor de bere se ridică la peste 50. Berea este dovada vie că din doar patru ingrediente se pot obține o mulțime de feluri de băuturi, arome și gusturi. Iată care sunt principalele tipuri de bere:

1. Bere de fermentație joasă sau Lager

După cum spune însuși numele ei, este vorba despre berile obținute prin fermentarea drojdiei la o temperatură cuprinsă între 5 și 13 grade în prima săptămână și apoi la o temperatură mai scăzută, cuprinsă între 0 și 2 grade. Berea Lager se împarte la rândul ei în mai multe categorii:

Pilsner, Special și Extra Lager

Bera lager este o bere blondă, ce are circa 4 - 5% alcool, o compoziție și o spumă mai ușoare decât alte beri. Este o bere puțin amară și cu o aromă discretă, însă extra lager are o aromă mai puternică. Pilsner este cel mai consumat tip de bere, reprezentând două treimi din producția mondială.

Bock și Black

Ambele sunt beri brune, cu 5-6% alcool, mai tari decât Pilsner. Spuma este una cremoasă, iar aroma puternică și amăruie. Gustul ei se descoperă mai bine la o temperatură ușor mai ridicată față de cea recomandată pentru servirea de Pilsner. Ea se bea la circa 8 grade Celsius.

2. Bere de fermentație înaltă sau Ale

În cazul berii Ale, fermentația are loc la o temperatură cuprinsă între 14 și 25 de grade Celsius și se derulează pe parcursul a 3-6 zile. Berile Ale au, de obicei, un gust mai complex și mai bogat. În cazul berii Ale se folosesc și alte ingrediente în afară de malț, apă, hamei și drojdie, de aici venind și multiplele arome care se regăsesc în gustul berii Ale.

Dintre tipurile de bere de fermentație înaltă se disting India pale Ale (IPA), American Pale Ale (APA), Red Ale, Stout, Imperial Stout, Porter, Strong Ale, Dubbel, Tripel, Quadruppel, Belgian Ale, Hefeweizen, Scotch Ale, English Bitter (ESB). Unele dintre ele au devenit tot mai populare, mai ales în ultimii ani si s-au distins:

India Pale Ale

Berea India Pale Ale (IPA) are o culoare deschisă, cu nuanțe între auriu și chihlimbar. Tăria ei este de 5-7% alcool, iar gustul său este amar, având o aromă puternică de hamei.

Stout

Este o bere brună, cu un gust intens și cu o aromă ce amintește de gustul cafelei. Temperatura recomandată pentru servire este de cirac 10 grade, mai ridicată față de alte beri. Cea mai populară bere stout din întreaga lume este berea irlandeză Guiness.

Alte tipuri de bere

În afară de cele două tipuri a căror principală diferență este temperatura de fermentație, mai există și bere din grâu, în fabricarea căreia se folosește grâul în locul orzului, dar și bere fără alcool, de fermentare joasă obținută fie prin oprirea fermentării, fie prin îndepărtarea alcoolului.

Un alt tip de bere este cel de fermentație spontană. Secretul este că, la mustul de bere nu se adaugă drojdie, iar fermentarea se bazează doar pe simpla expunere a mustului la aer. Se mai numește și bere sălbatică, pentru că drojdia care duce la fermentarea sa este una sălbatică, ce nu provine din culturi. Are foarte puțin acid și puțină spumă și se mai numește și bere lambic. Se produce preponderent în Belgia.

C:\Users\Bunt STD\Desktop\bautura-online@holistic\shutterstock_447242929.jpg

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale consumului de bere?

Berea este una dintre cele mai sănătoase băuturi alcoolice, iar consumul său, în cantități limitate, desigur, poate să aducă mai multe beneficii sănătății. Iată de ce este berea considerată o băutură sănătoasă:

Este bogată în antioxidanți

Berea conține o cantitate ridicată de antixoidanți, de două ori mai mare decât cea din vinul alb. Antioxidanții din bere leagă radicalii liberi produși în procesele oxidative ale organismului. Oxidanții din bere provin din hamei și joacă un rol important în sănătatea sistemului cardiovascular.

Conține mai multe vitamine

Într-un pahar de bere găsim mai multe vitamine din complexul B. Un pahar de bere conține 7% din necesarul zilnic recomandat de vitamina B2 și 5% din necesarul de vitamina B3. Totodată, berea conține și vitamina B9 (acid folic), dar și vitamina B6 și B12.

În bere găsim mai multe minerale cu efect benefic

Berea conține calciu, magneziu, siliciu, dar și fosfor, iod şi potasiu. Aceste minerale contribuie la o acțiune benefică asupra rinichilor, având de asemenea un rol important în densitatea osoasă optimă, dar și un rol important în prevenirea Alzheimer.

Ce efecte negative poate avea consumul de bere?

Consumul excesiv de bere are aceleași efecte negative pe care le are orice exces al consumului de alcool. Consecințele sunt creșterea presiunii arteriale, dezvoltarea cirozei hepatice, afectarea tractului digestiv, dar și a sistemul cardiovascular. Un pahar de bere pe zi la femei și două pahare în cazul bărbaților reprezintă cantitatea recomandată pentru ca organismul să aibă parte de beneficiile acestei băuturi.

Este adevărat că berea îngrașă?

Unul dintre cele mai răspândite mituri legate de consumul de bere este că ar contribui la creșterea în greutate. Mai multe decât atât, se spune că berea ar contribui la creșterea țesutului adipos de la nivelul abdomenului (creșterea burții). În realitate, însă, berea consumată în cantități moderate – până la 3 pahare pe zi – nu are niciun efect asupra greutății.

O bere de 330 de ml conţine aproximativ 150 de calorii, 13 g de carbohidraţi, 1,5 g de proteine, 0 g de grăsimi şi 5% alcool, așadar e limpede că ea nu poate avea un efect negativ asupra greutății.

Care este diferența dintre berea filtrată și berea nefiltrată?

După procesul de fermentație, urmează de obicei etapa filtrării berii. Nu este o etapă absolut necesară, mai ales că în ultimii ani au devenit tot mai populare sortimentele de bere nefiltrată. Diferențele principale pe care le poate sesiza oricine sunt aspectul – berea filtrată este clară, se vede prin ea, în vreme ce berea nefiltrată are o culoare foarte puțin mai închisă și este mai opacă.

În procesul de filtrare este eliminată drojdia în totalitate, astfel încât berea rămâne perfect clară. În schimb, în procesul de filtrare, odată cu drojdia, se elimină și mulți dintre nutrienții din bere. Berea nefiltrată are mai multe vitamine și o aromă mai intensă. De asemenea, ea are mai puțin acid și face mai puțină spumă. Este considerată mai sănătoasă.

Ce este berea artizanală?

Berea artizanală a devenit un adevărat fenomen în ultimii ani. Pentru ca o bere să primească titlul de bere artizanală ea trebuie să fie produsă în cantități mici - sub 7 milione de hectolitri anual – și să folosească rețete tradiționale sau inovatoare.

Acest tip de bere este tot mai apreciat, pentru că este produs la scară mică în micro-berării, se folosesc ingrediente naturale și nu se adaugă nicio altă substanță menită să-i prelungească durata de viață. Din această cauză, berea artizanală expiră cu rapiditate. A devenit tot mai populară pentru că procesul de fabricare al berii este unul nealterat de industrie. Mai mult decât atât, berea artizanală provine de obicei de la berării locale.

C:\Users\Bunt STD\Desktop\bautura-online@holistic\shutterstock_521312485.jpg

Cum a apărut berea cu lămâie și ce legătură are cu cicliștii

Berea cu lămâie a cunoscut o popularitate fără precedent în ultimii ani. Ea poartă numele de Radler (în traducere - cicliști) și este, de fapt, un cocktail format din o parte bere și o parte suc de lămâie. Ea a apărut din nevoia unui hangiu de a-și vinde limonada.

Herr Kugler este considerat creatorul Radlerului. El era proprietarul unui han din apropiere de Munchen, iar într-o zi un număr foarte mare de bicicliști s-au oprit la hanul său și au comandat bere. Pentru că rezervele lui de bere se goleau văzând cu ochii, i-a ademenit pe bicicliști cu o băutură nouă despre care le-a spus să e special concepută de el pentru bicicliști. Spre deosebire de berea clasică, această nouă băutură nu le va mai provoca cicliștilor „dificultăți” la întoarcerea acasă. Kugler i-a dat și o denumire -  Radlermass (radler inseamnă bicicliști și mass se traduce litru), iar ea a rămas o băutură foarte potrivită pentru zilele de vară, cu un gust mai răcoritor și cu mai puțin alcool.

Obișnuiești să consumi bere? Care e preferata ta?  

Sursa foto: Shutterstock

 

Distribuie pe:
Postat în Noutăţi De:
Theodora Neagu
Comentarii* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii