Totul despre absint. Ce este, ce contine si cum se bea

Totul despre absint. Ce este, ce contine si cum se bea

01.03.2018 10:50

Descoperă povestea absintului și învață să te bucuri de el și de gustul lui așa cum merită o băutură atât de specială.  

 

Absintul, una dintre cele mai puternice băuturi

Absintul este o băutură alcoolică foarte puternică, ce are la bază mai multe tipuri de plante și o istorie foarte bogată. Băutura botezată „Zâna Verde” datorită culorii ei, nu este deloc delicată precum o zână, având de regula 70 de grade alcool.

A fost produs prima dată în a doua parte de secolului 18, în Elveția, în Cantonul Neuchâtel. A devenit popular abia spre finalul secolului 19 și începutul secolului 20 în cu totul altă țară - Franța.

Din ce și cum este făcut absintul?

Asemănător oarecum la gust cu Uzo-ul grecesc, însă ușor amărui, mirosul absintului îi trădează încă de la prima înghițitură unul dintre ingrediente - anasonul. Pe lângă anason, absintul mai are în componență și fenicul, dar și pelin (Artemisia absinthium).

 

Acest ultim ingredient, pelinul, este responsabil de renumele absintului, deoarece conține o substanță numită tujon, care influențează activitatea receptorilor din creier putând provoca halucinații. Totuși, concentrația de tujon este mult prea mică pentru ca absintul să fie considerat un drog, iar efectele lui nu sunt cu nimic diferite față de cele ale oricărei alte băuturi puternice.

 

Absintul se fabrică prin distilarea plantelor după macerarea lor prealabilă în alcool (metoda franțuzească și originală, ar spune unii), prin amestecarea esențelor plantelor cu alcool sau prin simpla macerare a plantelor în alcool (metodă pragheză).

 

În țara noastră, absintul se găsește în magazinele de băuturi, în baruri, dar și în unele supermarketuri. Deși este însoțit de un renume negativ, cât și de diverse mituri, absintul este o băutură legală, ce se poate servi în baruri, cluburi și care intră sub aceeași legislație ca orice băutură alcoolică.

 

 

Natura controversată a absintului, băutura boemilor

Absintul a devenit popular în mod special în rândul artiștilor. Ernest Hemingway, James Joyce, Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Henri de Toulouse-Lautrec, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Oscar Wilde, Marcel Proust, Edgar Allan Poe, Lord Byron sunt câțiva dintre boemii care consumau cu mare plăcere absint. Unii dintre acești artiști considerau chiar că această băutură îi ajută din punct de vedere creativ.

 

„După primul pahar de absint vezi lucrurile cum ai vrea să fie. După al doilea, vezi lucrurile aşa cum nu sunt. La final, vezi lucrurile aşa cum sunt, şi acesta lucru e groaznic!”, spunea Oscar Wilde despre această băutură, care ocupa un loc special în inima lui.

 

În Franța, această băutură a devenit atât de populară și de iubită, încât în baruri la ora 5 era „l’heure verte” (ora verde), o oră întreagă dedicată acestei licori. A fost o perioadă de glorie a absintului, o perioadă ce a precedat o prohibiție de un secol.

Când și de ce a fost interzis absintul?

Absintului i s-au atribuit efecte halucinogene din cauza conținutului de tujon, o substanță psihoactivă. Din cauza acestui ingredient, la începutul secolului XX, absintul a fost catalogat ca fiind un adevărat drog, cu efecte nocive pe termen lung în comportamentul oamenilor.

 

Absintul a fost blamat pentru creșterea agresivității și considerat o băutură care poate determina oamenii chiar și să provoace o crimă. De altfel, pentru că băutura era atât de populară, au apărut mulți producători și este posibil ca unii dintre aceștia să nu fi respectat rețeta de absint, iar băutura că fi avut, într-adevăr, mai mult pelin și o concentrație de tujon mai mare, capabilă să dea halucinații. Sigur, nici măsurătorile concentrațiilor nu erau foarte precise în 1900, astfel încât e posibil ca adevărul cu privire la motivele din spatele prohibiției să fie undeva la mijloc.

 

Producția și consumul de absint au fost interzise în Belgia (în 1905), Elveția (în 1908), Statele Unite ale Americii (în 1912), Italia (în 1913), Franța (în 1915) și Germania (în 1923), însă în Marea Britanie, Cehoslovacia, Austria, Spania și Portugalia nu a fost scos în afara legii, iar consumul și producția lui au continuat.

Consumul de absint este reglementat?

În prezent, în majoritatea statelor absintul este legal, deoarece s-a constatat că tujonul din această băutură are o concentrație prea mică pentru a da halucinații. Legea sub incidența căreia intră în prezent absintul este pentru toate statele aceeași ca și pentru alte băuturi alcoolice.

 

Consumul de absint nu are efecte asemănătoare drogurilor, ci are aceleași efecte precum consumul oricărei alte băuturi spirtoase. Nu este periculos consumul de absint, la fel cum nu este periculos nici consumul de rom sau whiskey.

 

 

Mituri despre absint

Exista o serie de mituri despre absint care nu au nicio legătură cu realitatea. Cele mai cunoscute astfel de mituri sunt:

 

#Absintul îți dă halucinații, iar după ce bei absint poți vedea o Zână Verde - Singura legătură cu realitatea a acestui mic este legată de faptul că absintul conține tujon, o substanță ce în anumite concentrații poate da halucinații, însă absintul conține concentrații mici de tujon, astfel încât cei care îl consumă nu vor simți efectul lui.

 

#Absintul este ilegal - De fapt, absintul nu a fost niciodată ilegal în toate țările. Englezii, cehoslovacii, dar și alți europeni, nu au fost privați niciodată de aroma lui.

 

#Absintul se găsește greu - În prezent absintul se găsește cu ușurință în cluburi, baruri și magazine de băuturi.

 

#Absintul este imposibil de băut pentru că este foarte tare - În cazul acestui mit, informația poate fi considerată parțial adevărată. Absintul este o băutură tare, într-adevăr, dar care, dacă este consumată ca la carte, este o experiență deosebită și o băutură cu un efect răcoritor și o aromă aparte. De fapt, consumat cu apă și zahăr, absintul poate fi savurat asemeni unui pahar de vin.  

 

cum se bea absintul

 

Cum se bea absintul. Metode de servire și cocktailuri pe bază de absint

Absintul este considerat o băutură pentru cunoscători. Nu toate absinturile sunt la fel, iar cei care cunosc această băutură știu că secretul stă în modul de servire. Iată cum trebui să deguști și să te bucuri de Zâna Verde a băuturilor.

 

Metoda franțuzească de a savura absintul

Metoda franțuzească de servire a absintului este considerată și metoda originală și singura prin care te poți bucura de aromele acestei licori. Pentru a bea absintul după această metodă ai nevoie de:

 

 • Fântâna de absint - o sticlă cu robinete ce picură apă în paharul cu absint

 • Lingurița pentru absint - este o linguriță specială, cu orificii ce permit apei să treacă

 • Un cub de zahăr - care se așază pe linguriță și care se va topi treptat, în timp ce apa picură peste el

 • Un pahar de absint

 

Absintul se servește rece, iar proporțiile sunt 1 parte absint și 4-5 părți apă. În clipul de mai jos poți vedea cum arată ritualul de servire a absintului

 

Metoda cehească/pragheză de a bea asbint

Metoda cehească de a prepara absintul este una mai periculoasă și mai îndepărtată de ritualul franțuzesc ce permite aromelor să se deschidă încet, cu fiecare picătură de apă.

 

Cehii preferă să flambeze absintul și să-l prepare într-un mod mai puțin convențional. În pahar se pune întâi gheața, apoi se așază lingurița de absint și pe ea cubul de zahăr. Absintul se toarnă în pahar peste cubul de zahăr, apoi se adaugă apă în pahar. Cubul de zahăr este aprins și lăsat sa se topească, apoi peste el se toarnă din nou absint, apoi se toarnă apă peste cubul de gheață și lingurița este lăsată în băutură. În clipul de mai jos poți vedea o demonstrație:

 

Absint simplu (neat) sau în shot

Dacă te întrebi dacă absintul se poate bea nediluat, răspunsul este unul foarte simplu: da. Totuși, absintul este o băutură specială, cu o aromă deosebită, ce ar trebui savurată în tihnă. Shoturile de absint se vor face simțite imediat datorită tăriei acestei băuturi, însă dacă optezi să-l bei așa, nu vei simți și aroma lui atât de lăudată.

 

3 rețete de cocktail-uri delicioase și inedite cu absint

Sazerac, cocktail cu aromă de New Orleans

 

Ingrediente:

 

 • 40 ml whiskey

 • 1 cub de zahăr

 • 10 ml absint

 • 3 stropi bitter

 • coajă de lămâie.

 

Într-un pahar se pun zahărul, bitterul, whiskeyul și se amestecă bine. Într-un alt pahar de la congelator se pune absintul, după care se adaugă amestecul din primul pahar. Se garnisește cu o coajă de lămâie.

 

Kalashnikov, un cocktail cu absint inspirat de duritate rușilor

 

 • 25 ml vodcă

 • 10 ml absint

 • O felie de lămîie

 • Un praf de scorțișoară

 • Puțin zahăr

 

Într-un pahar de shot, se toarnă vodka, apoi se așază felia de lămâie pe pahar și se toarnă absintul peste ea, astfel încât să treacă prin ea până ajunge în pahar. Adaugă scorțișoara și zahărul, apoi flambează shotul. Când focul se stinge, poți mânca lămâia și bea paharul.

 

The Earthquake, un cocktail cutremurător

 

 • 70 ml coniac

 • 10 ml absint

 

Aceste două ingrediente se amestecă într-un shaker plin cu gheață, se strecoară într-un pahar și se bea garnisit cu o felie de lămâie.

 

Absintul este, după cum vezi, una dintre cele mai speciale băuturi, iar felul în care este servită amintește de ritualuri cu poțiuni magice. Merită, măcar de dragul experienței, să încerci o dată această băutură, servită ca la carte.

 

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie pe:
Postat în Altele De:
bautura-online
Comentarii* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii