Tequila: de cate tipuri este, cum se prepara si cum se bea

Tequila: de cate tipuri este, cum se prepara si cum se bea

26.03.2019 11:32

Tequila - istorie, cum se distilează, mărci celebre și rețete de cocktailuri

 

Tequila este una dintre cele mai cunoscute băuturi și nu există petrecere fără să fie servit un shot de tequila. Considerată băutura tradițională a mexicanilor, aceasta este extrasă din tulpinile coapte de agavă albastră - nu este o specie de cactus, așa cum cred mulți -, o plantă originară din zona centrală a Mexicului.



Istoricul băuturii

Instoricul Bauturii

Agava albastră, planta din care se face tequila, avea o importanță foarte mare încă din timpul aztecilor şi mayaşilor, fiind venerată pentru că o simboliza pe zeiţa Mayahuel a fertilității, considerată mama zeilor.

 

Numele băuturii era inițial „octal” și era preparată de băștinași din aceeași plantă de agave. Deși nu se cunoaște perioada exactă a descoperirii acestei băuturi, aceasta datează cu mult înainte de sosirea conchistadorilor spanioli în Mexic, în anul 1520.

 

Băutura poartă numele de tequila pentru că inițial se prepara în Mexic, în apropierea orașului cu același nume - Tequila -, iar Jose Cuervo a fost primul producător oficial de tequila. În anul 1758, acesta a obţinut de la regele Spaniei aprobarea de a cultiva plantele şi a fabrica băutura.

Cum se obține tequila

Cum se obtine tequila

Tequila se produce în regiunea Jalisco, din recoltarea tulpinii de agavă albastră care crește pe acest teritoriu și este denumită piñas. Pentru ca planta să ajungă la maturitate și să fie recoltată trebuie să treacă între opt și zece ani, perioadă în care tulpina acumulează un conţinut de zahăr de minimum 24%. Apoi, după ce este culeasă, se rumenește în cuptoarele distileriilor și se lasă la fermentat pentru a transforma zahărul în alcool.

O altă metodă prin care se obține tequila este prin zdrobirea tulpinilor și extragerea sucului, care este amestecat cu apă și apoi este lăsat să fermenteze. Când sucul fermentat ajunge la o tărie alcoolică de 4-7%, se va distila de două sau de trei ori. Alcoolul ajunge astfel la o tărie de 55-60%. Băutura este păstrată cel mai bine în butoaie de stejar. Legile mexicane reglementează strict producția de tequila, astfel încât aceasta nu poate fi produsă oriunde.

 

Tipuri de tequila și mărci celebre

Tipuri De Tequila

Tipurile de tequila se disting în funcție de etapa de vârstă a băuturii și de modul de păstrare. În plus, pe măsură ce timpul trece, această băutură capătă o tărie mai mare și o culoare mai pronunțată. Iată tipurile de tequila și caracteristicile fiecăruia:

Tequila blanco sau tequila silver

Aceste tipuri de tequila au un gust pur de agave și un procent ridicat de alcool, nu sunt depozitate în butoaie de stejar, ci trec din distilerie direct în sticle pentru a fi vândute. Băutura este transparentă și se folosește de obicei în majoritatea cocktailurilor - cum este Margarita.

 

Mărci celebre de tequila blanco:

  • El Jimador Blanco

  • Jose Cuervo Clasico Silver

  • Sauza Silver

Tequila oro sau tequila gold

Aceasta este o variantă de tequila blanco, însă îmbogățită cu caramel sau colorant alimentar, pentru a da impresia de tequila veche.

 

Mărci celebre de tequila oro:

  • Olmeca Gold

  • Pepe Lopez Gold

  • Sauza Extra Gold

Tequila Reposado

Acest tip de tequila are un gust plăcut și o culoare pală, se păstrează în butoaie de stejar de la două luni până la un an.

Mărci celebre de tequila Reposado:

  • Sierra

  • El Ultimo Agave Reposado

  • Don Julio Reposado

Tequila Anejo

Tequila Anejo este băutura de acest tip de cea mai bună calitate, care se păstrează la învechit în butoaie mari de stejar de la un an în sus. Lemnul de stejar îi oferă o aromă inedită și o culoare arămie.

Ce este mezcal

Mezcal

Mezcal este denumirea generică a unei băuturi făcute din plante de agave, după aceleași principii. Pe scurt, se poate spune că tequila este un sortiment de mezcal. Însă metoda de producție a celei din urmă și soiurile de agave diferă. În timp ce tequila se face doar din agava albastră cu precădere în Jalisco (Mexic), mezcal se poate face din 28 de varietăți de agave (inclusiv agava albastră) și se produce în orașul Oaxaca, dar și în statele Guerrero, Durango, San Luis Potosi și Zacatecas.

 

Gustul de mezcal este aromat și intens și diferă față gustul tequilei, fiind mai dulce și cu un gust mai bogat. O altă diferență între mezcal și tequila este prezența viermelui din sticlă. Pentru aromatizarea băuturii mezcal se introduce în sticlă, încă de la îmbuteliere, un vierme uscat (gusano), care este de obicei o larvă a plantei de agavă.

Cum se bea tequila

CumSeBeaTequila

Tequila se bea la temperatura camerei, pentru a simți adevărata aromă. Cunoscătorii nu consumă această băutură ca shot, ci o savurează fără lime și sare. Totuși, cel mai popular mod de a consuma tequila este un shot energizant, alături de sare și lime. Sarea se consumă înainte, iar lime-ul imediat după ce ai băut shotul.

 

Paharul special de tequila este denumit „caballito” (căluţ). Acesta este subţire, fără picior şi are o capacitate de maximum 50 de mililitri. De reținut este faptul că mexicanii beau tequila fără sare și lime.

 

Citește și Rețete de cocktailuri de la A-Z: în funcție de băutura de bază sau de sezon

Cocktailuri cu tequila

 

Pe lângă shoturi, tequila este ingredientul principal în nenumărate cocktailuri delicioase, populare în întreaga lume. Mai jos ți-am pregătit câteva rețete numai bune de încercat:

Cocktail Margarita

Margarita

Este cel mai popular cocktail pe bază de tequila, fiind nelipsit din meniul tuturor barurilor din lume.

 

Ingrediente:

  • 50 de mililitri de tequila;

  • 15 mililitri de triplu sec;

  • 30 de mililitri de suc de lime;

  • 60 de grame de gheață pisată;

  • sare sau zahăr pentru marginea paharului;

  • o felie de lămâie pentru decor.

Mod de preparare:

  • Pune ingredientele într-un shaker cu gheață și amestecă bine.

  • Adaugă sare sau zahăr pe marginea paharului răcit în prealabil.

  • Toarnă conținutul, cu gheața, în pahar.

  • Decorează paharul cu felia de lămâie.

 

Cocktail Tequila Sunrise

TequilaSunrise

Numele acestui cocktail vine de la aspectul pe care îl are, dacă este pregătit ca la carte. Se servește imediat după ce este preparat.

Ingrediente:

  • 150 de mililitri de suc natural de portocale;

  • 50 de mililitri de tequila;

  • 10 mililitri de sirop de grenadine;

  • 4 cuburi de gheață;

  • o felie de portocală.

Mod de preparare:

  • Pune cuburile de gheață într-un pahar înalt de 250 de mililitri.

  • Adaugă în pahar siropul de grenadine.

  • Peste sirop, toarnă cu grija sucul de portocale.

  • Adaugă tequila, cu grijă să nu se amestece ingredientele.

  • Ornează paharul cu o felie de portocală.

Cocktail Paloma Brava

PalomaBrava

Paloma Brava este o băutură foarte îndrăgită de mexicani și, în unele zone, chiar mai populară decât cocktailul Margarita.

 

Ingrediente:

  • 70 de mililitri de tequila;

  • 150 de mililitri de suc de grepfrut;

  • 50 de mililitri de suc de portocale;

  • 30 de mililitri de suc de lime;

  • zahăr sau sare pentru decorul paharului;

  • sirop de agave;

  • o felie de lămâie;

  • apă minerală

Mod de preparare:

  • Pune într-un pahar plin cu gheață tequila, suc de lime, sucul de portocale și sucul de grepfrut roz.

  • Adaugă, la final, puțină apă minerală și câteva picături de sirop de agave.

  • Ornează paharul cu zahăr sau sare și o felie de lămâie.

 

O băutură cu tradiție îndelungată, tequila este preferată atât în cocktailuri, cât și sub formă de shot. Te sfătuim să o consumi cum îți place, alături de prietenii tăi.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Distribuie pe:

Postat în Tequila De:

bautura-online.ro

Comentarii




* Câmpuri Obligatorii