Învață să alegi corect! Scotch vs Whiskey vs Whisky vs Bourbon vs Rye

Învață să alegi corect! Scotch vs Whiskey vs Whisky vs Bourbon vs Rye

27.01.2017 11:52

Cu siguranță le-ai gustat cel puțin o dată, pentru că sunt printre cele mai populare băuturi din întreaga lume. Deși la prima vedere nu pare nicio diferență între Scotch, Whiskey, Bourbon și Rye, dacă aveai impresia că sunt una și aceeași băutură, te înșelai.

Îți explicăm în acest articol care sunt diferențele dintre ele astfel încât data viitoare când vei savura un pahar să știi exact ce băutură este și de unde provine. Vei afla toate informațiile pe care voiai să le știi vreodată despre aceste băuturi.

Care este diferența dintre whisky și whiskey?

Probabil ai observat pe sticle ambele tipuri de scriere – și ”whisky”, și ”whiskey”. Întrebarea firească este dacă e vorba despre aceeași băutură cu două tipuri diferite de scriere sau dacă și băuturile diferă. Diferența constă în țara de proveniență. În vreme ce în Statele Unite ale Americii și în Irlanda se produce ”whiskey”, în Canada, Scoția, India, Argentina, Brazilia, Australia, Germania, Elveția, Austria, în toate țările din Asia (în afară de Taiwan și Tailanda) se produce ”whisky”.

Când vorbim, însă, de scotch, bourbon sau rye, diferențele sunt mai mari și nu țin doar de modul de scriere. Mai jos vom trata pe rând fiecare dintre aceste băuturi.

  1. Whiskey

Indifrent ce scriere preferi, whiskey-ul este băutura alcoolică produsă din fermetarea cerealelor – orz, grâu, porumb, secară – ținut în butoaie de stejar ars, fapt ce îi dă culoarea brună. Mai multe țări produc această băutură, dar statele cu cea mai lungă tradiție în ceea ce privește fabricarea ei sunt Irlanda și Scoția, care a patentat un termen special pentru whisky-ul produs aici – Scotch.

In Irlanda, prima atestare documentara cu privire la producerea acestei băuturi apare în 1405, iar în Scoția în 1494.

C:\Users\Bunt STD\Desktop\bauturaonline@holistic\whiskey (2).jpg

Tipuri de Whiskey:

Tennessee Whiskey

După cum indică însuși numele său, este un whiskey produs în statul american Tennessee. Este, de altfel, în topul celor mai exportate produse din acest stat. Cei mai mari producători sunt Jack Daniel’s și George Dickel, împreună cu alți doi producători mai mici Benjamin Prichard’s și Collier & McKeel.

Este făcut dintr-o combinație de cereale cu minimum 51% porumb (dar în general procentul este de 75%), să nu fie distilat la mai mult de 80% ABV (Alcohol By Volume). Maturarea se face în butoaie de stejar noi, arse pe interior, maturarea nu trebuie făcută la o tărie mai mare de 62,5% ABV.

Perioada minimă de învechire este de 2 ani și nu se adaugă niciun colorant, aromă sau alcool. Îmbutelierea se face la 40 – 50,5% ABV. Whiskey-urile produse în acest stat sunt trecute printr-un proces suplimentar de filtrare numit ”Lincoln County Process”, aceasta fiind marea diferență între un bourbon și un Tennessee Whiskey.  Acest proces de filtrare implică trecerea băuturii printr-un strat de cărbune de arțar, care îi dă o aromă deosebită, dulceagă.

Irish Whiskey

Whiskey-ul irlandez este distilat de trei ori, Cooley Distillery fiind singura care face excepție cu o dublă distilare. Legea spune că acest whiskey este produs doar în Irlanda, că este învechit în butoaie de lemn pentru cel puțin trei ani, însă în practică este maturat pentru o perioadă de trei-patru ori mai mare.

Regula spune că acest whiskey nu este afumat cu turbă, însă există și o excepție - Connemara Peated Single Malt Irish Whiskey. Printre cele mai celebre whiskey-uri produse în Irlanda se numără Jameson și Redbreast.

Canadian Whisky

În timpul Prohibiției americane, whisky-ul canadian a devenit foarte popular. El se individualizează ca fiind mai deschis la culoare și mai dulce decât alte whisky-uri. Varianta clasică este un amestec din whisky din malț de secară si alcool neutru distilat din alte cereale, în special porumb. Perioada de învechire este de minimum trei ani.

Legislația canadiană cere ca băturile etichetate drept "Canadian Whisky", "Canadian Rye Whisky" sau "Rye Whisky" să fie fabricate și învechite timp de cel puțin trei ani în Canada. Această băutură poate conține aromă de caramel. Butoaiele trebuie să fie din lemn și să nu aibă o capacitate mai mare de 700 de litri, iar rezultatul final nu trebuie să aibă mai puțin de 40% volum de alcool.  Printre cele mai cunoscute whisky-uri canadiene se numără Gibson și Forty Creek.

Rye Whiskey

Este produs în SUA dintr-un malț cu un conținut minim de 51% de secară, celelalte ingrediente fiind de obicei porumb și orz. Este distilat la o tărie de maximum 80% ABV și maturat în butoaie noi din stejar ars. Whiskey-ul este învechit la maximum 62,5% ABV. Este învechit pentru cel puțin doi ani.

Straight Whiskey

Este învechit timp de minimum 2 ani în butoaie noi de stejar, distilat la o tărie maximă de 80% și pus la maturat la o tărie de maximum 62,5% ABV. Procentul niciunei cereale nu trebuie să depăşească 51%.

Corn Wiskey

Cum propirul nume îl recomandă, este un whiskey făcut din porumb, mai precis minimum 80%, distilat la maximum 80% ABV. Spre deosebire de celelalte tipuri de whiskey-uri, acesta nu are nevoie de maturare îndelungată, maximum 6 luni sunt suficiente.

C:\Users\Bunt STD\Desktop\bauturaonline@holistic\whiskey (3).jpg

Procesul de fabricație al whisky-ului:

Există patru pași principali – malțarea, fermentația, distilarea și învechirea. Desigur, așa cum îți explicam mai sus, ingredientele, perioada de învechire și recipientele în care se face maturarea pot să difere, însă etapele sunt aceleași:

  1. Cerealele se zdrobesc și sunt amestecate cu apă caldă într-un recipient special pentru malțare denumit mash-tub. Se obține un must, care se lasă la răcit și apoi se introduce în vase de fermentație, în care se mai adaugă și drojdie. Începe procesul de fermentație.

  2. Lichidul obținut are un conținut de alcool de maximum 9 grade și seamănă cu berea.

  3. Acest lichid se distilează de mai multe ori, este adăugată apă

  4. Băutura este depozitată în butoaie de lemn și lăsată la maturare.

  5. După încheierea procesului de maturare, băutura se diluează, se filtrează (acest pas nu este obligatoriu pentru toate sortimentele de whisky) apoi se îmbuteliază.

Cum se bea whiskey-ul?

Dacă vrei să savurezi un whiskey așa cum trebuie nu îl amesteca niciodată cu gheață sau cu sucuri (nici proaspăt stoarse, nici carbogazoase, nici energizante). Dacă ai un whiskey de bună calitate este chiar păcat să-i maschezi aroma deosebită cu gheață și sucuri.

Dacă ți se pare prea tare, îl poți combina cu puțină apă plată sau carbogazoasă, după preferință. Se spune, inclusiv, că apa îi eliberează aromele, așa că ai un motiv în plus să-l savurezi în această combinație. Paharul recomandat de specialiști este cel în formă de lalea.

Care este cel mai bun whiskey din lume?

Conform International Wine and Spirit Competition, în 2016 băuturile câștigătoare au fost:

La Categoria - Blended Scotch Whisky, cel mai bun a fost desemnat The Golden Age Blend produs de ATOM Supplies Ltd în Scoția

La categoria - Cask Strength Scotch Whisky, cel mai bun a fost desemnat Aberlour A'bunadh, produs de Chivas Brothers în Scoția.

La categoria - Single Malt Scotch Whisky - 15 Years And Under, cel mai bun a fost desemnat The Balvenie DoubleWood 12 Year Old produs de William Grant & Sons Distillers Ltd în Scoția

La categoria - Single Malt Scotch Whisky - No Age Stated a fost desemnat Kilchoman Sanaig produs de Kilchoman Distillery Co Ltd în Scoția

La categoria - Single Malt Scotch Whisky - Over 15 Years Old Trop -  Balblair Vintage 1990 produs de International Beverage în Scoția

La categoria Worldwide Whiskey – Knob Creek Rye Whiskey produs de Beam Suntory în SUA

În ceea ce privește whiskey-urile comerciale, cele mai populare și recunoscute pentru calitatea lor excepțională sunt – Johnnie Walker, Ballantine’s, Chivas Regal, Jameson, Grant’s, Jack Daniel’s, J&B.

C:\Users\Bunt STD\Desktop\bauturaonline@holistic\whiskey (4).jpg

Sistemul de scoring Michael Jackson

Michael Jackson, un scriitor britanic ce si-a dedicat viața studieri berii și whiskey-ului, a făcut un sistem de scoring cunoscut în toată lumea. Conform lui, într-un sistem unde maximul este de 100, whisky-urile din categoria 50 sunt cele terne și lipsite de caracter, categoria 60 sugerează un malț acceptabil dar cu nimic deosebit, orice din categoria 70 merita testat, cele din categoria 80 sunt distincte, iar de la 90 în sus avem de-a face cu băuturi excpeționale. Desigur, Jackson nu a acordat niciunui whiskey 100 de puncte.

Caracteristicile după care este notat un whiskey sunt – culoarea, mirosul, corpolența, gustul și finish-ul.

  1. Bourbon

Ca regulă generală, ar trebuie să știi că orice bourbon este whiskey, dar nu orice whiskey este bourbon. Malțul folosit trebuie să aibă minimum 51% porumb, singurii aditivi permiși în afara malțului sunt drojdia și apa. Trebuie distilat la maximum 80% ABV, poate fi produs doar în SUA, trebuie învechit pentru cel puțin doi ani. Maturarea trebuie făcută în butoaie de stejar care au fost arse. Alte cereale folsite în afară de porumb sunt secara sau orz.

Cum se bea bourbon-ul?

Un bourbon de foarte bună calitate se bea după recomandările de mai sus – simplu, cu puțină apă. Dacă vrei o băutură mai dulce sau mai slabă, poți bea bourbonul în diverse combinații:

Old Fashioned – bourbon cu zahăr, bitter, apă și puțină coajă de portocală

Mint Julep – bourbon cu sirop de zahăr, doua-trei cuburi de zahăr și patru-cinci frunze de mentă

Whiskey Sour – bourbon cu suc de lămâie și sirop de zahăr.

C:\Users\Bunt STD\Desktop\bauturaonline@holistic\whiskey (5).jpg

  1. Scotch

Scotch-ul este un tip de whisky fabricat în Scoția din orz și alte cereale. Legislația din Marea Britanie spune că se poate numi Scotch doar whisky-ul produs în Scoția, din malț în care s-a adăugat doar drojdie, distilat la maximum 94,8% ABV și la minimum de 40% ABV, maturat în butoaie de stejar pentru cel puțin trei ani. Singurii aditivi permiși sunt apa și colorant caramel.

Tipuri de Scotch:

Single malt –  făcut de o singură distilerie și din orz malțificat

Single grain – produsul unei singure distilerii, poate fi făcut din grâu, porumb sau o combinație dintre acestea două

Blended malt – este combinația dintre două sau mai multe scotch-uri single malt din distilerii diferite

Blended grain – făcut din două sau mai multe scotch-uri single grain în distilerii diferite

Blended – făcut din cel puțin un single malt amestecat cu cel puțin un single grain

Acum știi ce înseamnă single malt și care este diferența dintre single malt și blend malt, așa că data viitoare când vei fi în căutarea unei băuturi care să-ți transforme seara din una banală în una deosebită, vei ști exact ce să alegi.

Cum se bea Scotch-ul?

Scotch-ul se bea de obicei sec (”neat”) sau cu gheață (”on the rocks”). Dacă îl bei fără gheață, recomandarea specialiștilor este să adaugi măcar câteva picături de apă pentru a-i intensifica aroma.

Cel mai cunoscut cocktail cu Scotch este Rob Boy, denumit după eroul scoțian Robert Roy McGregor. Se prepară cu vermut, câteva picături de bitter și cireșe maraschino.

C:\Users\Bunt STD\Desktop\bauturaonline@holistic\whiskey (6).jpg

  1. Rye

Rye-ul american are un conținut de 51% secară, după cum îți indică și numele. Se învechește pentru cel puțin doi ani. I se mai spune Rye și whiskey-ului canadian, indiferent dacă este sau nu făcut din secară. Este o băutură corpolentă, cu un gust condimentat, care a cunoscut cea mai mare popularitate în timpul Prohibiției americane, dar este încă foarte apreciată în întreaga lume.

Toate aceste variante diferă și între ele ca aromă, dulceață și finețe și depind de măiestria producătorilor. Pe Băutură Online le poți găsi pe toate, astfel încât să le încerci și să te convingi care este tipul care ți se potrivește cel mai bine.  

Sursa foto: Shutterstock

 

Distribuie pe:
Postat în Whisky De:
bautura-online.ro
Comentarii* Câmpuri Obligatorii