Toate informațiile despre rom și cocktailurile în care e folosit

Toate informațiile despre rom și cocktailurile în care e folosit

29.08.2017 15:34

Despre rom

O băutură cu un gust dulceag, romul a ajuns cunoscut în întreaga lume. Se poate consuma simplu, cu gheața sau în diverse cocktailuri, dintre acestea cele mai celebre fiind Mojito, Pina Colada sau Cuba Libre. Romul poate fi folosit, de asemenea, ca ingredient în prepararea multor prăjituri sau în diverse rețete de ciocolată, dând o aromă specifică, ușor de recunoscut, produselor.

Ce este romul

Romul este o băutură alcoolică distilată, care trebuie lăsată la maturat pentru unul sau mai mulți ani. Cu toate acestea, există varietăți de rom care nu au nevoie de maturare. Romul se produce în peste 80 de țări din întreaga lume. Este specific mai ales Caraibelor și Americii Latine, însă printre țările producătoare se numără și Scoția, Austria, Spania, Australia, Noua Zeelandă, Fiji, Filipine, India, Insula Reunion, Mauritius, Africa de Sud, Taiwan, Thailanda, Japonia, SUA sau Canada. 

Romul se poate produce în grade variate. Sortimentele mai puțin tari se folosesc mai ales la cocktailuri, în timp ce variațiunile gold sau dark sunt consumate seci sau cu gheață și sunt folosite în prepararea dulciurilor și prăjiturilor.

 

Istoria romului

Trestia de zahar nu este originară din America, ci din Asia. Arabii sunt cei care, în secolul al VIII-lea, au început să o răspândească în toată lumea. Cu ajutorul lui Cristofor Columb, aceasta a ajuns și în Caraibe. Se întâmpla în 1493, în timpul celei de-a doua expediții a exploratorului.

 

Istoricii cred că producția romului a început undeva în jurul anului 1600. De altfel, prima menționare istorică datează din 1657, atunci când General Court of Massachusetts, SUA, a scos în afara legii vânzarea de băuturi alcoolice, printre acestea fiind amintit și romul.

 

De menționat este și că, înaintea Revoluției de la 1776, consumul de rom în coloniile britanice din America de Nord atingea anual 13,5 litri pe cap de locuitor. Includem aici copiii, femeile sau bătrânii. Popularitatea acestei băuturi era atât de mare încât inclusiv George Washington a cerut la petrecerea organizată cu ocazia alegerii sale ca prim președinte al SUA, în 1789, un butoi cu rom din Barbados.

 

Să nu trecem cu vederea și faptul că romul este una dintre băuturile alcoolice de a cărui nume se leagă evenimente istorice dintre cele mai controversate. A fost folosit ca monedă de schimb în comerțul cu sclavi, este nelipsit din poveștile cu pirați, a provocat Rebeliunea Romului în Australia, în 1808, iar lista poate continua.

 

De altfel a inspirat și scene memorabile în cinematografie și nu numai. Una dintre acestea, în populara serie Disney „Pirații din Caraibe“.

 

 

Din ce se poate obține romul

Romul se obține din produse derivate din trestie de zahăr, cum este melasa, de care aminteam și mai sus în materialul nostru. Această băutură alcoolică se poate produce însă și direct din sucul de trestie de zahăr. Are nevoie de fermentare și distilare. Alcoolul obținut prin distilare este incolor. Culoarea specifică a romului - aurie - este dată de procesul de învechire, care se face, de obicei, în butoaie de stejar.

 

Cum se obține romul

Spre deosebire de alte spirtoase, romul nu are o rețetă specifică de producție. Mai degrabă, modul în care acesta se obține depinde de metodele tradiționale ale fiecărei zone, țări sau distilerii.

 

Acestea fiind spuse, majoritatea sortimentelor de rom se obțin din melasă de trestie de zahăr, calitatea acestuia fiind direct proporțională cu cea a materiei prime. Calitatea trestiei de zahăr diferă în funcție de tipul de sol și de climatul în care crește. Romul din Caraibe, celebru în toată lumea pentru savoarea lui, este produs cu materie primă care provine în special din Brazilia. Excepție fac insulele unde se vorbește franceza, în aceste zone romul fiind produs din suc de trestie de zahăr.

 

Pentru ca procesul de fermentare să poată începe, la melasă se adaugă drojdie și apă. Distileriile care produc rom mai ușor, cum este Bacardi, spre exemplu, folosesc drojdii rapide, în timp ce producătorii premium le aleg pe cele care lucrează mai încet, dar care conferă o aromă specială băuturii.

 

Nici din punct de vedere al distilării băuturii romul nu are o procedură specifică, metodele folosite de producători variind la fel de mult ca cele de fermentare.

 

shutterstock_498978262.jpg

 

Cât despre învechire, majoritatea tipurilor de rom sunt învechite pentru cel puțin un an de zile înainte să fie scoase la comercializare. Procesul folosit de producători determină culoarea băuturii. Romul învechit în butoaie de oțel inoxidabil rămâne transparent, spre deosebire de cel ținut în butoaie de stejar, care poate să capete o culoare intensă, arămie, și o aromă la fel de specială.

 

În ultima fază a producției, sortimentele mai ușoare de rom sunt filtrate pentru ca orice culoare căpătată în timpul procesului de învechire să fie eliminată. Cât pentru romul gold sau variațiunile dark, acestea pot primi adaos de caramel, pentru intensificarea culorii produsului final.

 

Tipuri de rom

Este greu de definit câte tipuri de rom există. Asta pentru că, așa cum explicam și mai sus, metodele de producție diferă de la zonă la zona sau chiar de la producător la producător. Apoi, tipul de rom, dar și aroma acestuia, depinde de conținutul de alcool, tehnologia de producție folosită sau perioada de învechire. Modul de preparare poate fi influențat inclusiv de legislația proprie fiecărei regiuni sau de obiceiurile existente în respectiva zonă.

 

În linii mari, din punct de vedere al materiei prime folosite la obținerea băuturii, există două mari categorii de rom: cel din suc de trestie de zahăr, zis și agricol și produs aproape exclusiv în fostele colonii franceze (Haiti, Martinica sau Guadelupa), și cel din melasă. Apoi romul din melasă poate fi împărțit la rândul său în două mari categorii - cel din insulele colonizate de spanioli (Cuba, Guatemala, Panama, Nicaragua sau Puerto Rico) este mai suav, în timp ce romul din fostele colonii engleze (Jamaica, Barbados sau Belize) are un gust mult mai pronunțat.

 

Romul White Label

Romul White Label, denumit și Silver sau Light, este un rom ușor, cu o perioadă mică de învechire, și cu foarte puțină savoare în afară de gustul dulceag, specific acestei băuturi. Fără un miros foarte pronunțat sau o aromă specială, este folosit mai ales în producerea cocktailurilor. De multe ori, după învechire, romul White Label mai trece printr-un proces de filtrare, pentru eliminarea oricărei nuanțe pe care ar fi putut să o capete în acest timp. Majoritatea sortimentelor White Label provin din Puerto Rico.

Romul Gold Label

Tipuri de rom cu învechire medie, la care se poate adăuga uneori și caramel, pentru un plus de culoare, sau condimente. Cele naturale își iau culoarea din butoaiele de stejar în care sunt ținute. Au o savoare mult mai pronunțată decât varietățile silver și reprezintă o punte de trecere între acestea și romul Dark Label.

 

Romul Dark Label

Dark Label sunt acele  tipuri de romuri care trec printr-un proces de îmbătrânire mai îndelungat. Au un parfum mult mai puternic și sunt cel mai des utilizate în gastronomie. Savoarea acestor sortimente de rom este foarte puternică, cu tonuri lemnoase, condimentate. Provin mai ales din zone precum Jamaica, Haiti sau insula Martinica.

 

Romul Black Label

Majoritatea acestor varietăți sunt obținute din melasă, fiind băuturi grele, cu o aromă foarte puternică și o culoare pronunțată. Câteodată caramelul ars este folosit în procesul de producție pentru un plus de culoare. La fel ca sortimentele dark, sunt folosite în industria alimentară, în prepararea torturilor, a dulciurilor sau a unor sosuri. Sunt produse mai ales în fostele colonii britanice, printre care amintim Insulele Bermuda, Jamaica sau Insulele Virgine.

 

shutterstock_44017090.jpg

 

Romul premium îmbătrânit - Premium Aged Rum

Romuri realizate cel mai curat, fără adaosuri de orice fel, și sunt consumate de cele mai multe ori seci.

 

 Romul extra strong - Overproof Rum

 Sortimentele Overproof sunt băuturi a căror tărie depășește 40 de grade, putând să ajungă chiar și la 75. Bacardi 151 sau Pitorro sunt două astfel de romuri, folosite mai ales la prepararea cocktailurilor.

 

Romul aromat sau condimentat

Folosite de obicei pentru cocktailuri, sortimentele aromate sunt o invenție de-a distileriilor, care au început să adauge rețetelor clasice arome fructate precum lămâie, lămâie verde, portocală, mango, banană, ananas sau cocos. Gândite pentru a putea fi adăugate unor cocktailuri tropicale, pot fi servite și seci sau cu gheață. Infuzia cu arome se produce după ce procesele de fermentare și distilare iau sfârșit.

 

Pe de de altă parte, sortimentele condimentate sunt obținute prin adăugarea condimentelor și, uneori, a caramelului. Majoritatea varietăților de vin dark sau black sunt condimentate. Scorțișoara, piperul,  anasonul sau  rozmarinul sunt printre cele mai folosite condimente în acest proces.

 

Cachaca și Aguardiente

Cachaca este un sortiment de rom produs în Brazilia, exclusiv din suc de trestie de zahăr. Este îmbuteliat după un proces minim de învechire și este folosit mai ales în prepararea cocktailurilor. Unele varietăți artizanale, premium, pot fi învechite în butoaie de lemn.

 

Aguardiente, în schimb, se traduce prin „apă care arde“, și este o băutură care nu trece prin niciun proces de învechire, simpla distilare fiind suficientă pentru a reține toate aromele adăugate în procesul de producție. Sortimentele Aguardiente sunt rare, fiind produse și comercializate mai ales pe plan local, în diferite zone din America Latină.

 

Cele mai renumite branduri de rom

Cele mai renumite branduri de rom, cu vânzări de ordinul milioanelor de dolari pe plan mondial sunt: Appleton, Montilla, Madira, Cacique, Contessa, Brugal, Havana Club, Captain Morgan, McDowell’s No. 1 Celebration și Bacardi.

 

shutterstock_465200183.jpg

Cum se consumă romul

Regula de consum pentru rom este foarte simplă: cu cât este romul mai închis la culoare, cu atât e mai bine să nu îl folosești la cocktailuri. Barmanii folosesc și sortimente gold în mixuri de băuturi, pentru o aromă specială, însă nu se ating niciodată de varietățile dark sau black.

 

Cum se bea romul simplu

Paharele Grappa (alungite, precum cele de șampanie) sunt recomandate de specialiști pentru servirea romului simplu. Și asta pentru că vor transporta aromele puternice din pahar direct la nasul consumatorului.

 

Romul sec se servește la temperatura camerei, aceasta fiind cea care îți va permite să te bucuri de toate ingredientele folosite în prepararea băuturii. Paharul se ține între mâini, pentru a-l încălzi ușor.

 

Nu mirosi romul la fel cum ai face cu vinul, pentru că te va lua cu amețeală la propriu. Alcoolul puternic se miroase de la distanță. Numai așa îi vei putea simți toate tonurile.

 

Romul se bea cu înghițituri mici. Poți să-l plimbi puțin prin gură, înainte de a înghiți, pentru a-i simți aroma, mai ales dacă este o băutură din categoria premium.

 

Romul, un ingredient important al multor cocktailuri celebre

Pe lângă punciurile pe bază de rom, cocktailuri precum Cuba Libre sau Daiquiri sunt deja legendare. Cultura Tiki din SUA a contribuit la extinderea folosirii romului ca ingredient de bază în multe mixuri, dintre care amintit Mai Tai sau Zombie. Alte cocktailuri celebre pe bază de rom sunt Pina Colada sau Mojito, în timp ce în zonele mai reci se consumă mixuri calde și condimentate precum Rum Toddy sau Hot Buttered Rum.

 

Pe lângă rețetele de mai sus, cunoscute pe plan mondial, rețetele de cocktailuri pe bază de rom pot să difere de la regiune la regiune. În Insulele Bermuda este faimoasă rețeta Dark 'N' Stormy, în timp ce în Insulele Virgine se consumă mai ales un mix cunoscut sub denumirea de painkiller. Iar în New Orleans a câștigat tot mai mult teren Hurricane.

 

Jagertee este un mix de rom și ceai negru, consumat mai ales în zonele reci din Europa Centrală. Este servit și de Armata Britanică, în ocazii speciale, însă sub denumirea de Gunfire. Asta în timp ce în Antilele Franceze se consumă Ti' Punch.

 

Romul este folosit și la producerea unor lichioruri sau siropuri, iar o listă cu rețete celebre de cocktailuri pe baza de rom găsiți chiar aici.

 

shutterstock_622235924.jpg

 

Romul, ingredient în prepararea prăjiturilor

Romul este folosit și în gastronomie, mai ales în rețete de torturi. Este folosit și pentru macerarea fructelor folosite la prăjituri, dar și pentru marinarea ingredientelor din unele rețete tradiționale din Caraibe.

 

Tot romul este folosit și în prepararea desertului rumtopf, pregătit de germani și danezi în apropierea Crăciunului. Americanii în folosesc la rețeta Bananas Foster, dar poate fi utilizat și în prepararea multor sosuri.

 

Mai poate fi amestecat, împreună cu stafide, în înghețată, iar locuitorii din New England, SUA, îl folosesc, ocazional, pentru prepararea prăjiturelelor tradiționale Joe Froggers.

 

Ție cum îți place să consumi romul? Te-ai împrietenit deja cu el sau preferi băuturi alcoolice mai ușoare?

 

Sursă foto: Shutterstock.com

Distribuie pe:
Postat în Rom De:
bautura-online.ro
Comentarii* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii