Rețete de vin fiert. Află cum să prepari cel mai bun vin fiert

Rețete de vin fiert. Află cum să prepari cel mai bun vin fiert

2017-01-19 11:12:47

Vinul fiert este una dintre cele mai aromate și mai delicioase băuturi tradiționale ale iernii.

 

Deși este considerată o băutură specifică Europei, vinul fiert se prepară, sub o formă sau alta, în mai multe părți ale globului. Istoria vinului fiert își are originea în secolul 2, în Roma, când legiunile aduseseră vin și struguri din zonele cucerite în bazinul Rinului și al Dunării, dar învățaseră și noi modalități de preparare a băuturilor.

 

O carte de gătit medievală, din Marea Britanie, datând încă din 1390, oferă o rețetă de vin fiert cu multe condimente, printre care scorțișoară, ghimbir, cuișoare, anason, piper, nucșoară, oregano și câteva lingurițe de zahăr. De altfel, vinul fiert și-a păstrat popularitatea în Regatul Unit și este preparat mai ales iarna. Pe lângă condimente, mulți preferă să îl fiarbă și cu portocale, mandarine și lămâie, pentru a-i da o aromă aparte.

 

În România, puțini știu că vinul fiert mai poartă și denumirea de izvăr, iar istoria sa merge în urmă cu câteva secole. Izvărul este prima în topul celor mai vândute băuturi în preajma Crăciunului, dar se păstrează în topul preferințelor românilor și în serile geroase, când au nevoie să se încălzească și să-și pună sângele în mișcare. De altfel, este singura băutură alcoolică permisă în postul Crăciunului, iar mulți îl consumă și ca remediu împotriva răcelilor, dar și a bolilor gastrointenstinale.

 

Vinul fiert este bun împotriva răcelii?

 

Pe lângă aroma și gustul inconfundabile, vinul fiert are și numeroase beneficii pentru sănătate, fiind o băutură bogată în antioxidanți, flavonoide și compuși fenolici. În plus, în strugurii roșii se găsește un antioxidant puternic numit resveratrol, o substanță cu efecte regeneratoare asupra celulelor, care stimulează producerea de proteine și încetinește procesul de îmbătrânire.

 

Această substanță protejează și sistemul cardiovascular, scade nivelul colesterolului din sânge și îmbunătățește atât circulația periferică, dar și pe cea de la nivelul creierului. Consumul moderat de vin fiert păstrează elasticitatea vaselor de sânge, reduce riscul unor afectiuni coronariene, scade tensiunea arteriala, iar efectul său asupra stărilor de gripă și răceală sunt similare cu cele ale aspirinei, relatează Mediafax.

 

Un studiu publicat în 2010 în American Journal of Epidemiology, la care au participat 4.000 de studenţi, a demonstrat că la aceia care consumau în jur de 14 pahare de vin roşu pe săptămână, şansele de a contracta o răceală în decursul unui an erau cu 40% mai mici. De asemenea, antioxidanţii din vinul roşu protejează organismul împotriva infecţiilor şi protejează celulele împotriva efectelor radicalilor liberi responsabili de apariţia cancerului la sân.

 

Vinul roșu nu le este interzis nici diabeticilor, însă în funcție de tipul de diabet, vinul fiert va trebui preparat fără zahăr. Resveratrolul are capacitatea de a reduce nivelul zahărului din sânge, iar acest efect a fost descoperit în urma unui studiu ale cărui rezultate au fost ulterior publicate în revista Nutrition.

 

 

Ce vin folosim pentru prepararea vinului fiert?

 

Cel mai bun vin pentru fierbere este cel roșu, de țară, care este mai tare și mai sec și nu își pierde din alcool când este încălzit. De altfel, nu este recomandat să folosiți vinuri dulci sau demidulci. Un vin Cabernet-Sauvignon sec va fi mult mai aromat și mai gustos și, în plus, veți beneficia de toate efectele sale pozitive asupra sănătății.

 

Și vinul alb poate fi consumat fiert, însă rețeta acestuia nu este la fel de populară ca aceea pentru vinul roșu. Cu toate acestea, somelierii susțin că un vin alb sec fiert poate fi o băutură delicată, cu arome subtile, mai ales dacă îl prepari cu zahăr caramelizat.

 

shutterstock_112913002 (1).jpg

 

Cum prepari cel mai bun vin fiert?

 

Rețeta pentru vinul fiert are numeroase variațiuni, iar cea mai bună depinde, bineînțeles, de gusturile tale. Unele recomandă să combini vinul cu cidru de mere și să le fierbi împreună cu miere, scorțișoară, cuișoare și portocale, în timp ce alte rețete recomandă să folosești doar trei condimente, pentru ca aromele să fie mai ușor de identificat în băutură.

 

 

 

Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara o rețetă clasică de vin fiert, pentru 12 persoane:

 

  • 2 portocale

  • Coaja de la o lămâie

  • 150 g de zahăr

  • 5 cuișoare

  • Un baton de scorțișoară

  • Nucșoară proaspăt rasă

  • 2 sticle de vin roșu sec, preferabil Cabernet-Sauvignon sau Merlot

  • O jumătate de linguriță de ghimbir proaspăt ras

 

Decojește și stoarce o portocală, apoi pune sucul la fiert într-o tigaie înaltă, împreună cu coaja de lămâie, zahărul și restul de condimente, mai puțin cuișoarele. Adaugă suficient vin încât să acopere zahărul și încălzește la foc mic până când zahărul se dizolvă complet, amestecând ocazional. Fierbe amestecul timp de 5-8 minute, până când obții un sirop gros.

 

Taie pe jumătate a doua portocală și înfige cuișoarele în ea. Într-o oală mare, toarnă vinul, apoi adaugă siropul de zahăr și condimente, cea de-a doua portocală și încălește băutura la foc mic. Dacă nu vrei ca vinul să își piardă din procentul de alcool, nu încălzi amestecul până la punctul de fierbere. De asemenea, dacă ți se pare că vinul este prea tare, 1-2 minute de dat în clocot vor scădea tăria alcoolului.

 

shutterstock_373296607.jpg

 

Cele mai populare retete de vin fiert

 

Vinul fiert a luat mai multe denumiri în funcție de locul în care este preparat. Iată care sunt cele mai bune rețete de testat, din țările Scandinave, Germania sau SUA.

 

Glögg

 

Versiunea norvegiană a vinului fiert adaugă nuci și stafide în băutură, pentru a-i completa aroma fructată cu una lemnoasă.

 

Ingrediente:

 

  • 1 sticlă de vin roșu sec

  • 100 g zahăr brun

  • 1 lingură de miere

  • 1 plic de praf de vanilie

  • 2 batoane de scorțișoară

  • 1 linguriță de cuișoare

  • Stafide

  • Alune de pădure și nuci

 

Toate ingredientele se încălzesc într-o oală, fără a da în fiert, iar la final băutura se servește cu o linguriță de stafide și nuci adăugate în cană sau în pahar.

 

shutterstock_499718749.jpg

 

Glühwein

 

Băutura tradițională a austriecilor și a nemților este la mare căutare în special în stațiunile montane din Alpi, în Austria, unde turiștii se încălzesc cu o cană de vin fiert când coboară de pe pârtie.

 

Ingrediente:

 

  • 1 sticlă de vin roșu

  • 1 portocală

  • 10 cuișoare

  • 1 baton de scorțișoară

  • 150 g zahăr alb

  • 150 ml de apă sau suc de portocale

 

Fierbe într-o tigaie zahărul cu apa și batonul de scorțișoară și redu focul la minimum când amestecul dă în clocot. Stoarce sucul de la jumătate de portocală și adaugă-l în apa cu zahăr, împreună cu a doua jumătate de portocală, în care ai înfipt cuișoarele. Pune vinul la încălzit și adaugă siropul din tigaie. Servește băutura în căni preîncălzite și decorează cu felii de portocală și batoane de scorțișoară.

 

shutterstock_521044399.jpg

 

Vin fiert cu cidru sau brandy

 

În SUA, foarte populare sunt rețetele de vin fiert cu cidru de mere sau brandy, care urmează rețeta clasică, la care adaugă 150 de ml de cidru sau brandy. Rezultatul este o băutură mai tare, dar cu o aromă mai intensă și se servește în pahare de 200 de ml.

 

Reteta de vin fiert alb

 

Dacă vrei să încerci o rețetă de vin fiert alb, iată de ce ai nevoie pentru a prepara o băutură delicioasă:

 

  • O portocală

  • 5 cuișoare

  • 3 bucăți de anason stelat

  • Un praf de ghimbir

  • 60 g de zahăr

  • 750 ml de vin alb (o sticlă)

 

Decojește portocala astfel încât coaja să nu se rupă foarte tare, apoi înfige cuișoarele în miezul de portocală. Pune portocala, ghimbirul, bucățile de anason și zahărul într-o tigaie, apoi caramelizează-le turnând peste ele puțină apă. Lasă amestecul să fiarbă câteva minute, până când se transformă într-un sirop consistent. Toarnă vinul într-o oală, adaugă siropul, apoi încălzește amestecul la foc mic, fără a-l da în fiert.

 

shutterstock_157256102.jpg

 

Dacă vrei să te bucuri de o băutură aromată, care să te încălzească pe timpul iernii și să te scape de primele semne ale răcelii, atunci vinul fiert este o variantă sănătoasă și gustoasă. Cu siguranță te vei îndrăgosti de una dintre rețetele propuse de noi, iar vinul fiert va deveni băutura ta preferată în anotimpul rece.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

 

Postat în Vinuri De

bautura-online.ro

Ai peste 18 ani?

DaNu
Abonează-te la newsletter!
Profită de cele mai noi oferte!
Vrei să fii printre primii care primesc informaţii despre promoţiile şi ofertele noastre? Abonează-te la newsletter şi vei putea profita de cele mai noi oferte!
Contul Meu