Retete de bauturi calde pentru sezonul rece

Retete de bauturi calde pentru sezonul rece

07.01.2020 23:48

Iarna și-a intrat în drepturi, temperaturile sunt din ce în ce mai mici, așa că cel mai important plan pe care îl avem în acest moment este să găsim cele mai simpatice modalități de a ne încălzi, de a ne bucura de o atmosferă warm & cozy. Sau de hygge, cum ar spune danezii, care folosesc acest termen pentru a desemna filosofia lor pentru o viață fericită și liniștită, la adăpost și căldură. 

Păturile moi, hainele pufoase, lumânările parfumate și băuturile de sezon sunt doar câteva dintre elementele care vor completa ambientul relaxant din această iarnă. Prin urmare, în cele ce urmează, ți-am pregătit câteva rețete de băuturi calde și delicioase, numai bune de preparat atunci când gradele din termometre scad considerabil. 

Băuturi calde cu alcool

Dacă pregătești o petrecere, o reuniune restrânsă acasă, cu prietenii și familia, sau dacă pur și simplu ai poftă de un cocktail care să te încălzească, următoarele propuneri sunt numai bune de încercat în această perioadă.

Punci cald cu rom

O băutură foarte aromată, numai bună pentru iarnă, punciul cu rom este o variantă de luat în calcul în serile în care îți dorești ceva cald și gustos. Mai mult decât atât, îl poți pregăti și la petrecerile cu cei dragi: va fi cu siguranță apreciat de toată lumea. 

Ingrediente:

  • 750 de mililitri de rom;

  • 500 de mililitri de suc de lămâie;

  • 250 de mililitri de suc de merișoare (poți alege și suc de portocale, de mere sau de rodie, în funcție de preferințele tale);

  • 2 litri de apă;

  • 50 de grame de zahăr (sau miere);

  • o portocală pentru decor;

  • o lămâie pentru decor;

  • 1 vârf de linguriță de scorțișoară.


Mod de preparare: avantajul punciului este că rețeta poate fi personalizată în funcție de gusturi, iar cantitățile pot fi ajustate în funcție de cât de tare sau de slab vrei să iasă. Pentru a-l prepara, pune la fiert apa și zahărul, cât timp amesteci romul și celelalte sucuri și tai feliuțe portocala și lămâia pentru decor. După ce apa a dat în clocot, adaugă toate ingredientele într-un vas mai mare. Presară și puțină scorțișoară, pentru un plus de aromă. Pentru decor, mai poți folosi și semințe de rodie, merișoare sau bucăți de fructe (mere, pere etc.). Lasă preparatul să se mai răcească puțin și servește-l cât încă e călduț.

reteta punci cald cu rom bautura-online

Bombardino

Italienii adoră să-l bea pe timp de iarnă, așa că, dacă vrei să încerci o băutură inedită, Bombardino e alegerea potrivită. 

Ingrediente: 

  • 100 de mililitri de lichior de ouă;

  • 50 de mililitri de brandy;

  • 200 de mililitri de frișcă;

  • o linguriță de scorțișoară.


Mod de preparare:
încălzește lichiorul de ouă într-o mică oală, la foc mic și ai grijă să nu îl aduci la punctul de fierbere. După ce acesta s-a încălzit îndeajuns, amestecă-l cu brandy-ul într-un pahar transparent. Adaugă un strat generos de frișcă și puțină scorțișoară, pentru un plus de aromă, iar Bombardino este gata!

reteta Bombardino, bautura populara in Italia

Tom & Jerry

Un cocktail clasic, foarte apreciat în Statele Unite, Tom & Jerry este o rețetă numai bună de preparat în perioada festivă. 

Ingrediente:

  • 12 albușuri;

  • 12 gălbenușuri;

  • o jumătate de linguriță de sare;

  • 100 de grame de zahăr pudră;

  • o linguriță de scorțișoară;

  • o linguriță de nucșoară;

  • 150 de mililitri de rom;

  • 200 de mililitri de brandy;

  • 1 litru de lapte.

Mod de preparare: amestecă albușurile și sarea cu mixerul, până obții o spumă densă. Într-un bol separat, bate gălbenușurile. Adaugă zahărul pudră și amestecă apoi albușurile și gălbenușurile, până când obții o compoziție omogenă. Încălzește laptele pe foc, dar ai grijă să nu dea în clocot. 

În recipientul în care vei face cocktailul, toarnă prima dată preparatul din ouă. Adaugă apoi romul și brandy-ul și, la final, laptele încălzit. Amestecă bine, pentru ca toate ingredientele să se întrepătrundă. Pentru o aromă intensă, presară nucșoară și scorțișoară deasupra cocktailului și servește-l cât încă e cald.

reteta bautura Tom & Jerry SUA

Vin fiert cu mirodenii

Un clasic în sezonul rece, vinul fiert cu mirodenii se numără printre cele mai simple rețete de băutură caldă pe care le poți încerca. 

Ingrediente: 

  • 750 de mililitri de vin rosu;

  • 3 cuișoare;

  • 1 baton de scorțișoară;

  • 2 steluțe de anason;

  • o portocală;

  • o lămâie;

  • 50 de grame de zahăr.

Mod de preparare: stoarce sucul de la portocală și de la lămâie. Cu excepția vinului și a anasonului, pune apoi ingredientele la fiert, într-un vas adânc, la foc mediu, amestecând din când în când, astfel încât să se întrepătrundă cât mai bine. După ce zahărul s-a dizolvat, adaugă vinul și steluțele de anason și lasă preparatul să fiarbă (dar să nu dea în clocot, trebuie doar să se încălzească). 

Când este gata, strecoară vinul și toarnă-l în pahare termorezistente. Pentru decor, poți pune în fiecare pahar câte o felie de portocală.

reteta vin fiert cu mirodenii

Țuică fiartă

O băutură festivă clasică în rândul românilor, mai ales, țuica fiartă te încălzește imediat chiar și atunci când temperaturile sunt cu minus. În plus, e un remediu excelent pentru răceală. 

Ingrediente: 

  • 200 de mililitri de țuică;

  • 8 boabe de piper negru;

  • 2 cuișoare;

  • o linguriță de miere. 

 

Mod de preparare: pune la fiert toate ingredientele într-un ibric, la foc mediu. Când încep să se formeze mici bule de aer, ia preparatul de pe aragaz și acoperă-l cu un capac, până când va fi servit. La final, toarnă țuica fiartă în mici ceșcuțe de lut, pe care să le împarți invitaților tăi.

reteta tuica fiarta

Băuturi calde fără alcool

Dacă vrei să te bucuri de o băutură caldă și gustoasă, dar care să nu conțină alcool, următoarele rețete sunt numai bune de încercat. 

Ciocolată caldă cu bezele

Numai bună de savurat pe timp de iarnă, ciocolata caldă este una dintre favoritele tuturor în sezonul festiv. 

Ingrediente:

  • 200 de grame de ciocolată amăruie (cu minimum 75% cacao);

  • 500 de mililitri de lapte;

  • 2 lingurițe de zahăr brun;

  • o esență de vanilie;

  • 1 vârf de linguriță de sare;

  • o pungă de bezele.

Mod de preparare: pune laptele, zahărul, esența de vanilie și sarea într-un recipient și lasă-l pe foc până când compoziția ajunge la punctul de fierbere. Când începe să clocotească, oprește focul, adaugă ciocolata (o poți tăia bucățele, astfel încât să se dizolve mai ușor) și las-o câteva minute să se topească. După 3-4 minute, folosește un tel pentru a amesteca laptele și ciocolata, astfel încât ingredientele să se încorporeze cât mai bine. Toarnă ciocolata caldă în căni și adaugă câteva bezele pentru decor.

reteta ciocolată caldă cu bezele

Cacao cu lapte și scorțișoară

O cană de cacao cu lapte și scorțișoară îți va aminti cu siguranță de iernile din copilărie, așa că, dacă vrei să retrăiești acele momente, pregătește chiar acum această rețetă.

Ingrediente:

  • 500 de mililitri de lapte;

  • 3 linguri de pudră de cacao (sau pudră de roșcove);

  • o linguriță de scorțișoară;

  • 1-2 linguri de zahăr;

 

Mod de preparare: pune laptele la fiert și, după ce au apărut primele bule de aer, adaugă pudra de cacao și zahărul, amestecând foarte bine ingredientele. După ce obții o compoziție omogenă, toarnă laptele în căni și presară puțină scorțișoară în fiecare dintre ele, pentru un plus de aromă.

reteta cacao cu lapte și scorțișoară

 

Limonadă fierbinte

Limonada fierbinte este, practic, un ceai de lămâie reinventat, căruia îi adaugi mai multe condimente, pentru un gust bogat. 

Ingrediente:

  • 1 litru de apă;

  • sucul de la 1-2 lămâi;

  • sucul de la o portocală;

  • o lămâie pentru decor;

  • o portocală pentru decor;

  • 4-5 frunze de mentă;

  • 1 baton de scorțișoară;

  • 3 cuișoare;

  • o lingură de miere. 

 

Mod de preparare: pune la fiert apa, împreună cu scorțișoara și cuișoarele și las-o pe foc până când încep să se formeze mici bule de aer la suprafața vasului, astfel încât să se întrepătrundă aromele foarte bine. Amestecă sucul de lămâie cu cel de portocale și cu mierea. După ce apa a fiert, strecoară condimentele din ea, adaugă sucul de citrice și limonada ta fierbinte este gata. Pentru decor, poți folosi câteva felii de portocală și lămâie, dar și frunze de mentă.

reteta limonadă fierbinte

 

Acestea fiind spuse, a venit momentul să încerci câteva rețete de băuturi delicioase, care te vor încălzi în zilele geroase de iarnă. Care este prima pe care o vei testa?

Foto: Shutterstock.com

Distribuie pe:
Postat în Rețete De:
bautura-online.ro
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii