Rețete cu alcool - cum transformi arta culinară în spectacol

Rețete cu alcool - cum transformi arta culinară în spectacol

08.10.2018 11:45

De la bucătăriile marilor restaurante până la cele ale gospodinelor pricepute, alcoolul pare întotdeauna acel ingredient special care dă mâncării o aromă ieșită din comun. Dar cum trebuie folosit alcoolul pentru a îmbunătăți un fel de mâncare și care sunt cele mai cunoscute preparate pe bază de alcool?

 

Folosirea alcoolului în rețete culinare

 

Nu se știe cu exactitate de când au început oamenii să folosească alcool în mâcarea pe care o găteau, dar un răspuns care probabil nu e foarte departe de adevăr ar fi „încă din cele mai vechi timpuri.” Astăzi însă, gătitul cu alcool este o parte importantă a artei culinare, iar motivele pentru care această substanță dă un gust atât de bun mâncării sunt bine cunoscute.

 

  • Alcoolul potențează aromele - la fel ca sarea, condimentele, ierburile aromatice sau oțetul, alcoolul amplifică gustul ingredientelor unui fel de mâncare, lăsând să iasă la iveală arome pe care altfel nu le-ai simți.

  • Alcoolul poate frăgezi unele ingrediente - acest lucru este valabil mai ales în cazul cărnurilor, care devin mai fragede atunci când sunt marinate în alcool; practic, substanța acționează ca un solvent.

  • Alcoolul aduce propriul aport de arome - poate motivul principal pentru care băuturile alcoolice sunt folosite la gătit este amprenta unică pe care ele și-o lasă asupra gustului preparatelor.

  • Flambarea - aceasta este o tehnică specială, prin care o tărie (de obicei, brandy) este turnată peste un fel de mâncare înainte de a fi servit; chiar dacă procesul are și un efect asupra gustului, flambarea este mai degrabă folosită pentru a crea un spectacol vizual.

Ce băuturi pot fi folosite în rețetele culinare

 

Deloc surprinzător, numeroase băuturi alcoolice sunt adesea folosite cu succes în rețete culinare de pe tot Globul.

 

  • Vinul - fiind una dintre cele mai vechi băuturi din lume, vinul este folosit în numeroase rețete, el putând da arome desăvârșite cărnurilor, legumelor și chiar dulciurilor. Atât vinul alb, cât și vinul roșu pot fi folosite la marinată, dar și direct în sosul în care friptura este gătită. În general, nu este recomandat să iei un vin foarte scump de gătit, în afară de cazurile în care rețeta menționează un soi specific.

  • Berea - chiar dacă nu este la fel de populară în bucătării precum vinul, și berea poate fi folosită pentru a da o savoare deosebită cărnurilor. În același timp, datorită conținutului de bioxid de carbon de drojdie, băutura poate fi folosită pentru a ajuta la creșterea aluaturilor. Din nou, trebuie să urmezi cu atenție rețeta, deoarece există numeroase tipuri de bere (blondă, brună, din grâu etc.), toate cu gusturi și arome specifice.

  • Votca - spre deosebire de alte băuturi alcoolice, votca are un gust „spirtos”, motiv pentru care se folosește mai rar în anumite sosuri, atunci când se dorește obținerea unei arome specifice de alcool.

  • Coniac sau brandy - fiind produs din distilarea vinului, brandy-ul (sau coniacul, dacă ne referim la brandy-urile produse într-o singură regiune a Franței) este una dintre cele mai aromate băuturi spirtoase. Se poate folosi în diverse sosuri pentru paste și fripturi, dar mai ales în numeroase rețete de prăjituri.

  • Rom - dacă ai gătit vreodată un desert, știi că esența de rom este... ei bine, esențială pentru a da un gust bogat oricărei prăjituri. Însă poți la fel de bine să folosești rom pentru a da savoare dulciurilor, mai ales că aroma acestuia este mai puternică.

  • Lichior - aici, raționamentul e simplu: lichiorurile sunt dulci, așa că se vor folosi pentru a îmbogăți gusturile deserturilor. În același timp, nu fi surprins dacă vei întâlni și rețete de fripturi unde sosul este făcut cu un anumit tip de lichior.

 

Lista nu este nicidecum exhaustivă, pentru orice băutură alcoolică inventată probabil a fost cineva care a încercat la un moment dat să o folosească în vreun fel de mâncare. Însă aceste șase băuturi rămân cele mai populare alegeri când vine vorba de gastronomie.

Câteva reguli generale

 

La majoritatea rețetelor, alcoolul se folosește în cantități destul de mici. Pe de o parte, chiar și în cantități mici, băuturile alcoolice au arome suficient de puternice pentru a schimba complet gustul mâncării; pe de altă parte, alcoolul dispare foarte greu din mâncare.

 

Da, temperaturile ridicate fac ca alcoolul să se evapore, însă într-un ritm destul de lent. O mâncare cu o cantitate considerabilă de alcool ar trebui ținută pe foc trei ore pentru ca substanța să fie complet eliminată din ea. Evident, nu vei avea mereu la dispoziție acest timp, dar nici nu vei dori să elimini complet alcoolul din mâncare, ci doar ca acesta să rămână într-o cantitate neglijabilă.

 

Din acest motiv, alcoolul se pune de obicei la începutul procesului de gătit, pentru a-i oferi suficient timp să se evapore. Există, desigur, și excepții, precum felurile de mâncare flambate.

Rețete de mâncare cu băuturi alcoolice

 

Acum, că ai înțeles regulile generale ale gătitului cu alcool, îți vom prezenta câteva rețete pe care să le folosești atunci când vrei să-ți impresionezi musafirii cu o cină spectaculoasă sau pur și simplu atunci când vrei să mănânci ceva ieșit din comun.

Coq au vin

Retete culinare cu alcool bautura-online.ro

„Cocoșul în vin” nu este doar una dintre cele mai cunoscute preparate ale gastronomiei franțuzești, ci și unul dintre cele mai faimoase feluri de mâncare gătite cu alcool din întreaga lume. Este o mâncare sățioasă, cu un gust desăvârșit, pentru care trebuie să petreci totuși ceva timp în bucătărie.

 

Pentru această rețetă, este recomandată folosirea cocoșului de țară, însă poate fi făcută și cu un pui cumpărat din comerț.

Ingredientele de care ai nevoie sunt:

 

  • toate bucățile importante ale puiului: două pulpe inferioare, două pulpe inferioare, două aripioare și două bucăți de piept

  • o sticlă de vin roșu sec (nu o vei folosi chiar pe toată)

  • 120 g bacon, șunculiță sau pancetta, tăiată în fâșii mici

  • 350 g ciuperci champignon, tăiate în bucăți

  • 400 g arpagic

  • o ceapă tocată

  • trei morcovi mari, tăiați felii

  • trei căței de usturoi

  • 250 ml supă de pui (o cană)

  • 30 g făină (două linguri)

  • pastă de tomate

  • unt

  • cimbru proaspăt

  • o frunză de dafin

  • sare

  • piper

 

Începe prin a prăji șunculița într-o cratiță, până capătă o culoare arămie. Apoi scoate bucățile de șunculiță și pune-le deoparte. Pune bucățile de pui în aceeași cratiță, cu pielița în jos. Condimentează-le acum cu sare și piper și rumenește-le bine timp de aproximativ cinci minute, apoi scoate-le și pune-le deoparte pe o farfurie (dar nu în același vas cu bucățile de șunculiță).

 

E rândul ciupercilor să intre în cratiță; rumenește-le și pe ele, apoi scoate-le din cratiță și pune-le în același vas cu bucățile de șunculiță. Acum urmează ceapa și morcovii; prăjește și amestecă legumele timp de câteva minute, până când ceapa devine aurie. Peste ele adaugă pasta de tomate și o cană de vin.

 

În timp ce amesteci, râcâie bine fundul cratiței cu o lingură de lemn, pentru a îndepărta toate reziduurile rămase la prăjirea alimentelor. Acesta este un procedeu obligatoriu la coq au vin, care îmbogățește gustul mâncării.

 

După ce amesteci sosul timp de aproximativ un minut, pune înapoi în cratiță bucățile de pui, alături de cimbru și dafin, supa de pui și vin cât să acopere carnea. Fierbe câteva minute la foc mediu, apoi acoperă oala cu un capac și pune-o într-un cuptor preîncălzit.

 

În funcție de carnea pe care o alegi, puiul ar trebui să stea la cuptor între 40 de minute și o oră. Evident, un cocoș de țară se va pătrunde mult mai greu decât un pui luat din hypermarket.

 

Între timp, amestecă într-un bol mic făina și untul. După ce scoți puiul din cuptor, strecoară sosul de vin din cratiță și amestecă-l pe foc, împreună cu făina și untul, timp de zece minute. Într-o tigaie mică, poți să rumenești puțin arpagicul.

 

După ce sosul gros dă în clocot, adăugă puiul cu legumele, șunculița cu ciuperci și arpagicul și mai fierbe încă cinci minute. La final, poți decora cu pătrunjel. În sfârșit, masa este gata.

Penne cu votcă și somon

Retete culinare cu alcool bautura-online.ro

Dacă rețeta coq au vin ți s-a părut puțin prea dificilă, de ce nu încerci un fel de mâncare simplu și rapid? Pentru a găti pastele cu votcă și somon afumat, ai nevoie de:

 

  • 200 g penne

  • 50 g somon afumat

  • 30 g unt

  • o ceapă hașma

  • 50 ml votcă

  • patru roșii cherry

  • 100 ml smântână de gătit

 

Întâi pune pastele la fiert. Între timp, lucrează la pregătirea sosului. Toacă ceapa mărunt și pune-o la călit în unt. Apoi adaugă fâșiile subțiri de somon. Când acestea încep să se prăjească, stinge totul cu cei 50 ml de votcă.

 

După ce aceasta se mai evaporă, pune roșiile cherry, apoi smântâna lichidă. Amestecă bine, iar când pastele sunt făcute, strecoară-le de apă și adaugă-le și pe ele în tigaie. Când mâncarea este gata, o poți decora cu puțin pătrunjel.

Friptură de iepure cu bere

Retete culinare cu alcool bautura-online.ro

Dacă iepurele este o carne care ajunge destul de rar pe masa ta, atunci ai putea să profiți de ocazie pentru a o transforma într-un preparat cu un gust unic. Avantajul este că rețeta nu îți va da foarte multă bătaie de cap, friptura de iepure cu bere fiind foarte simplu de realizat.

 

Vei avea nevoie de:

 

  • un kilogram de carne de iepure

  • 300 ml bere blondă

  • un morcov

  • trei cepe mici

  • roșii cherry

  • trei căței de usturoi

  • sare

  • piper

  • ierburi aromate (cimbru, rozmarin)

  • ulei de măsline

 

Întâi pornește cuptorul. În timp ce se încălzește, freacă bine bucățile de carne cu sare și piper și pune-le într-o tavă, împreună cu usturoiul și cu două linguri de ulei de măsline. Pune tava la foc mediu pe aragaz și prăjește carnea pe fiecare parte, până se albește. Apoi adaugă legumele și, după încă două-trei minute, berea.

 

Când aceasta dă în clocot, pune tava în cuptor. Va dura aproximativ o oră până când carnea va fi gata. Ca garnitură o poți servi cu cartofi la cuptor. Dacă mai ai loc, poți adăuga câțiva cartofi în aceeași tavă cu iepurele, cu jumătate de oră înainte ca friptura să fie gata.

Creveți cu tequila

Retete culinare cu alcool bautura-online.ro

Dacă pentru majoritatea fripturilor făcute în alcool trebuie să petreci ore în șir în bucătărie, această rețetă inedită este exact opusul. Creveții cu tequila se prepară în aproximativ zece minute, asta dacă nu ții cont de garnitura de orez cu care îi poți servi.

 

Folosește următoarele ingrediente:

 

  • 500 g creveți proaspeți, curățați

  • 60 ml tequila

  • două linguri de suc de lămâie

  • două fire de usturoi verde

  • chimen

  • fulgi de ardei roșu

  • coriandru proaspăt

  • sare

  • piper

  • ulei de măsline extravirgin

 

Toarnă ulei într-o tigaie și călește creveții timp de aproximativ două minute. Adaugă sare și piper, apoi usturoiul verde tăiat în bucăți mici și fulgii de ardei roșu. Când creveții încep să capete o culoare închisă, adaugă tequila.

 

Continuă să amesteci până când alcoolul se evaporă. Stinge apoi focul și adaugă sucul de lămâie, împreună cu frunzele de coriandru tocat mărunt. Rapid, nu?

Deserturi cu băuturi alcoolice

 

Oricât de copioasă ar fi o cină, poți întotdeauna să faci loc și pentru desert. De aceea, îți vom prezenta câteva rețete de dulciuri care pot fi îmbunătățite cu ajutorul alcoolului.

Tiramisu cu lichior

Retete culinare cu alcool bautura-online.ro

 

Chiar dacă rețeta originală a acestui desert italian nu include alcool, în ultimul timp au început să devină din ce în ce mai populare variantele care conțin puțin lichior Marsala sau Amaretto. Tiramisu este un desert ușor de preparat, deoarece se gătește la rece, fără a fi nevoie de coacere.

 

Trebuie să acorzi însă atenție deosebită felului în care amesteci aceste ingrediente:

 

  • 500 g brânză mascarpone

  • 500 ml cafea

  • 400 g pișcoturi

  • 5 ouă

  • 200 g zahăr

  • 30 g cacao

  • praf de sare

 

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să separi albușurile de gălbenușuri. Asemenea alcoolului, albușurile nu fac parte din rețeta originală a prăjiturii, dar poți obține o prăjitură mult mai cremoasă dacă le folosești.

 

Prepararea implică baterea gălbenușurilor cu jumătate din cantitatea de zahăr folosită. Rezultatul trebuie să fie o cremă albicioasă, peste care poți pune în jur de 40 de ml de lichior. Amestecă încet această cremă rezultată cu brânza mascarpone.

 

Poți folosi doar această cremă sau poți face una adițională prin baterea albușurilor cu praful de sare până devin spumă și îndulcirea lor cu zahărul rămas. Amestecă apoi încet spuma din albușuri cu crema din gălbenușuri și mascarpone.

 

Într-o tavă, așterne primul strat de pișcoturi și toarnă peste ele primul strat de cremă. Peste cel din urmă, mai pune încă un strat de pișcoturi și pune apoi crema rămasă peste ele. Ornează totul cu pudra de cacao și lasă prăjitura la frigider timp de o noapte.

Înghețată cu vin roșu

 

Așa cum există înghețate cu toate aromele posibile, de ce nu ar putea fi și alcoolul una dintre ele? Desigur, nu vorbim despre orice alcool, ci despre un vin roșu dulce, savuros. Ingredientele de care ai nevoie sunt:

 

  • 300 ml vin roșu dulce

  • 100 ml lapte

  • 130 g zahăr brun

  • aproximativ o lingură și jumătate de miere

  • o lingură de zahăr alb

  • 2 gălbenușuri

  • 125 g unt

  • 125 g brânză mascarpone

 

Întâi va trebui să amesteci crema de brânză mascarpone cu gălbenușurile și acea lingură de zahăr alb până obții o cremă (asemănătoare cu cea de tiramisu). În acest timp, pune toate celelalte ingrediente pe foc, într-o oală, și amestecă-le timp de aproximativ zece minute.

 

Într-un blender, amestecă lichidul cald obținut cu crema din mascarpone și gălbenușuri. Pune crema rezultată la congelator.

Tort cu lichior de ouă

Retete culinare cu alcool bautura-online.ro

Dacă lichiorul de ouă este una din băuturile tale preferate, poți încerca să folosești această băutură de casă pentru a prepara un tort delicios. La origine, rețeta este germană, purtând numele de eierlikör Torte. Acest desert este foarte popular în perioada Paștelui.

 

Rețetele pe care le poți găsi sunt însă destul de diferite. Important este să reții că lichiorul se pune în cremă, iar blatul de obicei este crocant, realizat cu ajutorul unor nuci. Așa că nu-ți face griji dacă nu respecți cu exactitate lista de ingrediente.

 

Pentru blat ai nevoie de:

 

  • 10 albușuri

  • 200 g zahăr

  • 100 g unt

  • 350 g fistic prăjit

  • praf de sare

  • esență de vanilie

 

Curăță fisticul de coji și pieliță și macină-l cu ajutorul unei râșnițe. Bate albușurile cu praful de sare și adaugă treptat zahărul. La final, pune esența de vanilie, fisticul și untul topit în compoziție. Omogenizează amestecul și pune-l în două forme de blat. Coace-le pe rând, timp de 20 de minute fiecare, într-un cuptor preîncălzit la o temperatură de 170o C.

 

Pentru cremă ai nevoie de:

 

  • 400 g brânză mascarpone

  • 200 g smântână pentru frișcă

  • 60 g zahăr pudră

  • o linguriță de esență de vanilie

  • 100 ml lichior de ouă

  • 10 g gelatină granulată

 

Primul lucru pe care îl poți face este înmuierea granulelor de gelatină. Apoi amestecă brânza cu smântâna, zahărul pudră și esența de vanilie.

 

Acum urmează partea dificilă a acestei rețete: încălzirea lichiorului de ouă. Dacă încălzești prea tare această băutură, riști să o transformi într-o omletă, așa că fă-ți dinainte un plan. Pune lichiorul într-o oală și pune acea oală într-o tavă plină cu apă. Tehnica mai poartă numele de „bain-marie”.

 

Amestecă încontinuu în lichior până când acesta se încălzește suficient. După ce acesta s-a încălzit, toarnă-l peste crema de brânză. Adaugă și gelatina și amestecă bine, până când obții un aspect omogen.

 

Într-o formă de tort cu pereți detașabili, pune cu grijă unul dintre blaturile răcite, apoi primul strat de cremă, apoi următorul strat de blat, iar la final încă un strat de cremă. Lasă tortul să se răcească în frigider cel puțin trei ore.

 

În privința decorațiunii, ai libertate. Dacă alegi această rețetă, poți folosi tot fistic măcinat pentru a „îmbrăca” tortul. Deasupra, poți încerca o decorațiune din frișcă și cremă de vanilie.

Clătite flambate

 

Retete culinare cu alcool bautura-online.ro

 

Uneori, arta culinară înseamnă transformarea unui fel de mâncare aproape banal în ceva cu adevărat spectaculos. Iar puține deserturi sunt mai simplu de făcut decât clătitele. Pentru aluat ai nevoie de:

 

  • 200 g făină

  • 30 g zahăr pudră

  • 2 ouă

  • 470 ml lapte

  • 75 g unt topit

 

Amestecă bine aceste ingrediente, apoi toarnă încet câte un polonic din amestec într-o tigaie încinsă cu puțin ulei. Rumenește fiecare clătită cam două minute pe fiecare parte.

 

Într-o altă tigaie va trebui să faci un sos din:

 

  • 50 g unt

  • 100 g zahăr pudră

  • sucul unei portocale

 

Pune clătitele împăturite în formă de triunghi în această zeamă și lasă-le puțin să se prăjească și să fie îmbibate de sos. După două-trei minute, stinge focul, adaugă un shot de lichior Grand Marnier și flambează.

 

Dacă ai musafiri de impresionat, poți flamba clătitele și direct în farfurie. În loc de umplutură, pune câte o cupă de înghețată de vanilie peste fiecare clătită.

 

Sperăm că acest articol ți-a schimbat puțin perspectiva asupra posibilităților pe care alcoolul le deschide atunci când este folosit în gastronomie.

 

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie pe:

Postat în Rețete De:

bautura-online

Comentarii




* Câmpuri Obligatorii