- Apple Martini
- Long Island Ice Tea
- Californication
- Pina Colada
- Margarita
- Caipirinha
- Mint Julep
- Mai Tai
- Mojito
- Cosmopolitan
- Rețete de cocktail cu rom
- Rețete de cocktail cu vodka
- Rețete de cocktailuri cu gin
- Rețete de cocktailuri cu tequila
- Rețete de cocktailuri fără alcool
- Rețete de cocktailuri de vară
- Rețete de cocktailuri de iarnă
- Rețete de shoturi
Află totul despre cele mai faimoase cocktailuri • cu alcool/non-alcoolice • ușor de făcut • de vară sau pentru vremea rece • Totul pe site!
Cocktailurile sunt cele mai populare băuturi în cluburi, baruri, la terase sau la restaurante și reușesc să împace toate gusturile. Mixul de arome și combinațiile interesante dintre băuturile alcoolice, sucuri, siropuri sau condimente au făcut din mixologie o adevărată artă. Însă nu e nevoie să urmezi cursuri de specialitate pentru a-ți prepara niște cocktailuri rapide și la tine acasă.
Învață să faci cele mai ușoare cocktailuri și vei reuși să îți impresionezi prietenii cu un amestec fresh de arome. Ține cont că, dacă vrei să dai lovitura cu cele mai bune cocktailuri, va trebui să te asiguri că ai acasă un set de accesorii pentru cocktailuri, cu shaker, blender, unități de măsurare, o ustensilă pentru pasarea fructelor și o strecurătoare.
Cele mai celebre rețete de cocktail
Apple Martini
'Appletini' este unul dintre cele mai populare cocktailuri, oferind o perspectivă aparte paharului clasic de martini sec. Cu vodkă în loc de gin ca ingredient de bază și rachiu de mere pentru a-i da un parfum puternic, Appletini nu este definitivat decât după ce se adaugă un suc natural de lămâie și o bucată de măr. Este băutura favorită a jurnalistului american Conan O'Brien, gazda show-ului Conan de la TBS, și are puține calorii.
Long Island Ice Tea
Reprezinta un amestec interesant de rom, vodkă, tequila, gin și triplu sec (un lichior foarte puternic ce conține curacao, coajă de portocală), aromate apoi cu merișor, suc de lămâie și cola. O versiune mai veche a acestui cocktail ar fi apărut în 1920 în comunitatea Long Island din Tennessee, iar versiunea mai nouă, modificată și ea ulterior, ar fi din 1972 când a fost inventată de un barman în timpul unui concurs într-un bar din Long Island, New York.
Californication
este un cocktail asemănător cu Long Island Ice Tea, însă mixul de băuturi spirtoase (rom, vodkă, tequila și gin) este parfumat cu lichior de portocale, suc de lămâie și suc de portocale. Deși este puternic, oferă un evantai de arome dulci și la final se adaugă o felie de portocală și este o băutură foarte populară pentru bărbați.
Pina Colada
Este un cocktail clasic tropical cu rom, lapte de nucă de cocos, suc de mere —este băutura favorită a celor care vor ceva exotic, răcoritor și nu foarte puternic. Rădăcinile acestei băuturi s-ar afla în Puerto Rico, unde a fost considerată multă vreme drept băutură națională. Versiunea actuală a fost inventată în 1952 în barul hotelului Caribe Hilton din San Juan.
Margarita
Este poate cel mai popular cocktail din Statele Unite ale Americii, care folosește ca ingredient de bază tequila. Peste tequila se adaugă triplu sec, suc de lămâie verde și cuburi de gheață. Este servit în pahare ale căror pereți interiori sunt frecați cu lămâie verde și apoi se pune sare. Cu toate că au fost dezbateri aprinse asupra locului de origine al acestui cocktail, această băutură ar fi apărut undeva între Tijuana și Ensenada. Ea continuă să fie extrem de populară în regiuni din Mexic, la San Diego și în California.
Caipirinha
Băutură națională în Brazilia, cu cachaca (alcool din trestie de zahăr) sau rom alb, zahăr brun și suc de lămîie verde. 'Caipira' înseamnă persoană din zonele rurale ale Braziliei, care iubește tradiționalul, departe de modernitate și tot ce înseamnă viață sofisticată. 'Caipirinha' este servită în restaurante, baruri, cluburi și în casele oamenilor, câștigând rapid popularitate.
Mint Julep
Băutura oficială a întrecerii hipice Kentucky Derby, cu whiskey Bourbon, puțină apă, zahăr granulat, gheață tocată și mentă proaspătă din belșug.
Mai Tai
Cocktail polinezian cu o savoare tropicală specifică zonei de vest a Statelor Unite, reprezintă un mix interesant de rom alb și rom negru, curacao orange, sirop de migdale cu flori de portocală, suc de lămâie verde, totul fiind scăldat în cuburi de gheață.
Mojito
Poate cel mai cunoscut cocktail în întreaga lume, cu rom alb, mentă, suc de lămâie, apă minerală. Unul din secretele obținerii unui Mojito parfumat constă în strivirea mentei (nu tăiată fâșii și nici tocată) înainte de a fi pusă în amestec pentru a-și păstra savoarea și pentru a genera acel suc interior al plantei. Ernest Hemingway dezvoltase un gust aparte pentru această băutură cu adevărat răcoritoare.
Cosmopolitan
Poate cel mai modern cocktail pentru femei, cu o popularitate câștigată în ultimele două-trei decenii, oferă un mix puternic de vodkă, triplu sec, suc de lămâie verde, suc de merișor. Unii plasează originea acestei băuturi în jurul anului 1975, în Minneapolis, însă, denumită prescurtat 'Cosmo', băutura a explodat în popularitate în anii '90, în urma mențiunilor repetate în filmul 'Sex and the City'. Pentru a obține un adevărat 'Cosmo', sucul de merișor trebuie să fie de cea mai bună calitate, iar triplul sec să fie neapărat produs de Cointreau, din vestita zonă Saint-Barthélemy-d'Anjou (vestul Franței).
Rețete de cocktailuri cu rom
DENUMIRE COCKTAIL | INGREDIENTE | MOD DE PREPARARE |
Seaside Sunrise |
450 ml de suc de ananas 450 ml de suc de mango 450 ml rom cu aromă de fructul pasiunii 200 ml de suc de merișoare 30 ml de suc de grenadine 750 ml de șampanie |
Ingredientele se amestecă în shaker, se completează în pahare cu șampania și se decorează cu felii de lime și de portocale.
|
Pina Colada |
2 fructe de ananas 125 ml de rom alb 30 ml de rom brun 125 ml lapte de cocos Suc de ananas Gheață |
Tăiați și scobiți fructele de ananas, care vor servi drept recipiente. Tăiați miezul ananasului, apoi amestecați într-un blender alcoolul, laptele de cocos, bucățile de ananas, sucul și gheața. Turnați mixul în recipientele făcute din fructele de ananas și serviți.
|
Banana Rumpublic |
150 ml de rom brun 75 de ml de suc de lime 200 ml de lichior de banane |
Ingredientele se amestecă într-un recipient înalt, se toarnă în pahare cu gheață și se decorează cu felii proaspete de banane.
|
Frozen Mojito |
170 ml de suc concentrat de lime 150 ml de rom cu aromă de lime mentă și lime |
Amestecați sucul de lime cu romul și frunzele de mentă în blender, turnați în pahare cu gheață și decorați cu frunze de mentă și felii de lime.
|
Cuba Libre |
150 ml de rom brun 300 ml de Cola Lime |
Turnați ingredientele în pahare, adăugați gheață și stoarceți câteva felii de lime. |
Rețete de cocktail cu vodkă
DENUMIRE COCKTAIL | INGREDIENTE | MOD DE PREPARARE |
Rooftop Lemonade |
60 ml de vodkă 100 ml de suc de lămâie felii de castravete și de lămâie |
Amestecați vodkă și sucul de lămâie, apoi turnați în pahare și decorați cu castraveți și lămâie. |
Cosmopolitan
|
50 ml de vodkă 30 ml de triplu sec 30 ml de suc de merișoare 30 ml de suc de lime |
Lichidele se amestecă într-un shaker cu gheață, apoi se toarnă în pahare cu picior înalt și se decorează cu lime și zahăr pe marginea paharului. |
Screwdriver |
150 ml de suc de portocale 50 ml de vodkă |
Turnați sucul într-un pahar cu gheață, apoi adăugați shotul de vodkă, amestecați și serviți. |
Chicago Martini |
90 ml de vodkă Grey Goose 15 ml suc de măsline Măsline verzi |
Amestecați vodkă și sucul de măsline și turnați mixul într-un pahar cu picior înalt. Decorați cu câteva măsline verzi înfipte pe o scobitoare. |
Vodka Gimlet |
60 ml de vodkă Grey Goose 30 ml de suc de lime 3 linguri de sirop de zahăr |
Ingredientele se amestecă în shaker cu gheață, până se răcește. Într-un pahar se stoarce sucul de la o felie de lime și se adaugă băutura. Se decorează cu felii proaspete de lime. |
Rețete de cocktailuri cu gin
DENUMIRE COCKTAIL | INGREDIENTE | MOD DE PREPARARE |
Gin&Tonic |
60 ml de gin 120 ml de apă tonică 15 ml de suc de lime |
Puneți câteva cuburi de gheață într-un pahar înalt, adăugați ingredientele și decorați cu felii de lime. |
Gimlet |
90 ml de gin 15 ml suc de lime 15 ml sirop de zahăr |
Lichidele se amestecă într-un shaker plin cu gheață, se toarnă în pahare de cocktail și se decorează cu felii de lime și zahăr pe marginea paharului.
|
Classic Martini |
125 ml de gin 25 ml de vermut măsline verzi
|
Ingredientele se amestecă în shaker cu gheață și se toarnă într-un pahar cu picior înalt, după care se decorează cu măsline verzi. |
Gibson |
90 ml de gin 15 ml de vermut măsline verzi |
|
Tom Collins |
60 ml de gin 30 ml de suc de lămâie 1 linguriță de zahăr pudră 90 ml de apă minerală Cireșe O felie de portocală |
Într-un shaker umplut pe jumătate cu cuburi de gheață, amestecați ginul, sucul de lămâie și zahărul. Turnați în pahare apoi și completați cu apă minerală și gheață. Decorați cu cireșe și portocale. |
Rețete de cocktailuri cu tequila
DENUMIRE COCKTAIL |
INGREDIENTE |
MOD DE PREPARARE |
Tequila Sunrise |
60 ml de tequila 120 ml de suc proaspăt de portocale Sirop de grenadine Felii de portocală |
|
Orange Mint Cooler |
50 ml de tequila 25 ml de suc acidulat de portocale 120 ml de suc proaspăt de portocale 15 ml de suc de lime frunze de mentă 60 ml de apă minerală |
Amestecați ingredientele într-un shaker, cu excepția apei minerale. Turnați apoi în pahare și completați cu apă minerală, decorând băuturile la final cu frunze de mentă.
|
Silver Breeze |
50 ml de tequila
30 ml de suc de grapefruit 30 ml de suc de merișoare 30 ml de limonadă |
Ingredientele se amestecă și se servesc în pahare de whisky umplute cu gheață, decorate cu felii de lămâie. |
El Diablo |
50 ml de tequila
10 ml de sirop de piersici 30 ml de suc de lime 30 ml de bere cu ghimbir |
Amestecați în shaker ingredientele, mai puțin berea, și adugați gheață. Turnați în pahare de tip Collins, adăugați berea și decorați cu felii de lime. |
Electric Coconut |
60 ml de tequila
30 ml de apă de cocos 25 ml de suc de lămâie 10 ml de orange bitter |
Ingredientele se amestecă bine în shakerul umplut cu gheață, până când băutura se răcește. Se toarnă în pahare înalte și se servește cu felii de ananas pe marginea paharului. |
Rețete de cocktailuri fără alcool
DENUMIRE COCKTAIL | INGREDIENTE | MOD DE PREPARARE |
Jalapeno Watermelon Agua Fresca |
500 de grame de pepene tăiat cubulețe 250 ml de apă de cocos 125 ml de sirop de ardei (se prepară pe foc din ardei iute, apă și puțin zahăr) gheață lime și mentă |
Pepenele, apa de cocos și siropul de zahăr se amestecă în blender timp de 30 de secunde, la viteză mare. Se adaugă siropul de ardei iute și se toarnă în paharele decorate cu lime și frunze de mentă. |
Ombre |
400 ml de suc de grapefruit 200 ml de Sprite sau 7Up 50 ml sirop de zahăr grenadine gheață |
În pahare înalte, turnați întâi sucul de grapefruit, apoi siropul de zahăr, sucul Sprite sau 7Up și grenadinele. |
Peach shrub |
30 ml de sirop de piersici 60 ml suc de mere acidulat Frunze de salvie Un praf de nucșoară |
Zdrobiți frunzele de salvie într-un shaker în care ați turnat siropul de piersici. Umpleți pe jumătate cu gheață, adăugați sucul de mere și nucșoara. Turnați în pahare de cocktail și decorați cu frunze de salvie. |
Pink Not Champagne |
60 ml de suc de mere acidulat 60 ml de apă minerală cu aromă de cireșe 30 ml de suc de merișoare |
Toate ingredientele de amestecă și se toarnă apoi în pahare cu gheață. |
Lady Lemon Lavender |
60 ml suc de lămâie 20 de ml sirop de lavandă 10 ml suc de grenadine
|
Ingredientele se amestecă cu gheață într-un shaker, se toarnă în pahare înalte și se completează cu apă minerală. Folosiți crenguțe de lavandă pentru a decora. |
Rețete de cocktailuri de vară
DENUMIRE COCKTAIL | INGREDIENTE | MOD DE PREPARARE |
Limoncello |
450 ml de lichior cu aromă de lămâie 300 ml gin 150 ml suc de lămâie gheață 24 felii subțiri de lămâie 450 ml apă minerală Frunze de mentă |
Amestecați lichiorul, ginul și sucul de lămâie într-un recipient, acoperiți-l și lăsați-l 3 ore la rece. Mixul se toarnă apoi în pahare de limonadă, se completează cu apă minerală și se decorează cu felii de lămâie și mentă.
|
Colorado cooler |
30 ml apă minerală 20 ml suc de lămâie 20 ml sirop de zahăr 60 ml whisky Cireșe |
Zdrobiți cireștele într-un shaker, adăugați gheața și celelalte ingrediente, cu excepția apei minerale, apoi amestecați bine mixul. Turnați în pahare pline cu cuburi de gheață, completați cu apa minerală și decorați cu cireșe. |
Tequila watermellon |
60 ml apă 4 lingurițe de zahăr granulat 500 de grame de pepene roșu fără semințe tăiat bucăți 60 ml suc de lime 1 cană de afine Câteva frunze de mentă 150 ml tequila Gheață |
Zahărul se dizvolvă în apă, pe foc, până când se topește, apoi se lasă la răcit. Puneți bucățile de pepene în blender, până când se transformă într-un piure omogen. Scurgeți sucul de pepene printr-o strecurătoare fină. Amestecați siropul de zahăr cu sucul de lămâie, afinele și frunzele de mentă și zdrobiți-le ușor cu ajutorul unei linguri de lemn. Adăugați sucul de pepene și tequila, apoi lăsați la rece timp de 2 ore. |
Pina Colada |
2 fructe de ananas 125 ml de rom alb 30 ml de rom brun 125 ml lapte de cocos Suc de ananas Gheață |
Tăiați și scobiți fructele de ananas, care vor servi drept recipiente. Tăiați miezul ananasului, apoi amestecați într-un blender alcoolul, laptele de cocos, bucățile de ananas, sucul și gheața. Turnați mixul în recipientele făcute din fructele de ananas și serviți. |
Boozy Julius |
1 cană de lapte 1 linguriță de esență de vanilie 200 ml de suc concentrat de portocale 3 lingurițe de zahăr 125 ml de vodkă |
Amestecați toate ingredientele într-un blender și serviți imediat. |
Rețete de cocktailuri de iarnă
DENUMIRE COCKTAIL | INGREDIENTE | MOD DE PREPARARE |
Velvet Martini |
30 ml de vodkă 30 ml de lichior de ciocolată 30 ml de lichior de cafea gheață |
Puneți ingredientele într-un shaker și amestecați. Se servește rece, în pahare cu picior înalt. |
Hot Buttered Rum |
2 căni de apă Jumătate de pachet de unt fără sare 4 lingurițe de zahăr brun 1 linguriță de scorțișoară Jumătate de linguriță de nucșoară Un praf de cuișoare Un praf de sare 150 ml de rom brun |
Apa, untul, zahărul, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele și sarea se fierb la foc mic, timp de 10 minute, amestecând din când în când. Mixul se strecoară apoi, se adaugă romul și se servește cât încă este fierbinte. |
Lichior de ouă |
12 ouă O cană și jumătate de zahăr pudră 1 litru de lapte 1 cutie de smântână grasă (cu cel puțin 36% grăsime) 700 ml de Bourbon 100 ml de rom brun 500 ml de cognac Nucșoară proaspăt rasă *ingredientele sunt suficiente pentru 26 de porții |
Într-un bol mare bateți gălbenușurile de ou până când se întăresc și capătă o nuanță deschisă de galben, apoi încorporați treptat zahărul. Separat, amestecați laptele cu jumătate de cutie de smântâna, cu ajutorul unui tel. Adăugați apoi bourbonul, romul și cognacul, amestecând încontinuu, apoi turnați peste gălbenușuri și omogenizați compoziția. Înainte de servire, bateți albușurile de ou până când se întăresc și amestecați totul. Restul de smântână se bate până când devine solidă și se adaugă la final în mix. Băutura se servește în pahare de mărime medie, cu un praf de nucșoară proaspătă deasupra. |
Coquito
|
2 căni de frișcă preparată cu lapte de cocos 1 cană de lapte condensat 1 cană de lapte praf 1 linguriță de esență de vanilie 1 cană de rom 1 linguriță de scorțișoară 1 linguriță de nucșoară |
Amestecați toate ingredientele în blender, la viteză mare, timp de 5 minute și lăsați mixul la frigider pentru câteva ore. Se servește rece. |
Hot Cranberry Sangria |
6 cani de suc de merișoare 2 căni de suc de portocale 2 cani de vin roșu sec Câteva lingurițe de zahăr brun 2 bețișoare de scorțișoară 1 linguriță de cuișoare 1 praf de nucșoară 2 portocale feliate 1 lămâie feliată O ceașcă de merișoare |
Toate ingredientele se fierb la foc mediu, amestecând din când în când, până când zahărul se dizolvă complet. Înainte ca amestecul să dea în clocot, opriți focul. Lăsați mixul să se răcească 5 minute, strecurați-l, turnați-l în pahare termorezistente și decorați cu bucăți de fructe proaspete. |
Rețete de shoturi
DENUMIRE COCKTAIL | INGREDIENTE | MOD DE PREPARARE |
Kamikaze shot |
45 ml de vodkă 30 ml triplu sec 15 ml suc de lime |
Ingredientele se amestecă într-un shaker cu gheață și se toarnă apoi în două pahare de shoturi. |
Lemon drop shot |
25 ml vodkă 25 ml suc de lămâie proaspăt stors 1 cubuleț de zahăr |
Amestecă ingredientele într-un shaker din inox plin cu gheață, până când zahărul se dizolvă complet. |
Jägerbomb |
Jumătate de doză de Red Bull 30 de ml de Jägermeister |
Toarnă energizantul într-un pahar mediu, apoi toarnă deasupra un shot de Jägermeister. |
Zombie Brain Shot |
30 ml de Schnapps de piersici 1 linguriță de lichior Baileys Jumătate de linguriță de suc Grenadine |
Ingredientele se toarnă în paharele de shot în această ordine, iar rezultatul este unul spectaculos. |
Jello Shots |
Gelatină colorată Apă fierbinte Jumătate de pahar de vodcă aromată Jumătate de cană de apă rece |
Golește pachetul de gelatină într-un bol și adaugă apa clocotită. Amestecă timp de două minute sau până când gelatina s-a dizolvat complet. Adaugă apoi vodka și apa rece și amestecă-le împreună. Mixul se toarnă în pahare de plastic și se lasă peste noapte la frigider sau cel puțin 3 ore la rece, înainte de a fi consumat. |