Rețete de cocktailuri de la A-Z: în funcție de băutura de bază sau de sezon

Rețete de cocktailuri de la A-Z: în funcție de băutura de bază sau de sezon

15.11.2016 11:33

 Află totul despre cele mai faimoase cocktailuri • cu alcool/non-alcoolice • ușor de făcut • de vară sau pentru vremea rece • Totul pe site!

 

Cocktailurile sunt cele mai populare băuturi în cluburi, baruri, la terase sau la restaurante și reușesc să împace toate gusturile. Mixul de arome și combinațiile interesante dintre băuturile alcoolice, sucuri, siropuri sau condimente au făcut din mixologie o adevărată artă. Însă nu e nevoie să urmezi cursuri de specialitate pentru a-ți prepara niște cocktailuri rapide și la tine acasă.

 

Învață să faci cele mai ușoare cocktailuri și vei reuși să îți impresionezi prietenii cu un amestec fresh de arome. Ține cont că, dacă vrei să dai lovitura cu cele mai bune cocktailuri, va trebui să te asiguri că ai acasă un set de accesorii pentru cocktailuri, cu shaker, blender, unități de măsurare, o ustensilă pentru pasarea fructelor și o strecurătoare.

 

Cele mai celebre rețete de cocktail

 

Apple Martini

'Appletini' este unul dintre cele mai populare cocktailuri, oferind o perspectivă aparte paharului clasic de martini sec. Cu vodkă în loc de gin ca ingredient de bază și rachiu de mere pentru a-i da un parfum puternic, Appletini nu este definitivat decât după ce se adaugă un suc natural de lămâie și o bucată de măr. Este băutura favorită a jurnalistului american Conan O'Brien, gazda show-ului Conan de la TBS, și are puține calorii.

 

shutterstock_268779452.jpg

 

Long Island Ice Tea

Reprezinta un amestec interesant de rom, vodkă, tequila, gin și triplu sec (un lichior foarte puternic ce conține curacao, coajă de portocală), aromate apoi cu merișor, suc de lămâie și cola. O versiune mai veche a acestui cocktail ar fi apărut în 1920 în comunitatea Long Island din Tennessee, iar versiunea mai nouă, modificată și ea ulterior, ar fi din 1972 când a fost inventată de un barman în timpul unui concurs într-un bar din Long Island, New York.

 

shutterstock_261712124.jpg

 

Californication

este un cocktail asemănător cu Long Island Ice Tea, însă mixul de băuturi spirtoase (rom, vodkă, tequila și gin) este parfumat cu lichior de portocale, suc de lămâie și suc de portocale. Deși este puternic, oferă un evantai de arome dulci și la final se adaugă o felie de portocală și este o băutură foarte populară pentru bărbați.

 

shutterstock_261487319.jpg

 

Pina Colada

Este un cocktail clasic tropical cu rom, lapte de nucă de cocos, suc de mere —este băutura favorită a celor care vor ceva exotic, răcoritor și nu foarte puternic. Rădăcinile acestei băuturi s-ar afla în Puerto Rico, unde a fost considerată multă vreme drept băutură națională. Versiunea actuală a fost inventată în 1952 în barul hotelului Caribe Hilton din San Juan.

 

shutterstock_238744267.jpg

 

Margarita

Este poate cel mai popular cocktail din Statele Unite ale Americii, care folosește ca ingredient de bază tequila. Peste tequila se adaugă triplu sec, suc de lămâie verde și cuburi de gheață. Este servit în pahare ale căror pereți interiori sunt frecați cu lămâie verde și apoi se pune sare. Cu toate că au fost dezbateri aprinse asupra locului de origine al acestui cocktail, această băutură ar fi apărut undeva între Tijuana și Ensenada. Ea continuă să fie extrem de populară în regiuni din Mexic, la San Diego și în California.

 

shutterstock_413735539.jpg

 

Caipirinha

Băutură națională în Brazilia, cu cachaca (alcool din trestie de zahăr) sau rom alb, zahăr brun și suc de lămîie verde. 'Caipira' înseamnă persoană din zonele rurale ale Braziliei, care iubește tradiționalul, departe de modernitate și tot ce înseamnă viață sofisticată. 'Caipirinha' este servită în restaurante, baruri, cluburi și în casele oamenilor, câștigând rapid popularitate.

 

shutterstock_421506361.jpg

 

Mint Julep

Băutura oficială a întrecerii hipice Kentucky Derby, cu whiskey Bourbon, puțină apă, zahăr granulat, gheață tocată și mentă proaspătă din belșug.

 

shutterstock_413734372.jpg

 

Mai Tai

Cocktail polinezian cu o savoare tropicală specifică zonei de vest a Statelor Unite, reprezintă un mix interesant de rom alb și rom negru, curacao orange, sirop de migdale cu flori de portocală, suc de lămâie verde, totul fiind scăldat în cuburi de gheață.

 

shutterstock_266132801.jpg

 

Mojito

Poate cel mai cunoscut cocktail în întreaga lume, cu rom alb, mentă, suc de lămâie, apă minerală. Unul din secretele obținerii unui Mojito parfumat constă în strivirea mentei (nu tăiată fâșii și nici tocată) înainte de a fi pusă în amestec pentru a-și păstra savoarea și pentru a genera acel suc interior al plantei. Ernest Hemingway dezvoltase un gust aparte pentru această băutură cu adevărat răcoritoare.

 

shutterstock_426405859.jpg

 

Cosmopolitan

Poate cel mai modern cocktail pentru femei, cu o popularitate câștigată în ultimele două-trei decenii, oferă un mix puternic de vodkă, triplu sec, suc de lămâie verde, suc de merișor. Unii plasează originea acestei băuturi în jurul anului 1975, în Minneapolis, însă, denumită prescurtat 'Cosmo', băutura a explodat în popularitate în anii '90, în urma mențiunilor repetate în filmul 'Sex and the City'. Pentru a obține un adevărat 'Cosmo', sucul de merișor trebuie să fie de cea mai bună calitate, iar triplul sec să fie neapărat produs de Cointreau, din vestita zonă Saint-Barthélemy-d'Anjou (vestul Franței).

 

shutterstock_428316214.jpg

 

Rețete de cocktailuri cu rom

 

DENUMIRE COCKTAIL INGREDIENTE MOD DE PREPARARE

Seaside Sunrise

450 ml de suc de ananas

450 ml de suc de mango

450 ml rom cu aromă de fructul pasiunii

200 ml de suc de merișoare

30 ml de suc de grenadine

750 ml de șampanie

Ingredientele se amestecă în shaker, se completează în pahare cu șampania și se decorează cu felii de lime și de portocale.

 

Pina Colada

2 fructe de ananas

125 ml de rom alb

30 ml de rom brun

125 ml lapte de cocos

Suc de ananas

Gheață

Tăiați și scobiți fructele de ananas, care vor servi drept recipiente. Tăiați miezul ananasului, apoi amestecați într-un blender alcoolul, laptele de cocos, bucățile de ananas, sucul și gheața. Turnați mixul în recipientele făcute din fructele de ananas și serviți.

 

Banana Rumpublic

150 ml de rom brun

75 de ml de suc de lime

200 ml de lichior de banane

Ingredientele se amestecă într-un recipient înalt, se toarnă în pahare cu gheață și se decorează cu felii proaspete de banane.

 

Frozen Mojito

170 ml de suc concentrat de lime

150 ml de rom cu aromă de lime

mentă și lime

Amestecați sucul de lime cu romul și frunzele de mentă în blender, turnați în pahare cu gheață și decorați cu frunze de mentă și felii de lime.

 

Cuba Libre

150 ml de rom brun

300 ml de Cola

Lime

Turnați ingredientele în pahare, adăugați gheață și stoarceți câteva felii de lime.


 

Rețete de cocktail cu vodkă

 

DENUMIRE COCKTAIL INGREDIENTE                    MOD DE PREPARARE

Rooftop Lemonade

60 ml de vodkă

100 ml de suc de lămâie

felii de castravete și de lămâie

Amestecați vodkă și sucul de lămâie, apoi turnați în pahare și decorați cu castraveți și lămâie.

Cosmopolitan

 

50 ml de vodkă

30 ml de triplu sec

30 ml de suc de merișoare

30 ml de suc de lime

Lichidele se amestecă într-un shaker cu gheață, apoi se toarnă în pahare cu picior înalt și se decorează cu lime și zahăr pe marginea paharului.

Screwdriver

150 ml de suc de portocale

50 ml de vodkă

Turnați sucul într-un pahar cu gheață, apoi adăugați shotul de vodkă, amestecați și serviți.

Chicago Martini

90 ml de vodkă Grey Goose

15 ml suc de măsline

Măsline verzi

Amestecați vodkă și sucul de măsline și turnați mixul într-un pahar cu picior înalt.

Decorați cu câteva măsline verzi înfipte pe o scobitoare.

Vodka Gimlet

60 ml de vodkă Grey Goose

30 ml de suc de lime

3 linguri de sirop de zahăr

Ingredientele se amestecă în shaker cu gheață, până se răcește. Într-un pahar se stoarce sucul de la o felie de lime și se adaugă băutura. Se decorează cu felii proaspete de lime.


 

Rețete de cocktailuri cu gin 

 

DENUMIRE COCKTAIL INGREDIENTE MOD DE PREPARARE

Gin&Tonic

60 ml de gin

120 ml de apă tonică

15 ml de suc de lime

Puneți câteva cuburi de gheață într-un pahar înalt, adăugați ingredientele și decorați cu felii de lime.

Gimlet

90 ml de gin

15 ml suc de lime

15 ml sirop de zahăr

Lichidele se amestecă într-un shaker plin cu gheață, se toarnă în pahare de cocktail și se decorează cu felii de lime și zahăr pe marginea paharului.

 

Classic Martini

125 ml de gin

25 ml de vermut

măsline verzi

 

Ingredientele se amestecă în shaker cu gheață și se toarnă într-un pahar cu picior înalt, după care se decorează cu măsline verzi.

Gibson

90 ml de gin

15 ml de vermut

măsline verzi

 

Tom Collins

60 ml de gin

30 ml de suc de lămâie

1 linguriță de zahăr pudră

90 ml de apă minerală

Cireșe

O felie de portocală

Într-un shaker umplut pe jumătate cu cuburi de gheață, amestecați ginul, sucul de lămâie și zahărul. Turnați în pahare apoi și completați cu apă minerală și gheață. Decorați cu cireșe și portocale.

 

 

Rețete de cocktailuri cu tequila

 

DENUMIRE COCKTAIL

INGREDIENTE

 MOD DE PREPARARE

Tequila Sunrise

60 ml de tequila

120 ml de suc proaspăt de portocale

Sirop de grenadine

Felii de portocală

 

Orange Mint Cooler

50 ml de tequila

25 ml de suc acidulat de portocale

120 ml de suc proaspăt de portocale

15 ml de suc de lime

frunze de mentă

60 ml de apă minerală

 

Amestecați ingredientele într-un shaker, cu excepția apei minerale. Turnați apoi în pahare și completați cu apă minerală, decorând băuturile la final cu frunze de mentă.

 

Silver Breeze

50 ml de tequila

30 ml de suc de grapefruit

30 ml de suc de merișoare

30 ml de limonadă

 Ingredientele se amestecă și se servesc în pahare de whisky umplute cu gheață, decorate cu felii de lămâie.

El Diablo

50 ml de tequila

10 ml de sirop de piersici

30 ml de suc de lime

30 ml de bere cu ghimbir

 Amestecați în shaker ingredientele, mai puțin berea, și adugați gheață. Turnați în pahare de tip Collins, adăugați berea și decorați cu felii de lime.

Electric Coconut

60 ml de tequila

30 ml de apă de cocos

25 ml de suc de lămâie

10 ml de orange bitter

 Ingredientele se amestecă bine în shakerul umplut cu gheață, până când băutura se răcește. Se toarnă în pahare înalte și se servește cu felii de ananas pe marginea paharului.

 

 

Rețete de cocktailuri fără alcool

 
DENUMIRE COCKTAIL INGREDIENTE MOD DE PREPARARE

Jalapeno Watermelon Agua Fresca

500 de grame de pepene tăiat cubulețe

250 ml de apă de cocos

125 ml de sirop de ardei (se prepară pe foc din ardei iute, apă și puțin zahăr)

gheață

lime și mentă

Pepenele, apa de cocos și siropul de zahăr se amestecă în blender timp de 30 de secunde, la viteză mare. Se adaugă siropul de ardei iute și se toarnă în paharele decorate cu lime și frunze de mentă.

Ombre

400 ml de suc de grapefruit

200 ml de Sprite sau 7Up

50 ml sirop de zahăr

grenadine

gheață

În pahare înalte, turnați întâi sucul de grapefruit, apoi siropul de zahăr, sucul Sprite sau 7Up și grenadinele.

Peach shrub

30 ml de sirop de piersici

60 ml suc de mere acidulat

Frunze de salvie

Un praf de nucșoară

Zdrobiți frunzele de salvie într-un shaker în care ați turnat siropul de piersici. Umpleți pe jumătate cu gheață, adăugați sucul de mere și nucșoara. Turnați în pahare de cocktail și decorați cu frunze de salvie.

Pink Not Champagne

60 ml de suc de mere acidulat

60 ml de apă minerală cu aromă de cireșe

30 ml de suc de merișoare

Toate ingredientele de amestecă și se toarnă apoi în pahare cu gheață.

Lady Lemon Lavender

60 ml suc de lămâie

20 de ml sirop de lavandă

10 ml suc de grenadine

 

Ingredientele se amestecă cu gheață într-un shaker, se toarnă în pahare înalte și se completează cu apă minerală. Folosiți crenguțe de lavandă pentru a decora.
 

 

Rețete de cocktailuri de vară

 

DENUMIRE COCKTAIL INGREDIENTE MOD DE PREPARARE

Limoncello

450 ml de lichior cu aromă de lămâie

300 ml gin

150 ml suc de lămâie

gheață

24 felii subțiri de lămâie

450 ml apă minerală

Frunze de mentă

Amestecați lichiorul, ginul și sucul de lămâie într-un recipient, acoperiți-l și lăsați-l 3 ore la rece. Mixul se toarnă apoi în pahare de limonadă, se completează cu apă minerală și se decorează cu felii de lămâie și mentă.

 

Colorado cooler

30 ml apă minerală

20 ml suc de lămâie

20 ml sirop de zahăr

60 ml whisky

Cireșe

Zdrobiți cireștele într-un shaker, adăugați gheața și celelalte ingrediente, cu excepția apei minerale, apoi amestecați bine mixul. Turnați în pahare pline cu cuburi de gheață, completați cu apa minerală și decorați cu cireșe.

Tequila watermellon

60 ml apă

4 lingurițe de zahăr granulat

500 de grame de pepene roșu fără semințe tăiat bucăți

60 ml suc de lime

1 cană de afine

Câteva frunze de mentă

150 ml tequila

Gheață

Zahărul se dizvolvă în apă, pe foc, până când se topește, apoi se lasă la răcit. Puneți bucățile de pepene în blender, până când se transformă într-un piure omogen. Scurgeți sucul de pepene printr-o strecurătoare fină. Amestecați siropul de zahăr cu sucul de lămâie, afinele și frunzele de mentă și zdrobiți-le ușor cu ajutorul unei linguri de lemn. Adăugați sucul de pepene și tequila, apoi lăsați la rece timp de 2 ore.

Pina Colada

2 fructe de ananas

125 ml de rom alb

30 ml de rom brun

125 ml lapte de cocos

Suc de ananas

Gheață

Tăiați și scobiți fructele de ananas, care vor servi drept recipiente. Tăiați miezul ananasului, apoi amestecați într-un blender alcoolul, laptele de cocos, bucățile de ananas, sucul și gheața. Turnați mixul în recipientele făcute din fructele de ananas și serviți.

Boozy Julius

1 cană de lapte

1 linguriță de esență de vanilie

200 ml de suc concentrat de portocale

3 lingurițe de zahăr

125 ml de vodkă

Amestecați toate ingredientele într-un blender și serviți imediat.

 

 

Rețete de cocktailuri de iarnă

 
DENUMIRE COCKTAIL INGREDIENTE MOD DE PREPARARE

Velvet Martini

30 ml de vodkă

30 ml de lichior de ciocolată

30 ml de lichior de cafea

gheață

Puneți ingredientele într-un shaker și amestecați. Se servește rece, în pahare cu picior înalt.

Hot Buttered Rum

2 căni de apă

Jumătate de pachet de unt fără sare

4 lingurițe de zahăr brun

1 linguriță de scorțișoară

Jumătate de linguriță de nucșoară

Un praf de cuișoare

Un praf de sare

150 ml de rom brun

Apa, untul, zahărul, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele și sarea se fierb la foc mic, timp de 10 minute, amestecând din când în când. Mixul se strecoară apoi, se adaugă romul și se servește cât încă este fierbinte.

Lichior de ouă

12 ouă

O cană și jumătate de zahăr pudră

1 litru de lapte

1 cutie de smântână grasă (cu cel puțin 36% grăsime)

700 ml de Bourbon

100 ml de rom brun

500 ml de cognac

Nucșoară proaspăt rasă

*ingredientele sunt suficiente pentru 26 de porții


Într-un bol mare bateți gălbenușurile de ou până când se întăresc și capătă o nuanță deschisă de galben, apoi încorporați treptat zahărul. Separat, amestecați laptele cu jumătate de cutie de smântâna, cu ajutorul unui tel. Adăugați apoi bourbonul, romul și cognacul, amestecând încontinuu, apoi turnați peste gălbenușuri și omogenizați compoziția. Înainte de servire, bateți albușurile de ou până când se întăresc și amestecați totul. Restul de smântână se bate până când devine solidă și se adaugă la final în mix. Băutura se servește în pahare de mărime medie, cu un praf de nucșoară proaspătă deasupra.

Coquito

 

2 căni de frișcă preparată cu lapte de cocos

1 cană de lapte condensat

1 cană de lapte praf

1 linguriță de esență de vanilie

1 cană de rom

1 linguriță de scorțișoară

1 linguriță de nucșoară

Amestecați toate ingredientele în blender, la viteză mare, timp de 5 minute și lăsați mixul la frigider pentru câteva ore. Se servește rece.

Hot Cranberry Sangria

6 cani de suc de merișoare

2 căni de suc de portocale

2 cani de vin roșu sec

Câteva lingurițe de zahăr brun

2 bețișoare de scorțișoară

1 linguriță de cuișoare

1 praf de nucșoară

2 portocale feliate

1 lămâie feliată

O ceașcă de merișoare

Toate ingredientele se fierb la foc mediu, amestecând din când în când, până când zahărul se dizolvă complet. Înainte ca amestecul să dea în clocot, opriți focul. Lăsați mixul să se răcească 5 minute, strecurați-l, turnați-l în pahare termorezistente și decorați cu bucăți de fructe proaspete.

 

  

Rețete de shoturi

 

DENUMIRE COCKTAIL INGREDIENTE MOD DE PREPARARE

Kamikaze shot

45 ml de vodkă

30 ml triplu sec

15 ml suc de lime

Ingredientele se amestecă într-un shaker cu gheață și se toarnă apoi în două pahare de shoturi.

Lemon drop shot

25 ml vodkă

25 ml suc de lămâie proaspăt stors

1 cubuleț de zahăr

Amestecă ingredientele într-un shaker din inox plin cu gheață, până când zahărul se dizolvă complet.

Jägerbomb

Jumătate de doză de Red Bull

30 de ml de Jägermeister

Toarnă energizantul într-un pahar mediu, apoi toarnă deasupra un shot de Jägermeister.

Zombie Brain Shot

30 ml de Schnapps de piersici

1 linguriță de lichior Baileys

Jumătate de linguriță de suc Grenadine

Ingredientele se toarnă în paharele de shot în această ordine, iar rezultatul este unul spectaculos.

Jello Shots

Gelatină colorată

Apă fierbinte

Jumătate de pahar de vodcă aromată

Jumătate de cană de apă rece

Golește pachetul de gelatină într-un bol și adaugă apa clocotită. Amestecă timp de două minute sau până când gelatina s-a dizolvat complet. Adaugă apoi vodka și apa rece și amestecă-le împreună. Mixul se toarnă în pahare de plastic și se lasă peste noapte la frigider sau cel puțin 3 ore la rece, înainte de a fi consumat.  

Distribuie pe:
Postat în Cocktailuri De:
bautura-online.ro
Comentarii* Câmpuri Obligatorii