Care sunt cele mai importante si frumoase podgorii din Europa

Care sunt cele mai importante si frumoase podgorii din Europa

16.08.2017 13:35

 

Europa este continentul care gazduieste cele mai cunoscute si mai apreciate podgorii din lume. Cele mai multe dintre acestea sunt situate in Franta, Italia si Spania, insa intalnim crame faimoase si in Romania, Republica Moldova, Ungaria, Germania sau Anglia.

Multe dintre aceste podgorii pot fi vizitate, fiind cu adevarat spectaculoase atat prin frumusetea naturii, cat si a obiectivelor turistice din zona, daca ne gandim numai la Valea Loarei.

Cele mai importate podgorii din Europa

Se crede ca primul vin a fost produs acum mai bine de 5.000 de ani, in Mesopotamia. Cei mai mari cultivatori de vita-de-vie erau vechii egipteni. In regiunea mediteraneeana, vechii greci, alaturi de fenicieni au fost promotorii viticulturii. Nici dacii nostri nu erau straini de aceasta licoare dulce, aromata, care dezleaga minti si suflete.

Cele mai mari podgorii din Romania

Se poate spune despre Romania ca este una dintre puterile viticole ale lumii. Avem o traditie de peste 2.000 de ani in cultivarea vitei-de-vie si am importat in timp soiuri rare si nobile, din celebrele podgorii frantuzesti.

 

Din pacate, tara nostra mai are doar 190.000 de hectare de culturi de vita-de-vie. Spunem din pacate pentru ca, acum trei decenii, podgoriile ocupau nu mai putin de 300.000 de hectare.

 

Regiunile viticole din Romania se regasesc in podisul Transilvaniei, Moldova, Banat sau Dobrogea si gazduiesc 39 de podgorii. Vrancea este judetul cu cea mai mare suprafata cultivata cu vita-de-vie din tara, dar si cu cei mai multi oameni care lucreaza in industrie - 22.000 de hectare (mai mult de 10% din intreaga suprafata viticola a tarii), cu aproximativ 80.000 de angajati.

 Podgoriile Murfatlar

Murfatlar este probabil primul nume care le vine in minte romanilor atunci cand se gandesc la producatori autohtoni de vin. Podgoria se intinde pe nu mai putin de 3.000 de hecare, impartite intre patru producatori comerciali -  Murfatlar Romania, Statiunea de cercetare Murfatlar, Fruvimed Medgidia si Vinex Cernavoda.

 

Calitatea vinurilor produse aici este data de o combinatie reusita intre conditiile de clima si de sol ale regiunii, podgoria Murfatlar fiind mai ales vestita pentru vinurile dulci si demidulci.

 

Aici sunt produse soiuri albe precum Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Sauvignon, Riesling italian, Columna. La acestea se adauga soiuri rosii ca Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Feteasca Neagra, paleta de gusturi fiind extrem de generoasa, de la varietati dulci, la cele seci.

 

Podgoriile Cotnari

Podgoria de langa Iasi este celebra pentru soiurile deosebite pe care le cultiva, vinul de Cotnari fiind unul dintre cele mai apreciate si mai comercializate la noi in tara. Probabil tocmai din acest motiv, celebrul epigramist si enolog Pastorel Teodoreanu a glumit, scriind urmatoarele versuri ramase celebre in istorie:

 

„Daca apa din fantana

S-ar preface-n vin Cotnar,

As lasa limba romana

Si m-as face... fantanar!“

 

Istoria podgoriilor Cotnari incepe la 1450 si in toata aceasta perioada, podgoriile au trecut prin nenumarate momente de criza. Din fericire, in prezent se bucura din nou de un succes fulminant, ajungand celebre in intrega lume. Suprafata cultivata este de 1750 de hectare, aflate toate in proprietatea si adinistrarea producatorului de vin Cotnari. O mare parte din productie pleaca la export, mai ales in tari din Europa, dar si in SUA, Canada, Japonia, Rusia sau China.

 

Pe langa soiuri clasice precum Grasa de Cotnari, Francusa, Tamaioasa Romaneasca si Feteasca Alba, podgoriile Cotnari includ si 105 hectare cu Feteasca Neagra si 40 de hectare cu Busuioaca de Bohotin.

 

Podgoriile Tarnave

Situate in judetul Alba, podgoriile Tarnave sunt cele mai extinse din Transilvania, ocupand 3.000 de hectare. Se intind pe suprafata localitatilor Blaj, Balcaciu, Jidvei,  Cetatea de Balta, Valea Lunga, Sona, Craciunelul de Jos, Cenade, Ohaba, Rosia de Secas.

 

Mai mult de jumatate din aceasta suprafata este detinuta de producatorul de vinuri Jidvei. Complexul de vinificatie a fost construit intre 1972 si 1974, viile ocupand peste 1.000 de hectare. Jidvei reinnoieste anual cate 200 de hectare de vie, inlocuind soiurile de mare productivitate cu cele de calitate.

 

Jidvei este renumita mai ales pentru varietatile de vinurile albe, cultivand soiuri precum Feteasca regala, Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Feteasca alba, Traminer si Chardonay, Pinot Gris, Ezerfrut.

 

Podgoriile Dealu Mare

Daca podgoriile Tarnave sunt renumite mai ales pentru soiurile albe, cele de la Dealu Mare se disting prin varietatile rosii cultivate aici. Situate in zona deluroasa a Carpatilor Meridionali, podgoriile de la Dealu Mare se intind pe o suprafata de 14.500 de hectare. Specialistii spun ca aceasta zona are parte anual de soare in medie cu 14 zile mai mult decat restul tarii. Astfel vinurile produse aici sunt mult mai aromate.

 

Printre soiurile rosii renumite produse aici se numara Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Merlot, insa si soiurile albe sunt bine reprezentate, cu Riesling, Feteasca Alba, Pinot Gris sau Sauvignon Blanc. Toate acestea sunt produse in centrele viticole Boldesti, Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura, Tohani, Breaza, Pietroasa, Merei si Zoresti.

 

Podgoriile Panciu

Podgoriile Panciu se intind pe 10.000 de hectare, intr-o zona temperata, fapt care da vinurilor, atat albe, cat si rosii, o aroma speciala.

 

S-au cultivat de-a lungul timpului aici soiuri precum: Plavaie, Galbena, Babeasca Neagra, Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Rieslingul Italian, Aligoté, Sauvignon, Muscat Otonel, Pinot Noir si Merlot.

 

In prezent, podgoriile Panciu produc mai ales vinuri albe seci, folosite si in productia de vin spumant.

 

shutterstock_291935159.jpg

 

Podgoriile Odobesti

7.000 de hectare ocupa podgoriile de la Odobesti, care se intind pe teritorii din Bolotesti, Jaristea sau Odobesti.

 

Podgoriile Odobesti sunt printre cele mai vechi din tara, prima mentiune istorica despre acestea datand din secolul al XVII-lea. Galbena de Odobesti a facut Vrancea cunoscuta in toata lumea, fiind un soi la mare cautare printre marii boieri de pe timpuri. Din pacate, acest soi pretios este si foarte vulnerabil la boli, fiind greu de intretinut. Asta i-a determinat pe viticultorii vranceni se renunte incet-incet la faimosul sortiment cu o istorie atat de bogata. Astazi doar 150 de hectare mai sunt cultivate cu acest soi de vita nobila.

 

Alte podgorii importante din Romania

Pe langa cele enumerate mai sus, printre podgoriile celebre din Romania se numara si: Aiud, Alba, Calafat, Colinele Tutovei, Covurlui, Dacilor, Dealurile Buzaului, Dealurile Craiovei, Diosig, Dragaşani, Greaca, Husi, Iasi, Istria-Babadag, Ivesti, Lechinta, Minis Maderat, Nicoresti, Ostrov, Plaiurile Drancei, Severinului, Silvaniei, Sadova Corabia, Samburesti, Sarica Niculitel, Apold, Stefanesti, Valea lui Mihai, Zeletin, Cotesti, Dealul Bujorului.

 

Podgorii celebre din Franta

792.000 de hectare cultivate cu vita-de-vie. Este fara doar si poate unul dintre cei mai mari producatori de vin de pe planeta si gazda unora dintre cele mai celebre podgorii:  Bordeaux, Bourgogne, Midi, Côtes du Rhone, Jura, Savoie, Val de Loire, Alsace, Champagne, Cognac si Armagnac. Franta a dat lumii soiuri de mare valoare, cultivate azi in toata lumea. Printre ele amintim Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Chardonnay, Sauvignon sau Pinot Gris. Tot aici au fost inventate sampania si coniacul.

 

Podgorii din zona Valea Ronului

Viile din Valea Ronului au cunoscut un puternic impuls comercial inca din primul secol, cand au fost cultivate de romani. Aici isi are originea celebrul „vin al papilor“, Côtes-du-Rhone, produs pentru prima data in secolul al XIV-lea si care a dobandit intre timp o reputatie internationala.

 

Podgoriile din Valea Ronului acopera sase judete si nu mai putin de 75.600 de hectare cultivate, ceea ce le situeaza pe locul doi in Franta, dupa cele de la Bordeaux. Anual, aici se produc 3 milioane de hectolitri de vin rosu, rose, alb sau spumant.

 

shutterstock_446766766.jpg

 

Climatul mediteraneean combinat cu varietatea solurilor de aici si a reliefului foarte variat se traduce intr-o varietate de vinuri cu o personalitate foarte puternica. Vei gasi aici vinuri fine si fructate, dar si varietati corpolente.

 

Cele mai celebre soiuri de vie cultivate aici sunt Syrah, Grenache, Mourvedre, Viognier, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc si Clairette. Cat despre vinuri, daca ajungi aici nu rata Côte-Rôtie, Hermitage, Chateauneuf du Pape, Condrieu sau Clairette de Die.

 

Podgorii din zona Valea Loarei

 

Aflata in nord-estul Frantei, regiunea viticola Valea Loarei urmeaza cursul celui mai lung fluviu din tara, Loara - Loire. Celebra in intreaga lume, mai ales datorita castelelor construite aici de regii Frantei, zona este incarcata de istorie. Vei gasi aici, pe langa celebrele resedinte regale, si fortarete, catedrale si abatii impunatoare, dar si peisaje desprinse parca din alta lume, cu parcuri si gradini de o frumusete care iti va taia respiratia, amenajate de peisagisti renumiti.

 

 

50.000 de hectare din Valea Loarei - inscrisa din anul 2000 in patrimoniul UNESCO - sunt acoperite insa cu vita-de-vie. Cu o geografie generoasa, zona a dat nastere la o varietate de soiuri de vin, cu diferente mari intre ele.

 

Astfel, pentru zona Pays Nantais, reprezentativ este vinul alb de Muscadet, usor, cu o aroma fructata, care merge perfect alaturi de fructe de mare. De mentionat si ca nu are nicio legatura cu Muscatul.

 

Continuam cu Anjou, unde sunt cultivate vinuri licoroase, din struguri cu atac de mucegai nobil. Gasesti aici vinuri rosii, rose, albe, dar si spumante. Vedeta zonei este Rosé d'Anjou, un rose premium obtinut din Cabernet Sauvignon.

 

Ajungem in Saumur, paradisul vinurilor albe seci si demiseci. Aici vei gasi insa si varietati rosii sau spumante de inalta calitate. Demn de mentionat este Saumur-Champigny.

 

Similara cu regiunea Saumur, in Touraine se produc vinuri albe renumite, perla podgoriei fiind Vouvray.

 

Sirul lung de podgorii de pe Valea Loarei se termina cu cateva zone viticole mai mici, situate chiar in centrul Frantei: Sancerre, Pouilly-Fumé, Quincy si Reuilly.

 

Podgorii din zona Bordeaux

Regiunea viticola Bordeaux se intinde pe tarmurile Atlanticului si produce o gama la fel de variata si celebra de vinuri. De exemplu, in districtul Medoc sun produse faimoasele vinuri rosii din categoria Chateaux, in timp ce podgoriile situate in zona Graves sunt vestite pentru varietati premium.

 

In Sauternes, Barsac si Loupiac se fabrica faimoasele vinuri de desert, iar la Saint Emilion Pomerol si Fronsac, varietati de Cabernet Sauvignon sau Merlot.

 

Podgorii din zona Provence

Situate in sudul tarii, podgoriile din zona Provence si Languedoc au fost infiintate pe vremea galilor si produc mai ales vinuri de masa, de calitate medie. Aici se fac vinuri de aproximativ 2.600 de ani, atunci cand vechii greci au pus bazele orasului Marseille. Zona este renumita mai ales pentru varietatile de rose, desi criticii de vin le apreciaza mai degraba pe cele rosii produse aici, condimentate si robuste.

 

Podgorii din zona Burgundy

Situate tot pe Valea Ronului, dar la nord, se afla faimoasele podgorii Burgundy. Includ districtele Chablis (vinuri albe, seci), Côte d'Or (vinuri rosii si albe), Beaujolais (vinuri rosii) si Macon (vinuri rosii si albe).

 

In aceste podgorii, vinurile rosii se obtin din soiuri ca Pinot Noir sau Gamay, iar cele albe, din Chardonnay sau Aligoté. Cele mai apreciate vinuri se obtin la Côte d'Or.

 

Celebrele podgorii Champagne

Este una dintre cele mai bogate si mai renumite regiuni viticole din Franta. Podgoriile sunt situate pe malurile Marnei. Aici se produc vinuri albe, usoare si seci, care sunt tranformate in sampanie dupa metoda calugarului Perignon. Va suna cunoscut? Cu siguranta, da! Dom Perignon este una dintre cele mai apreciate sampanii la nivel mondial. La fel cum este si Moët, produsa tot aici si detinuta de Louis Vuitton.

 

shutterstock_515806672.jpg

 

Podgorii celebre din Republica Moldova

Podgoriile de la Purcari ocupa o suprafata de peste 200 de hectare si reprezinta o adevarata atractie turistica. Cultura de vita-de-vie se intinde pe mai multe dealuri, peste care vegheaza in liniste Conacul Purcari, construit in stilul unui castel francez. Podgoriile de aici, situate in apropiere de Marea Neagra si Nistru, beneficiaza de conditii optime pentru cultivarea vinurilor de cea mai inalta calitate, cultivate dupa canoanele frantuzesti, respectate la virgula. Vinurile produse aici sunt poate cel mai renumit produs de export al Moldovei. Au primit inclusiv o medalie de aur, in 1878, la Expozitia Mondiala de la Paris. Pe vremuri erau cumparate de firme mari din domeniu si comercializate sub denumiri frantuzesti. Si poate doar… originalitatea le deosebeste de celebrele vinuri de Bordeaux. La purcari sunt cultivate: Merlot, Cabernet-Sauvignon si Rara Neagra.

 

In schimb, podgoriile companiei Cricova sunt cele mai mari din Moldova, intinzandu-se pe o suprafata de 600 de hectare, dintre care 135 in sud, la Cahul, 200 in centrul Republicii Moldova, in raionul Criuleni, 130 in zona orasului Cricova si 90 la Ganavoasa. Cele mai frumoase si vizitate sunt cele de la Cricova, unde exista si un adevarat oras subteran, format din galerii lungi de peste 80 de kilometri, care reprezinta una dintre atractiile turistice de aici. Conditiile optime din aceasta crama permit maturarea perfecta a vinului, inclusiv a celui spumant. Cricova este printre putinii producatori de vin spumant care folosesc metoda calugarului francez Perignon. Beciurile din Cricova gazduiesc adevarate comori, precum celebrul „Ierusalim de Pasti“, licoarea „Ian Beher“, produsa in 1902, alaturi de alte 158 de marci.

 

O priveliste nemaipomenita ofera si podgoriile Milestii Mici, aflate in apropiere de localitatea cu acelasi nume. Si aici exista galerii subternare care se intind pe o lungime totala de aproximativ 200 de kilometri, vizitate atat de oficialitati, cat si de turisti. In 2005, Milestii Mici a intrat in Cartea Recordurilor cu cea mai mare colectie de vinuri din lume. Nu mai putin de 2 milioane de butelii exista aici.

 

shutterstock_434995735.jpg

 

250 de hectare ocupa podgoriile vinariei Chateau Vartely, situate in parte de sud si centru a tarii. Multe dintre soiurile clasice de vita-de-vie sunt cultivate aici - Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay, Traminer, Sauvignon, Feteasca. Complexul viticol din zona dispune inclusiv de vile turistice si restaurant.

Podgorii celebre din alte tari ale Europei

Pe langa celebrele podgorii din Franta, tari ca Italia, Portugalia, Spania, Ungaria sau Elvetia gazduiesc zone viticole la fel de faimoase si frumoase.

Podgorii din Italia

De departe, zona viticola Toscana, din Italia, este cea mai apreciata la nivel mondial pentru rafinamentul care inconjoara vinurile produse aici. Fiecare podgorie are un centru de degustare unde turistii pot incerca soiuri de vin necomercializate niciunde in lume si care, din acest motiv, nici macar nu au un nume.

 

La sud de Florenta, in inima Toscanei, se afla celebrele podgorii Chianti, care dau vinul cu acelasi nume, renumit in toata lumea.

 

La fel de apreciata este podgoria San Gimignano, unde isi are originea rafinatul soi alb „Vernaccia di San Gimignano“. Referiri la acest vin se gasesc pana si in scrierile anticilor.

 

shutterstock_535928968.jpg

 

Apeciata pentru vinuirle rosii, fne si foarte aromate este si podgoria Carmignano, in timp ce zonele viticole din Montepulciano dau vinuri rosii exceptionale, facute din soiul Prugnolo Gentile.

 

Cunoscute sunt si podgoriile Canaiolo Nero si Mammolo, dar si cele situate in tinutul Montalcino, care dau un vin de culoarea sangelui, foarte aromat, Brunello di Montalcino.

 

La Montalcino s-a deschis publicului Castello Banfi. Aici turistii se pot caza pentru preturi care incep de la 300 de euro pe noapte. Constructia a fost ridicata in centrul a 2.800 de hectare de vita-de-vie si maslini.

 

 

Podgorii din Spania

Daca ajungi in Spania, trebuie sa mergi neaparat in Andalucia, unde se intind cele mai mari podgorii din lume. Vinurile din zona sunt foarte apreciate, iar turistii pot opta pentru mai multe excursii care se organizeaza in zona, pornind de la Sevilla si ajungand pana la Jerez de Frontera. Aici poti afla mai multe despre cum se fabrica vinurile din cele mai vechi timpuri pana in prezent, dar si despre otetul de vin sau despre brandy. Degustarile sunt, bineinteles, nelipsite din oferta.

 

Podgoria Marques de Risqual din Alva este absolut fascinanta si unica in lume, fiind presarata pe toata suprafata cu constructii ale arhitectului Frank Ghery. Este una dintre podgoriile europene care strarneste cel mai mult curiozitatea iubitorilor de vin, oferind pe langa o privesliste spectaculoasa, camere de cazare futuriste, accesorizate cu ultimele tehnologii. Putin atipic pentru o zona viticola, dar cu siguranta de efect.

Alte podgorii celebre din Europa

In Portugalia risti sa te indragostesti de zona Alentejo, celebra pentru ca detine cel mai mic grad de poluare de pe continent. Podgoriile sunt de o frumusete rapitoare, turistii avand posibilitatea sa fie cazati in apartamente moderne Sky L’And. Asta inseamna ca, la o singura apasare de buton, vei dormi sub cerul instelat.

 

Tot din portugalia merita mentionata si Herdade da Malhadinha Nova. Este detinuta de o familie, care a transformat-o intr-un paradis al cunoscatorilor de vin. Un hotel mic, cu 10 camere, iti sta la dispozitie, daca vrei sa ramai aici peste noapte.

 

Alte podgorii faimose din Europa sunt Stuttgart, in Germania, Balf, in Ungaria sau Lavaux, in Elveția.

 

Vacante in zone viticole din Europa. De ce sa iti petreci vacanta intr-o zona viticola

O vacanta intr-o zona viticola este raspunsul pentru tine, daca esti cunoscator sau simplu iubitor al vinului, dar si daca iti plac istoria si rafinamentul, care se impletesc cu peisaje spectaculoase, care iti vor taia pur si simplu respiratia.

 

Cea mai buna perioada a anului pentru vizitarea unei zone viticole

Cea mai buna perioada pentru vizitarea unei zone viticole este toamna, pentru ca atunci vei asista la procesul de culegere a viei. La fel de potrivite sunt si primavara sau vara, pentru ca o podgorie iti garanteaza mai ales relaxare si incarcarea pe loc a bateriilor.

 

Vizitarea zonelor viticole din Romania

Moda degustarilor de vin si a vacantelor in podgorii a inceput sa prinda contur incet-incet si in Romania. Exista 140 de crame la noi in tara. Dintre acestea 60 sunt, din fericire, vizitabile. Unele dintre aceste crame pot oferi inclusiv cazare, altele colaboreaza cu pensiuni din zona pentru a le oferi turistilor experiente de neuitat.

 

Proprietarii cramelor au simtit ca este loc de crestere pe piata turismului viticol, asa ca din ce in ce mai multi isi aleg o zi din weekend, in care sarbatoresc „Ziua Cramei“ sau „Ziua portilor deschise“. Partenerii si prietenii acestor afaceri se bucura in aceasta zi de degustari si picnicuri. Printre numele cunoscute in domeniu care organizeaza astfel de evenimente se numara: Stirbey, Avincis, Petro Vaselo, Rotenberg, Serve, Murfatlar, Lacerta, Girboiu sau Carastelec sau Gramma.

 

La astfel de evenimente se poate inscrie insa si orice iubitor sau cunoscator de vinuri, in schimbul unei taze fixe, la un pret mediu de 50 de lei. Degustarea se face alaturi de profesionisti si vei primi si o mica gustare, care contine neutralizatori (paine, grisine, porumb, fructe, branza, mezeluri etc.).

 

O experienta cu totul speciala ar fi insa sa urmezi „Drumul vinului“, o excursie gandita special pentru a pune in valoare podgoriile Dealul Mare. In drum iti vor iesi in cale conace, curti domnesti si manastiri, in timp ce vei strabate localitatile Filipestii de Targ, Baicoi, Boldesti, Bucov, Pleasa, Valea Călugarească, Iordacheanu, Urlati, Ceptura, Fantanele, Tohani, Gura Vadului, Calugareni.

 

Vizitarea zonelor viticole din Franta

Cu adevarat spectaculoase sunt, bineinteles, podgoriile din Franta, insa pentru vizitarea acestora va trebui sa pui deopate o suma destul de consistenta de bani. Numai cazarea poate ajunge, in medie, la aproximativ 300 de euro pe noapte.

 

Vizitarea podgoriilor si castelelor din Valea Loarei, Franta

Frumusetea podgoriilor din Valea Loarei este potentata de castelele aflate in zona. Constructia acestora a inceput in secolul al XII-lea, cand aratau ca adevarate fortarete.

 

Regiunea este cunoscuta drept „gradina Frantei“, datorita zonei extrem de fertile, care a permis si dezvoltarea unor soiuri celebre de vin. Comertul pe fluviu era astfel infloritor. Frumusetea locurilor i-a atras si pe regi, care au inceput sa construiasca aici unele dintre cele mai spectaculoase castele din Europa.

 shutterstock_559516924.jpg

Amintim printre aceste castele celebre:

         • Le Chateau Royal de Blois - preferat de regii din perioada Renasterii. Aici are loc, seara de seara, din aprilie si pana in octombrie, un spectacol de lumina si sunet - Spectacle son et lumière;

         • Le Domaine Régional de Chaumont-sur-Loire - la numai 200 de kilometri de Paris;

         • Le Chateau Royal d’Amboise - care ofera o priveliste spectaculoasa, castelul fiind situat la o altitudine destul de mare fata de fluviu;

         • Le Chateau du Clos Lucé - ultimul domiciliu al pictorului Leonardo da Vinci. Trei decenii a trait aici, la invitatia regelui François I;

         • Le Chateau de Chenonceau si Le Chateau de Chambord - ambele de o frumusete unica, Chenonceau fiind al doilea cel mai vizitat castel dupa Versailles.

Vizitarea podgoriilor din zona Bordeaux, Franta

Regiunea viticola cu cea mai mare influenta in lume secolul trecut. A dat nastere legendarului Merlot. Cultivarea vitei-de-vie dateaza in aceasta zona din secolul al XVI-lea. Daca ajungi aici poti degusta inclusiv sortimente locale precum Sauvignon Blanc, Muscadet, Chenin Blanc sau Cabernet Franc.

 

shutterstock_404754130.jpg

 

Daca ajungi la Bordeaux, trebuie sa bifezi si o vizita la Maison du Vin, Catedrala St.-André, Bazilica San Michele, Turnul Berlot sau Les Sources des Caudalies.

 

Poti ajunge aici cu avionul iar pretul unei camere de hotel incepe de la peste 200 de euro si poate ajunge chiar si la 500, la un hotel de 4 stele.

 

Vizitarea podgoriilor din zona Champagne, Franta

Este cea mai nordica regiune viticola din Franta, asa ca, daca vrei sa ajungi aici, va trebui sa-ti iei bilet de avion pana la Lille sau Strasbourg, urmand sa faci si o cursa cu autocarul sau trenul pana la Reims. Merita insa tot efortul, din moment ce aici sunt cultivati struguri de peste 2.000 de ani. Tot aici a trait calugarul Pierre Pérignon, pivnicer al abatiei benedictiana de la Hautvillers. Acesta este cel care a descoperit cum sa faca vinuri acidulate. Astfel, marci celebre isi au aici originea: Perier Jouet, Dom Perignon, Möet&Chandon, Krug, Mumm, Bollinger, Heidsieck si Taittinger.

 

Poti face si un tur al celebrelor pivnite unde sunt pastrate sticle rare de colectie, dar poti vizita si minunatele sate, cu abatii, castele si biserici, insirate de-a lungul Route Touristique de Champagne.

Pretul unei camere in zona incepe de la aproximativ 200 de euro si poate ajuge si la 400 pentru o singura noapte.

 

Vizitarea podgoriilor din Republica Moldova

Podgoriile Cricova sunt destinatia tuturor diplomatilor care ajung in Republica Moldova. Crama este mai degraba un palat prezidential sub pamant, aici investindu-se foarte multi bani de-a lungul vremii.

 

Si Chateau Vartely este o podgorie excelenta pentru turisti. Aici vei fi impresionat mai ales de bucatarie, dar si de vinurile din categoria Taraboste.

 

shutterstock_93492670.jpg

 

La vinaria Asconi, in schimb, s-a creat un sat, unde angajatii le pregatesc oamenilor mancare traditionala.

 

Nici podgoriile Purcari nu trebuie ratate. Situate la 120 de kilometri de Chisinau, aici poti degusta soiuri ca Cabernet Sauvignon, Rara Neagră sau Saperavi.

 

Mai aproape de Chisinau, la numai 32 de kilometri, se afla vinaria Poiana, un loc frumos, cu paduri impunatoare si lacuri minunate. Peisajul superb este completat perfect de ospitalitatea oamenilor.

 

Castelul Mimi, detinut in secolul al XIX-lea de boierul Constantin Mimi, este o constructie impunatoare, resedinta perfecta pentru fostul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei Mari. Este deschis publicului acum, Castel Mimi fiind unul dintre producatorii recunoscuti de vin din Republica Moldova.

 

Pentru o astfel de calatorie vei avea nevoie de 400-500 de euro.

 

Esti pasionat de istoria vinului? Ai pleca intr-o astfel de aventura?

 

Sursă foto: Shutterstock.com

Distribuie pe:
Postat în Vinuri De:
bautura-online.ro
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii