Paharele - ghid complet. Tot ce trebuie să știi ca să servești ca un cunoscător orice tip băutură

Paharele - ghid complet. Tot ce trebuie să știi ca să servești ca un cunoscător orice tip băutură

06.11.2017 11:29

 • Pregătirea paharelor pentru băuturile potrivite
 • Curățarea și uscarea corectă a paharului înainte de utilizare
 • Temperatura potrivită a paharului în funcție de băutură
 • Cât și cum se toarnă în pahar
 • Cum se așază și cum se iau paharele de pe masă
 • Cum se ține paharul de băutură

Pe măsură ce designul paharelor a evoluat, oamenii au început să se bucure din ce în ce mai mult de băuturile lor preferate. E firesc să se întâmple așa, pentru că numai paharul potrivit pune în valoare calitățile băuturii și îi evidențiază aroma.  

Din acest ghid complet pe care ți l-am pregătit, vei afla cum să îți alegi tocmai acele pahare de care ai nevoie, cum să le întreții corespunzător și cum să le așezi, atunci când ai invitați, la masă:  

Tipuri potrivite de pahare pentru fiecare băutură

Spre exemplu, vei vedea că vinul spumant îți va fi servit, de cele mai multe ori, în pahare numite flute, înalte și înguste. Alegerea lor nu ține doar de eticheta socială. Prin felul în care sunt construite, acele pahare țin șampania rece și acidulată pentru mai mult timp.

 

Brandy-ul, în schimb, îți va fi servit în pahare bombate și nu foarte înalte, pentru că doar pe acelea le poți ține în palmă, ca să le încălzești conținutul.

 

Pahare pentru vin

Poți să bei vin și dintr-o cană de cafea, dintr-un borcan sau chiar direct din sticlă, dacă tot ceea ce urmărești este să te amețești. Dacă însă vrei să te bucuri de experiența degustării, va trebui să îți alegi un pahar, în funcție de vinul pe care îl bei.

 

Paharele de vin roșu

Sunt mari, au cupă încăpătoare și picior înalt. Cele mai apreciate pahare de vin roșu sunt de tip:

 

 • burgundy care au avantajul capacității sporite a cupei. Pentru că vinul ocupă o suprafață mai mare în pahar, va elibera arome mai intense

 

 • bordeaux care îmbogățesc experiența degustării. Au piciorul mai înalt  decât al paharului burgundy, iar deschiderea cupei e mai mică, pentru a direcționa aromele spre partea din spate a cavității bucale.  

 

 

 

Paharele lalea, de vin alb sau rose

Sunt pahare mai mici decât cele pentru vin roșu.

 

Deschiderea cupei este și ea redusă, pentru a permite păstrarea îndelungată a aromelor delicate, florale și citrice, ale vinului. De asemenea, deschiderea redusă menține vinul rece pentru mai mult timp.

 

Veți găsi acest tip de pahar și sub denumirea de pahar madeira.

 

 

Paharele flute pentru vin spumant

Vinul spumant duce cu gândul la sărbătoare. Această băutură trebuie să ocupe, în pahar, o suprafață chiar mai mică decât vinul alb, pentru a-şi păstra calitățile.

 

În consecință, paharele flute sunt înalte și au cupă îngustă, pentru a păstra vinul spumant aromat, acidulat și rece pentru cât mai mult timp.

 

 

Paharele flute pentru vin spumant

 

Pahare pentru cocktailuri

Un cocktail poți bea din orice pahar. Nu există reguli de etichetă care să spună care dintre ele s-ar potrivi mai bine pentru o ocazie.

 

Dacă totuși nu vrei să improvizezi, poți alege unul dintre cele mai des folosite.

 

Un astfel de tip de pahar devenit celebru, robust și fără picior, se numește Old Fashioned. A fost creat special pentru scriitorul Ernest Hemingway, mare amator de cocktailuri.   

 

Iată încă trei astfel de tipuri de pahare, pe care oamenii le asociază cu un stil de viață extravagant:

 

Pahare Coupette sau Margarita

Sunt o combinație între paharele flute și cupele de șampanie. Cupa în trepte le  face ideale pentru servirea cocktailurilor cu fructe.

 

Atunci când sunt folosite pentru servirea cocktailurilor tropicale, buza bolului le este acoperită cu sare.

 

 

 

Pahare Coupette sau Margarita

 

 

Pahare pentru Martini

Le vei recunoaște oriunde, datorită cupei lor în formă de V și a piciorului înalt. Sunt folosite pentru a servi nu doar Martini, ci multe alte cocktailuri sofisticate. Dintr-un astfel de pahar bea James Bond.

 

 

 Pahare pentru Martini

 

Pahare Cordial

Sunt pahare create pentru servirea lichiorului, de regulă, odată cu desertul. Sunt  mai mici decât paharele de uz comun, având o capacitate de doar circa 45 ml.

 

 

Pahare Cordial

 

Pahare înalte sau Highball pentru cocktailuri non-alcoolice sau smoothie-uri

Paharele de tip Highball nu au picior, sunt înalte și înguste. Sunt folosite mai mult pentru servirea cocktailurilor. Când le vezi, gândește-te la gin tonic sau la amestec de rom și cola.

 

La nevoie, le-ai putea folosi și pentru apă.

 

 

Pahare înalte

 

 

Pahare Hurricane

Și-au luat numele după un cocktail faimos, servit în barul Pat O’Brien’s, din New Orleans. Sunt pahare cu picior, folosite, cel mai adesea, la servirea cocktailurilor tropicale. Au capacitatea de circa jumătate de litru.

 

Pahare Hurricane

 

Pahare pentru băuturi tari

 

Sunt robuste și îți inspiră stabilitate. Cele versatile au bol de capacitate mare, în care să încapă și cuburi de gheață.

 

Pahare joase pentru lichior

Fac parte din setul minim necesar de pahare, atunci când ai invitați, la o masă sofisticată. Sunt joase, cu picior și cupă în formă de pâlnie.

 

Au capacitate mică, de cel mult 50 ml. Designul lor a fost gândit pentru a atrage atenția și a înveseli.

 

 

Pahare joase pentru lichior

 

Pahare Glencairn pentru whisky

Au fost create de Glencairn Crystal Ltd din Scoția, special pentru whisky. Pe piață au apărut în anul 2001.

 

Capacitatea unui pahar Glencairn este de 175 ml. Totuși, potrivit indicațiilor producătorului, n-ar trebui să îl umpli. Cantitatea ideală de whisky care ar trebui pusă într-un astfel de pahar este de 50 ml. Restul spațiului e pentru cuburile de gheață.  

 

 

Pahare Glencairn pentru whisky

 

Pahare de tip balon, pentru brandy

Se numesc și pahare Sniffer și au un bol bombat, ca un balon, cu deschidere mică. Aceasta îngustare a bolului, în partea superioară, are un dublu rol.

 

Mai întâi, menține băutura aromată  pentru mai mult timp. Apoi, îi permite mâinii în care ții paharul să încălzească delicat brady-ul.  

 

 

 

Pahare de tip balon, pentru brandy

 

Pahare de țuică

Sunt pahare mici și cu pereți groși. Capacitatea lor e redusă, de regulă între 30 - 50 ml.

Cele mai multe  sunt fabricate din sticlă sau ceramică și se vând în seturi de minimum șase bucăți.

 

 

Pahare de țuică

 

Pahare de shot-uri

Shot-urile se beau dintr-o singură înghițitură. În consecință, capacitatea unui pahar pentru shot-uri e similară cu a unuia pentru țuică: 30-50 ml.

 

Pentru serile în care chiar ai nevoie sa bei o doza considerabilă de tărie, există și pahare duble de shot-uri.  

 

Pahare de shot-uri

 

 

Pahare de bere

Indiferent dacă e blondă sau brună, berea e mai aromată și mai răcoritoare când e băută din paharul potrivit.   

 

Iată care sunt cele mai căutate tipuri de pahare de bere:

 

Paharul Pilsner

Are forma conică, e înalt și suplu. E ideal pentru berile pilsner, puternic acidulate și îmbietor colorate. Deschiderea generoasă din partea superioară ajută la păstrarea îndelungată a gulerului de spumă.   

 

 

Paharul Pilsner

 

American Pint

Are forma unui cilindru care se îngustează spre bază. Cu o capacitate de 473 ml, american pint-ul este unul dintre cele mai populare tipuri de pahare de bere din întreaga lume.

 

American Pint

 

Imperial Pint

 

Are capacitatea de 568,2 ml. Creează o bulă în partea de sus ca să mențină aroma atunci când bei. Orice bere poate fi băută din acest pahar, însă englezii și irlandezi o folosesc mai mult pentru berea stout.

 

 

Imperial Pint

 

.

Halba de bere

E înalta, cu pereți groși și cu toartă. A fost gândită astfel pentru a menține berea rece pentru mai mult timp. Și pentru a-ți permite să dai noroc mai ușor decât cu paharul.

 

Halba de bere

 

Pentru băuturi calde ai nevoie de...

...paharul Irish Coffe. Este un vas creat pentru servirea băuturilor fierbinți, cum ar fi ceaiul, cafeaua sau ciocolata caldă. Are pereți groși și, de regulă, toartă, ca să nu te frigi la degete când îl manevrezi. Un astfel de pahar îți livrează între 170-240 ml de băutură caldă.

 

pahare bauturi calde

 

Tipuri de pahare în funcție de material și când trebuie folosite

Orice cristal este, de fapt, sticlă. Dar nu orice sticlă este cristal. Iată cum știi când să folosești  paharele, în funcție de materialul din care sunt confecționate:

 

Pahare din sticlă

 

Sunt perfecte pentru uz zilnic, pentru că sunt ieftine și rezistente. Le poți băga la mașina de spălat vase, fără teamă că se vor sparge. În plus, le găsești în toate culorile și formele la care te-ai putea gândi.

 

Le poți pune pe masă, în orice moment al zilei. Merg chiar și la o cină mai puțin pretențioasă.

 

Pahare din sticlă

 

Pahare din cristal

 

Sticla care conține, în proporție de peste 10 la sută, oxid de plumb, poate fi numită cristal. Și cu cât conține mai mult plumb, cu atât devine sticla mai moale și mai ușor de înfrumusețat.

 

Paharele de cristal se potrivesc oricărei ocazii. Dar din cauză că sunt mai scumpe decât cele din sticlă, le-ai putea scoate mai rar pe masă.

Pahare din cristal

 

Pahare din semi-cristal

Semi-cristalul e cel mai valoros material folosit la fabricarea paharelor. Conține oxid de plumb în proporție de o treime, iar compoziția sa îl face maleabil și numai bun pentru decorat. În consecință, paharele din semi-cristal sunt expresia supremă a luxului, la masă.

 

Le poți scoate din dulap la  evenimente sofisticate, fie ele petreceri de seară sau reuniuni de afaceri.

 

Pahare din semi-cristal

 

Pahare din plastic

Sunt mult mai ieftine și mult mai ușoare decât  paharele din sticlă. Îți ocupă mai puțin spațiu în dulap și sunt reciclabile. Cele mai multe sunt chiar de unică folosință, așa că n-o să îți mai bați capul spălându-le.

 

Din păcate, acest tip de pahar nu pune în valoare băuturile cu gust bogat și subtil, cum ar fi vinul, whisky-ul sau berea.

 

Pot fi folosite la picnic, dar nu la mesele pretențioase.    

 

 

Pahare din plastic

 

Pregătirea paharelor pentru băuturile potrivite

Spală și usucă întotdeauna corect paharele pe care urmează să le pui pe masă. Iată cum să o faci, fără greșeală.

 

Curățarea și uscarea corectă a paharului înainte de utilizare

Poți curăța paharele din sticlă fără să îți faci mari  griji. Ține cont doar de faptul  că bureții aspri sau detergenții cu particule abrazive le-ar putea zgâria.

 

Când vine vorba despre paharele de cristal și semi-cristal, cel bine ar fi să citești instrucțiunile de spălare date de producători. Multe dintre aceste pahare pot fi puse în mașina de spălat vase, dar diverși producători recomandă programe diferite de spălare.  

 

Dacă paharele au model pictat, spală-le la mână.

 

După spălare, șterge fiecare pahar, cu răbdare, cu o lavetă moale, uscată. Vei preveni pătarea paharului.

 

Curatarea si uscarea paharelor

 

Temperatura potrivită a paharului în funcție de băutura

Ca să  te bucuri de întreaga savoare a vinului, a berii sau a unei băuturi tari, paharul trebuie ținut la temperatura camerei. Iată de ce:

 

 • în cazul vinului, temperaturile de servire variază între 4-23 de grade Celsius. Peste aceste temperaturi, compușii care dau savoarea și buchetul se elimină prin volatilizare. La temperaturi mai mici, nu mai percepi  aromele.

 

 • în cazul berii, temperaturile optime de servire variază între 3-7 grade Celsius. Dacă o bei dintr-un pahar înghețat, berea se va menține rece mai mult timp. Dar nu îi vei mai simți la fel de bine gustul.

 

în cazul vinului spumant, paharele se țin tot la temperatura camerei. Temperatura scăzuta la care se servește șampania se menține prin introducerea sticlei într-o frapieră, cu gheață.

Cum și cât se toarnă în pahar

Uite câteva reguli simple de servire a vinului:

 

 • gazda toarnă în paharele musafirilor, ținând sticla cu mâna dreaptă, cu brațul întins și cu eticheta la vedere

 • paharele se umplu cu vin doar pe trei sferturi.  Se toarnă din nou în pahar doar după ce acesta a fost golit

 • se toarnă de la o distanță de  circa 15 cm

 • doar cupele de vin spumant se ciocnesc.

 

În paharele de whisky se toarnă cam 50 ml, urmând ca invitatul să-și adauge, dacă dorește, cuburi de gheață. Paharele de țuică, în schimb, se pot umple.

 

Paharele în care turnăm bere se țin ușor înclinate, astfel încât lichidul să curgă pe peretele de sticlă. Evităm, astfel, formarea în exces a spumei.

 

Cum se așază paharele și cum se iau paharele de pe masă

Paharele se așază în fața farfuriilor, spre dreapta. Trei tipuri de pahare nu trebuie să îți lipsească de pe masă: de țuică, de vin și de apă.

 

După folosire, paharele de țuică se strâng. Nu băgați degetele în ele, ci apucați-le de bază și adunați-le pe o tavă.

 

Paharele pentru aperitive nu se pun pe masă decât la nevoie. De regulă, băuturile aperitive nu se beau la masă, ci într-o altă cameră.  

 

Cupele de vin spumant, de obicei păstrate pentru sfârșitul mesei, se aduc pe o tavă, la momentul servirii.  

 

Cum se ține paharul de băutură

Paharele de vin alb și roșu se țin de picior, astfel încât mâna să nu încălzească băutura.

 

Poți, în schimb, să ții în palmă bolul paharului de brandy. Acel pahar este special creat ca să îți permită să încălzești alcoolul cu mâna.

 

 

Cum se ține paharul de băutură

 

 

 

Ai voie să ridici paharul de spumant, atunci când gazda ți-l reumple. Nu e politicos să procedezi la fel cu celelalte pahare de vin.

 

Paharele de cocktail, de tip Hurricane, se țin de picior.

 Ai doar de câștigat, dacă ajungi să înțelegi principiile de alegere a paharelor potrivite pentru orice băutură și pentru orice ocazie. La o masă festivă, spre exemplu, felul în care le vei aranja va spune la fel de multe despre tine ca modul în care o să te îmbraci.

E suficient să citești ghidul complet pe care ți l-am pregătit și vei afla tot ceea ce trebuie să știi despre pahare și despre rolul lor în viața ta.Surse foto: pinterest

                   shutterstock

 

Distribuie pe:
Postat în Altele De:
bautura-online.ro
Comentarii* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii