Reteta Mojito: Iti spunem secretul unui Mojito homemade perfect

Reteta Mojito: Iti spunem secretul unui Mojito homemade perfect

13.09.2016 11:53

Mojito este unul dintre cele mai gustoase și apreciate cocktailuri. Vezi cum îl poți prepara acasă!

 

E timpul să scăpăm de stereotipuri: Mojito nu este un cocktail care doar deschide și închide sezonul estival. Orice mixolog îți va spune că băutura asta reprezintă mai mult decât senzații gustative, frunzulițe de mentă și amintiri de pe malul mării.  

 

Ce vrem noi să-ți arătăm în materialul ăsta este că știi doar 1% despre versatilul cocktail Mojito și că restul de 99% te poate convinge că un pahar din băutura asta merită să-ți stimuleze mai des simțurile.

 

Rămâi alături de noi pe parcursul articolului și vei descoperi că versiunea clasică cu lime și mentă nu este singura opțiune pe care o ai cu acest cocktail cubanez. Adăugând la rețeta de Mojito ingrediente specifice toamnei și iernii, precum mere sau afine, cu băutura asta ai toate șansele să-ți convertești prietenii la distracție în orice anotimp.

 

Care este originea și istoria cocktailului  

Se spune că Mojito a fost creat undeva în jurul anilor 1800 de către sclavii aduși să lucreze pe plantațiile de trestie de zahăr din Cuba. Există și alte versiuni ale originii sale, legate de Corpul de Marină a Statelor Unite ale Americii,  însă etimologia numelui ne apropie mai mult de ritualurile africanilor - cuvântul „mojo“ , cel de la care derivă Mojito, înseamnă vrajă. Oricine i-ar fi pus numele acesta, însă, cu siguranță se referea la efectul cocktailului de a pune stăpânire (în cele mai plăcute moduri) pe cel care îl consumă.

 

Mojito a devenit cu adevărat popular în 1930  în capitala Cubei, Havana, după care a fost transformat într-un trend mondial de către celebrități precum Brigitte Bardot, actorul australian Errol Flynn sau Ernest Hemingway.

 

Din pasiune pentru fermecătoarea Cuba, unde și-a petrecut ceva timp în calitate de jurnalist, Hemingway a încercat această băutură locală în „La Bodeguita del Medio“.  A rămas fascinat de ea, motiv pentru care și astăzi îi găsim scrisul de mână pe unul dintre pereții acestui local-muzeu: „My mojito in La Bodeguita, my daiquiri in El Floridita“.  

 

Mojito și-a sporit popularitatea prin apariția în multe producții cinematografice. Noi l-am menționa pe Die Another Day, din 2002, când James Bond folosește un Mojito ca să o seducă pe Linx (Halle Berry).

 

 

 

Cât te costă să prepari un cocktail Mojito acasă?

Mojito este un cocktail care conține doar 5 ingrediente (rom, zahăr, suc de lime, apă minerală și mentă), care îți vor scădea prețul/ pahar la sub 8 lei, jumătate față de cât te-ar ajunge rețeta clasică într-un bar.

 

 

REȚETA CLASICĂ MOJITO

 

Ce ingrediente are un cocktail Mojito?

      • 50 ml rom
      • gheață
      • 12 frunze proaspete de mentă (în Cuba unde acest cocktail răcoritor se prepară cu yerba buena, o specie locală de mentă)
      • 2 lingurițe de zahăr
      • 25 ml apă minerală carbogazoasă
      • o jumătate de lime

 

Cum se prepara cel mai bun cocktail Mojito?

      1. Alege un pahar mare, în care amesteci mai întâi sucul obținut dintr-o jumătate de lime (ca să îmbogățești aroma, presează mai întâi lime-ul ușor în mână) și cele două lingurițe de zahăr.â
      2. Acum adaugă puțină gheață zdrobită. E foarte important să adăugăm gheață acum, pentru că nu va lăsa aromele amestecului să se ridice și să se evapore, menținându-le, astfel, la bază.
      3. Apoi alege 12 frunze de mentă, pe care le rupi în două și le arunci înăuntru. Acum amestecă ușor compoziția, însă ai grijă să nu zdrobești menta. Scopul e ca zahărul și lime-ul să absoarbă aroma mentei, care, în combinație cu romul, își va elibera savoarea într-un mod natural.
      4. E timpul pentru cei 50 ml de rom! Pentru un gust autentic, încearcă un rom cubanez produs cu excelență de mai bine de o sută de ani din trestie de zahăr, de unde dobândește o culoare deschisă și arome de vanilie și caramel.
      5. La final, umple paharul cu gheață. Mai pune doar puțină apă minerală, pentru un efect efervescent și decorează cu mentă.

 

Te lăsăm puțin în compania lui Jamie Oliver să îți transmită din energia preparării unui Mojito clasic, după care te invităm să-ți clătești ochii, mai jos, cu rețete de Mojito în funcție de anotimpuri și alte curiozități despre cea mai populară băutură de pe fața planetei.

 

 

 

REȚETE DE COCKTAIL MOJITO PENTRU FIECARE ANOTIMP

Rețetă Mojito de primăvară - Mojito hidratant cu castravete și kiwi

Tema tuturor primăverilor este, de departe, prospețimea. Ei, și ce ingredient evocă cel mai bine prospețimea dacă nu castravetele, prin aroma sa delicată și revigorantă? Ce culoare simbolizează prospețimea mai bine ca verdele? Niciuna. De aceea te îndemnăm să rămâi cu gândul la gustul castravetelui și la verdele viu al unui kiwi copt în vreme ce noi îți povestim despre o rețetă de Mojito cu adevărat interesantă care va da viață oricărui party la tine acasă.

Ingrediente:

      • două felii subțiri de castravete, tăiate cubulețe și un kiwi copt
      • 10 frunzulițe de mentă proaspătă
      • jumătate de linguriță de zahăr brun (sau mai mult, după gust)
      • sucul de la un lime mic
      • 44 ml de rom
      • apă minerală
      • gheață

Preparare: Într-un pahar înalt pisează castravetele, kiwiul, menta și zahărul. Umple paharul cu gheață, adaugă sucul de lime și romul. Îneacă totul în puțină apă minerală.

 

Sursă foto: thechicsite.com



Rețetă Mojito de vară – Mojito cu gust somptuos de piersică și ghimbir

Dacă e ceva ce ne scapă în fiecare vară în favoarea dulceții pepenelui roșu și galben, e, cu siguranță, aroma bogată a piersicilor. Vestea bună este că le poți folosi ca să obții o variantă sofisticată de Mojito, pe care-l faci senzual și înțepător doar cu câteva felii de piersică și un vârf de ghimbir. Prietenii tăi se vor declara fani înrăiți ai acestei combinații care are toate șansele să devină subiectul preferat de conversație la început de petrecere.

 

Ingrediente:

      • jumătate de piersică, tăiată felii
      • un vârf de ghimbir proaspăt dat pe răzătoare
      • 8 frunze de mentă
      • sucul de la 1 lime
      • 50 ml de rom
      • gheață
      • apă minerală

 

Preparare: Amestecă feliile de piersică, ghimbirul, frunzele de mentă și sucul de lămâie într-un pahar înalt. Adaugă romul, amestecă. Vino pe urmă cu gheața și apa minerală și magia e gata!

 

Sursă foto: justputzing.com

 

Rețetă Mojito de toamnă – Mojito antioxidant cu mure și busuioc

Toamna este anotimpul în care ne reparăm țesuturile și ne dopăm organismul cu antioxidanți și vitamine ca să trecem boierește prin iarnă. Și ce mod mai plăcut să facem asta dacă nu petrecând în compania unui Mojito cu arome de condimente proaspete și mure?

 

Ingrediente:

      • 3 mure coapte (proaspete sau înghețate) și încă vreo 2 pentru decorarea paharului
      • 6-7 frunzulițe de busuioc
      • o linguriță de zahăr brun
      • jumătate de lime tăiat în cuburi mici
      • 50 ml de rom
      • gheață
      • 60 ml de apă minerală

 

Preparare: Adu laolaltă într-un pahar înalt bucățelele de lime, murele și zahărul, amestecă cu o lingură de lemn sau cu o spatulă. Adaugă busuiocul și amestecă din nou ca aroma să se infuzeze. Toarnă romul, amestecă. Pe final, adaugă gheața și fă combinația mai distractivă cu vreo 60 de ml de apă minerală. Decorează paharul cu busuioc și mure.

 

 

Sursă foto: minimalistbaker.com



Rețetă Mojito de iarnă – Mojito cremos cu lapte de cocos

Iarna sunt perfecte băuturile somptuoase care mângâie, la propriu, papilele gustative și le surprind cu texturi fine. Rețeta unui Mojito cremos, perfect pentru petrecerile din lunile de iarnă are drept ingredient secundar (adică pe locul doi după un rom delicios) laptele de cocos, cel care îi dă o aromă plăcută, textură și dulceață.

 

Ingrediente:

      • 50 ml de lapte de cocos
      • 10 frunzulițe de mentă proaspătă
      • jumătate de linguriță de zahăr brun (opțional; laptele de cocos s-ar putea să fie suficient de dulce)
      • un lime tăiat în cuburi mici
      • 50 ml de rom
      • apă minerală

 

Preparare: Amestecă frunzele de mentă, cuburile de lime și zahăr (dacă simți nevoia) într-un pahar înalt. Folosește o lingură de lemn în procesul acesta ca să eliberezi sucul de lime și uleiurile esențiale. Adaugă romul și laptele de cocos, amestecă, adaugă gheață și apă minerală care să gâdile toată nebunia din pahar.

 

Sursă foto: alwaysorderdessert.com

 

4  lucruri pe care nu le știai despre Mojito:

 

1. Rețeta există de mai bine de 500 de ani și pirații au avut un rol important în crearea ei

Sir Francis Drake era avea în Anglia renume de erou și a fost uns cavaler de către Elisabeta I după ce a ajutat la înfrângerii Invincibilei Armada.  Pentru spanioli, însă, Sir Francis era doar un pirat necruțător cunoscut sub numele de El Draque. Se spune că o rețetă similară Mojito-ului a fost inventată după ce însuși El Draque a ajuns în Havana. Acea băutură purta numele de El Draque și conținea aguardiente (predecesorul romului), zahăr, lime și mentă. Original, băutura avea întrebuințări medicinale - se folosea pentru tratarea dizenteriei. Înlocuirea aguadientelui cu rom a însemnat nașterea băuturii Mojito.

 

2. Britanicii sunt îndrăgostiți de el

The Mixed Drinks Report a descoperit că Mojito era cea mai populară băutură în Marea Britanie în 2014. Din 2012 până în 2014 s-a înregistrat o creștere a consumului de cocktailuri, deoarece din ce în ce mai mulți britanici apreciază băuturile alcoolice dulci.  

 3. Mierea și berea de ghimbir fac Mojito-urile și mai gustoase

Mixologul Kenji Jesse spunea într-un articol de pe dailymail.co.uk  că dacă înlocuiești siropul de îndulcit cu miere și înlocuiești apa minerală cu berea de ghimbir, Mojito-ul capătă o savoare mai complexă. Tot el sugerează folosirea unor pahare care au stat în congelator cel puțin 10 minute.

 

4. Dacă îți plac dulciurile, poți să încerci un desert Mojito

Dacă ajungi ca Hemingway în punctul în care Mojito e în topul preferințelor tale alcoolice, cu siguranță ți-ar plăcea ca momentele tale dulci să-ți amintească de gustul unui cocktail cubanez de renume. Fă-ți de cap cu un desert care îl reproduce.

 

 

Sursă foto: mentalfloss.com

 

Mojito este, cu siguranță, cocktailul la care poți să apelezi oricând vrei să-ți inviți prietenii la tine. Rețeta este simplă și îți permite să fii suficient de creativ astfel încât, indiferent de sezon, Mojito să fie băutura pe care te poți baza la orice petrecere. Noroc!



Sursă foto: Shutterstock.com, Copyright: GANNA MARTYSHEVA  




Distribuie pe:

Postat în Cocktailuri De:

bautura-online.ro

Comentarii




* Câmpuri Obligatorii