Cum se prepară lichiorul de ouă, băutura cremoasă a fiecărui Crăciun

Cum se prepară lichiorul de ouă, băutura cremoasă a fiecărui Crăciun

12.12.2017 15:23

În afara spațiului anglo-saxon și în alte perioade decât sărbătorile de iarnă, lichiorul de ouă nu este tocmai cea mai cerută băutură, dar asta pentru că nu o cunoaștem îndeajuns. Pune prejudecățile în cui și hai să vezi cum poți prepara o rețetă delicioasă, cu sau fără alcool, pentru care îți vor mulțumi toți invitații.

Ce este lichiorul de ouă

Cunoscut ca eggnog sau punch cu lapte, în Statele Unite și Canada, lichiorul de ouă, cum i-am spune noi, este o băutură lactată îndulcită, cu o consistență cremoasă și spumoasă, care alături de lapte, conține ouă bătute, zahăr și, uneori, smântână.

 

Acestui amestec îi poate fi adăugat alcool (rom, brandy sau bourbon), dar lichiorul de ouă poate fi și o băutură fără alcool. De altfel, o putem întâlni, uneori, și în compoziția prăjiturilor.

 

lichior de oua

 

Cum și unde a apărut această băutură

Eggnog este băutura tradițională de Crăciun și de Ziua Recunoștinței, în S.U.A.. În țări ca Australia, a început să fie disponibilă în comerț ca băutură semipreparată, o mișcare care nu aduce prea multe beneficii de imagine unui produs de casă.

 

Băutura este prezentă și în alte țări, cu rețete similare: în Venezuela, se numește Ponche Crema și, alături de lapte, ouă și zahăr, conține rom, vanilie, nucșoară și scorțișoară; în Olanda, lichiorul de ouă este numit Advocaat, o băutură care conține și brandy; în Germania, îl întâlnim sub denumirea de Eierlikör, o rețetă cu lapte, ouă, frișcă, zahăr, votcă, puțină vanilie și nucșoară, nemții preferând să consume lichiorul de ouă nu de Crăciun, ci de Paște.

 

Așadar, peste tot în lume, o băutură festivă, în ton cu vremea nu prea călduroasă. De unde provine, însă, lichiorul de ouă? Din spațiul anglo-saxon, însă nu spre Statele Unite trebuie să privim pe hartă, ci spre Marea Britanie, băutura fiind adusă peste Ocean de către coloniști, în secolul al 18-lea.

 

În Marea Britanie, lichiorul de ouă era o băutură la care avea acces doar aristocrația, asta pentru că laptele a fost, pentru multă vreme, greu de procurat. Odată ajunsă în America, rețeta s-a răspândit și a devenit atât de apreciată, încât a ajuns pe mesele tuturor, la cele mai importante sărbători, dar a trecut și granița, spre Canada.

 

preparare lichior de oua

Cum se prepară lichiorul de ouă?

Câte bordeie, atâtea obiceie… De fapt, nu tocmai, pentru că rețeta lichiorului de ouă nu este extrem de diferită, de la o țară, la alta. Formula clasică este reprezentată, desigur, de eggnog, una dintre băuturile tradiționale americane, germanii, olandezii și venezuelenii mulțumindu-se, de obicei, să schimbe doar tipul de alcool folosit și câteva condimente.

 

Eggnog - rețeta clasică a lichiorului de ouă

Nimic mai simplu: pregătește un litru de lapte, 6-8 gălbenușuri, o cană de zahăr, 200 ml (o cană) rom, bourbon sau coniac și 2 lingurițe esență de vanilie.

 

Într-un vas, punem la fiert, la foc mic, laptele, împreună cu câtva picături de vanilie, în tot acest timp pregătind și ouăle, pe care le batem cu zahăr. După ce a fiert laptele, îl putem încorpora treptat în amestecul de ouă, cu ajutorul mixerului sau al unei linguri.

 

Conținutul astfel obținut se așază din nou pe foc, într-o oală, la foc moderat, până când începe să capete consistență. La final, această cremă poate fi strecurată printr-o sită, într-un alt vas, după care putem adăuga alcoolul, amestecăm și o lăsăm să se răcească. Lichiorul rece poate fi păstrat pentru câteva zile la frigider, în sticle, dar poate fi consumat și cald, imediat după ce am adăugat rom sau whisky.

 

Eierlikör - lichiorul de ouă german

Aceleiași rețete îi poate fi adăugata smântâna (pusă la fiert împreună cu laptele) și puțină votcă.

Lichiorul de ouă fără alcool

Lichiorul de ouă poate fi preparat fără alcool, rezultând un veritabil desert la pahar, iar dacă ne dorim să reducem din calorii, putem renunța și la smântână.

 

retete lichior de oua

Cum se consumă lichiorul de ouă

Așa cum am văzut deja, această băutură poate fi consumată rece sau caldă, cu scorțișoară sau nucșoară presărate pe deasupra, cele mai potrivite recipiente fiind paharele transparente, cu toartă, care lasă vederii o culoare alb-gălbuie foarte… apetisantă.

 

Surse foto: Shutterstock

Distribuie pe:

Postat în Altele De:

bautura-online

Comentarii

Setare Direcție Ascendentă

Groza Emil

postat în 16.12.2017 01:58
Foarte utile sfaturile.



* Câmpuri Obligatorii