Gin tonic – o bautura pentru toate gusturile. Secrete de servire si retete reinventate

Gin tonic – o bautura pentru toate gusturile. Secrete de servire si retete reinventate

2017-06-09 13:26:45

 

 
Ginul tonic este unul din cele mai simple si mai savuroase cocktailuri din lume. Olanda si Anglia isi impart paternitatea asupra ginului, care astazi este popular  pe tot globul, datorita gustului unic, care multumeste toate gusturile.
Desi este usor de preparat, ginului tonic are niste secrete pe care trebuie sa le stii, daca vrei sa te bucuri cu adevarat de prospetimea pe care o are de oferit aceasta bautura.

Hai sa afli mai multe despre ginul tonic inainte sa te delectezi cu un pahar. Si da, la final am notat pentru tine si cateva retete de cocktailuri cu gin with a twist.

Despre ginul tonic

 

Ginul tonic este un cocktailul clasic, preparat cu gin si apa tonica, in proportii ce pot varia, in functie de preferinte sau de reteta. Vom vorbi in continuare despre fiecare din cele doua ingrediente in parte.

Ce este ginul si cum se produce 

Ginul este o bautura alcoolica tare, cu o aroma distinctiva, indrazneata, condimentata.
Se consuma doar in cocktailuri, aromele sale dezvaluindu-si complexitatea aparte atunci cand sunt amestecate cu alte bauturi.

De fapt, conform FoodRepublic, ginul este prezent in mai multe cocktailuri clasice decat orice alta bautura. Poate datorita aromei sale? Mai aflam, tot la categoria trivia, ca ginul scotian, de exemplu, are 31 de arome botanice (de la lavanda, la piper negru sau iarba de lamaie).

Pe langa ginul tonic, imediat pe lista cocktailurilor ce au la baza ginul se afla martini.

Procedeul de producere a ginului este acela de distilare. Diverse plante, intre care ienuparul ocupa locul principal, sunt distilate cu ajutorul unui alcool neutru din cereale.
Maiestria sta in modul in care producatorul stabileste proportiiile plantelor, pentru a obtine o aroma unica si o bautura de foarte buna calitate.

Se spune ca ginul a fost descoperit in secolul al XVIIl-lea, cand soldatii englezi i-au observat pe cei olandezi delectandu-se cu Jenever, o bautura medicinala din plante, inainte de a se aventura intr-o batalie.
Reteta originala a licorii a suferit multe modificari. Abia un secol si jumatate mai tarziu a aparut ginul pe care il cunoastem astazi.

Ginul a fost de la bun inceput o bautura foarte apreciata – de fapt, a fost nevoie ca Parlamentul Marii Britanii sa emita The Gin Act – o reforma domestica prin care consumul de gin era limitat, din cauza ca englezii se bucurau de el in exces.

Cate tipuri de gin tonic exista


Conform celor de la Saveur, ginul se imparte in 4 mari categorii: London Dry (ginul de ienupar, dry gin), Plymouth (aroma cu note fructate), Old Tom si Genever, ultimul fiind cel in stilul ginului original realizat in Olanda.
In functie de producator, ginul te poate surprinde cu o paleta variata de arome fine de plante si citrice.

Beneficiile ginului tonic pentru organism, in cantitati moderate

Da, ginul este o bautura care, pe langa placerea de a fi savurata, vine la pachet cu cateva plusuri pentru sanatate:

- este una din bauturile spirtoase cu cel mai mic numar de calorii, nutritionistii estimeaza doar 97 de calorii la o masura (25 ml);
- are o cantitate redusa de zahar;
- ienuparul din compozitie are proprietati antioxidante, mentine aspectul tanar al pielii si previne aparitia ridurilor;
- tot ienuparul functioneaza ca un diuretic, asa ca, spre deosebire de alte bauturi alcoolice, nu te vei balona cand bei gin;
- se crede ca ginul te poate ajuta sa traiesti mai mult, datorita efectelor pozitive asupra sanatatii cardiovasculare.

Cu toate acestea, ca in cazul oricarei alte bauturi alcoolice, moderatia este cuvantul cheie, daca vrei sa te bucuri de partea plina a paharului!

Ce este apa tonica si cum influenteaza gustul ginului tonic

Apa tonica este o un amestec de apa carbogazoasa cu adaos de chinina, responsabila pentru gustul amarui-dulceag. Chinina este un extract din scoarta arborelui cu acelasi nume, folosit la prepararea a diferite tincturi si licori cu rol medicinal.

La origini, apa cu chinina era folosita in zonele tropicale pentru a preveni boli precum malaria. Sortimentele de apa tonica de astazi sunt mult imbunatatite, continand doar o cantitate foarte mica din aceasta substanta.
Apa tonica echilibreaza caracterul puternic al ginului, iar o apa tonica buna, bine racita si acidulata are un cuvant esential de spus despre cat de racoritor va fi cocktailul.

Cum a aparut ginul tonic

 Ginul tonic, cocktailul clasic de astazi, isi are originile la inceputul anilor 1800, in India.

Colonistii britanici au descoperit ca apa cu chinina, folosita in scop terapeutic si refuzata adesea din cauza gustului foarte amar, era mai usor de luat in combinatie cu o masura de gin, putin zahar si zeama de lamaie.

Bautura si-a depasit repede rolul „util” si a fost adusa in Europa, unde a capatat o mare popularitate, gratie gustului racoritor, si s-a rafinat in timp.

Caracteristicile ginului tonic – calorii, gust, culoare, alcoolemie

 Aroma principala a ginului tonic este amarui-citrica, de pin dulce si ienupar si nuantata de ierburile alese de producator pentru a-i oferi un caracter aparte. Atat ginul, cat si apa tonica au un gust aspru, dur, proeminent.

Combinatia dintre cele doua este insa o imbinare perfecta – si nu o spun doar papilele gustative, ci si chimia insasi. Moleculele apei tonice si cele ale ginului pur si simplu se atrag si se combina intr-un gust diferit decat cel al ingredientelor luate separat.

Bautura incolora capata culoare si accent prin adaugarea feliutelor de lime, ce aduc elemente de prospetime si gust acrisor.

Daca mentinerea greutatii corporale e o preocupare pentru tine, ei bine, trebuie sa stii ca ginul tonic este cocktailul cu cel mai mic numar de calorii – aproximativ 130 la un pahar (200 ml).

 

Ginul in sine are o alcoolemie intre 40–45%, insa un cocktail gin tonic standard (200 ml) are aproximativ 10-13 % continut de alcool.

 

Cum se serveste ginul tonic

Chiar daca este un cocktail din doar doua ingrediente, servirea ginului tonic este cea care face diferenta dintre o bautura acceptabila si una senzationala.

Iti vom povesti in continuare despre aspectele esentiale: temperatura de servire, ingrediente si alegerea lor, modul de preparare si alegerea paharelor.

Alegerea paharului potrivit pentru gin tonic

Desi, in principiu, poti prepara gin tonic in orice fel de pahar, fie el inalt sau jos, specialisii recomanda prepararea si servirea din pahare speciale, ce au cupa rotunda, sub forma de balon. Motivul este legat de pastrarea si difuzarea aromei ginului.

Poti alege un astfel de pahar jos sau cu picior, cum sunt cele din imaginile de mai jos.

gin1.jpggin2.jpg

Temperatura corecta pentru servirea unui gin tonic

Un gin tonic adevarat se bea intotdeauna rece. Deci nu te grabi: inainte sa il prepari, raceste bine atat ginul cat si apa tonica si pune paharele la congelator.
Asigura-te si ca ai umplut tava pentru cuburi de gheata.

De ce rece? Exista si aici putina stiinta – s-a observat ca temperatura altereaza receptorii de gust; cu alte cuvinte, vei simti cu adevarat gustul amarui si aroma unica a ginul tonic daca il bei rece, la aproximativ 5 grade Celsius.

Calitatea ingredientelor din ginul tonic – gin, lamaie, apa tonica

Nu numai temperatura sau forma paharului influenteaza experienta unui gin tonic bun. Sa nu uitam de calitatea ingredientelor, esentiala in materie de gust.
Ce sa ai in vedere:
- alege un gin tonic premium, recunoscut la nivel international, cum sunt Bombay Saphire, Bulldog, Gordon's si Hendrick's.
- pentru un cocktail cat mai efervescent, e bine ca apa tonica sa fie proaspat desfacuta. Sticlele mai mici, de 0,5 sau 1 l reprezinta o buna solutie pentru mai multe bule fericite.
- daca preferi o nota citrica racoritoare, dar discreta, te sfatuim sa alegi feliile de lamaie.
- daca vrei sa aduci o nota citrica mai indrazneata, mai astringeta si mai acrisoara decat lamaia, alege feliile de lime.

Cum reduci aportul caloric al ginului tonic

 Asa cum ai aflat mai sus, ginul tonic este unul din cele mai slabe caloric cocktailuri pe care le poti alege. 

Poti insa sa „tai” si mai mult din calorii, daca inlocuiesti apa tonica obisnuita cu una diet, ce contine indulcitori in loc de zahar.

Retete de gin tonic

Ginul tonic clasic este savuros, insa asta nu inseamna ca nu poti experimenta. Dimpotriva, ai o baza excelenta pe care poti introduce gusturi si texturi noi.

Iti vom arata mai intai care este reteta de gin tonic simpla, cu lamaie, si apoi vei vedea cum poti prepara si alte cocktailuri plecand de aici.

 

Cum sa prepari ginul tonic perfect

Iata care sunt pasii ce trebuie urmati pentru un gin tonic perfect, dupa reteta originala:

- mai intai, raceste la congelator paharele;
- pune in pahar cateva cuburi de gheata;
- stropeste cuburile de gheata cu putina zeama de lime;
- toarna ginul in pahar;
- completeaza cu apa tonica si amesteca;
- adauga cateva felii de lime sau de lamaie;
- decoreaza paharul dupa plac si bucura-te de gust!

Proportia recomandata este de o parte gin tonic, 3 parti apa tonica.

Poti vedea modul de preparare folosit de barman in urmatorul video.

Retete inedite de gin tonic – variatiuni ale unei retete clasice

 Cum poti reinventa un cocktail iconic, asa cum este ginul tonic?

Iti prezentam in continuare 5 combinatii simple de gin tonic + 5 cocktailuri reinventate, realizate de expertul Leon Dalloway si recomandate de BBC Good Food.

- 5 combinatii simple -

Ginul tonic cu castravete

Urmeaza reteta clasica si adauga cateva felii de castravete racit in prealabil, iti vor aduce un plus de racorire. Poti plusa cu cateva frunze de menta si poti alege o apa tonica cu aroma de soc, in locul celei simple.

Ginul tonic cu grapefrut

Inlocuieste lamaia cu grapefrutul, adaugand in paharul cu gin tonic zeama de la

un sfert de grapefrut si cateva felii subtiri pentru decor.

Ginul tonic cu rozmarin

Treci la urmatorul nivel de gust adaugand in cocktailul tau cu gin tonic o crenguta verde de rozmarin.

Ginul tonic cu capsuni

Adauga intr-un pahar plin cu gheata 45 de ml de gin, 15 ml de suc proaspat de lime si 15 ml de sirop de capsune. Amesteca bine si apoi completeaza cu apa tonica. Decoreaza cu feliute proaspete de capsune.

 

- 5 cocktail-uri cu gin tonic reinventat -

The Parisian

Alege un gin cu un gust de plante aromatice, cum este Bombay Sapphire East si toarna peste el o lingura de lichior de soc.
Completeaza in proportii egale cu apa tonica si sampanie si adauga o frunza de salvie si cateva felii de lamaie.

Ol' Smokey

Combina un gin cu gust pregnant de ienupar cu jumatate de lingura de wiskey scotian „afumat” (smoked). Puncteaza cu putin lichior de caise si completeaza cu apa tonica.

Guilty Pleasure

Ai nevoie de un gin cu gust puternic de plante aromatice, in care adaugi cateva frunze strivite de menta. Adauga putin lichior de menta si jumatate de lingura de lichior de ciocolata. Poti intrece masura decorand cu putina ciocolata neagra rasa.

 

The Evolver

Vei avea nevoie sa prepari inainte un ceai din plante aromatice, la alegere, pe care il vei turna apoi intr-o tava pentru cuburi de gheata. Dupa ce au inghetat, foloseste cuburile in reteta originala de gin tonic si adauga cateva plante aromatice in pahar, pentru decor. Vei obtine un gust sofisticat, care evolueaza pe masura ce gheata se topeste.

Tonic Delight

Alege un gin tonic cu note florale si adauga-i putina finete turnand peste el o lingura de apa de trandafiri, o lingura de lichior de piersici si cateva felii de grapefrut. Completeaza cu apa tonica.

 

Probabil ca ti-am deschis apetitul pentru un gin tonic rece si racoritor. Ce reteta te gandesti sa incerci mai intai?

Surse foto: Shutterstock, Pinterest

Postat în Noutăţi De

bautura-online.ro

Ai peste 18 ani?

DaNu
Abonează-te la newsletter!
Profită de cele mai noi oferte!
Vrei să fii printre primii care primesc informaţii despre promoţiile şi ofertele noastre? Abonează-te la newsletter şi vei putea profita de cele mai noi oferte!
Contul Meu