Feteasca Neagră, soi românesc cu tradiție

Feteasca Neagră, soi românesc cu tradiție

19.04.2018 10:01

Feteasca Neagră, soi de viță nobilă

Origine

Feteasca Neagră este un soi de viță-de-vie nobilă românesc, cunoscut din timpuri străvechi, dacice. Rezistent la ger și secetă, este nu doar unul dintre puținele soiuri foarte vechi de la noi, ci și unul dintre cele mai vechi din Europa. Produce vinuri roșii de calitate superioară, cu o culoare intensă, roșie sau rubinie, și o aromă plăcută și complexă, asemănătoare cu cea a coacăzelor, murelor sau a prunelor uscate.

 

Alte denumiri

Poama fetei neagră, Coada rândunicii, Păsărească neagră.

 

Arealul de răspândire

Soiul a fost cultivat, mai întâi, în diverse podgorii din Muntenia și Moldova, dar s-a răspândit și în restul țării, adaptându-se bine condițiilor de cultură de la deal și câmpie. Este cultivat în România și în Republica Moldova, în țara noastră cele mai bune condiții fiind întâlnite în jumătatea nordică.

 

Caracteristici strugure

Strugurii Fetească Neagră sunt de mărime mijlocie, cu boabe sferice, mici și miez zemos. Maturarea boabelor începe în luna septembrie, cu puțin timp înaintea soiului Merlot, succesul recoltei depinzând de an, zona de cultură și lucrările de întreținere realizate. Producțiile sunt mijlocii, iar strugurii pot acumula un conținut de zaharuri destul de ridicat, de până la 200-240 g/l.

 

Lucrări de întreținere

Cu toate că este un soi viguros, cu rezistență crescută la secetă, Feteasca Neagră poate avea nevoie de irigare, în perioadele fără precipitații. Printre dăunători se numără viespea strugurilor și acarienii viței-de-vie, iar dintre bolile ce pot afecta acest soi, amintim mana viței-de-vie, făinarea și putregaiul cenușiu al strugurilor.

soi feteasca neagra

Un vin catifelat și armonios

Cum recunoști Feteasca Neagră

Din strugurii Fetească Neagră se obțin vinuri roșii și roze, cu arome variate. Vinul roșu devine mai bogat și mai interesant odată cu învechirea, este intens colorat, catifelat, are o aciditate bună, gust consistent și echilibrat și un conținut de alcool de 12-13% vol. Sortimentele de Fetească Neagră pot fi seci, demiseci sau dulci.

 

Gustul te trimite cu gândul la fructele de pădure (coacăze, mure), vișine sau prune uscate, sau este ușor condimentat, amintind de scorțișoară, piper, ienihabar sau vanilie.

 

Cine produce Fetească Neagră

Principalele regiuni viticole unde este produs acest vin sunt Dealurile Munteniei și Olteniei, Dealurile Moldovei și Colinele Dobrogei, dar Feteasca Neagră se cultivă și în Crișana, Maramureș, Banat, pe terasele Dunării și pe ambele maluri ale Prutului.

 

Când este Feteasca Neagră vinul potrivit la masă

Asocieri culinare

Culinar, Feteasca Neagă se potrivește foarte bine cu preparatele din carne roșie, dar există și alte opțiuni:

 

  • Un vin corpolent și intens colorat, cu arome de fructe de pădure, prune uscate și vișine zemoase va sta alături de preparate ca friptura de vită, mielul la grătar, rața la cuptor și vânatul la cuptor.

 

  • Dacă ai ales, în schimb, un vin tânăr, elegant, îl poți asocia cu paste, brânzeturi fine sau cocoș la cuptor.

 

Temperatura de servire

Temperatura ideală este de 18-20 ℃.

 

asociere mancare cu feteasca neagra

Unul dintre cele mai apreciate vinuri roșii românești

Considerat astăzi speranța vinurilor românești, Feteasca Neagră este un vin redescoperit, după ce multă vreme intrase, pe nedrept, într-un con de umbră. Poate fi învechit în butoaie de lemn și consumat ca alternativă la vinurile clasice din Franța (Cabernet Sauvignon, Merlot), de care îl apropie unele asemănări.

 

Feteasca Neagră este un vin apreciat de către turiștii străini care ne vizitează țara și se numără și printre cele mai premiate vinuri roșii de la noi, în concursurile autohtone (Premiile de Excelență Vinul.ro) sau internaționale (Concursul Mondial de la Bruxelles).

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Distribuie pe:

Etichete:

Postat în Vinuri De:

bautura-online

Comentarii




* Câmpuri Obligatorii