Cele mai cunoscute fabrici de bere din lume

Cele mai cunoscute fabrici de bere din lume

20.02.2019 00:00

Berea - cele mai cunoscute fabrici din lume

 

Spumoasă, amăruie și efervescentă, berea este una dintre băuturile care aduc prietenii la aceeași masă, pe orice meridian. Istoria acestei băuturi se pierde în negura timpului, iar cei mai cunoscuți producători se pot mândri cu secole întregi de tradiție. Cu mii de tipuri, adaptate la preferințele publicului din fiecare regiune, berea ne va răsfăța simțurile mulți ani de acum înainte.

Informații generale

 

Berea se obține prin fermentația alcoolică a amestecului dintre malț și apă, iar aroma ei inconfundabilă este dată de concentrația de hamei. Nimeni nu ar putea spune cu exactitate când a început povestea berii, dar un indiciu important asupra acestui obicei este menționarea lui în cea mai veche scriere a umanității: Epopeea lui Ghilgameș. Poemul menționează preferința personajului Enkidu pentru bere, alături de bucuria care îl cuprindea de fiecare dată, după ce o bea. Egiptul antic nu era nici el străin de bere, iar muncitorii care au ridicat orașele de pe Nil o savurau în fiecare zi, la micul dejun și la prânz.

 

Astăzi, consumul anual de bere, la nivel mondial, depășește 100 de miliarde de litri, ceea ce o plasează pe locul doi după apă în topul preferințelor consumatorilor. Doar în Europa există peste 1.300 de fabrici de bere, care trimit pe piață mai mult de 5.000 de branduri. Chiar dacă efectele nefaste pe termen lung ale alcoolului nu pot fi neglijate, consumul său moderat contribuie la reducerea riscului de apariția a diabetului zaharat de tip 2, potrivit unui studiu coordonat de Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă. Blondă, brună sau arămie, berea va continua să fascineze multe generații, iar viitorul nu va aduce decât noi sortimente.

Despre fabricarea berii

 

Deși există multe materii prime pentru bere, printre care cartofii și porumbul, cea mai răspândită rețetă de bere este cea bazată pe malțul obținut prin uscarea orzului încolțit. Boabele păstrate în condiții speciale germinează și își eliberează enzimele, care transformă amidonul în maltoză. Odată obținut zaharul esențial fermentării, își intră în rol apa, la o temperatură ridicată.

 

Rezultatul combinației dintre cele două ingrediente se numește must de bere, iar el trebuie fiert timp de cel puțin o oră. Pe parcursul acestei etape este adăugat și hameiul, o plantă cu aromă amăruie specifică și cu proprietăți bactericide.

 

Durata de fierbere a hameiului în mustul de bere determină ponderea acestuia în gustul final al băuturii, iar producătorii de renume fac din acest fapt un veritabil secret de fabricație. După răcire, procesul de fermentare continuă timp de câteva săptămâni sub acțiunea puternică a drojdiei, care transformă maltoza din must în alcool și dioxid de carbon.

 

Filtrarea și îmbutelierea sunt ultima etapă a producerii berii, iar produsul finit este atât de atrăgător, încât puțini consumatori ar avea dispoziția de a reconstitui mental lungul drum al acestuia până la halbă.

Consumul de bere in lume, Blog Bautura-Online.ro

Țări cu tradiție în domeniu

 

Nicio altă băutură nu are un caracter atât de universal ca berea, iar asta se poate dovedi după varietatea de sortimente produse la nivel mondial. În timp ce unele țări își împletesc istoria și cultura cu povestea berii, altele abia au început să facă pași timizi pentru a se afirma pe plan internațional. Indiferent de experiență și de rețeta folosită, reușita producătorilor depinde de un singur criteriu de selecție: preferința consumatorilor.

Celebra bere fabricată în Germania

 

Cu siguranță, primul lucru la care te gândești, când vine vorba despre berea germană, este legea purității acestei băuturi. Cunoscut pe plan local drept Reinheitsgebot, decretul emis de ducii Bavariei în urmă cu 500 de ani reglementa că berea nu poate fi produsă decât din orz, hamei și apă. Orice alt ingredient adăugat la rețetă îi punea pe berarii care nu se conformau legii în situația de a-și vedea producția confiscată de autorități.

 

Legea născută din nevoia ca recoltele de grâu să fie folosite doar pentru fabricarea pâinii a făcut ca berea bavareză să devina una dintre cele mai bune din lume, iar anul 1918 a adus adoptarea legii în întreaga Germanie. Astăzi, multe branduri respectă acest principiu, dar berea germană este disponibilă într-o mare varietate de sortimente, preparate prin folosirea a numeroase ingrediente. Popularitatea sortimentului Weizenbier, fabricat pe bază de grâu, dovedește pe deplin relaxarea legislației în domeniu.

 

Drojdia specială folosită la fabricarea acestei beri îi conferă o culoare mai deschisă, chiar albicioasă, dar și un iz de banană. Alte tipuri de bere speciale din Germania sunt Pilsner, o băutură de tip lager cu gust puternic de hamei, Roggenbier, neagră și obținută din secară, sau Kottbusser, o varietate din malț și grâu îndulcită cu miere.

 

Producătorul Paulaner München duce mai departe faima Weizenbierului bavarez, cu aroma sa dulce, ușor fructată, domolită de hameiul prezent din belșug. Cu 250 de ani de tradiție, Warsteiner se laudă cu o rețetă de Pilsner alcătuită doar din malț, apă proaspătă și drojdie, oferind un gust echilibrat și răcoros. Fanii berii germane mai apreciază branduri ca Weihenstephan, Erdinger, Aecht Schlenkerla Rauchbier sau Augustiner Hell.

Gustul puternic al berii din Belgia

 

Regatul european este una dintre țările cele mai vestite pentru producția de bere, iar cele 1.500 de tipuri fabricate în această țară sunt o puternică dovadă în acest sens, de la Pale lager, la Red ale. Berăriile din Belgia îmbuteliază fără oprire, încă din secolul al XII-lea, iar începuturile industriei se leagă de mănăstirile catolice de pe teritoriul țării, care aveau control asupra industriei.

 

Influențată de varietatea berilor disponibile în Germania, oferta belgiană include tipuri de lager și bere albă din grâu, dar și renumita bere cu origini britanice India Pale Ale, ce răspândește o puternică aromă de malț. Indiferent de sortimentul de bere ales, consumatorii avizați caută cu precădere berăriile care respectă certificarea Trappist. Aceasta se referă la originea mănăstirească a berii și derivă din numele mănăstirii La Trappe. Călugării din ordinul Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae, care slujeau în acest lăcaș de cult, au pus bazele unei metode emblematice de fabricare a berii.

 

O bere Trappist trebuie fabricată numai în mănăstire, strict prin efortul călugărilor sau sub îndrumarea lor directă. Berăria trebuie să fie doar o anexă a lăcașului, iar rolul vânzării ei trebuie să fie acoperirea cheltuielilor mănăstirii, nu profitul. Există doar șase producători Trappist pe teritoriul Belgiei: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle și Westvleteren.

 

În berăria mănăstirii Westmalle, a cărei tradiție a început în anul 1836, se fabrică renumita Westmalle Trappist, o bere cu arome puternic fructate și cu note dense de hamei. Leffe, un alt nume proeminent printre berile belgiene, și-a început existența la mănăstirea cu același nume, iar gustul ei amărui a făcut-o celebră în toată lumea. Alte beri belgiene aflate la mare căutare sunt Affligem, Chimay, Duvel, Delirium sau Feuillien.

Limpezimea berii din Marea Britanie

 

Patria berii brune și a sortimentului India Pale Ale, Marea Britanie este una dintre țările care fabrică bere de sute de ani, dar care a și influențat în mod decisiv domeniul. Mai mult, descoperirile arheologilor din jurul forturilor antice indică forme incipiente de fabricare a acestei băuturi datând încă de pe vremea imperiului Roman. La fel ca în cazul Belgiei, berăriile de pe teritoriul actual al Marii Britanii și-au împletit istoria cu cea a mănăstirilor, dar numărul uriaș de taverne a generat cu rapiditate o industrie înfloritoare.

 

În anul 1577 existau pe pământurile locuite de englezi peste 16.000 de localuri în care se putea bea bere. În această perioadă, introducerea malțului în procesul de producție a făcut diferența dintre clasicul ale și berea propriu-zisă, iar secolul al XVIII-lea a adus sortimentul de bere neagră maturată Porter și sortimentul India Pale Ale, cu un conținut crescut de hamei. Secolul XX a fost marcat de cucerirea pieței de către sortimentul Lager, ușor de recunoscut datorită culorii aurii și a gustului amărui.

 

Astăzi, piața de bere a Marii Britanii este tot mai vânată de berăriile artizanale precum Beavertown, BrewDog sau Wildcard, care abat gustul tinerilor de la sortimentele clasice în favoarea celor cu arome de fructe și cu un conținut mai slab de alcool. Chiar și așa, branduri precum Carling, Foster's, London Pride sau Tennent's Lager duc mai departe faima berii din Regatul Unit al Marii Britanii.

Alte țări cucerite de gustul berii

 

Nicio țară în care berea a ajuns ca produs de import nu a rezistat tentației de a introduce în producție primele branduri proprii. Irlanda s-a făcut cunoscută pe toate meridianele datorită celei mai emblematice beri negre, Guinness. Produsă încă din 1759, de Arthur Guinness, în Dublin, berea cu o aromă de malț prăjit este astăzi un brand global, a cărui responsabilitate o poartă nu mai puțin de 50 de fabrici internaționale. Alături de Guinness, Murphy's, O'Hara și Smithwick's completează peisajul celor mai bune beri din Irlanda.

 

Industria producătoare de bere a Cehiei este celebră datorită brandului Budweiser, produs începând cu anul 1876. Aroma de bază, tipică unui lager, a făcut ca rețeta Budweiser să traverseze Oceanul și să devină celebră în America de Nord. Pilsner Urquell și Staropramen sunt celelalte două nume care reprezintă mândria cehilor în materie de bere.

 

Danemarca a dat industriei berii două nume care nu mai au nevoie de nicio prezentare: Carlsberg și Tuborg. Fondate în anii 1870, la diferență de doar un an, cele două fabrici de bere au căpătat proeminență globală. În prezent, brandul Tuborg este deținut de grupul Carlsberg.

 

Deși istoria ei a început în anul 1903, berea chinezească Tsingtao este încă percepută ca un debutant pe piața internațională. Fondată de un consorțiu anglo-german, fabrica de bere din orașul Qingdao a fost naționalizată în anul 1949.

 

Unul dintre cele mai tinere branduri de pe piața de bere vine din Rusia și poartă numele Baltika. Deși încă în creștere în Europa Centrală și de Vest, berea produsă prima dată în anul 1990, în Sankt Petersburg, deține peste 38% din piața rusească. Suprafața ocupată de fabrica de bere Baltika este atât de vastă încât echivalează cu cea a Vaticanului.

 

Berea este un bun prilej de sărbătoare, de repaus sau de a cunoaște prieteni noi. Indiferent de preferințele pe care le avem, o bere bună, savurată cu moderație, nu va fi doar un stimul pentru simțuri, ci și o modalitate aparte de a lua contact cu alte culturi.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Comentarii* Câmpuri Obligatorii