Ghidul celor mai faimoase distilerii din lume: Scoția, Irlanda, America și Japonia

Ghidul celor mai faimoase distilerii din lume: Scoția, Irlanda, America și Japonia

13.03.2019 09:48

Ghidul celor mai faimoase distilerii din lume

Whiskey-ul este alegerea ta de fiecare dată când vrei să te bucuri de o băutură alcoolică savuroasă, la o ieșire cu prietenii sau singur acasă, după o zi plină. Această băutură se obține prin fermentarea cerealelor, iar culoarea brună se datorează butoaielor de stejar ars în care este ținută.

În cele ce urmează vei afla informații despre distilerii faimoase pentru fiecare tip de whiskey și care este istoria acestei băuturi. O să poți împărtăși aceste detalii și prietenilor tăi, când ciocniți un pahar, și, cine știe, poate vei avea ocazia să vizitezi locul în care este produs whiskey-ul tău preferat.

Tipuri de whiskey

 

Whiskey-ul poate fi de mai multe feluri și este catalogat în funcție de țara de proveniență. Locul din care provine îi conferă, de asemenea, denumiri diferite. Spre exemplu, în Irlanda și în Statele Unite ale Americii avem „whiskey”, iar în restul țărilor care produc această băutură, precum Canada, Scoția și Germania, vei găsi scris pe sticle „whisky”.

Iată câteva tipuri de whiskey clasificate în funcție de țara în care au fost produse:

  • Scoția: de aici provine scotch-ul, un whisky produs din malț în care s-a adăugat doar drojdie și care a stat la maturat cel puțin trei ani;

  • Irlanda: irish whiskey are o aromă mai fructată în comparație cu scotch-ul și este triplu distilat într-o oală de cupru;

  • America: comparat cu precedentele, whiskey-ul american este mai dulce și mai puțin afumat; de asemenea, are un conținut de alcool sub 80%;

  • Japonia: whisky-ul produs aici are deseori miere în compoziție, care ajută la obținerea unei băuturi mai dulci.

Cele mai faimoase distilerii

 

Dacă tot am vorbit despre principalele țări în care se produce whiskey-ul, hai să aflăm și care sunt cele mai populare distilerii care produc această băutură mult apreciată.

Cele mai bune distilerii de scotch whisky

 

Scotch whisky are un conținut de alcool de minimum 40% și poate fi single malt sau un amestec de băuturi produse în mai multe zone, precum Highlands, Speyside, Islands, Lowlands, Islay sau Cambel Town.

 Distileria Ballantine’s

Distileria-BallantinesSursa foto: ww.ballantines.com

Ballantine’s a fost înființată de George Ballantine, la vârsta de doar 19 ani, și a fost apoi lăsată moștenire fiilor și nepoților săi. Fabrica în care whisky-ul este amestecat și îmbuteliat se află în Dumbarton. Am menționat „amestecat” pentru că Ballantine’s este blended whisky, fiind compus din patru varietăți diferite produse în următoarele regiuni ale Scoției: Speyside, Islay, Highland și Lowland.

 

În timpul Prohibiției, aceștia au creat sticle cu formă pătrată, care să poate fi ușor ascunse într-o servietă. Forma neobișnuită a fost păstrată până în zilele noastre pentru Finest scotch whisky, a cărui rețetă a rămas neschimbată din 1910.

Distileria Grant’s

Distileria-GrantsSursa foto: www.grantswhisky.com

Distileria Grant’s se mândrește că este o afacere de familie, de cinci generații. William Grant este un fost cioban care, împreună cu familia lui - 7 băieți și 2 fete -, a hotărât să își deschidă propria distilerie. Mai apoi, cumnatul lui Grant a umblat din ușă în ușă pentru a găsi un cumpărător, care s-a întâmplat să fie abia al 181-lea căruia îi oferise o mostră.

 

În 1957, Hans Schleger a creat celebra sticlă cu trei fețe care îți permite să observi culoarea whisky-ului. Unul dintre cele mai populare whisky-uri produse de Grant este Triple Wood, un scotch care combină aromele florale cu cele de vanilie.

Distileria Johnnie Walker House

Distileria-Johnnie-WalkerSursa foto: www.johnniewalkerhouse.com

Istoria distileriei începe într-un mic orășel din Scoția, Kilmarnock, în anul 1820. John Walker avea un magazin unde vindea de toate, inclusiv scotch produs local. Deoarece a observat că whisky-ul pe care îl vindea nu era de cea mai bună calitate, a hotărât să își folosească talentul pentru a crea propriul blend din scotch-ul pe care îl avea la dispoziție. Așa a luat naștere unul dintre cele mai apreciate tipuri de whisky.

 

Poți vizita distileriile Johnnie Walker care se află în toate cele patru colțuri ale Scoției, de la Speyside - care produce scotch cu arome florale - până la Islay, de unde provine un scotch foarte afumat. Această distilerie oferă o varietate de whisky-uri, atât single malt, cât și blended.

 Distileria J&B

Distileria-J&B

Sursa foto: www.jbscotch.com

 

Distileria J&B are o istorie de 250 de ani și începe cu expertul în distilare Giacamo Justerini, care reprezintă J-ul din J&B. Acesta a ajuns în Marea Britanie deoarece era îndrăgostit de o cântăreață de operă, dar iubirea nu a fost reciprocă. Justerini rămâne apoi aici ca să își deschidă o afacere.

 

Două generații mai târziu, afacerea este cumpărată de Alfred Brooks - care reprezintă cealaltă inițială. Între timp, au fost încercate diverse rețete pentru a se obține blended whisky, până s-a ajuns la cea utilizată în acest moment pentru un scotch ce poate fi băut atât simplu, cât și în diferite rețete de cocktailuri.

Cele mai bune distilerii de Irish whiskey

 

Irish Whiskey poate avea o varietate de arome în funcție de distilerie: ierburi aromatice, fructe, miere, migdale, caramel și chiar măr sau stafide. Acest tip de whiskey este folosit pentru celebrele cocktailuri Irish Coffee și The Irish Cocktail.

Distileria Bushmills

Distileria-Bushmills

Sursa foto: www.bushmills.com

Bushmills este cea mai veche distilerie din Irlanda, deschisă încă din 1608, atunci când Regele James I i-a oferit lui Sir Thomas Philips dreptul de a distila. Pe malul râului din micul orășel Bushmills vei găsi vechea distilerie Old Bushmills, pe care o poți vizita ca să vezi cum este obținut irish whiskey.

 

Bushmills produce o varietate de whiskey-uri, precum Red Bush (triplu distilat și maturat la perfecție) sau Black Bush (cu arome fructate), pe care experții îl recomandă să fie băut cu gheață, la fel ca whiskey-ul vechi de până la 21 de ani.

Distileria Jameson

Distileria-Jameson

Sursa foto: www.jamesonwhiskey.com

Poți vizita distileriile Jameson atât în Dublin, cât și în County Cork. Vei vedea locul în care fondatorul John Jameson a muncit începând cu anul 1780. Mai mult, vei avea ocazia să deguști diferite tipuri de whiskey și chiar să îți construiești propriul blend.

 

Dacă ești un fan al berii IPA (Indian Pale Ale), sigur vei aprecia ultima invenție a celor de la Jameson: whiskey maturat în butoaie de bere. Astfel, whiskey-ul capătă noi arome, de hamei și chiar citrice sau florale.

Cele mai bune distilerii americane

 

Industria whiskey-ului în America a început odată cu imigranți din Scoția și Irlanda, apoi a evoluat spre tipuri specifice: bourbon, rye whiskey (din secară), Tennessee și, desigur, blended whiskey.

Distileria Jim Beam

Distileria-Jim-BeamSursa foto: www.jimbeam.com

Istoria distileriei Jim Beam începe cu fondatorul acesteia, Jacob Beam, un imigrant german care producea whiskey din porumb, după o rețetă care îi aparținuse tatălui său. A vândut primul lui butoi de whiskey, Old Jake Beam, în anul 1795.

 

Distileria a rămas o afacere de familie timp de șapte generații, iar acum Jim Beam este unul dintre cei mai cunoscuți producători de bourbon whiskey. Producătorul se laudă că whiskey-ul este maturat dublu față de timpul minim prevăzut de lege.

Distileria Buffalo Trace

Distileria-Buffalo-Trace

Sursa foto: www.buffalotracedistillery.com

Fondatorii au numit distileria după bivolii care traversau râul Kentucky pentru a ajunge în locul în care urma să se construiască un spațiu special pentru a produce bourbon whiskey. Distileria a rămas funcțională și în perioada Prohibiției, pentru a produce alcool în scopuri medicinale.

 

Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey este produs din malț de porumb, secară și orz, care mai apoi este maturat pentru a obține un gust complex, cu urme de vanilie, caramel și fructe.

Distileria Jack Daniel’s

Distileria-Jack-DanielsSursa foto: www.jackdaniels.com

Jasper Newton Daniel, cunoscut sub numele de Jack, este fondatorul distileriei. Acesta a învățat de la preotul Dan Call cum să facă whiskey, pentru ca mai apoi să prezinte lumii Old No.7, un whiskey unic, maturat cu cărbune în Tennessee.

 

Acesta a rămas unul dintre cele mai populare produse ale distileriei. Old No.7 este filtrat picătură cu picătură prin trei metri de cărbune de arțar, apoi este lăsat la maturat. Un alt produs popular este Single Barrel, un whiskey îmbuteliat la 45 de grade care are note de caramel și mirodenii dulci.

Cele mai bune distilerii japoneze

 

Distileriile japoneze au intrat recent pe piață, după ce au învățat de la scoțieni cum să facă whiskey de calitate. Pe lângă tradiționalul sake, vei găsi acum și o varietate de whiskey-uri, atât single malt, cât și blended.

Distileriile Nikka

Distileria-Nika-bautura-online.ro

Sursa foto: www.nikka.com

Masataka Taketsuru este fondatorul Nikka. În anul 1918, el a plecat din Japonia în Scoția pentru a învăța cum să facă whiskey. Acesta a studiat chimie la Universitatea din Glasgow și apoi a fost intern la trei distilerii, de unde a furat meserie.

 

În 1934 și-a deschis propria distilerie în Japonia, într-un loc care avea aproximativ aceleași condiții climatice ca Scoția. Yoichi Single Malt este printre cele mai populare produse ale distileriei și are un gust puternic și afumat.

Distileriile Sasanokawa Shuzo

Distileria-Shunzo-bautura-online.roSursa foto: http://www.tokinosakagura.com

Distileria Sasanokawa Shuzo există încă din 1765, pe când se produceau doar sake și shochu. Abia aproape 200 de ani mai târziu, în 1946, au început să fabrice și whiskey. Calitatea producției i-a ajutat să concureze cu liderii din piață, Nikka și Suntory.

 

Distileria produce o gamă variată de whisky, cel mai vechi fiind de 20 de ani, și multe alte produse pe bază de alcool, precum gin, bere și vin. Shinobu Pure Malt Whisky Mizunara Oak Finish este unul din cele mai populare produse ale lor. Shinobu înseamnă răbdare, de care orice maestru distiler are nevoie pentru a face un whisky de calitate.

 

Acum îți mai rămâne doar să experimentezi fiecare tip de whisky/whiskey din toate părțile lumii, ca să îți dai seama care este preferatul tău. Este posibil să descoperi noi arome și nuanțe care să îți facă experiența mai plăcută și pe gustul tău.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Comentarii* Câmpuri Obligatorii