Decantarea vinului: ce importanţă are şi cum se face CORECT

Decantarea vinului: ce importanţă are şi cum se face CORECT

08.10.2018 11:03

Pentru mulţi, decantarea vinului înseamnă tragerea acestuia din butoi sau din damigeană cu ajutorul unui furtun, pentru a-l limpezi. Greşit!

     

    În lumea somelierilor, această procedură se referă la cu totul altceva. Este o procedură simplă, dar de precizie, care are rolul de a aduce la viaţă toate aromele unui vin bun şi de a-ţi oferi, într-un pahar, licoarea bahică perfectă.

     

    În mod obişnuit, decantarea are loc înainte de servirea unui vin bun, fie acasă, fie într-un restaurant de top, alături de prietenii adunaţi la o ocazie festivă. Iată, pas cu pas, ce înseamnă această procedură, cum se face şi care sunt paşii care trebuie urmaţi!

     

    Ce este decantarea vinului

     

    Decantarea este procedeul prin care se toarnă vinul dintr-un recipient - de obicei, dintr-o sticlă - în altul - de obicei, un recipient special numit decantor.

     

    După o perioadă care poate să dureze de la câteva minute la câteva ore, vinul este servit direct din decantor. În unele cazuri, mai ales la restaurant, vinul este turnat înapoi în sticla originală înainte de a fi servit.

     

    Decantarea se referă în principal la vinuri, însă în ultima perioadă procedura este tot mai populară şi în cazul şampaniei. Motivul este simplu: unele soiuri sunt prea înţepătoare și unele persoane preferă gustul mai molatic al şampaniei decantate.

    Rolul decantării vinului

     

    Principalul rol al decantării vinului este de a separa vinul de sedimente şi alte impurităţi. Vinul trebuie să arate perfect în pahar, iar eventualele depuneri care se regăsesc în sticlă ar putea afecta aspectul, dar şi calitatea vinului.

     

    Sedimentele sunt depuneri şi resturi de fruct, din coajă sau din pulpa acestuia, rămase în urma îmbutelierii şi care sunt cu atât mai evidente cu cât vinul este mai vechi. Aceste depuneri trebuie să fie evidente pe fundul sticlei, aşa că este indicat să fie manevrată cu grijă, pentru a nu tulbura lichidul.

     

    Decantarea după toate regulile artei, fără grabă şi cu atenţie, va păstra sedimentele în sticlă, în timp ce vinul va ajunge în pahar limpede şi mai aromat.

     

    Un alt rol al decantării este aerarea vinului. În timp ce lichidul este turnat uşor din sticlă în decantor, lichidul preia o parte din oxigenul din aer, ceea ce stimulează buchetul vinului şi îl ajută să se deschidă. Vinurile bogate în taninuri şi soiurile mai noi vor beneficia din plin de această procedură, iar tu vei putea să te bucuri de o aromă mai puternică a vinului.

     

    Decantarea vinului doar pentru aerarea lui nu este văzută cu ochi buni de o parte a specialiştilor, care susţin că expunerea la prea mult oxigen poate duce la oxidare şi la pierderea aromelor. Poţi obţine un efect similar doar prin rotirea vinului în pahar, o procedură pe care cu siguranţă ai observat-o la degustătorii de vinuri.

     

    Ce vinuri se decantează înainte de servire

     

    Decantarea nu este o procedură indicată pentru toate soiurile de vinuri. E recomandată în special pentru vinurile roşii de calitate, vechi şi bogate în taninuri. Printre vinurile care au nevoie de decantare se numără soiurile fabricate tradiţional şi maturate la baric, cum ar fi:

     

    • Barolo

    • Amarone

    • vinuri de Porto

    • Bordeaux

    • Cabernet Sauvignon

     

    Soiurile roşii uşoare şi delicate nu au nevoie de decantare, nici vinurile albe. Dar aici este vorba mai mult de preferinţele fiecăruia.

     

    În cazul vinurilor roşii tinere, unele dintre ele pot beneficia de pe urma acestei proceduri. Depinde foarte mult de nivelul de sedimente şi de limpezimea soiului.

     

    Pentru vinurile albe, părerea generală este că decantarea poate fi trecută cu vederea. Sunt însă unele soiuri de vin alb - în special cele de calitate superioară, învechite - care ar avea de câştigat: decantarea ajută buchetul vinului să se deschidă şi eliberează aromele naturale ale soiului.

    Ce este decantorul

    ce este decantorul bautura-online.ro

     

    Decantorul este un instrument de precizie cu ajutorul căruia se face decantarea vinului. Este un recipient din sticlă subţire, cu gâtul îngust şi lung şi cu baza largă.

     

    Decantoarele sunt de diferite dimensiuni, unele dintre ele au chiar şi o sită pentru a reţine o parte din sedimente, iar altele sunt din sticlă ondulată, ceea ce ajută la o mai bună aerare a vinului.

     

    Una dintre caracteristicile tuturor decantoarelor este însă comună: o sticlă de vin obişnuită, de 750 de mililitri, va umple recipientul până la cel mai larg diametru al său. Acest lucru permite expunerea vinului la aer pe o suprafaţă maximă.

     

    Acest lucru are legătură cu faptul că decantoarele au apărut cu mult înaintea paharelor moderne de vin şi aveau, inţial, şi rolul de aerare a vinului. În prezent, paharele de vin au forme speciale pentru fiecare soi de vin, tocmai pentru că au preluat rolul de aerare a vinului de la decantoare.

     

    Etapele decantării

     

    • Dacă ai ocazia şi timpul necesar, cu 24 de ore înaintea consumului, aşază sticla în poziţie verticală. În acest fel, sedimentele se vor lăsa la fundul sticlei şi-ţi va fi mult mai uşor să le separi de vin.

    • Achiziţionează un decantor dacă nu ai unul deja acasă, spală-l şi lasă-l să se usuce.

    • Desfă ambalajul care îmbracă dopul sticlei de vin şi scoate-l cu grijă folosind un tirbuşon, în aşa fel încât să nu agiţi conţinutul.

    • Plasează o sursă de lumină lângă decantor - o lumânare sau o lanternă este ideală, pentru că îţi va permite să observi dacă sedimentele din sticlă au început să alunece în celălalt recipient.

    • Toarnă vinul în decantor cu încetinitorul şi constant, fără să faci pauză. Odată ce ai trecut de jumătatea sticlei, toarnă vinul chiar mai încet.

    • Metoda ideală de a turna vinul în decantor este să laşi lichidul să se scurgă încet de-a lungul gâtului recipientului. Acest lucru va împiedica aerarea prea puternică a vinului, dar îl va expune la suficient aer cât să-i deschidă toate aromele.

    • În tot acest timp, păstrează sursa de lumină sub gâtul sticlei de vin, pentru a observa cu uşurinţă momentul în care sedimentele au ajuns aproape de gura sticlei.

    • Opreşte-te în momentul în care aceste sedimente au ajuns la gâtul sticlei. Chiar dacă nu sunt vizibile, reziduurile dau o culoare mai închisă vinului, care devine tulbure şi mai opac.

    • Vinul rămas în sticlă poate fi aruncat sau, dacă eşti curios, poate fi turnat într-un pahar şi degustat pentru a observa diferenţa înainte şi după decantare.

     

    Trebuie precizat că un nivel ridicat de sedimente nu apare atunci când se tratează vinul sau când acesta este de o calitate îndoielnică. Vinurile vechi au o cantitate mai mare de elemente solide pentru că, în timp, pigmenţii de culoare se leagă de taninuri şi formează depuneri. La fel, sedimentele pot să mai apară atunci când vinul nu a fost filtrat excesiv, tocmai pentru a permite ca aromele să aibă de câştigat odată cu trecerea timpului.

     

    Servirea vinului

    servirea vinului bautura-online.ro

    După ce vinul a fost turnat în decantor, acesta trebuie lăsat să se aşeze o perioadă, care variază în funcţie de soiul vinului, de vechimea lui şi de cantitatea de sedimente pe care o conţine.

     

    Această perioadă poate fi de la câteva minute până la câteva ore. Un specialist în vinuri îţi poate spune însă că, dacă vei lăsa prea mult timp vinul în decantor, lichidul îşi poate pierde aroma, iar gustul va deveni fad.

     

    Vinul trebuie turnat în pahare cu ajutorul decantorului, încet, în aşa fel încât sedimentele de pe fundul acestuia să nu fie deranjate. Este important de reţinut faptul că vinul rămas în decantor trebuie consumat. Dacă va fi pus înapoi într-o sticlă sau lăsat peste noapte la frigider ori în bucătărie, la temperatura camerei, îşi va pierde din arome.

     

    Aşadar, decantarea este o procedură importantă în cadrul servirii unui vin special, care scoate la iveală culoarea roşie perfectă a licorii şi toate aromele ei.

     

    Sursa foto: Shutterstock

    Comentarii




    * Câmpuri Obligatorii