Istoria și secretele sangriei. Cum să prepari sangria perfectă.

Istoria și secretele sangriei. Cum să prepari sangria perfectă.

22.01.2018 11:22

Am pregătit pentru tine un articol complet despre originea sangriei și diferitele rețete adaptate de către iubitori ai acestei licori din întreaga Europă.

 

Informații esențiale despre sangria

Sangria este băutura alcoolică  răcoritoare pe care întotdeauna o asociem cu relaxarea și cu vacanțele de vară. Gustul dulce și proaspăt al fructelor se îmbină perfect cu mirodeniile și mai ales cu ingredientul principal: vinul.

 

În spaniolă, sangria înseamnă “sângerare”, de la cuvântul sangre - sânge și se referă la culoarea roșiatică închisă a băuturii. Originea cuvântului provine din latinescul sanguis.

 

În ceea ce privește comercializarea licorii, trebuie menționat faptul că Uniunea Europeană a impus restricții privind etichetarea rețetelor tradiționale. Astfel, doar băuturile preparate în Spania și Portugalia vor fi etichetate ca sangria, în Europa, restul țărilor sunt obligate să menționeze că băutura a fost preparată local și nu este întocmai rețetei originale, pentru a proteja produsele artizanilor.

 

Altfel, variațiile rețetei tradiționale sunt populare atât în Europa cât și în Statele Unite, odată cu introducerea băuturii în 1964, la Carnavalul Internațional de la New York.

 

Ce este sangria

Sangria este o băutură alcoolică originară din Spania și Portugalia. În forma ei tradițională, sangria se prepară din vin roșu și fructe proaspete, tăiate bucățele, însă, de-a lungul timpului, la acestea au început să se adauge brandy, zahăr, suc de fructe și apă minerală.

 

De obicei, spaniolii pregătesc sangria cu vin Rioja și alte tipuri de vin roșu dar băutura se poate pregăti și cu vin alb, numit Sangria Blanco. Adăugarea vinului Cava formează varianta carbogazificată a Sangria Blanco.

 

De menționat este că în sudul Spaniei, sangria este numită deseori zurra și este pregătită cu piersici sau nectarine.

 

Ideal, sangria se servește alături de mâncarea iute, deoarece complimentează foarte bine gustul picant sau usturoiat.

 

Când a apărut această băutură

Dacă ne uităm strict la Spania, putem vorbi despre perioada în care romanii au pătruns în regiune în 200 i. Hr. Aici au început să planteze viță de vie care a dezvoltat în scurt timp o adevărată industrie. Datorită culturilor abundente de struguri roșii, comerțul cu vinul spaniol a prosperat iar Roma s-a bucurat în totalitate de licoare.

 

În plus, la momentul respectiv apa potabilă nu era o normalitate așa că oamenii turnau alcool în orice fel de băutură că să neutralizeze bacteriile. Cel mai probabil, sangria din acea vreme era un mix desaturat cu ierburi și mirodenii, pentru a masca gustul apei.

 

În Epoca Medievală, o băutură foarte populară care aduce aminte de sangria a fost hippocras, preparată cu vin și mirodenii precum ghimbir sau scorțișoară.

 

Rețeta clasică de sangria

Rețeta clasică de sangria este foarte simplă, proaspătă și delicioasă, prin urmare îți va fii foarte ușor să faci ce combinații îți plac pentru a-ți pune propria amprenta pe băutură.

 

Pentru 4 pahare, ai nevoie de:

 

  • 3 ¼  căni de vin roșu sec

  • O linguriță de zahăr

  • Sucul stors de la o portocală

  • Sucul stors de la o lămâie

  • O portocală tăiată în fâșii subțiri

  • O lămâie tăiată în fâșii subțiri

  • Două piersici curățate și tăiate în bucăți

  • O cană de apă minerală

 

Combină toate ingredientele în afară de apa minerală într-o carafă de sticlă și amestecă bine cu o lingură de lemn cu coadă lungă. Lasă vasul în frigider peste noapte.

Înainte de consum, nu uita să adaugi apă minerală.

 

Servește băutura cu gheață.

Secretele unei sangria perfecte

 

Secretul unei sangria perfecte stă în felul în care se prepară băutura și nu în calitatea vinului. Important este cum amestecăm ingredientele, pentru ca gustul fructelor să fie dulce și răcoritor.

 

  • Ar putea suna neobișnuit dar, atunci când prepari sangria, alege un vin mai ieftin. Este posibil că vinul foarte scump să copleșească gustul fructelor și nu te vei putea bucura de gustul original al băuturii. Așa că, alege un vin mai ieftin și lasă fructele proaspete și condimentele să facă totul.

  • Rețeta clasică de sangria se prepară cu vin Rioja, care este un mix din soiurile de  struguri roșii Tempranillo și Garnacha.

  • Ține minte să adaugi apa minerală ultima pentru că sangria este servită întotdeauna rece. Prin urmare, atunci când pui băutura la frigider riști să își piardă gustul, dacă adaugi ingrediente carbonate. În loc de apă minerală, poți adăuga șampanie Prosecco sau Cava.

  • Pentru un gust și mai puternic, poți lăsa fructele la maturare câteva ore înainte să pui băutura la frigider. Așa, fructele și mirodeniile se vor combina perfect cu vinul.

  • Un truc pentru a ține sangria rece timp îndelungat este să pui bucățele de fructe în congelator din timp. Astfel, eviți să diluezi băutura dacă vei continua să adaugi cuburi de gheață iar tu și invitații tăi va puteți bucura de prospețimea băuturii.

Alte rețete populare de sangria

 

Ingredientele de bază dintr-o rețetă de sangria sunt desigur fructele și vinul. Mirodeniile și băuturile alcoolice adiționale rămân la latitudinea ta. Fie că îți place romul, brandy-ul sau whiskey-ul, orice variantă este acceptată.

 

Sangria albă (Sangria Blanco)

Vinul alb este ingredientul de bază din această rețeta:

 

  • Suc de mere

  • 1 ¼ căni cu apă

  • Câteva frunze de mentă

  • ½ cană de zahăr

  • 3 batoane de scorțișoară

  • 3 ¼ căni de vin alb sec

  • 2 piersici curățate și tăiate bucățele

  • 2 pere tăiate bucățele

  • 2 portocale tăiate în felii subțiri

  • 2 lămâi tăiate în felii subțiri

  • 3 căni de cidru de mere carbogazos

 

Toarnă sucul de mere într-o formă de cuburi de gheață și pune-le la congelator. Amestecă apa, frunzele de mentă, zahărul și batoanele de scorțișoară într-o tigaie și fierbe totul la foc mediu. Redu intensitatea și lasă amestecul să fiarbă la foc mic. Ia amestecul de pe foc și lasă-l să se răcească. După ce se răcește, scoate menta și batoanele de scorțișoară și toarnă amestecul rămas într-un bol. Adaugă apoi vinul, piersicile, feliile de lămâie și portocală și amestecă-le bine. Lasă-le la frigider peste noapte. Înainte de servire, adaugă cidrul de mere carbogazos și cuburile înghețate de suc de mere.

 

Sangria cu vin spumant (Cava)

Pentru preparare, ai nevoie de:

  • 4 căni pline de bucățele tăiate de fructe precum căpșuni, piersici și struguri

  • 2 portocale tăiate în felii subțiri

  • ½ cană de brandy

  • ½ cană de lichior de piersici

  • ½ cană suc de struguri albi

  • Un mănunchi de frunze de mentă

  • 2 sticle de vin Cava

Amestecă toate ingredientele în afară de vinul Cava într-o carafă și las-o la frigider pentru cel puțin o ora, maximum 3. Adaugă apoi vinul și amestecă bine.

 

Sangria cu piersici (Zurra)

O rețetă extrem de dulce din sudul Spaniei:

  • 1 ½ căni de vin roșu, preferabil Rioja

  • 100 g de stafide

  • 1 baton de scorțișoară

  • 300 grame de piersici uscate

  • 100 grame de prune uscate

  • O cană de zahăr brun

  • Coajă de la o lămâie

 

Amestecă zahărul brun, vinul, coaja de lămâie și scorțișoară într-o tigaie de mărime medie. Lasă amestecul să dea în clocot apoi scade temperatura și lasă-l să fiarbă la foc mic timp de 5 minute în timp ce amesteci continuu. Adaugă fructele cu grijă, pune capacul tigăii și lasă amestecul să fiarbă la foc mic pentru încă 15 minute. Ia apoi amestecul de pe foc și lasă-l să stea 2 sau 3 ore înainte să îl servești.

 

Sangria portugheză

Portughezii folosesc o băutură carbogazoasă locală în prepararea sangriei:

  • 1 sticlă de vin roșu portughez

  • Un litru de Sumol (suc de fructul pasiunii carbogazos) sau orice tip de băutură carbogazoasă de portocale

  • ½ cană de brandy

  • 2 portocale tăiate felii

  • 1 lămâie tăiată felii

  • Struguri

  • Căpșuni 

Pune cuburile de gheață într-o carafă și adaugă vinul. Adaugă apoi ingredientele, amestecă bine și pune băutura la frigider timp de câteva ore. Sangria portugheză se servește cu o felie de portocală și căpșuni alături.

 

Sangria mexicană

Varianta sangriei mexicane amintește de populara fiesta prin specificul servirii:

  • 2 sticle de vin roșu, preferabil Rioja

  • 2 căni de brandy

  • 1 cană de suc de portocale

  • O portocală tăiată felii

  • O lămâie tăiată felii

  • O lămâie verde tăiată felii

  • Un măr tăiat felii

  • O pară tăiată felii

  • 750 ml apă minerală

  • Zahăr brun

  • Cuburi de gheață

Combină vinul, brandy-ul, sucul de portocale și fructele într-o carafă. Acoperă carafa și lasă-o la frigider maximum două ore sau peste noapte. Adaugă apa minerală la servire. Udă marginile paharelor cu sucul de lămâie și presară zahărul pe deasupra.

 

Sangria non-alcoolică

Iată și o alternativă non-alcoolică:

  • 4 căni de suc de merișor cu struguri

  • O cană de suc de portocale

  • ¼ cană de suc de lămâie

  • O pară tăiată bucățele

  • Un măr tăiat bucățele

  • 3 căni de suc carbogazos de lămâie verde

 Combină toate ingredientele într-o carafă și pune-o la frigider minimum două ore. Adaugă sucul carbogazos de lămâie verde și gheață înainte de servire.

 

Sangria este deci o băutură foarte versatilă, datorită rețetei de bază care îți permite să îți folosești imaginația. Practic, nicio rețetă de sangria nu este greșită, ci orice adaptare se pliază pe preferințele fiecăruia dintre noi. O regulă este aceeași pentru toți: sangria se servește rece vara, pe o plajă fierbinte.

 

Sursă foto: Shutterstock.com

Distribuie pe:

Postat în Cocktailuri De:

bautura-online

Comentarii




* Required Fields