Cum se pregateste visinata traditionala. Reteta care te va cuceri

Cum se pregateste visinata traditionala. Reteta care te va cuceri

19.06.2018 10:23

Vișinata este una dintre cele mai populare băuturi de casă și una dintre cele mai ușor de preparat. Acestă băutură este un macerat alcoolic, pe bază de fructe (vișinele) și zahăr. Urmând câțiva pași simpli te vei putea bucura de o vișinată tradițională întregul an.

Ingrediente

 

Principalele ingrediente pentru o vișinată ca la carte sunt vișinele, zahărul și alcoolul (alcool rafinat sau vodka de calitate).

În funcție de zona țării, gustul fructat al vișinatei este nuanțat de ingrediente precum vanilia, romul, cireșele amare, sâmburii de cireșe, suc de mure, sau zmeura.

 

Ingrediente pentru 5 litri de vișinată :

 

      • 3 kg vișine coapte cu sâmburi (în Transilvania se scot sâmburii)
      • 2 kg zahăr sau miere, după gust
      • 2 l alcool dublu rafinat (87 sau 96 grade) sau vodka
      • 2 l apă

 

Dacă vrei să produci un volum mai mic sau mai mare de vișinată, ar fi bine să respecți proporțiile 0,5:1:0,5 , 1:2,5:0,5 , sau 1,5:5:1,5 , unde prima cifră este cantitatea de zahăr (în kilograme), a doua, cea de vișine, iar ultima este cantitatea de alcool (în litri).

 

Ustensile necesare:

      • un vas încăpător din sticlă - borcan mare sau damigeană
      • tifon
      • o lingură de lemn

 

Alegerea vișinelor potrivite

 

Vișinele încep să se coacă pe la mijlocul lunii iunie. Ca să prepari vișinata perfectă ca gust și textură, ar trebui să culegi fructele (sau să le cumperi de la piață) aproape de finalului lunii, pentru că vor fi mult mai coapte.

Etapele preparării vișinatei

Având la îndemână ingredientele și ustensilele de bază, tot ce ai acum de făcut este să urmezi pașii de mai jos:

Curățarea vișinelor

Fructele se curăță de frunze și/sau pământ și li se taie codițele. Vișinele se spală cu atenție pentru a scăpa de ultimele impurități.

Adăugarea zahărului

După spălare, se așază un strat de vișine pe fundul vasului (preferabil o damigeană, dar pentru un volum mai mic poți alege un alt vas din sticlă), după care se adaugă un strat de zahăr.

 

Apoi urmează un alt strat de vișine și un alt strat de zahăr. Se urmează procesul până când vasul este acoperit în proporție de 75%. Este foarte important ca primul strat din vas să nu fie cel de zahăr!

Păstrarea vișinelor pentru topirea zahărului

 

Acoperă vasul cu un tifon pentru a permite fructelor să “respire” și, în același timp, ca să împiedici intrarea insectelor. Ai grijă ca de două ori pe zi să amesteci ingredientele cu ajutorul unei linguri de lemn (evită lingura de metal pentru că va afecta gustul produsului final).

 

Vișinele trebuie lăsate la soare pentru cel puțin 10 zile. Pentru o vișinată ca la carte, asigură-te că temperatura este cuprinsă între 18 și 28 grade Celsius.

Temperatura prea ridicată (peste 30 grade Celsius) duce la descompunerea mult mai rapidă a zahărului și la barbotarea dioxidului de carbon. Astfel și procesul de macerare de mai târziu este accelerat. Fii sigur că îi acorzi vișinatei tihna de care are nevoie pentru a se “desfășura” în voie.

Adăugarea alcoolului

 

După cele 10 zile, vișinele au lăsat suc, iar zahărul s-a dizolvat. Acum este momentul să adaugi alcoolul.

Toarnă alcoolul dublu rafinat (sau un înlocuitor) și apa peste fructele cu zahăr și pune un dop de plută.

Lasă vasul la loc uscat, umbros și întunecat pentru nouă săptămâni. Astfel, fructele se vor macera.

Depozitarea vișinatei

 

După cele nouă săptămâni, vișinata trebuie strecurată și pusă în sticle - evită bidoanele din plastic, pentru că băutura va lua miros de la acestea.

 

Vișinata astfel obținută se consumă în stare naturală sau în combinație cu apă minerală.

 

În ce privește fructele rămase în damigeană, acestea pot fi consumate ca atare, pot fi folosite în prepararea prăjiturilor sau a înghețatelor, sau pot fi folosite pentru pentru o nouă producție de vișinată.

 

Pentru o tură nouă de vișinată se mai adaugă jumătate din cantitatea de zahăr și cea de alcool și se urmează același proces. În cazuri rare, se mai prepară o a treia producție de vișinată din aceeași cantitate de vișine.

 

Secretele unei vișinate reușite

 

Calitatea vișinatei depinde foarte mult de fructele folosite, de echipamentele pe care le ai la îndemână, dar și de calitatea alcoolului. Iată câteva sfaturi de care merită să ții cont:

 

Optează pentru vișine organice

 

Vișinele folosite trebuie să fie bine coapte - dacă ai cum, culege-le direct din copac înainte de prepararea vișinatei. Dacă folosești și alte fructe pentru un plus de gust, trebuie și ele să fie coapte și aromate.

 

Alege un alcool de calitate

 

Deși în multe locuri se folosește țuică sau pălincă în loc de alcool dublu rafinat, acest lucru e o greșeală.

 

Băutura nou preparată va prelua din gustul acestor băuturi. În plus, țuica sau pălinca preparate în gospodărie au un conținut de alcool mult mai scăzut decât necesarul pentru prepararea vișinatei (75% față de 87 sau 96% pentru alcoolul dublu rafinat).

Alege recipientele potrivite

 

Recipientele în care va sta vișinata după colectare sunt foarte importante. Folosirea bidoanelor din plastic, chiar dacă este o variantă mai ieftină și mai la îndemână, va face ca băutura să capete, în timp, un miros îmbâcsit de plastic.

 

De aceea, în mod tradițional, vișinata se păstrează în recipiente din sticlă. În plus, folosind astfel de vase, vei avea grijă și de mediu.

Fii atent la condițiile de păstrare a maceratului

 

Macerarea vișinelor în alcool se face în condiții bine stabilite - într-o zonă răcoroasă, întunecată, fără umiditate excesivă, la o temperatură constantă.

 

Damigeana trebuie ținută în aceste condiții pentru nouă săptămâni (o perioadă mai scurtă sau mai lungă rareori a dat o vișinată aromată).

 

Acordă atenție condițiilor de păstrare a vișinatei

 

Vișinata se păstrează în recipiente din sticlă acoperite cu dop de plută, într-un spațiu umbros și întunecat. Aceste condiții îi vor asigura calitatea și gustul aromat pentru mai mult timp.

 

Vișinata este una dintre băuturile preferate ale românilor, iar după ce vezi rețeta, prepararea devine mai simplă decât te-ai fi așteptat. Investește într-un alcool de calitate și bucură-te de gustul de neuitat al acestei băuturi.

 

Sursă foto: Shutterstock

Distribuie pe:

Etichete:

Postat în Rețete De:

bautura-online

Comentarii




* Câmpuri Obligatorii