Coniacul -  istorie, calitate, retete si trucuri pentru servire

Coniacul - istorie, calitate, retete si trucuri pentru servire

11.01.2019 00:00

Cum se bea coniacul: sfaturi pentru a-l alege și degusta corect

Evoluția acestei băuturi rafinate se confundă cu istoria Europei. Chiar dacă astăzi este un produs 100% franțuzesc, coniacul s-a desăvârșit prin numeroase influențe. Ți-am pregătit un ghid complet al felului în care poți savura pe deplin această băutură de mare caracter.

Informații generale

 

Așa cum o arată și numele acestei băuturi, coniacul veritabil este produs numai în regiunea franceză Cognac, situată în sud-vestul țării. Cele mai cunoscute distilerii ale localității sunt Hennessy, Martell, Otard, Camus și Remy Martin. Toate acestea se aprovizionează numai de la podgoriile care se găsesc pe dealurile de lângă Cognac. Istoria seculară a acestor locuri se împletește cu cea a băuturii alcoolice supranumite „apa vieții”, ca într-o poveste plină de aventuri.

 

În secolul al III-lea al erei noastre, împăratul roman Probus repară nedreptatea lui Domițian de a le interzice galilor să cultive viță-de-vie și să producă vin. Câteva sute de ani mai târziu, negustorii din actualul Hexagon exportau cu succes vinuri în Anglia și în teritoriile locuite de popoarele germanice.

 

Transportată în condiții dificile, băutura își schimba de fiecare dată gustul și proprietățile, cât timp era depozitată în butoaiele din cala corăbiilor. Nu a trecut mult timp până ce negustorii olandezi au avut ideea de a distila vinul, o soluție ideală pentru a întârzia procesul de alterare.

 

A mai fost nevoie doar de apariția restrictivelor taxe pe vin, impuse în 1636, pentru ca exporturile coniacului, cunoscut pe atunci drept brandwijn (vin ars), să ia avânt pentru totdeauna. În secolul al XVIII-lea, ia naștere industria modernă a coniacului, odată cu apariția distileriilor cele mai cunoscute de azi, dar și a caselor de comerț cu ramificații pe toate continentele.

Coniac vs. brandy

Numele inițial de brandwijn trădează asemănarea izbitoare dintre coniac și brandy. Cei doi „frați” și-au despărțit drumurile acum patru secole, când coniacul a rămas în Franța, în timp ce brandy-ul a fost adoptat de multe alte popoare care i-au schimbat rețeta după specificul local.

 

În timp ce coniacul este distilat în două etape, brandy-ul este obținut prin distilare continuă. Astfel, vinul își repetă circulația prin alambicuri și conducte pe tot parcursul fierberii, fără ca aceasta să fie întreruptă pentru golirea recipientelor, după cum impune distilarea în două etape.

 

Maturarea în lemn de stejar provenit din orice sursă este un alt aspect care separă brandy-ul de coniac, iar durata de minimum zece ani a acestui proces, în cazul brandy-ului, se adaugă la diferențele dintre cele două băuturi. În cele din urmă, brandy-ul va avea o aromă mai complexă și mai robustă față de coniac, considerat mai subtil.

Cum alegi coniacul

Recunoscut drept o băutură a bărbaților rafinați, coniacul pare să aibă multe secrete pentru un consumator aflat la începutul inițierii. Chiar și așa, odată pus în fața ofertei, vei putea lua o hotărâre rapidă, dacă vei ține cont de câteva criterii de bază.

Culoarea indică vechimea coniacului, așa că, dacă vrei un coniac bine maturat, alege unul cu o nuanță cât mai închisă. Ca începător însă, vei fi mai inspirat dacă vei alege un coniac deschis la culoare, pentru un prim contact mai degajat, datorită aromei subtile și blânde.

 

Deși piața oferă multe băuturi înrudite, ar fi bine să lași pentru altă dată vinarsul și brandy-ul. Aromele fructate discrete înnobilate de note florale profunde se regăsesc pe deplin doar în sticlele cu denumire de origine controlată. Dar cum faci diferența între toate acestea?

 

În primul rând, dacă eticheta nu specifică explicit denumirea Cognac, atunci sticla conține orice altceva. Indiferent dacă descrierea conținutului este scrisă în limba franceză sau dacă prețul anunță calitate, fără acronimul dat de „Bureau National Interprofessionnel du Cognac”, băutura este un produs alcoolic fără noblețe.

Gradele de calitate ale coniacului

 

Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată ce înseamnă inițialele de pe eticheta de coniac. În ciuda clasificării care folosește stele, mult mai accesibilă degustătorilor de ocazie, adevărații cunoscători se vor orienta după sistemul oficial de acronime, stabilit de autoritățile franceze.

 

Denumirile în limba engleză ar putea surprinde, având în vedere proveniența băuturii, dar ele se justifică prin interesele comerciale ale localnicilor din Cognac. Fiecare acronim desemnează vechimea coniacului, aceasta fiind identificată implicit cu gradul de calitate a băuturii.



  • VS

 

Acronimul vine de la gradul Very Special, ce marchează durata de doi ani a maturării coniacului în butoi.

 

  • VSOP

 

Prescurtare a sintagmei Very Superior Old Pale, acest grad indică vârsta de de minimum patru ani a celui mai tânăr coniac din cupaj.

 

  • XO

 

Deși indică un coniac care a petrecut cel puțin șase ani în butoi, acest indicativ desemnează foarte frecvent un coniac învechit timp de 20 de ani. Ca de obicei, în cazul produselor premium, prețul și mențiunile suplimentare de pe etichetă vor face diferența în ceea ce privește vârsta băuturii.

 

Alte sintagme care pot desemna gradul de calitate a coniacului sunt Napoleon, Hors d'âge sau Extra, sau Vieille Réserve, iar acestea se adresează unei nișe și mai restrânse de pasionați. De-a lungul timpului au existat sticle de coniac învechite dincolo de intervalul unui XO, chiar și timp de 100 de ani.

Servirea coniacului

O băutură rafinată precum coniacul trebuie păstrată la temperatura camerei și savurată potrivit unui ritual aparte. Mai întâi, torni în pahar două degete de coniac, după care îl încălzești ținându-l în palmă pentru zece minute sau, mai rapid, cu un dispozitiv cu lumânare.

 

Astfel dai timp vaporilor de alcool să se rarefieze, iar băutura își va dezvălui în întregime mireasma și bogăția buchetului. Odată ce te-ai hotărât să guști, ia mici sorbituri cu vârful limbii și întârzie înghițirea lichidului cât timp îl plimbi pe bolta palatină.

Paharele potrivite

Savurat îndeosebi la ocazii speciale, coniacul are nevoie de un recipient pe măsura caracterului său special. Poți alege forma paharului în funcție de preferințele estetice, dar mult mai important este felul în care acesta îți influențează experiența degustării.

 

  • Paharul lalea este generos cu aroma coniacului, pe care o concentrează către deschizătură, pentru a fi savurată înainte de prima înghițitură. Sprijinit pe un picior lung, acesta este cel mai elegant pahar de coniac și cel mai folosit de adevărații pasionați.

 

  • Paharul balon are un aspect robust și o utilitate mai practică, dată de faptul că este scund. Folosit pe scară largă, de băutorii amatori, el este contestat însă de cunoscători, pe motiv că alterează notele fine ale aromei.

 

  • Paharul clătinător este cel mai nou tip de recipient pentru savurarea coniacului, iar asemănarea sa cu paharul balon este evidentă. Totuși, acesta îți permite să agiți fără efort lichidul, pentru a-i stârni intensitatea aromelor.

 

Așadar, coniacul este deopotrivă o experiență senzorială aparte și o lecție vie de istorie. De fiecare dată când ai ocazia de a savura un pahar de coniac, nu-ți refuza acest capriciu, dar nu uita să respecți caracterul unei băuturi cu adevărat rafinate.

 

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie pe:
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii