Cele mai savuroase combinații de vin și brânzeturi

Cele mai savuroase combinații de vin și brânzeturi

10.04.2018 15:03

 

Cea mai faimoasă combinație este cea dintre brânză și vin, datorită varietății de gusturi și texturi pe care o poți crea la fiecare degustare. Ambele ingrediente sunt vii și se transformă pe parcursul timpului, căpătând gusturi mature, aromate. O asociere nepotrivită dintre vin și brânzeturi îți poate strica întreaga experiență așa că trebuie să ai în vedere câteva reguli de bază pentru a începe să le apreciezi intensitatea.

 

În primul rând, combinarea lor se bazează pe complementaritate; regula dulce-sărat se potrivește foarte bine aici, menținându-se un echilibru clasic de gusturi.

 

Ce fel de brânză alegi, cum o pregătești de servire și câte tipuri trebuie să conțină platoul tău

platou de branzeturi

Se întâmplă ca o brânză să fie atât de gustoasă încât să fie suficient să o servești ca atare. Dar, în cazul în care brânzeturile reprezintă cea mai importantă parte a petrecerii tale, trebuie să servești cel puțin trei tipuri, poate chiar cinci sau șase. Prea multe opțiuni îi vor copleși pe invitați iar ei nu vor mai putea aprecia corect savoarea brânzeturilor.

 

Cum să selectăm brânza

Poate o să-ți pară ciudat dar brânza este de fapt atracția principală la o petrecere cu vin. Dacă, atunci când planifici petrecerea, pornești cu tipurile de brânză pe care vrei să le servești, selectarea vinului va fi mult mai ușoară. Pentru a asocia corect brânzeturile, trebuie să reții câteva aspecte de bază.

 

1. Ține cont de varietate

De obicei, brânzeturile sunt clasificate în funcție de:

 • consistența dată de conținutul de lichid

 • origine

 • tipul de lapte (vacă, oaie, capră, etc.)

 • procesul de preparare (cu mucegai, opărite, în saramură, etc)

 • vârstă

 • conținutul de grăsimi

 

2. Înțelege cu adevărat brânza și potențialul ei

Clasificarea pe categorii se face pe baza unui aspect sau un al unui mix de factori. O petrecere cu vin și brânzeturi trebuie să conțină minimum trei brânze din categorii distincte, pentru gusturi și texturi deosebite. Iată, spre exemplu, categoriile formate ținând cont de consistență și procesul de preparare:

 

 • Brânza proaspătă - are un aspect palid și umed. De aici fac parte crema de brânză, mascarpone și mozzarella di bufala.

 • Brânza moale - palidă și cu o consistență mai cremoasă, exemple sunt Fontine și havarti.

 • Brânza semitare - de culoare galbenă și care poate conține bule de aer, aici intră brânza Cheddar, Gouda și Edam.

 • Brânza tare - palidă spre gălbui, cu un gust mai sărat, de acest tip sunt brânzeturile Parmigiano Reggiano sau Gruyère

 • Brânza puțin maturată - cu mucegai la exterior și cu centru cremos, exemple aici sunt brânzele Brie și Camembert

 • Brânza cu mucegai albastru - mucegaiul albastru este dat de ciuperca numită Penicillium iar aici intră celebrele gorgonzola sau Roquefort.

Un aspect în plus de care să ții cont este să lași brânzeturile la temperatura camerei cu câteva ore înainte să le servești. O excepție o fac brânzeturile proaspete, care trebuie consumate reci.

 

Combinarea gusturilor complementare de vin și brânzeturi

vin si branzeturi

Chiar și servite separat, vinul și brânza sunt savuroase dar o asociere complementară îi va face pe invitați să aprecieze felul în care brânzeturile “merg” cu anumite tipuri de vinuri. Cheia este, bineînțeles, să găsești un echilibru. De exemplu, o brânză cu mucegai va fi echilibrată de un vin dulce, cu gust de fructe.

Iată care sunt cele mai bune combinații de vin și brânzeturi:

1. Vinuri și brânzeturi din aceleași zone geografice

Aici, asocierea este ușor de realizat, deoarece produsele au fost supuse acelorași condiții climatice. Prin urmare, alege zona de la care să pornești și începe combinațiile: brânzeturile franțuzești precum Brie sau Camembert merg cu vinuri precum Chardonnay, Pinot Gris sau Pinot Noir. Brânzeturile italienești ca Parmigiano reggiano sau gorgonzola merg foarte bine cu vinul Chianti. Riesling-ul va fi întotdeauna asociat cu brânzeturile tari, nemțești, ca Limburger sau Hirtenkäse. Aromele obținute îți vor trezi cu siguranță imagini de vis cu tărâmurile de proveniență.

 

2. Vinuri și brânzeturi cu arome puternice

Alege asocierea dintre un vin și o brânză la fel de tari și aromate, care să țină piept unul altuia. Aici echilibrul este important, deoarece unul îl poate domina pe celălalt și se va pierde din complexitatea gustului. Astfel, o brânză tare precum cea de Roquefort se va potrivi cu aciditatea vinului Cabernet Sauvignon. Brânzeturi tari de tip Cheddar sau Gruyère sunt ideale pentru vinurile tip Chardonnay sau Syrah.

 

3. Vinuri și brânzeturi proaspete

 

O brânză proaspătă, nematurată se potrivește cu vin cu note florale și puțin mai bogat în acizi. Brânza proaspătă precum brânza feta merge de minune cu vinul Sauvignon Blanc sau cu un vin spumant rosé. Aceeași regulă este valabilă și la brânzeturile Chèvre și burrata.

 

4. Vinuri recomandate pentru brânzeturi cremoase

Brânzeturile moi și cremoase se potrivesc cu spumantele, deoarece carbonatarea băuturii ajută la dizolvarea stratului untos lăsat de brânză pe cerul gurii. Așa că este bine să asociezi brânzele Brie sau Camembert cu șampanie sau vin Chardonnay, Pinot Noir sau Beaujolais, pentru un contrast de texturi extrem de interesant.

5. Vinuri recomandate pentru brânzeturile cu mucegaiuri nobile

Brânzeturile cu mucegai precum Gorgonzola, Blue Stilton sau Danish Blue, se potrivesc cu vinuri dense și dulci precum cel de Porto, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay sau Muscat. Le poți încerca și cu un sherry, pentru un gust îndrăzneț.

 

Combinații celebre de vin și brânzeturi

combinatii de vin si branzeturi

Criticii brânzeturilor susțin că acestea au un conținut mare de grăsimi saturate și că nu sunt chiar benefice pentru organism, iar peștele sau carnea de pui sunt cu mult mai sănătoase. Se pot obține brânzeturi și din lapte degresat sau semi-degresat dar gustul nu va mai fi același. Combinația dintre vin și brânzeturi rămâne însă favorită pe întreg mapamondul. Așa că, pe sfârșit, îți sugerăm o serie de asocieri care te vor face să te simți ca un adevărat cunoscător. Iată ce combinații este musai să încerci la următoarea ta petrecere:

 

 • Brânza Parmigiano Reggiano cu vinul Amarone

 • Brânza Stilton și vinul de Porto

 • Brânza Brie și şampanie

 • Brânza Brie și Chardonnay

 • Brânza cu mucegai și Riesling

 • Brânza Cheddar și roșu de Bordeaux

 • Brânza Roquefort și Vinul Sauternes

 

Nu uită că poți asorta platoul de degustare cu biscuiți, struguri, caise deshidratate, nuci, migdale, smochine sau mere.

 

Deci, amintește-ți de complementaritate întotdeauna înainte de a alege vinul și brânzeturile. Echilibrul dintre aciditatea vinului și textura brânzei sau aroma dulce de fructe și mucegaiul maturat îți vor bucura cu siguranță papilele gustative.Surse foto: shutterstock.com

Distribuie pe:
Postat în Vinuri De:
bautura-online
Comentarii* Câmpuri Obligatorii