Cum organizezi o degustare de bere la tine acasă

Cum organizezi o degustare de bere la tine acasă

24.07.2019 13:05

Degustare de bere cu prietenii acasă - cum te pregătești?

Degustările de bere sunt ocazia perfectă de socializare alături de prieteni și nu trebuie să mergi la o fabrică de bere pentru asta, pentru că poate să aibă loc chiar la tine acasă. În timpul degustării se urmăresc caracteristicile berii și personalitatea dominantă a băuturii, iar diferența față de clasicele degustări de vinuri este faptul că la degustările de bere se bea tot conținutul paharului.

Ce tipuri de bere trebuie să cumperi

degustare de bere bautura-online

În funcție de tipul și specificul degustării (de exemplu, degustare de bere belgiană, germană, spaniolă, românească, artizanală), trebuie să îți faci stocul de sticle de bere din zona pe care care dorești să o explorezi.

Iată câteva sugestii de tipuri de bere pe care le poți degusta alături de prietenii tăi:

  • bere germană

  • bere belgiană

  • bere neagră

  • bere pils

  • bere condimentată sau cu arome

  • bere românească

  • bere artizanală

Dacă invitații nu au mai fost la degustări de bere, te sfătuim să lași degustarea soiurilor tari, cu mai mult alcool, pentru final, când aceștia sunt deja „încălziți”. Dacă începi cu soiurile brune, puternice, este posibil ca invitații să renunțe după câteva încercări.

Te-ar putea interesa și Cele mai cunoscute fabrici de bere din lume

Necesarul de bere

Stocul de bere cu care trebuie să te aprovizionezi diferă în funcție de numărul de persoane invitate. Dacă inviți în jur de 10 prieteni, este bine să îi servești cu 8-10 tipuri de bere și să ai provizii pentru băutorii de bere care doresc să exploreze gusturile pe care le îndrăgesc. 

Condițiile degustării de bere

degustare de bere bautura-online

Degustările de bere sunt evenimente plăcute pe care le poți organiza între prieteni. Totuși, pentru a crea atmosfera perfectă și a da dovadă de profesionalism, te sfătuim să acorzi atenție detaliilor precum temperatura, tipul de pahar în care se face degustarea și gustările care acompaniază degustarea de bere. 

  • Temperatura

Este un detaliu foarte importat pe care trebuie să-l ai în vedere pentru o degustare corectă. Așadar, ține la frigider berea până în momentul în care o torni în pahar. Berile ușoare se beau de regulă la o temperatură între 3-10 grade Celsius, în timp ce berile belgiene au nevoie de 10-15 grade Celsius pentru a transmite aroma adevărată. Berile brune, cu tărie ridicată, sunt perfecte pentru degustare între 12 și 15 grade Celsius.

degustare de bere bautura-online

  • Paharul de bere 

Deși nu este nevoie de un pahar special, ține cont de următoarele caracteristici care te ajută să faci degustarea corect:

  • paharul trebuie să fie obligatoriu din sticlă și cu gura largă;

  • înainte de a turna berea în pahar, acesta trebuie să fie curat și uscat;

  • fiecare bere se degustă din paharul său, nu se toarnă într-un pahar în care a fost altă bere, pentru că gusturile și parfumul se amestecă.

Dacă vrei să faci degustarea în pahare speciale pentru fiecare bere, trebuie să ai pahare din sticlă de tip lalea (care au diametrul superior îngust), pentru că acestea mențin spuma mai mult timp. Dacă vrei să scoți în evidență culoarea deschisă a berilor ușoare, alege un pahar lung, cilindric.

  • Gustările 

La fel ca în cazul degustărilor de vin, gustările fac parte din deliciul evenimentului. Pregătește pentru invitații tăi un platou bogat, pentru a face trecerea între felurile de bere pe care le degustă. Aceste gustări au scopul de a pregăti papilele pentru un alt tip de bere. Alege o selecție de brânzeturi, fructe, pateuri, pâine cu diferite arome sau alte ronțăieli, precum popcorn. 

Etapele degustării berii

degustare de bere bautura-online

Pentru a organiza o degustare de bere ca la carte, ai nevoie de câteva sfaturi practice care să te ghideze în această experiență alături de prieteni. Așadar, toarnă berea, fără să o agiți, de la mijlocul paharului înclinat la 45 de grade.

  • Apreciază spuma - berea de calitate are o spumă densă, înaltă, formată din bule mici și care durează mult.

  • Apreciază culoarea - astfel, băutura îți transmite informații legate de tărie, o bere din malț pilsner este galbenă, în diferite nuanțe.

  • Verifică-i claritatea și consistența - verifică dacă berea este limpede sau tulbure (anumite sortimente nu sunt filtrate), apoi învârte ușor paharul. Berea tare va lăsa un strat umed pe pereții paharului. 

  • Miroase berea - apropie paharul și învârte-l de câteva ori pentru a trezi aromele, apoi apropie nasul de suprafața paharului și adulmecă. Mirosul poate fi ușor, fructat (în cazul berilor pilsner) sau dulceag, amintind a miere (în cazul berilor brune).

  • Degustă berea - berea conține în proporții diferite toate cele patru gusturi - dulce, amar, sărat și acru -, diferența fiind dată de tipul berii și de proprietățile hameiului folosit. Berea blondă are un gust slab amărui, iar cea brună este dulceagă. Totuși, o bere de calitate inferioară îți va lăsa un gust amar care va persista mult timp. 

Degustarea de bere poate fi transformată într-un moment special de socializare, alături de prieteni cu care să trăiești experiențe de care să-ți amintești cu plăcere. Ține cont de sfaturile de mai sus și aplică-le cu încredere, pentru a organiza momentul ca un degustător de bere profesionist!

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie pe:
Postat în Bere De:
bautura-online.ro
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii