Cum organizezi cea mai tare petrecere

Cum organizezi cea mai tare petrecere

01.10.2018 14:18

Cui nu-i plac petrecerile? Când vine vorba de organizare, însă, lucrurile se schimbă. Totuşi, cu puțină organizare și urmând câteva recomandări, petrecerea ta va fi un succes fără să fie nevoie să te muți după ce s-a terminat.  Mai jos sunt câteva lucruri de care ar trebui să ții cont.

 

Care sunt pașii necesari organizării unei petreceri?

Urmând câteva sfaturi prețioase, petrecerea ta va fi una de care își vor aminti prietenii mult timp de acum încolo. Primul pas este organizarea. Invitații, locul, muzica, activitățile serii, toate trebuie luate în calcul.

 • Lista de invitați

 

Numărul invitaților depinde de loc (dacă ai un apartament mic, nu vor încăpea 30 de invitați).

 

Nu tuturor le place muzica la maxim, așa că alege invitații și în funcție de acest aspect, iar dacă prietenii tăi nu sunt mari dansatori, organizează o seară de jocuri de societate. Dacă știi că vin prieteni care nu consumă alcool, asigură-te că ai câteva băuturi sau cocktailuri non-alcoolice, pentru ca toată lumea să se simtă bine.

 

Ține cont și de faptul ca, dacă prietenii vin și cu partenerul, numărul invitaților se va dubla într-un timp foarte scurt.

 • Stabilirea tipului de petrecere

 

Organizezi petrecerea pentru o ocazie specială? Ai un invitat de onoare? Atunci muzica, masa și băutura trebuie să fie centrată pe invitatul special (sărbătorit?). În caz contrar va trebui să stabilești o temă care să fie general acceptată.

 

O petrecere cu ținută casual poate fi planificată de pe o săptămână pe alta, însă dacă vrei ceva tematic (o petrecere chic, inspirată din anii ‘20) organizarea va dura mai mult.

 

Temele pot fi pe cât de variate, pe atât de creative. Dacă te întâlnești doar cu gașca de prieteni, o seară de karaoke, pizza și berea sunt suficiente.

 

Dacă, pe de altă parte, sărbătoriți aniversarea unui prieten, băutura va trebui să fie ceva mai variată. Mâncarea poate fi comandată online sau poate vă întâlniți mai mulți cu o zi înainte de petrecere pentru a găti preferatele sărbătoritului.

 

Mai poți alege și o petrecere în care toată lumea să se costumeze după un anumit trend (în stilul anilor ‘80, de exemplu), în care ținuta trebuie să includă o anumită culoare sau o petrecere ceva mai formală pentru a sărbători o reușită profesională.

 • Alegerea locului

 

Locul depinde foarte mult de tematica petrecerii, dar și de numărul de invitați. Dacă organizezi o petrecere în pijamale, destinația sigur nu va fi un restaurant de lux.

 

Dacă sunt mulți invitați, trebuie să te interesezi din vreme pentru a găsi localul potrivit. Asigură-te că activitățile pe care le plănuiești se pot desfășura în restaurantul sau pub-ul pe care l-ai ochit.

 

Dacă, în schimb, vrei o petrecere mai restrânsă, cu câțiva prieteni, toată lumea se poate întâlni acasă la tine.

 • Alegerea datei și a orei

 

În cazul unei petreceri aniversare, data este ziua de naștere sau cea mai apropiată zi liberă (o vineri sau sâmbătă seara). Spune-le prietenilor din timp aceste detalii pentru a fi sigur că nu vor avea alte planuri.

 

De asemenea, dacă organizezi petrecerea la un local închiriat, care are un program bine stabilit, menționează acest lucru pe invitații (sau emailuri). Acasă petrecerea poate dura cât dorești, însă în alte locuri trebuie să respecți regulamentele interne.

 • Inventarierea elementelor de logistică

 

Dacă organizezi petrecerea acasă, ar trebui să acorzi atenție și unor elemente precum număr de scaune și mese, numărul de pahare și farfurii etc. Sigur nu vrei ca trei prieteni să aibă paharele pline, iar ceilalți să se simtă în plus pentru că ai uitat să numeri câte pahare ai.

 

Așadar, stabilește numărul de invitați cu care ești comod, apoi fă un inventar al paharelor, farfuriilor, scaunelor. Dacă nu ai suficiente scaune, poți face câteva artificii mutând colțarul din bucătărie sau canapeaua pentru a crea locuri.

 • Stabilirea meniului

 

Deși cel mai comod ar fi bufetul suedez, unde fiecare își alege ce dorește, poți, în funcție de tematică și de ocazie, să comanzi pizza sau mâncare exotică sau chiar să pregătești un tort, dacă sărbătoriți vreo onomastică.

 

Pe de altă parte, dacă alegi să gătești tu, trebuie să iei în considerare cantitatea de mâncare necesară, dar și cine va servi la masă. În cele mai multe cazuri aceste sarcini cad pe capul gazdei.

 

 • Alegerea muzicii potrivite

 

Gândește-te la ce muzică este pe gustul prietenilor și creează un playlist care să includă câte puțin din fiecare. Lasă o fereastră deschisă dacă prietenii își doresc o melodie anume sau, în funcție de temă, pune la boxe un radio online agreat de toată lumea.

 

Dacă bugetul îți permite, angajează un DJ pentru a crea mix-uri speciale pentru seara voastră. Dacă alegi o temă formală, asezoneaz-o cu degustare de vinuri și muzică jazz.

 • Anunțarea vecinilor

 

În cazul în care organizezi petrecerea acasă, ar fi bine să le dai de veste vecinilor. Gălăgia, dar și aglomerația din parcare s-ar putea să îi deranjeze. Așa că prezintă-te din timp la ușa lor, zâmbește larg și spune-le că este o ocazie specială.

Care sunt băuturile potrivite pentru o petrecere?

 

Fie că e vorba de o petrecere în aer liber în curte sau o seară de filme pe canapele, alegerea băuturilor poate fi o misiune dificilă dacă nu te documentezi puțin înainte. E recomandat să alegi câteva băuturi pe gustul majorității, dar și câteva băuturi non-alcoolice pentru prietenii veniți cu mașina.

Băuturi alcoolice pentru petrecere

Alegerea băuturilor alcoolice depinde de numărul de invitați, dar și de tematica serii. Dacă vă uitați la filme și mâncați pizza, cea mai potrivită este berea.

 

Dacă sărbătoriți onomastica unui prieten, pe de altă parte, poți opta pentru șampanie. Pentru seri mai nonconformiste, poți merge pe varianta de gin și tequila.

 

Alegerea variantei de open-bar sau a unui număr limitat de băuturi depinde de buget și de cât de tare vrei să îți impresionezi prietenii.

Băuturile nealcoolice pentru petrecere

 

În rândul băuturilor nonalcoolice poți include apa plată și minerală, ice tea, dar și diverse tipuri de sucuri. Poți așeza aceste băuturi pe aceeași masă cu paharele și recipientul de gheață.

Cocktailuri pentru petrecere

 

Cocktailurile sunt ideale, mai ales pe timp de vară. Însă pentru a evita o gaură prea mare în buget, alege fie gin și vodcă, fie rom, tequila și bourbon. Siropurile de fructe, gheața, și frunzele de mentă nu trebuie să lipsească, fie că e vorba de un cocktail clasic sau de fratele său non-alcoolic realizat din sucuri de fructe, apă minerală și felii de lămâie. O sangria sau un mojito, două dintre cele mai cunoscute cocktailuri, pot fi preparate atât în varianta cu vin roșu, respectiv rom, cât și din sirop de struguri sau suc de lime.

 

Pentru a nu o da în bară cu alegerea băuturilor, îți poți întreba prietenii ce preferă dintre câteva opțiuni prezentate de tine și să alegi pe primele trei mai cerute. Nu uita să incluzi atât băuturi alcoolice și non-alcoolice cât și cocktailuri.

Cantitatea de băutură recomandată pentru petreceri

 

Cantitatea de băutură de la petrecere depinde de câțiva factori:

 

 • ce fel de petrecere organizezi? Dacă e o petrecere cocktail, băutura va fi în centrul atenției. Dacă, pe de altă parte, organizezi o seară de filme sau de jocuri de societate, altul va fi punctul central.

 • cât va dura petrecerea?

 • câte persoane vor veni?

 • câte feluri de băuturi vrei să oferi?

 

Pentru a fi sigur că nu rămâne nimeni cu paharul gol, ar trebui să iei în calcul câteva sugestii ca să decizi ce cantitate de băutură este cea mai potrivită pentru petrecere.

 

 • pentru o petrecere de tip cocktail pentru care ai pregătit vin și șampanie, calculează în așa fel încât să existe o sticlă la fiecare doi invitați, presupunând că se servesc cu câte un pahar la două ore

 • dacă servești alimente sărate sau picante, invitații s-ar putea să vrea mai multă băutură. Fii sigur că ai adăugat 25% în plus la cantitatea pe care ți-ai pus-o deja în minte.Încheie noaptea cu câte o cafea de invitat. Opțional, poți așeza 1-2 biscuiți la fiecare cafea.

Dispui de paharele potrivite?

 

Alegerea paharelor depinde de ce fel de băuturi servești. Mai jos este o listă a celor mai importante tipuri de pahare și a băuturilor care li se potrivesc cel mai bine.

 

 • pahar Cordial - are dimensiuni mici și poate avea sau nu picior. În general în astfel de pahare se consumă lichiorurile de fructe. Are între 30 și 120 ml.

 

 • pahar Highball - cu o formă clasică, acest pahar este folosit mai ales în cazul cocktailurilor (Mojito și Long Island Ice Tea sunt cele mai potrivite acestul tip de pahar). Volumul variază între 240 și 360 ml.

 

 • pahar Hurricane - cu o formă alungită de lampă, acest pahar este folosit în special pentru cocktailurile în mai multe culori, dar și pentru Pina Colada. Are între 350 și 700 ml.

 

 • paharul de brandy/coniac - prevăzut cu un picior scurt, acest tip de pahar este ușor de ținut (cu ajutorul degetului mijlociu și al arătătorului), iar băutura nu se încălzește. Are între 150 și 700 ml.

 

 • pahar Collins - este înalt, relativ subțire, fără picior, potrivit pentru sucuri sau cocktailuri slab alcoolice. Un pahar are între 300 și 500 ml.

 

 • pahar lung de șampanie - este înalt, iar forma îngustă asigură răspândirea acidului, iar aroma rămâne în băutură. Un astfel de pahar are un volum cuprins între 180 și 300 ml.

 

 • halba de bere - are un volum cuprins între 300 și 1000 ml

 

Cumpără băuturile din timp și păstrează-le la temperatura potrivită

 

În funcție de cât de mare va fi petrecerea, va trebui să cumperi băutura cu cel puțin o săptămână înainte. Dacă vine multă lume și vei avea nevoie de mai multe sticle, poți merge la magazin sau face o comandă online chiar cu două săptămâni înainte. În plus, dacă petrecerea ta pică în preajma unor sărbători naționale, a Crăciunului sau a Revelionului, s-ar putea să fie nevoie să mergi chiar mai devreme la cumpărături.

 

Pentru ca invitații tăi să se bucure cu adevărat de băuturile pe care le oferi, acestea trebuie păstrate la o anumită temperatură înainte de consum.

 

 • sticla de martini se păstrează la congelator 1-2 ore înainte de a fi servită

 • sucul cola - 3-4 grade Celsius

 • ginul și vodka - 3-5 grade Celsius

 • berea și cidrul - 4-6 grade Celsius

 • vinul alb, vinul rose și șampania - 4-10 grade Celsius

 • vinul roșu - 10-15 grade Celsius

 • apa minerală - 12 grade Celsius

 • ceaiul și cafeaua - minim 75 grade Celsius

Trucuri pentru a organiza o petrecere perfectă

 

Aruncă un ochi pe câteva sfaturi care te vor ajuta să organizezi petrecerea perfectă fără a-ți pierde mințile.

 

 • asigură-te că ai toate ingredientele pentru bar - băutură, pahare, mărunțitor de gheață, paie, felii de lămâie etc.

 • fii sigur că ai pregătit atât băuturi non-alcoolice pentru prietenii veniți cu mașina, cât și preparate culinare vegetariene, dacă ai printre prieteni persoane care nu consumă carne

 • anunță-ți invitații cu cel puțin două săptămâni înainte

 • chiar dacă ai stabilit tema și băuturile serii, gândește-te și la câteva surprize pentru invitați - un mixolog la bar sau o animatoare sunt doar două exemple

 • planifică din timp pentru a te elibera de stres

 

Odată ce ai luat în considerare tema petrecerii, meniul, muzica, și băutura, tot ce mai ai de făcut este să te distrezi alături de cei din jurul tău în seara petrecerii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie pe:
Etichete:
Postat în Petreceri De:
bautura-online
Comentarii* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii