Prosecco, vinul care a cucerit lumea. Tot ce trebuie sa stii ca sa-l savurezi la adevarata valoare

Prosecco, vinul care a cucerit lumea. Tot ce trebuie sa stii ca sa-l savurezi la adevarata valoare

03.05.2017 14:03

O bautura cool, apreciata in intreaga lume si perfecta pentru zilele calde, prosecco a devenit obligatoriu la orice petrecere. Iti aratam ce trebuie sa stii despre ea ca sa o apreciezi asa cum merita.

Cu siguranta si tu ai auzit de aceasta bautura si probabil ai si gustat-o macar o data. Prosecco este un vin racoritor, cu o savoare cu totul speciala, compania perfecta la un garden party, la un eveniment black tie, dar chiar si la un concert. Pentru ca a devenit tot mai apreciat si cautat, dar si pentru ca se apropie sezonul perfect pentru a-l savura, iti aratam tot ce trebuie sa stii despre acesta bautura atat de rafinata.  

Ce este prosecco?

Vinul prosecco este un vin italian produs din struguri Glera sau prosecco. Este un vin spumant, alb, sec sau extra sec produs in regiunea italiana Veneto. In aceasta regiune se produce prosecco de 300 de ani, insa versiunile timpurii erau mai putin acidulate decat cele produse in prezent.

Prosecco este produs de regula integral din struguri Glera, ce se mai numesc si struguri prosecco, insa se mai practica si cupajarea Glera cu Pinot Bianco sau Grigio. Este comparat adesea cu sampania, insa modul in care se prepara, cat si soiul de struguri utilizati sunt diferiti.

Cum se prepara prosecco?

Spre deosbire de sampanie, prosecco se produce prin metoda Charmat, ce presupune realizarea fermentarii in cisterne speciale, presurizate, din inox, si nu in sticle, asa cum este cazul la sampanie. Sunt adaugate vinului drojdie proaspata si zahar, astfel incat fermentarea are loc mai rapid. Dupa fermentare vinul este racit, limpezit si imbuteliat.

Se obtine un vin spumant gustos, racoritor, perfect pentru dupa-amiezele toride de vara, si care poate fi spumante sau frizzante (mai putin acidulat).

De cate tipuri poate fi prosecco?

Exista mai multe tipuri de vin prosecco, in functie de zona in care este produs:

  • Prosecco DOC – este cel mai consumat si cel care se gaseste in cele mai multe magazine

  • Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG – este un vin mai concetrat, ce se produce intr-o regiune de dimensiuni mici aflata intre Valdobbiadene si Conegliano

  • Colli Asolani DOCG – este vinul prosecco produs intr-o regiune mica si de o calitate exceptionala. Pe sticle nici nu este mentionat faptul ca este un vin prosecco, ele sunt etichetate cu denumirea Colli Asolani  

  • Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG – se produce doar in anumite podgorii din zona Veneto

  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG – este vinul produs pe o zona extrem de mica, de doar 100 de hectare, in vestul zonei Valdobbiadene. Se spune ca aceasta zona este cea mai buna pentru prosecco, iar acest tip este considerat unul de o calitare exceptionala.

Asadar, la intrebarea cum alegem cel mai bun prosecco, nu se poate raspunde cu acuratete. Totul tine de cum iti place tie vinul acesta. Poti alege unul spumante sau frizzante, cat si unul dintre tipurile enumerate mai sus, in functie de ocazie, buget si gusturi, desigur. Nu exista neaparat un prosecco mai bun decat un altul, ci doar unul care iti place tie mai mult.  

C:\Users\Bunt STD\Desktop\bautura-online@holistic\shutterstock_584310247.jpg

Care este diferenta dintre prosecco, sampanie si cava?

Toate trei sunt vinuri spumante, asemanatoare la gust, dar totusi diferite si cu particularitati proprii, pe care cunoscatorii, dar nu numai, le sesizeaza imediat.

Sampania este vinul care se produce doar in regiunea Champagne din Franta. Cu timpul, substantivul propriu s-a transformat in unul comun desemnand orice vin spumant. Adevarata sampanie este una dintre cele mai rafinate bauturi din lume si este preparata doar din struguri din soiurile Chardonnay si Pinot Noir. Este preparata prin metoda Champenoise in care a doua fermentatie are loc in sticla. Prepararea sampaniei este laborioasa si dureaza mult, motiv pentru care sampania de calitate superioara este si foarte scumpa.

Cava, un alt vin spumant renumit e produs in Catalonia, Spania. Poate fi alb sau rose si este produs din struguri din soiurile  Macabeo, Parellada, Xarel-lo. Ca si sampania, Cava este o bautura festiva, ce este servita la evenimente speciale – nunti, botezuri etc. Se produce la fel ca sampania, prin metoda Champenoise.

Spre deosebire de cava si sampanie, prosecco se produce prin alta metoda si provine exclusiv din Italia, din struguri Glera. Prosecco este un vin mult mai accesibil la pret si el trebuie consumat la scurt timp dupa imbuteliere, nu ca sampania, care trebuie invechita cativa ani inainte de consum.

Cu ce se bea prosecco?

Un vin cu note fructate si racoritor precum prosecco se asociaza cu mancaruri usoare precum salate de vara, legume crude, branzeturi, dar si cu deserturi. El poate fi savurat si la o masa usoara pe baza de peste sau fructe de mare.  

4 retete de cocktail cu prosecco

Iata cateva idei delicioase de cocktail cu prosecco, pentru care iti recomandam sa folosesti gama de prosecco Il Mio Gusto, de aici. Bautura-online este unic importator in Romania pentru aceasta gama.

SGROPPINO

https://www.bautura-online.ro/media/wysiwyg/prosecco_sampanie-02.png

Ingrediente:

  • 100 ml prosecco

  • 25 ml vodka de lamaie

  • 2 linguri sorbet de lamaie

  • Gheata

  • Menta proaspata

Mod de preparare:

Toarna prosecco rece intr-un pahar mare.

Adauga vodka, sorbetul de lamaie si gheata intr-un shaker pentru cocktail si agita bine.

Toarna amestecul in pahar si decoreaza-l cu menta proaspata.

Pentru acest cocktail iti recomandam prosecco Il Mio Gusto Limonsecco

PRETTY WOMAN

https://www.bautura-online.ro/media/wysiwyg/prosecco-sampanie-6_BAUTURA_ONLINE.png

Ingrediente:

  • 2 lingurite zahar pudra

  • 4 capsune

  • 40 ml suc de ananas

  • 4 cuburi de gheata

  • prosecco

Mod de preparare:

Din capsune, gheata, zahar si suc de ananas se face un piure cu blenderul. Se pune piureul intr-un pahar de martini si se umple cu prosecco bine racit.

Se decoreaza cu ananas sau capsuni pe marginea paharului.



Iti recomandam pentru cocktailul Pretty Woman prosecco Il miogusto Millesimato Bianco-Argento si Schlumberger Gold.

APERITIF SPRITZ

 https://www.bautura-online.ro/media/wysiwyg/prosecco_sampanie-04_BAUTURA_ONLINE.png

Ingrediente:

Mod de preparare:

Se pune gheata intr-un pahar, se toarna Aperitiful peste gheata si apoi prosecco. Se adauga un strop de apa minerala si se amesteca usor pana se omogenizeaza. Se decoreaza cu o felie de portocala.

Iti recomandam sa folosesti prosecco Il miogusto Millesimato Bianco-Argento pentru a prepara acest cocktail.

HUGO

 

https://www.bautura-online.ro/media/wysiwyg/prosecco_sampanie-05_BAUTURA_ONLINE.png

Ingrediente:

  • prosecco

  • sirop de lamaie/sirop de soc/lichior de soc (dupa preferinte)

  • cateva frunze de menta

  • un strop de apa minerala carbogazoasa

  • cateva cuburi de gheata

  • felie de lime

Mod de preparare:

Amesteca bine 150 de ml de prosecco rece cu 20 de ml de sirop de lamaie, cateva frunze de menta, un strop de apa minerala carbogazoasa si cuburi de gheata. Decoreaza paharul cu o felie de lime si racoreste-te cu acest cocktail slab alcoolizat potrivit pentru orice moment al zilei.

4 lucruri pe care nu le stiai despre prosecco

  1. Exista o localitate care poarta numele Prosecco

In suburbiile orasului italian Trieste exista un satuc ce se numeste Prosecco. Trieste se situeaza la granita Italiei cu Slovenia, iar denumirea prosecco este de origine slovena. Provine din slovacul „prozek”, ce se traduce „drum prin padure”. Inainte ca satucul sa se numeasca Prosecco avea denumirea de Puccino. In acest mic satuc s-a produs prima data vinul prosecco, insa, odata cu trecerea timpului, s-a extins productia si in alte localitati.

  1. Chiar si locuitorii Romei Antice s-au bucurat de savoarea lui

Strugurii Glera, cei din care se produce prosecco, au fost cultivati inca din Roma Antica. Plinius cel Bătrân, scria in enciclopedia sa „Naturalis Historia” ce dateaza din 77–79 AD, ca Liviu Augusta a atins venerabila varsta de 86 de ani cu ajutorul vinului din Puccino. Acest vin este chiar prosecco si se producea in micul satuc despre care am scris mai sus.

  1. Nu toate vinurile prosecco sunt spumante, iar la origine acest vin nu era acidulat

Desi este recunoscut ca fiind un vin spumant, exista si tipuri de prosecco ce nu au aceasta particularitate. Pe langa tipurile spumante si frizzante, cele acidulate, exista si un tip numit tranquillo, ce nu are deloc acid si care este mai putin cunoscut.

De altfel, atunci cand a fost produs pentru prima data, vinul prosecco nu era spumant. A devenit acidulat abia in secolul XIX. Antonio Carpenè a fost cel care a supus vinul unui al doilea proces de fermentatie, cel care produce si acidul specific vinurilor spumante. Prima companie de vinificatie care a produs prosecco spumant a fost chiar Carpenè Malvolti.

  1. Prosecco a devenit mai popular dupa criza economica

Prosecco nu era o bautura atat de cunoscuta si atat de consumata inainte de criza economica, ea a devenit populara dupa 2008. Motivul este foarte simplu – este mai ieftin decat sampania, dar are calitati comparabile cu ea. Metoda prin care este fabricat este mai putin costisitoare pentru producatori, astfel incat si pretul lui este mult mai mic decat al sampaniei. In 2013 el a reusit chiar sa depaseasca vanzarile de sampanie.

Tu cum bei de obicei prosecco? Ce sortiment este preferatul tau?  

Sursa foto: Shutterstock

 

Distribuie pe:

Postat în Noutăţi De:

bautura-online.ro

Comentarii




* Câmpuri Obligatorii