Clasificarea vinurilor: soiuri de struguri, culoare, calitate și metode de învechire

Clasificarea vinurilor: soiuri de struguri, culoare, calitate și metode de învechire

02.11.2018 08:10

 

Alegerea unei sticle de vin potrivite pentru o petrecere în familie sau pentru o întâlnire romantică este, de cele mai multe ori, unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le-ai putea avea de făcut, mai dificil chiar decât alegerea unui meniu și pregătirea felurilor de mâncare. Multă lume, mai ales cei care nu se întâlnesc zilnic cu sticla de vin, nu are suficiente informații legate de soiurile de vin și atunci apelează la prieteni sau caută informații online. Cu toate astea, lucrurile sunt mai simple decât par. Iată care sunt principalele criterii de clasificare a vinului:

Soiuri de struguri

 

Soiul de struguri din care a fost produs un vin este esențial pentru calitatea vinului și pentru aroma lui. În podgoriile românești se găsesc soiuri de struguri autohtoni, dar și soiuri care au ajuns în România din alte state recunoscute pentru vinurile lor de calitate superioară, cum ar fi Franța sau Germania.

Soiuri de struguri româneşti

 

  • Grasă de Cotnari - este unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri româneşti albi, cultivat în regiunea Cotnari din Moldova încă de pe timpul lui Ştefan cel Mare.

  • Frâncuşă - este un alt soi de struguri albi, originar din regiunea Cotnari. Boabele au un conţinut redus de zaharuri, iar vinul este sec.

  • Tămâioasă Românească - este un soi de struguri albi, cunoscut în spaţiul românesc încă de pe vremea romanilor, fiind cultivat cu preponderenţă în podgoriile de la Cotnari, Huşi, Dealu Mare şi Pietroasele.

  • Fetească Neagră - este unul dintre soiurile vechi româneşti, cultivat la începuturi în sudul Moldovei şi în estul Munteniei, şi se numără acum printre cele mai apreciate soiuri româneşti.

  • Fetească Albă - este un soi de struguri albi, creat din Feteasca Neagră şi cultivat în România încă din secolul al XIX-lea.

  • Fetească Regală - este un soi hibrid, obţinut prin încrucişarea Grasei de Cotnari cu Feteasca Albă. A apărut pentru prima oară în jurul anilor ‘20, în judeţul Mureş, de unde s-a răspândit în toată ţara.

  • Novac - este considerat unul dintre cele mai bune soiuri de struguri româneşti. A fost obţinut în 1987, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viti-Vinicolă Drăgășani, din soiurile Negru Vârtos şi Saperavi.

  • Negru de Drăgăşani - are la origini tot soiurile Negru Vârtos şi Saperavi şi a fost obţinut în urmă cu aproximativ 25 de ani, tot în Drăgăşani, dar cu o personalitate complet distinctă faţă de soiul Novac.

  • Busuioacă de Bohotin - este unul dintre soiurile autentice românești, cultivat pe o suprafață destul de restrânsă în regiunea Bohotin din Iași. Vinul obținut din acești struguri este unicat în România, fiind singurul aromat de culoare rose produs dintr-un soi autohton.

  • Zghihară de Huşi - este un alt soi vechi de viţă-de-vie, cu o istorie seculară în podgoriile româneşti. Este originar din regiunea Huşi şi este considerat unul dintre cele mai productive soiuri locale.

 

Citește și: Vinul românesc - Tradiție și soiuri de viță-de-vie celebre

Soiuri de struguri străini

 

  • Merlot - este un soi de struguri originar din regiunea franceză Bordeaux şi unul dintre principalele soiuri din care se obţine vinul de Bordeaux. Se întâlneşte frecvent şi în podgoriile româneşti.

  • Pinot Noir - este un soi de struguri originar din estul Franţei şi este principalul soi din care se obţin aşa-numitele vinuri burgunde.

  • Cabernet Sauvignon - este unul dintre cele mai populare soiuri de struguri la nivel mondial. Este originar din regiunea franceză Bordeaux, de unde s-a răspândit pe continentul american, dar şi în Australia sau în Africa de Sud.

  • Chardonnay - acest soi de struguri s-a răspândit din Franţa în aproape întreaga lume. Este unul dintre soiurile preferate pentru obţinerea şampaniei.

  • Riesling - nu doar soiurile franţuzeşti au atins celebritatea la scară mondială. Rieslingul este originar din Germania, din regiunea Rinului, fiind foarte aromat şi parfumat.

  • Muscat Ottonel - un soi de struguri albi, originar din Alsacia, care s-a răspândit în ultimele decenii şi în podgoriile româneşti, des întâlnit în producţia vinurilor de desert.

  • Shiraz/Syrah - e unul dintre cele mai apreciate soiuri de viţă-de-vie. Originar din Valea Ronului, a fost identificat în urmă cu aproape 20 de ani ca fiind urmaşul a două soiuri locale de struguri, Dureza şi Mondeuse Blanche.

Culoarea vinului

 

Culoarea vinului este dată de taninii și pigmenții din pielița boabelor de struguri. Din soiurile de struguri albi vor fi produse întotdeauna vinuri albe. Pe de altă parte însă, din soiurile de struguri negri nu se produce doar vin roșu. Dacă pielița boabelor este eliminată înaintea zdrobirii, se poate obține tot un vin alb, cum este cazul vinurilor Zinfandel albe produse din struguri roșii. Iată câteva soiuri de vinuri în funcție de culoarea lor:

Vinuri albe

 

  • Sauvignon Blanc

  • Fetească Albă

  • Fetească Regală

  • Grasă de Cotnari

  • Zghihară de Huşi

  • Tămâioasă Românească

  • Riesling

  • Chardonnay

  • Traminer

  • Pinot Gris/Grigio

Vinuri roşii

 

  • Merlot

  • Pinot Noir

  • Fetească Neagră

  • Negru de Drăgăşani

  • Cabernet Sauvignon

  • Shiraz/Syrah

  • Băbească Neagră

  • Jerez

  • Zinfandel

 

Vinurile roze se obțin din boabe de struguri negri care au fost lăsate mai puțin timp în contact cu pielița.

Calitatea strugurilor și catalogarea vinului

 

Vinurile se împart în mai multe tipuri, în funcție de calitatea strugurilor și de metoda de producție. Cu cât sunt mai stricte criteriile de producție, cu atât este mai mare calitatea vinului. Iată care sunt principalele trei sortimente de vinuri, în funcție de calitatea lor:

 

  • vinuri de masă - este denumirea unor soiuri de vinuri a căror producţie nu este reglementată în funcţie de soiul de struguri sau de regiune. În principiu, vinurile de masă nu depăşesc 10% volum de alcool.

  • vinuri de calitate superioară - sunt vinuri a căror tărie depăşeşte 10% volum de alcool şi sunt obţinute din recolte de struguri de calitate superioară, dintr-o regiune mai largă.

  • vinuri cu denumire de origine controlată (DOC) - sunt considerate vinurile cu o tărie de peste 11% volum de alcool, obţinute din cele mai bune soiuri de struguri, în podgorii recunoscute internaţional şi sub un sistem strict de garantare a calităţii.

 

Calitatea unui vin poate fi citită chiar pe eticheta sticlei, pentru că toți marii producători din lume folosesc un sistem de prescurtări. Iată câteva dintre ele:

Vinurile românești

 

Vinurile românești cu denumire de origine controlată (DOC) se împart în mai multe categorii, în funcţie de calitatea strugurilor şi de perioada în care au fost culeşi:

 

  • DOC-CMD - vin cu denumire de origine controlată produs din struguri culeşi la maturitate deplină

  • DOC-CT - vin cu denumire de origine controlată produs din struguri culeşi târziu

  • DOC-CIB - vin cu denumire de origine controlată produs din struguri culeşi la înnobilarea boabelor

Vinurile franțuzești

 

  • Vin de France - această denumire este caracteristică vinurilor franţuzeşti de calitate mai slabă şi pot fi originare din orice regiune a Franţei sau pot fi un cupaj din mai multe soiuri din zone diferite.

  • AOP (Appellation d’Origine Protégée) - vin francez de origine protejată; sunt vinurile de calitate superioară celor denumite „Vin de France”, produse într-o regiune anume.

  • IGP (Indication Geographique Protégée) - vin francez cu indicaţie geografică protejată; sunt vinuri franțuzești de înaltă calitate, produse în podgorii anume, după criterii bine stabilite.

Vinurile italiene

 

  • VdT (Vino da Tavola) - vin de masă; această clasificare se regăsește pe vinurile italiene de calitate inferioară. Singurul criteriu este ca vinul să fie produs în Italia.

  • IGT (Indicazione di Geografica Tipica) - aceste vinuri trebuie să fie produse într-o anumită regiune a Italiei, ca să beneficieze de această denumire pe sticlă.

  • DOC (Denominazione di Origine Controllata) - vinurile din această categorie trebuie să fie produse în anumite regiuni, după criterii bine stabilite, reglementate prin lege.

  • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) - vinurile DOCG sunt vinurile italiene de cea mai bună calitate, produse în câteva regiuni sub un control al calității extrem de strict.

 

Vinurile germane

 

  • Qw - (Qualitätswein) - vin german de calitate

  • QmP - (Qualitätswein mit Prädikat) - vin german de calitate superioară cu distincţie

Cantitatea de zaharuri

 

Un alt criteriu de clasificare a vinurilor este cel în funcție de cantitatea de zahăr rezidual. Iată care sunt cele patru categorii:

 

  • vinuri seci - cel mult 4 grame de zahăr rezidual la un litru

  • vinuri demiseci - 4,1-12 grame de zahăr rezidual la un litru

  • demidulci - 12,1-50 de grame de zahăr rezidual la un litru

  • dulci - peste 50 de grame de zahăr rezidual la un litru

Învechirea vinului

 

Învechirea vinului este o tehnică specifică prin care vinul este lăsat o anumită perioadă în recipiente mari, pentru îmbunătățirea aromelor și a buchetului. Cea mai comună metodă de învechire a vinului constă în depozitarea acestuia în butoaie de stejar - așa-numitele baricuri -, însă tot mai mulți producători optează pentru recipiente din alte materiale care nu afectează gustul vinului, cum ar fi butoaiele din oțel sau damigenele din sticlă.

 

Deși multă vreme s-a considerat că vinul este cu atât mai bun cu cât este mai vechi, studii recente au demonstrat că acest lucru nu este adevărat.

 

De fapt, la nivel mondial, aproape 90% din vinurile produse sunt destinate consumului în primul an de la producție, în timp ce doar 1% din vinul produs este învechit pentru o perioadă mai mare de cinci ani. Iată câteva tipuri de vin și perioada maximă de învechire:

 

  • Chardonnay - doi până la șase ani

  • Merlot - doi până la zece ani

  • Riesling - doi până la 30 de ani

  • Cabernet Sauvignon - patru până la 20 de ani

  • Pinot Noir - doi până la opt ani

 

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii



* Câmpuri Obligatorii