Ce este malțul - băuturi pe bază de malț

Ce este malțul - băuturi pe bază de malț

17.03.2020 12:41

Malțul se obține din boabe de cereale, cel mai adesea din orz, și este utilizat în fabricarea unor băuturi alcoolice - precum bere sau whiskey - dar și a spirtului și a unui surogat de cafea, atunci când este prăjit. Pentru producerea malțului, este nevoie ca boabele de cereale să fie încolțite, uscate și măcinate. Malțul este utilizat inclusiv în panificație, deoarece are numeroase avantaje nu doar pentru desfășurarea procesului de producție, dar și pentru calitatea produsului finit.

Având în vedere că malțul intră în compoziția unora dintre cele mai îndrăgite băuturi alcoolice, este important să îi cunoști rolul în fabricarea acestora, dar și care sunt beneficiile lui pentru cei care îl consumă.

Cum se utilizează malțul

Malțul este ingredientul de bază în producția de bere și whiskey, dar este utilizat diferit în cele două cazuri.

Fabricarea berii

Pentru a ajunge la stadiul de băutură amăruie și ideală pentru a fi băută rece vara, berea trece printr-un amplu proces de fabricare, care este format din mai multe etape. Prima dintre ele se referă chiar la malțificare, prin care cerealele sunt supuse germinării. Ulterior, malțul obținut este zdrobit cu atenție - fără să fie transformat în făină - astfel încât să faciliteze amestecarea dintre amidonul din cereale și apă și limpezirea ulterioară a băuturii. Malțul este cel care oferă berii conținutul de alcool necesar, acesta fiind obținut prin fermentarea amidonului.

Tipul de malț și modul de preparare a berii determină aroma finală a băuturii, dar și culoarea sa.

Fabricarea berii

Fabricarea whiskey-ului

În producerea whiskey-ului se folosește doar malț din orz, iar primele etape de fabricare sunt aceleași ca în cazul fabricării berii: malțificare, măcinare, fermentare. Ulterior, se adaugă cremă de drojdie, unul dintre ingredientele responsabile cu aroma băuturii finale, deoarece drojdia este cea care transformă amidonul din malț în alcool. Apoi, are loc o dublă sau, în unele cazuri, o triplă distilare, prin care crește conținutul de alcool din băutură. Pasul final reprezintă depozitarea whiskey-ului în butoaie speciale, pentru cel puțin trei ani.

Utilizările malțului se extind și în domeniul panificației, acolo unde acesta reduce timpul de fermentare, îmbunătățește regimul de coacere și contribuie la menținerea în timp a prospețimii produselor.

whiskey

Care sunt beneficiile malțului

În primul rând, malțul este responsabil de aroma finală a băuturii de care tu te bucuri la o ocazie specială sau la sfârșitul unei zile, indiferent că este vorba despre un pahar de bere sau de whiskey. De aceea, modul său de preparare este foarte important, iar momentul prăjirii cerealelor este unul esențial pentru rezultatul final.

În plus, malțul este o veritabilă sursă de energie, fiind bogat în minerale, proteine și vitamine. De aceea, acesta nu este folosit doar în fabricarea băuturilor alcoolice, ci și în alte combinații  - cum ar fi cu suc de fructe sau cu lapte.

Ce tipuri de extract de malț există

Extractul de malț reprezintă substanțele din malț care trec în soluție și care includ proteinele, lipidele, amidonul, acizii grași și vitamine din complexul B. Există două tipuri de extract de malț:

 

  • Malț diastatic - acesta conține o substanță - alfa amilază - care transformă amidonul în compuși cu greutate moleculară redusă, cu care drojdia se hrănește.

 

  • Malț non-diastatic - modul în care se obține acest tip de malț este același ca în cazul celui diastatic, doar că temperatura la care are loc întreg procesul este mai mare. De aceea, alfa amilaza nu mai este activă.

malt

Mai multe despre băuturile alcoolice pe bază de malț

Probabil că prezența malțului în compoziția berii este mai cunoscută decât cea din cazul whiskey-ului. Poate consumi frecvent una dintre aceste băuturi sau chiar pe ambele, însă există, cu siguranță, detalii pe care nu le știi despre ele.

Berea - una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice din lume

Berea nu lipsește de la nicio ieșire cu prietenii, de la grătar sau de la o petrecere aniversară, fiind apreciată pentru gustul ei și pentru senzația de răcorire pe care o oferă. Interesant de știut, însă, este că, deși cea mai veche rețetă de bere există de peste 4000 de ani, prima sticlă de bere îmbuteliată s-a vândut abia în 1850.

Această băutură se potrivește cel mai bine cu o masă la care consumi pizza, friptură sau hamburgeri. Desigur, este și una dintre cele mai bune variante de a te răcori în orice moment al zilei.

bere

Whiskey sau whisky

Chiar dacă, pentru noi, poate că whiskey-ul este doar o băutură cu un conținut ridicat de alcool pe care o bem din când în când sec sau cu gheață, pentru cei din Scoția, SUA, Irlanda - locurile unde se fabrică această băutură cu precădere - este mai mult decât atât. De aceea, există reglementări legale stricte în ceea ce privește modul său de fabricare.

Important de menționat este că, în Scoția, numele băuturii este whisky. Legea de aici spune că, pentru ca produsul să poarte acest nume, trebuie neapărat să fi fost lăsat la îmbătrânit cel puțin trei ani într-o regiune scoțiană și obligatoriu în butoaie de stejar. Pe de altă parte, în SUA, legea prevede că whiskey-ul trebuie să fie păstrat cel puțin doi ani în butoaie noi de stejar american din munții Ozark. Whiskey-ul nu are termen de valabilitate, dar, dacă ai deschis o sticlă, trebuie să știi că în cel mult 5 ani sau chiar mai devreme băutura din interiorul ei va oxida.

Poți savura această băutură alături de friptură sau de somon afumat, cu gheață sau cu puțină apă, dacă vrei să îi reduci din tărie.

bauturi alcoolice

Malțul este cel care oferă culoarea și, mai ales, aroma deosebită berii și whiskey-ului și cel care le diferențiază de alte băuturi alcoolice. Rolul său în industria băuturilor alcoolice și nu numai este esențial atât pentru obținerea unui produs final de calitate, dar și pentru desfășurarea etapelor de fabricare. Băuturile alcoolice pe bază de malț sunt printre cele mai îndrăgite, acestea împrumutând din aroma cerealelor care au fost folosite, inițial, ca materie primă.

Sursa foto: shutterstock.com

Distribuie pe:
Postat în Altele De:
Teodora Neagu
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii