Tot ce nu știai despre Campari și cocktailurile din care face parte

Tot ce nu știai despre Campari și cocktailurile din care face parte

26.10.2017 09:53

Campari este una dintre cele mai cunoscute băuturi din lume, însă nu mulți i-au aflat povestea și nu oricine a gustat toate rețetele care pot fi obținute folosind licoarea rubinie ca ingredient principal.

 

Despre Campari

 

shutterstock_620338400.jpg

 

Ce este Campari

În primul rând, un aperitiv, pentru că plantele amare pe care le conține, printre care pelinul, stimulează digestia. Apoi, una dintre băuturile pe care le-ar alege James Bond, dar o alegere la fel de potrivită pentru doamne. Unii spun despre Campari că este un lichior, producătorul, Campari Group, îl numește în continuare bitter, așa cum a fost considerată această băutură de la începuturile sale.

 

Campari este, deci, un bitter obținut prin infuzia unui număr mare de ierburi aromatice amare, la care se adaugă fructe, în apă și alcool. Nediluată în rețete de cocktail, băutura are o culoare roșie, aromă intensă și este realizată în continuare după rețeta originală, creată în 1860 și păstrată secretă până astăzi. Nici sticla nu s-a schimbat prea mult, designul său clasic fiind un motiv în plus de apreciere pentru cunoscătorii brandului.

 

Originea băuturii Campari

1860 este, așadar, anul nașterii Campari în lumea băuturilor alcoolice, rețeta fiind inventată de Gaspare Campari, în localitatea italiană Novara. Multă vreme, culoarea rubinie a fost obținută prin folosirea carminului, pigment la care s-a renunțat, însă, în 2006.

 

În 1904, a fost deschisă prima fabrică, în apropiere de Milano, iar curând a început exportul Campari, mai întâi spre Riviera Franceză, iar mai apoi, peste Ocean. În prezent, principalele piețe sunt Italia, Franța, Germania și Brazilia.

 

Campari reprezintă principala băutură folosită la realizarea cocktailurilor Negroni, Americano și Old Pal. Italienii i-au găsit și o altă utilizare: amestecul de Campari cu apă minerală, îmbuteliat în sticlele Campari Soda, care au un conținut de 10% alcool.

shutterstock_279017363.jpg

 

Cum poți bea Campari

În nenumărate variante, Campari fiind ingredientul-vedetă al multor rețete de cocktail, fie ele dulci sau amărui, clasice sau contemporane.

 

 

Campari simplu, cu gheață

Cei care apreciază Campari pentru tradiție preferă rețeta clasică, adică un pahar umplut cu două părți apă minerală și o parte bitter, la care se adaugă gheață și o felie de portocală. Uneori, apa este înlocuită cu suc proaspăt de portocale sau cu suc de grepfrut, cu toate că această ultimă variantă poate fi considerată prea intensă de către unele persoane.

 

Rețete clasice de cocktailuri dulci cu Campari

Negroni

Băutură faimoasă și cu o lungă istorie, preparată pentru întâia dată într-o cafenea din Florența, în 1919, cocktailul Negroni este obținut din trei părți: 30 ml Campari, 30 ml gin și 30 ml vermut roșu, totul garnisit cu coajă de portocală. Se consumă ca aperitiv, cu multă gheață.

 

shutterstock_449439961.jpg

 

Campari Tonic

Campari Tonic reprezintă o rețetă realizată din Campari, apă tonică, gheață din belșug și o felie de lime și este o băutură răcoritoare și efervescentă, ideală pentru sezonul estival.

 

Shaken Campari

Nu este prea greu de obținut acasă, cu condiția să ai un shaker pentru cocktailuri în bucătărie sau printre dotările barului și multă gheață. O rețetă excelentă poate fi obținută dintr-un amestec de votcă, Campari, o linguriță de suc proaspăt de lămâie și o alta cu suc de portocale roșii.

 

Campari Orange

Un cocktail aperitiv îndrăgit de italieni și obținut din Campari, suc de portocale și 1-3 cuburi de gheață. Există diferite moduri de preparare, în care elementul adăugat la final se schimbă mereu: putem încheia cu Campari, sau cu gheață.

 

shutterstock_657767470.jpg

 

Campari Milano

Campari Milano este o reinterpretare a băuturii Campari Spritz, la rândul ei asemănătoare cu Aperol Spritz. Alege un pahar clasic și adaugă aici: trei părți Prosecco, două părți Campari Bitter, o parte apă minerală, gheață, o felie de portocală, iar la final, puțină mentă și sirop de soc, aceste ultime două ingrediente fiind ceea ce deosebește această rețetă de sprtiz-ul clasic.

 

Rețete clasice de cocktailuri amare cu Campari

Campari este o băutură care nu poate fi cunoscută cu adevărat fără a gusta cele mai vechi și mai apreciate rețete, care i-au construit faima. Iată câteva dintre acestea și povestea lor:

Americano

Prima băutură pe care James Bond o comandă în romanul lui Ian Fleming, Casino Royale, este un cocktail Americano, obținut din Campari, vermut dulce, apă minerală și cuburi de gheață. Americano reprezintă însă și una dintre rețetele rămase de la creatorul brandului, Gaspare Campari.

 

Două recomandări utile: păstrează vermutul la frigider și nu uita să decorezi paharele cu o felie de portocală.

 

shutterstock_607774763.jpg

 

Negroni Sbagliato

Pornind din nou de la rețeta de Negroni, obținem o altă băutură interesantă, de această dată foarte potrivită înainte de cină: Negroni Sbagliato, un aperitiv a cărui singură diferență față de Negroni clasic este că nu conține deloc gin, acesta fiind înlocuit cu Prosecco.

 

Bulevardier

Se ia rețeta de Negroni, de mai sus, și se înlocuiește ginul cu whiskey, de preferat bourbon, rezultând o băutură perfectă pentru sezonul rece.

 

shutterstock_694436281.jpg

 

Old Pal

Un cocktail ceva mai puternic, care conține 30 ml whiskey și 30 ml vermut sec, alături de, bineînțeles, Campari (30 ml) și gheață.

 

Alte rețete de cocktailuri cu Campari

shutterstock_297310877.jpg

 

Alături de rețetele clasice, există multe alte cocktailuri care conțin Campari, dintre care merită să le testezi pe următoarele:

 

English Bloodhound

Un cocktail echilibrat, fără zahăr, care poate fi pe gustul doamnelor, cu condiția să le placă și aromele amărui, pentru că este obținut din gin, Campari și suc de grepfrut.

 

Mojito Italiano

Nu a împrumutat de la Mojito decât romul (45 ml), menta și siropul de zahăr (20 ml), la care se adaugă: Prosecco (30 ml), Campari (15 ml), suc de lămâie și cuburi de gheață. Ingredientele se amestecă într-un shaker și se toarnă apoi într-un pahar care va fi decorat cu frunze de mentă.

Campari Spritz

Similar cu Aperol Spritz, de altfel un brand al aceleiași companii producătoare, această variantă conține Prosecco, Campari, apă minerală, cuburi de gheață gheață și, desigur, o felie de portocală.

Precious Time

Prepararea acestui cocktail elegant începe cu așezarea cuburilor de gheață în pahar, după care vom turna o parte Campari, ¼ limoncello, o parte vermut dulce, două părți apă minerală rece și vom agita ușor amestecul astfel obținut. În încheiere, se decorează paharul cu mentă și o felie de portocală.

 

Jasmine

Un cocktail care arată dulce, datorită culorii sale roz, dar care are, în fapt, gust amar și proaspăt, Jasmine conține, alături de Campari, gin, lămâie proaspătă și o cantitate redusă de Cointreau, pentru a îndulci ușor amestecul.

 

Campari Sanguinea

O băutură de toamnă, pe care o poți obține în mai puțin de 3 minute, amestecând într-un un shaker pentru cocktailuri gheață, Campari, suc de rodii și suc de grepfrut. Se servește dintr-un pahar răcit, decorat cu o felie de grepfrut.

Bridal Shower

Vedeta acestei rețete o reprezintă siropul de rubarbă, la care se adaugă Campari, suc proaspăt de lămâie, votcă, apă minerală și gheață. Este, de asemenea, un cocktail care trebuie preparat în interiorul unui shaker.

 

Blood Peach Bellini

Un cocktail feminin, frumos colorat, obținut din Campari, nectar de piersici, sirop grenadine și Prosecco, toate acestea amestecându-se în pahar.

 

Rețete inedite cu Campari

 

shutterstock_657959281.jpg

 

Campari Ice Cubes

Rețeta perfectă pentru plajă, dacă vrei să încerci și altceva decât Aperol Spritz. Nu este tocmai o băutură, ci mai degrabă o înghețată cu alcool, sub forma unor cuburi care ți se topesc în gură, obținute din Campari, suc de portocale și gheață, totul lăsat la rece pentru cel puțin 4 ore.

 

Sorbet cu Campari si căpşune

Tot la capitolul desert slab alcoolizat, avem un sorbet cu gust ușor amărui, aromă dată, bineînțeles, de prezența bitterului Campari în rețetă.

 

Cum se obține? Dintr-un amestec de 5 căni de căpșune, ¾ căni zahăr, ¼ căni apă, 3 linguri de Campari, ½ linguriță zeamă de lâmăie și tot ½ zeamă de portocală proaspăt stoarsă, toate acestea intrând în conținutul unui blender, pentru aproximativ un minut. Crema astfel obținută este transferată în boluri pentru desert și lăsată la congelator, pentru aproximativ 2 ore.

 

Campari Cantaloupe Popsicles

O rețetă de vară, pentru momentele când vrei să îți amintești de copilărie, fără să renunți însă la statutul de adult, dată fiind prezența alcoolului.

 

Acest tip de înghețată se obține din pepene galben, curățat de coajă și semințe, ¾ sirop dulce de orice fel și ¼ Campari. Ai nevoie de un blender pentru mărunțirea pepenelui și de forme de înghețată, în care vei turna amestecul pentru a-l transfera la rece.

 

Grapefruit Campari Granita

Două cești pline cu sucul proaspăt stors de la un grepfrut sau două, o jumătate de ceașcă de Campari, alta de zahăr și puțină esență de vanilie sunt ingredientele care vor fi introduse în blender, înainte de a fi trimise la frigider, într-un bol acoperit cu folie de plastic.

Surse foto: Shutterstock

 

Distribuie pe:

Postat în Cocktailuri De:

bautura-online.ro

Comentarii




* Câmpuri Obligatorii