Braga, cea mai răcoritoare băutură a verii. Cum poți să o prepari chiar acasă la tine

Braga, cea mai răcoritoare băutură a verii. Cum poți să o prepari chiar acasă la tine

12.09.2019 09:36

Braga e una dintre cele mai răcoritoare băuturi, cu un gust plăcut, dulce-acrișor, și se obține prin fierberea meiului măcinat. Asta e prima definiție pe care o găsești pe Internet. Dincolo de niște definiții seci, însă, povestea acestei băuturi e una mult mai specială și se împletește cu cea a otomanilor cuceritori ai Bizanțului (ale căror atacuri-fulger se spune că aveau ca sursă secretă de energie braga), cu idilicele târguri nord-dunărene din perioada fanariotă, din care erau nelipsiți bragagiii ambulanți, și cu atmosfera iarmaroacelor din secolul trecut, acele paradisuri pierdute ale gusturilor și aromelor, în care această băutură își găsea locul atât de firesc. Și tocmai acest mix interesant de istorie și de gust unic transformă degustarea acestei băuturi într-o adevărată experiență atât pentru cei care sunt obișnuiți cu ea, cât și pentru cei care o descoperă de-abia acum.

În cele ce urmează ne-am propus să te ajutăm să cunoști mai bine această băutură delicioasă, să te purtăm prin istoria ei fascinantă, dar și să îți oferim câteva rețete rapide, care să te ajute să o poți prepara chiar la tine acasă.

Scurt istoric

În Istanbulul zilelor noastre încă se bea boza, o băutură cremoasă, cu gust acrișor și înțepător, care păstrează aroma fructelor de toamnă și care se servește cu un praf de scorțișoară și însoțită de boabe de năut prăjit. Tot așa cum cafeaua le imprimă dimineților o energie debordantă, boza le imprimă serilor o atmosferă vibrantă și aromată, iar turcii o folosesc pentru a se mai dezmorți atunci când iarna e prea geroasă sau ca prilej pentru a sta la taclale în numeroasele și minunatele cafenele turcești. Originile acestei băuturi se pierd în timp, însă ce putem spune cu siguranță e că bauturile pe bază de cereale încep să fie întâlnite în Mesopotamia și Anatolia încă din secolul al XVIII-lea î.Hr. și menționate de istoricul grec Xenofon în secolul al IV-lea î.Hr. 


Mergem mai departe în timp și vedem că la începutul secolului al XIV-lea ia naștere în nord-vestul Anatoliei un micuț stat islamic al turcilor oghuzi, care a reușit să își extindă cu o viteză uimitoare stăpânirea asupra a ceea ce urma să devină, un secol mai târziu, Imperiul Otoman. În scrierile vremii se spunea că armatele acestui stat aveau un secret miraculos, o băutură din cereale fermentate, plină de minerale și vitamine, pe nume boza. O bună perioadă de timp, la mijlocul secolului al XVII-lea, boza a fost interzisă, odată cu prohibiția impusă de sultanul Mehmed al IV-lea. A revenit înapoi în Imperiul Otoman de-abia la începutul secolului al XIX-lea, fiind preparată fără alcool, după o rețetă albaneză.

Despre Braga bautura-online

Foto: Turcia

După aproape o jumătate de mileniu de relații diplomatice cu Imperiul Otoman, era firesc ca braga să ajungă, în cele din urmă, și în Țările Române. Deși această rețetă mai e întâlnită și la alte popoare din Peninsula Balcanică, precum albanezii, bulgarii, macedonenii sau bosniacii, numai la români și-a schimbat numele în bragă. „Bragă” e un cuvânt împrumutat din rusă și ucraineană și denumește borhotul din care erau preparate băuturile alcoolice. 

Un aspect notabil care mai trebuie menționat aici e că în timpul comunismului dorința liderilor comuniști de a controla toate mijloacele de producție i-a sufocat pe bragagii, care au fost nevoiți fie să își închidă afacerile, fie să se transforme în vânzători de Brifcor și Cico. La începutul anului 1990 mai existau doar doi bragagii: Gheorghe Zmeu din Galați și Hashim Memish, din Slatina, care a dus mai departe afacerea de familie „Atletul Albanez”. Alături de bragă, bragagiii adevărați îți servesc, de obicei, și o înghețată, un șerbet sau o halviță, iar dacă ai timp pentru o cafea, și mai bine. 

Proprietăți nutritive

Beneficiile acestei băuturi sunt multiple, ea având un complex de vitamine B, proteine și minerale. De asemenea, fiind o băutură care se obține din foarte puține ingrediente, braga poate fi o alternativă foarte sănătoasă la sucurile carbogazoase din comerț. După cum aminteam, licoarea conține cantități mari de vitamina B, B1, B2, B3, B6, B12, vitamina A, vitamina E, dar și alte elemente nutritive precum proteine, fosfor, calciu, fier și zinc. Pe lângă asta, medicii spun că are în componență și un număr mare de probiotice, ceea ce o face ideală pentru sportivi, femeile gravide, dar și pentru tinerele mame. 

Un rol important îl joacă aici acizii organici (în medie cam 0,5-0,6%), printre care și acidul lactic, care îi dă băuturii un gust plăcut, foarte aromat și proaspăt. În plus, acesta are și proprietăți bactericide. De asemenea, prezența microflorei variate din bragă, în special bacteriile lactice și drojdiile de panificație, au o influență benefică asupra aparatului digestiv, iar dioxidul de carbon prezent în băutură (rezultatul fermentării hidraților de carbon) ajută foarte mult digestia. 

Dacă rezumăm beneficiile ei, obținem următoarea listă: 

  • Oferă energie organismului;

  • Stimulează secreția de lapte după naștere, datorită prezenței acidului lactic;

  • Revitalizează;

  • Reface flora intestinală;

  • Te ajută să lupți mai eficient împotriva virusurilor;

  • Ajută la o refacere mai rapidă după cazuri de oboseală fizică sau intelectuală;

  • Vine în ajutorul celor care suferă de astenie, dar și al celor care sunt în convalescență.

Nu ai, prin urmare, niciun motiv s-o ocolești data viitoare când ești în preajma unui bragagiu.

Despre Braga bautura-online

Foto: boza/bragă

Rețete

 

Dacă vrei să prepari bragă la tine acasă, vestea bună e că nu e chiar atât de greu precum poate părea la prima vedere. O poți prepara pentru tine, familia ta, dar și pentru o petrecere cu prietenii, variantele sunt nenumărate.

Bragă de Moldova

În Moldova, de exemplu, braga se prepară din: 

  • Două kilograme de tărâțe de grâu;

  • Un kilogram de mălai.

Cum o faci: 

  • Amesteci tărâțele de grâu cu mălaiul până obții un aluat;

  • Le pui la cuptor, preferabil un cuptor cu lemne;

  • După ce se coace, se lasă la dospit într-un butoi sau vas de lemn;

  • Se frământă, se adaugă apă, drojdie și se lasă patru sau cinci zile;

  • După ce o scoți din vasul de lemn o strecori și o pui într-o cană de lut sau de sticlă, în care vei adăuga zahăr sau miere după gust. 

Bragă turcească

Dacă vrei să prepari o bragă turcească, atunci o să ai nevoie de: 

  • O cană de bulgur, pe care e bine să-l speli în câteva ape în prealabil;

  • ¾ cană de zahăr;

  • ½ linguriță esență de vanilie;

  • 8 grame de drojdie uscată;

  • ¼ cană apă călduță;

  • Două linguri de zahăr.

Cum o faci: 

  • Bulgurul trebuie lăsat peste noapte la înmuiat într-o oală;

  • Dimineața vei completa cu apă și vei fierbe la foc mic până observi că se înmoaie bobițele (trei ore ar trebui să fie de ajuns);

  • Se scoate și se scurge de apă cu ajutorul unei site;

  • Într-o oală separată amesteci drojdia cu apa călduță și cele două linguri de zahăr și lași 10 minute;

  • Torni acest amestec peste bulgur și amesteci bine, după care acoperi vasul cu un șervet;

  • Lași la fermentat trei zile, dar având grijă să mai amesteci din când în când;

  • După aceste trei zile vei adăuga vanilia și cealaltă cantitate de zahăr specificată în rețetă, mai sus;

  • În timp ce amesteci ai grijă să adaugi și apa până ce observi că va căpăta consistența dorită;

  • Ții la frigider o noapte și apoi servești cu scorțișoară deasupra.

Rețeta clasică de bragă 

Pentru această rețetă ai nevoie de: 

  • 500 de grame de mei sfărâmat;

  • Doi pumni de făină de grâu;

  • 6 litri de apă.

Despre Braga bautura-online

Foto: mei

Cum o faci: 

 

  • Într-un vas pui cei 6 litri de apă, după care adaugi meiul și făina;

  • Amesteci bine, pui la fiert și lași pe foc cam trei ore;

  • Iei de pe foc și lași la răcit cam o oră;

  • Completezi cu apă până ce observi că ajunge la volumul inițial și pui din nou la fiert până ce devine o pastă groasă;

  • Răstorni pe un suport din lemn, împrăștii amestecul și lași la răcit;

  • Pui amestecul apoi într-un vas de lemn sau într-un borcan mai mare, adaugi 8-10 litri de apă și amesteci bine;

  • Lași la fermentat opt ore și strecori bine;

  • Mai adaugi apă până obții concentrația dorită, dai la frigider o oră, pui într-un pahar și gata!

Braga mai poate fi găsită doar în Slatina, Turnu-Severin, Galați, Brăila și Constanța, așa că dacă nu ai trecere prin niciunul dintre aceste orașe vara asta, cea mai bună variantă rămâne să o prepari la tine acasă. 

Foto: Pixabay

Distribuie pe:
Etichete:
Postat în Altele Rețete De:
bautura-online.ro
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii