Reteta Bloody Mary: Afla cum se prepară cel mai bun cocktail

Reteta Bloody Mary: Afla cum se prepară cel mai bun cocktail

10.10.2016 15:36

A fost numit cel mai complex cocktail din lume și este bautura preferată de mulți într-o dimineață de mahmureală sau într-o zi ploioasă de toamnă. Bloody Mary nu mai este doar cocktailul simplu preparat cu votcă și suc de roșii.

 

Un cercetător din SUA a ajuns la concluzia că această băutură conține toate ingredientele necesare pentru a-ți încânta toate simțurile și a decretat că „are echilibrul perfect între dulce, acrișor, sărat, fără să fie amar, dacă este preparat corect”. Hai să vedem ce face acest cocktail atât de special și cum poți prepara cea mai bună rețetă, cu care să-ți dai gata toți prietenii.

Istoria din spatele cocktailului Bloody Mary

Bloody Mary este unul dintre puține cocktailuri cu tradiție și a sărbătorit anul acesta cea de-a 82-a aniversare. Originile sale sunt plasate la începutul secolului trecut, după Revoluția din Rusia, când nobilimea care fugea de conflicte la Paris a adus cu ea vodka și caviarul. Ferdinand „Pete” Petiot, un barman care lucra la Harry's New York Bar, aflat pe Rue Danou, la numărul 5, a început să experimenteze cu noua băutură alcoolică, pe care la început a declarat-o lipsită de gust.

 

În aceeași perioadă, Petiot descoperise sucul de roșii la cutie, adus din SUA. Așa a început barmanul să prepare celebrul cocktail, pe care îl vindea în meniuri sub denumirea de „Cocktail cu Suc de Roșii”, pentru a evita sancțiunile impuse de Prohibiție.

 

Apoi, Petiot a început să adauge și condimente în băutură și a redenumit-o „Bucket of blood” (Găleata cu sânge), pe care a preparat-o pentru prima dată după ce s-a mutat în Chicago și a început să lucreze într-un club de noapte. Bloody Mary s-a dovedit a fi o băutură pe placul americanilor și a căpătat faima de a fi un remediu excelent împotriva mahmurelii. Denumirea care i-a rămas, Bloody Mary, face referire la regina Maria Tudor I a Angliei și Irlandei, cunoscută și temută pentru accesele ei sângeroase de furie împotriva Protestanților.

Ce ingrediente are un cocktail Bloody Mary?

Bloody Mary este foarte ușor de preparat pentru că ingredientele de care ai nevoie nu sunt greu de găsit. De fapt, este foarte posibil să le ai deja prin casă. Pentru a prepara rețeta clasică de Bloody Mary ai nevoie de următoarele ingrediente:

 

  • 90 mililitri de suc de roșii

  • 45 mililitri de vodkă fără aromă sau cu arome subtile

  • 15 mililitri de suc de lămâie

  • Sos Tabasco (câteva picături, în funcție de gust)

  • Sos Worcester (câteva picături, în funcție de gust)

  • Piper și praf de țelină

  • O țelină verde

  • Două felii de lămâie

Cum se prepara cel mai bun cocktail Bloody Mary?

Pune ingredientele într-un blender, alături de câteva cuburi de gheață, amestecă până se omogenizează, apoi toarnă cocktailul într-un pahar înalt și decorează cu țelină verde și felii de lămâie. Un barman expert recomandă ca băutura să nu fie servită imediat, ci să fie lăsată la rece timp de o oră, pentru ca aromele ingredientelor să se întrepătrundă bine. Gustul obținut astfel va fi mai intens și mai savuros.

Cate calorii are un cocktail Bloody Mary

Rețeta originală de Bloody Mary are 168 de calorii, însă numărul poate varia în funcție de ingredientele pe care le adaugi în plus. De exemplu, un Bloody Mary cu bacon poate ajunge la aproape de 300 de calorii pe pahar.

 

În ceea ce privește aportul de vitamine și minerale, un Bloody Mary îți asigură între 2 și 15% din doza zilnică recomandată de vitamina A, 10-20% din doza de vitamina C, 2% calciu și 4-6% fier.  

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Bloody Mary

 

  1. Inventatorul rețetei actuale de Bloody Mary este Fernand Petiot, primul care a experimentat prepararea cocktailului condimentat, la începutul anilor '20. Petiot lucra ca barman în Harry's New York Bar, din Paris, dar s-a mutat în Manhattan în timpul Prohibiției și a început să prepare băutura pentru americani, adăugându-i sos Tabasco, păstârnac sau țelină.

 

  1. În anii '50, băutura era cunoscută sub denumirea de „Red Snapper”, pentru că Bloody Mary era un nume prea scandalos pentru consumatori. A devenit rapid populară printre vedete precum Marilyn Monroe, scriitorul Ernest Hemingway, Joe DiMaggio sau pictorul Dali, care l-au transformat în scurt timp într-unul dintre cele mai cerute cocktailuri.

 

  1. Legenda spune că Bloody Mary își trage numele de la Regina Maria I a Marii Britanii, care era temută pentru violența cu care își ucidea supușii. Astfel, sucul de roșii reprezenta băile de sânge provocate de suverană, iar votca era un simbol al brutalității cu care executa martiri.

  2. Sosul Tabasco a fost introdus în rețetă în timpul unei secete care a distrus majoritatea culturilor de cereale de la ferme. Proprietarii au reușit să salveze doar ardeii iuți, pe care i-au folosit în prepararea unui sos din ardei și oțet, acrișor și înțepător.

 

  1. Fernand Petiot spunea că numele băuturii îi amintește de un bar numit Bucket of Bloody Club, din Chicago, și de o fată pe nume Mary, pe care o întâlnise acolo într-o seară.

Retete reinterpretate de Bloody Mary

 

Dacă rețeta originală ți se pare prea simplă, află că există numeroase modalități de a prepara acest cocktail. Poți adăuga măsline verzi umplute, bacon sau pepperoncini, castraveți murați, creveți și îl poți servi cu sare sau boia pe marginea paharului. Iată câteva dintre cele mai bune rețete pe care le poți încerca acasă:

 

  • Elixir Bloody Mary

 

Rețeta acestui cocktail vine de la un specialist din San Francisco, H. Joseph Ehrmann, care susține că acesta este cel mai delicios mod de a prepara băutura. El adaugă în cocktail un mix de condimente, precum acelea folosite pentru carnea la grătar, folosește pentru a decora paharul o scobitoare cu măsline verzi și rondele de castraveți murați și îl servește cu o fâșie de țelină verde și una de bacon prăjit.

 

shutterstock_348796226.jpg

 

  • Bloody Maria

 

Mexicanii au preluat rețeta, dar au pus tequila în loc de votcă. A ieșit astfel Bloody Maria, un cocktail cu aromă de America Latină, decorat cu roșii cherry, țelină și felii de lime.

 

  • Hayden Bloody Mary

 

Dacă nu ești un mare fan al tequilei și nici votca nu îți face cu ochiul, poți încerca o rețetă adaptată pe bază de bourbon american, la care să adaugi frunze proaspete de busuioc și wasabi în loc de sosul Tabasco.

 

  • Bloody Mary Mediteranean

 

Coasta Mediteranei este faimoasă pentru condimentele sale pe bază de ierburi aromatice, uleiul de măsline, dar și citricele proaspete. Dacă vrei să te simți ca în Grecia sau Italia și vrei să îți mănânci pizza la prânz cu o băutură care să te energizeze, poți încerca un mix de votcă, suc de roșii, un strop de ulei de măsline, sos picant, suc de citrice și ierburi aromatice.

 

  • Bloody Caesar

 

Arată delicios și este cocktailul național al Canadei, deci numai bun pentru o zi friguroasă de iarnă. Ce face acest mix atât de special este un ingredient surprinzător pe care canadienii îl adaugă: un amestec de suc de midii și suc de roșii, care îi oferă o aromă specială.

 

  • Bloody Bulldog

 

Dacă se poate face cu votcă, tequila sau whisky, de ce nu ar merge și cu gin? Această rețetă păstrează majoritatea ingredientelor principale, dar folosește gin în loc de votcă și adaugă oțet balsamic și un cățel de usturoi pisat pentru a decora paharul.

Când se bea Bloody Mary?

Bloody Mary se servește mai ales dimineața sau la prânz, însă niciodată seara. Este băutura preferată a americanilor la brunch-uri și ține de etichetă să nu comanzi un Bloody Mary după orele amiezii. Mai mult, un studiu publicat de Jurnalul de Psihologie Experiemntală arată că Bloody Mary este cocktailul ideal de servit în avion. Asta pentru că mediul din avion face ca sucul de roșii să aibă un gust mai bun, și nu este datorită altitudinii, ci a zgomotului.


Cercetătorii de la Universitatea Cornell au pus 48 de voluntari să guste suc de roșii și să noteze dacă li se pare dulce, acrișor sau sărat. Apoi au repetat experimentul, dar într-un mediu mai zgomotos. Așa au descoperit că zgomotul are o influență directă asupra felului în care percepem gusturile.

 

shutterstock_392813251.jpg

 

Un articol publicat de New York Times arată că acest cocktail poate fi și foarte sănătos, dacă îl prepari după rețeta originală. Sucul de roșii poate fi însă bogat în sodiu, iar consumat în exces, acesta poate avea efecte dăunătoare asupra organismului. Tocmai de aceea, este indicat să bei un singur pahar sau să îl prepari cu un suc de roșii sărac în sodiu.

 

Altfel, Bloody Mary este un mix de legume și ierburi aromatice care te pot energiza sau trezi din mahmureală după o seară în care ai băut mai multe pahare decât de obicei. Dacă îl prepari după una dintre rețetele de mai sus și îl servești corect, va deveni cu siguranță noua ta băutură preferată.

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Mariyana M, alexpro9500, Brent Hofacker

Distribuie pe:
Postat în Cocktailuri De:
bautura-online.ro
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii