Bitterul - cea mai cunoscuta bautura digestiva

Bitterul - cea mai cunoscuta bautura digestiva

18.01.2019 16:47

Bitterul: o băutură digestivă cu tradiție. Istorie, ingrediente și rețete

 

Bitterul este o băutură provenită din țările nordice, cu o tradiție veche din secolul al XVI-lea. Aceasta era preparată inițial din plante medicinale cu efecte vindecător, dar, în timp, rețeta a fost îmbunătățită, iar efectele terapeutice au trecut în planul secund. Astăzi, bitterul este apreciat de toată lumea, fiind cunoscut la nivel mondial și folosit ca băutură digestivă, după mesele copioase, dar și ca ingredient principal în unele dintre cele mai îndrăgite cocktailuri.

 

Gustul bitterului este amărui-acrișor cu tentă finală ușor dulce, iar numeroase branduri de băuturi internaționale au creat rețete unice pentru a le oferi consumatorilor o experiență plăcută.

 

Povestea bitterului

 

Bitterul este o băutură digestivă care are la bază câteva plante aromatice folosite cu succes în crearea unor cocktailuri speciale și foarte aromate.

 

Originile acestei băuturi sunt pierdute în negura timpurilor, pentru că multe civilizații au combinat băuturile alcoolice cu ierburile în scopuri medicinale. Printre primii care au combinat alcoolul cu ierburile au fost vechii egipteni, dar lista plantelor combinate cu alcoolul este mult mai vastă, așa cum vedem mai jos:

 

  • salvie

  • odolean

  • coriandru

  • anghinare

  • gălbenele

  • sunătoare

  • ciuboțica-cucului

  • urzică

  • pufuliță cu flori mici

  • coada-calului

  • coada-șoricelului

  • unguraș

  • pătlagină

  • cimbru

  • osul iepurelui

  • pedicuță

  • vâsc

  • traista-ciobanului

  • aloe

  • rășină de brad

  • șofran sau rizom de stânjenel

  • flori de salcâm

  • frunze de dafin

  • frunze de frasin

  • fenicul

  • troscot

  • gențiană

  • armurariu

  • angelică

  • boabe pisate de ienupăr

  • flori de soc

  • țintaură

  • tătăneasă

  • rostopască

 

În secolul al XIX-lea, în Anglia, se obișnuia să se adauge plante sau fructe în vinul maturat. Acest obicei a fost adoptat rapid de americani. Sub această influență de consum a luat naștere un cunoscut brand, care a ajuns în Venezuela - Angostura. Acest brand vindea băutura amăruie la îndemnul unui medic în 1824, în special marinarilor pe care îi ajuta să învingă răul de mare.

 

Ce este bitterul și ce conține?

 

O parte din ingredientele pe care le conține bitterul s-au păstrat de-a lungul timpului de la rețeta originală. În prezent, rețetele de bitter conțin plante, rădăcini și fructe, pentru a-i potența aroma.

 

Majoritatea băuturilor de tipul bitter au un conținut ridicat de alcool, dar acesta diferă în funcție de brandurile producătoare și de tipul băuturii. Bitterul are un gust amărui și are efect imediat asupra funcției ficatului și influențează digestia. Iată care era, acum câteva sute de ani, rețeta pentru bitter:

Într-un borcan de 2 litri se pun câte 2 lingurițe din următoarele plante sub formă de pulbere:

 

  • pelin (Artemisia absinthium)

  • anghinare (Cynara scolymus)

  • flori de salcâm (Robinia pseudoacacia)

  • foi de dafin (Laurus nobilis)

  • Iarbă de troscot (Polygonum aviculare)

  • frunze de frasin (Fraxinus sp.)

  • rădăcină de angelică (Angelica archangelica)

  • boabe de ienupăr (Juniperus communis)

 

Se adaugă apoi:

 

  • 1 linguriță de pulbere de rășină de brad (Abies alba)

  • 1 linguriță de semințe de fenicul (Foeniculum vulgare)

  • 1 linguriță de rădăcină de urzică (Urtica dioica)

  • o jumătate de linguriță de pulbere de șofran (Curcuma longa)

 

După ce ai adăugat toate plantele, toarnă 1,5 litri de alcool alimentar de 50-60 de grade și lasă amestecul să macereze cel puțin două săptămâni.

 

După cele două săptămâni, se filtrează tinctura prin tifon și se pune într-o sticlă închisă la culoare, într-un loc ferit de lumină și la o temperatură mai joasă (în beci sau cămară).

 

Se administrează de regulă 1-2 lingurițe din acest preparat, înainte de mesele principale, diluate în apă plată sau ceai.

 

Băuturile digestive de tipul bitter sunt, în general, consumate simple, cu gheață, la finalul mesei, în majoritatea țărilor din Europa și America de Sud. De asemenea, acestea sunt ingredientul perfect pentru multe cocktailuri interesante.

 

În România, cel mai cunoscut bitter este Jagermeister, care se recomandă să fie consumat ca ice cold shot. Totodată, iubitorii bitterului îl pot savura și sub formă de mixuri cu alte ingrediente în cocktailuri variate.

 

Citește și Cum prepari acasă băuturi digestive sau desert: 16 rețete de lichior

Ce contine Bitterul

Rețete de cocktailuri cu bitter

 

Ți-am pregătit trei rețete de cocktail cu bitter, rapide și foarte gustoase, cu ajutorul cărora vei deveni rapid gazda preferată a prietenilor tăi.

 

Retete cu bitter

Cocktail Sazerac

 

Acestă băutură are o istorie care datează din secolul al XIX-lea și este cocktailul oficial al orașului New Orleans.

 

Ingrediente:

 

  • coajă de lămâie

  • 60 ml whiskey

  • 3-4 picături de bitter Angostura

  • o jumătate de linguriță de absint

  • 1 cub de zahăr

 

Cum se prepară:

 

  • Umple cu gheață un pahar din sticlă cu fundul gros.

  • În alt pahar, topește cubul de zahăr cu puțină apă.

  • Adaugă bitter și apoi whiskey.

  • Aruncă gheața din primul pahar și adaugă rapid absintul, rotind paharul astfel încât să se prelingă pe marginea și pe pereții acestuia.

  • Toarnă mixul din al doilea pahar și ornează cu coajă de lămâie.

 

Cocktail Sazerac

Cocktail Manhattan

 

Este o băutură populară și foarte elegantă, plăcută la gust, cu o aromă deosebită.

 

Ingrediente:

 

  • 60 ml whiskey

  • 15 ml vermut dulce

  • câteva picături de bitter

  • câteva cuburi de gheață (opțional)

 

Cum se prepară:

 

  • Răcește paharul - ține-l câteva ore în frigider sau umple-l cu gheață, pe care o arunci înainte să torni băutura.

  • Pune whiskey, vermut dulce, câteva picături de bitter și cuburi de gheață (opțional) într-un shaker. Dacă nu ai shaker, poți să adaugi ingredientele într-un pahar de 250 ml.

  • Amestecă încet cu o linguriță, pentru a îmbina toate aromele băuturilor.

  • Adaugă o cireașă confiată și coajă de lămâie, pentru decor.

Manhattan bautura-online.ro

Cocktail Old Fashioned

 

Este un cocktail cu influențe sud-americane, care te poate inspira oricând vrei să aduci o notă de rafinament petrecerilor alături de prieteni.

 

Ingrediente:

 

  • o cireașă pentru decor

  • gheață

  • coajă de portocală

  • 3-4 stropi de bitter

  • 1 cub de zahăr brun

  • 40 ml whiskey



Cum se prepară:

 

Se adaugă toate ingredientele într-un pahar cu fundul gros, în această ordine:

  • Se pune cubul de zahăr brun în pahar și se stropește cu bitter și cu o lingură de apă, atât cât să se dizolve.

  • Se zbrobește cubul de zahăr și se amestecă până se dizolvă și obții un sirop.

  • Se adaugă coaja de lămâie și se presează ușor pentru a aroma conținutul.

  • Se adaugă cuburile de gheață, peste care se toarnă apoi whiskey-ul.

  • Se adaugă cireașa și o felie de portocală.

 

Termenul de bitter descrie exact gustul predominant al băuturii - amar. Consumă-l după masă, ca atare sau cu gheață, dar și în cocktailuri. Însă, cel mai important, consumă-l cu bucurie, alături de prietenii tăi.


Sursa foto: Shutterstock

Comentarii




* Câmpuri Obligatorii