Berea artizanală - un trend care ia amploare. Mod de producție și tipuri

Berea artizanală - un trend care ia amploare. Mod de producție și tipuri

2017-08-17 11:08:02

Despre berea artizanală

Cu siguranță ai auzit măcar o dată până acum de berea artizanală sau ai observat-o în meniul vreunui restaurant. În ultimii ani, acest tip de bere a devenit tot mai popular și mai apreciat și unele mărci se regăsesc cu ușurință și în magazinele obișnuite.  

 

Consumul de bere artizanală este în creștere și poate fi considerat un adevărat fenomen. Iubitorii de bere sunt foarte interesați să deguste produse artizanale, astfel încât și numărul producătorilor din România a crescut foarte mult în ultimii ani.

 

Ce este berea artizanală

Berea artizanală sau berea de casă este produsă în cantități mai mici, prin fermentație naturală și cu ingrediente naturale. Denumită și bere craft (craft beer), ea urmează rețete și metode tradiționale de producere și nu conține ingrediente folosite în procesul industrial de producere a berii (conservanți, aditivi etc.).

 

Spre deosebire de cea clasică și industrială, berea artizanală are un gust mai puternic, este mai aromată și are mai puțin acid. În ceea ce privește alcoolemia, ea este asemănătoare - berile artizanale, la fel ca și cele industriale, au, în general, în jur de 5 și 7% alcool.

 

O produc firme mici, de obicei sunt 2-3 asociați, mari iubitori de bere, care urmează rețete de bere mai puțin cunoscute. Din clipul de mai jos poți afla mai multe despre acest tip de bere și poți vedea și părerile unor producători.

 

Cine poate produce bere artizanală

 

Este produsă în micro-berării (microbrewery), aceasta fiind însăşi definiția ei. Sunt berării de capacități reduse sau chiar instalații de bere folosite pentru uz propriu. În aceste mici fabrici de bere, gustul primează în fața cantității, iar procesul de fabricare este lăsat să-și urmeze cursul natural, fără aditivi și conservanți.

Comercializarea berii artizanale

Pentru a comercializa bere artizanală ai nevoie de autorizațiile pentru a produce bere. Mai jos găsești autorizările necesare pentru a înființa o micro-berărie:

 

  • autorizare sanitară

  • autorizare sanitar-veterinară

  • aviz de funcționare de la Primărie pentru spațiu

  • autorizare SSM

  • autorizare ISU

 

Procesul de autorizare este unul la fel de complicat precum cel destinat marilor companii care comercializează berea. Nu exista proceduri speciale pentru berile artizanale. O altă provocare a acestor berării este pătrunderea în meniurile restaurantelor și hotelurilor.  

 

Comercializarea berii artizanale se face la fel ca la orice alt produs. Ele se găsesc în magazinele online de băuturi, dar și în magazinele staționare specializate în comercializarea băuturilor alcoolice, cât și în unele supermarketuri. Totodată,  astfel de beri se găsesc cu ușurință și în restaurante și baruri, mai ales în ultimii ani.

 

Țări cu tradiție în producția de bere artizanală

 

Țările cu tradiție în producția de bere artizanală sunt cele în care găsim și cele mai multe mari fabrici de bere. Belgia, Olanda, Germania, Franța, Cehia, dar și Statele Unite ale Americii sunt țări în care se găsesc nenumărate beri artizanale, unele dintre ele pot fi găsite și în țara noastră, fie în barurile specializate în servirea berii, fie în magazinele de specialitate.

 

Berea artizanală în România

Și în România se produce și se consumă bere artizanală. În țara noastră există mai mulți producători de bere artizanală care folosesc rețete total diferite față de cele folosite pentru berile clasice. Iată și câteva berării artizanale românești:

 

  • Zăganu

  • Sikaru

  • Ground Zero

  • Nemțeana

  • Sara

  • Hop Hooligans

  • Perfectum

  • Terapia

  • Bere a la Cluj

  • 1717

  • BeretaTM

 

În București există inclusiv un festival dedicat berii artizanale - Craft Beer Festival.

 

 

Cum se produce berea artizanală

Berea artizanală nu este o bere filtrată sau pasteurizată, precum berile industriale. Odată cu filtrarea și pasteurizarea, berea este golită de drojdie, enzime, proteine și o mulțime de alte componente benefice care îi și conferă o anumită aromă, consistență și culoare.

Spre deosebire de producătorii industriali, producătorii de bere artizanală îşi permit să se joace cu diverse arome, să caute și să încerce rețete noi de bere. Berea artizanală poate fi făcută şi în casă, însă pentru consum propriu (şi fără plata de accize).

 

Ingredientele necesare pentru a produce bere artizanală

Ingredientele de bază ale berii artizanale (dar și ale berii industriale) sunt apă, malț, hamei și drojdie.

 

Etapele producției de bere artizanală

Pentru a produce berea este nevoie de experiență și multă grijă la cantitățile și la temperaturile utilizate. În mare, etapele producției sunt următoarele:

 

  • Brasajul - Presupune adăugarea malţului măcinat în apă fierbinte

  • Fierberea - Este etapa în care se adaugă și hameiul

  • Fermentația - Pentru a începe fermentația se adaugă drojdia, iar procesul durează câteva zile, în funcție și de tipul de bere dorit.

  • Maturarea (fermentația secundară) - Berea se ține la rece câteva săptămâni, chiar și luni. În acest timp se separă de drojdie și se transferă în sticlă. De altfel, în sticlă are loc și fermentația secundară.

Cum poți face o instalație de bere artizanală

Pentru a face singur bere pentru consum propriu poți apela la kiturile pentru producerea berii. Ele conțin tot ce ai nevoie pentru a face câteva zeci de litri pentru tine și prieteni.

 

Totuși, dacă îți dorești să faci bere artizanală pentru comercializare ai nevoie de o instalație mai complexă, care cuprinde de obicei:

 

  • macinator pentru malț

  • cazan de fierbere

  • filtre

  • refrigerator pentru răcirea mustului

  • pompe pentru transfer

  • automatizare cu PLC

  • instalație frigorifică

  • generator de vapori

Berea de casă

Berea de casă se poate prepara cu ușurință în doar câteva ore. Desigur, ea nu se comercializează, deoarece nu se pot produce cantități prea mari. Ingredientele sunt drojdia de bere, conurile de hamei și boabele de orz.

 

Boabele de orz ținute la frigider în prealabil timp de câteva săptămâni se așază într-un borcan în care ocupă o treime din capacitate apoi se acoperă cu apă până la jumătate. Se acoperă borcanul cu folie de plastic alimentară umezită, se leagă cu o sfoară și se lasă peste noapte într-un loc uscat, întunecos și răcoros.

 

A doua zi, se goleşte apa din borcan şi se adaugă apă proaspătă, cât să acopere boabele. Se leagă din nou borcanul, iar apa se schimbă la fiecare patru ore. Atunci când boabele încep să încolţească, vasul se mută la lumină. Boabele neîncolţite se scot din borcan şi se aruncă, iar celelalte boabe se zdrobesc.

 

Se fierb conurile de hamei timp de 5 minute într-un litru de apă, apoi se lasă la răcit. După ce s-a răcit, lichidul se adaugă peste boabele de orz pisate și se amestecă bine. După ce amestecul s-a răcit puțin, se adaugă drojdia, apoi se lasă la fermentat 7 zile, la temperatura camerei.

 

După ce au trecut cele șapte zile, berea se strecoară, se trage în sticle şi se astupă cu dopuri rezistente. Se consumă după cel puțin o lună.

 

Principalele tipuri de beri artizanale

Berile artizanale, la fel ca și cele industriale, sunt de mai multe tipuri și mulțumesc toate gusturile. Cele mai cunoscute și răspândite tipuri de bere artizanală sunt:

 

Berea artizanală Ale

Ale este o bere de fermentație înaltă (la o temperatură de 14-25 de grade Celsius) cu un gust mai complex față de alte tipuri. La rândul ei, berea Ale poate fi India pale Ale (IPA), American Pale Ale (APA), Red Ale, Imperial Stout, Strong Ale, Dubbel, Tripel, Quadruppel, Belgian Ale, Hefeweizen, Scotch Ale, English Bitter (ESB).

 

Berea artizanală Lager

Este berea de fermentație joasă - obținute prin fermentarea drojdiei la o temperatură cuprinsă între 5 și 13 grade în prima săptămână și în perioada următoare la o temperatură mai scăzută, cuprinsă între 0 și 2 grade. Berea Pilsner, tipul de bere cel mai consumat în lume, este o bere Lager.

 

Berea artizanală Stout

Este o bere neagră, ce se produce cu malț prăjit, motiv pentru care are și o aromă deosebită. Este o bere mai tare decât Ale, de pildă.

 

Berea artizanală Porter

Berea Porter este o bere neagră, cu un gust ușor dulce. Este o bere mai tare decât Ale, la fel ca și Stout. În ambele cazuri - Porter și Stout - se folosește malț prăjit.

 

Berea artizanală este un tip de bere specială, concepută pentru iubitorii de bere adevărată și pură. Gustul ei nu este comparabil cu cel al berii industriale, iar atenția pe care o acordă producătorii mici fiecărei sticle de bere nu poate fi comparată cu cea a marilor fabrici. Ai încercat bere artizanală până acum? Care e preferata ta?

 

Sursa foto: Shuttertsock

 

Postat în Bere De

bautura-online.ro

Comentarii




* Câmpuri Obligatorii

Ai peste 18 ani?

DaNu
Abonează-te la newsletter!
Profită de cele mai noi oferte!
Vrei să fii printre primii care primesc informaţii despre promoţiile şi ofertele noastre? Abonează-te la newsletter şi vei putea profita de cele mai noi oferte!
Contul Meu