Oferta Black Friday:
Cele mai bune rețete de cocktailuri și alte băuturi de vară

Cele mai bune rețete de cocktailuri și alte băuturi de vară

10.05.2018 10:19

Nimeni nu e imun la caniculă, iar vara faci tot posibilul pentru a te ascunde de efectele ei istovitoare. Băuturile reci - alcoolice sau nealcoolice - sunt suficiente pentru a te răcori, însă o băutură preparată cu doar puțină îndemânare îți poate oferi un plus de bună dispoziție prin gustul ei.

 

În continuare, acest articol te va ajuta să răspunzi la întrebarea: „Tu ce bei vara asta?”

Băuturi nealcoolice de vară

Soarele puternic al verii este foarte periculos, motiv pentru care consumul de alcool în timpul zilei este rareori o idee bună. Alcoolul nu numai că te deshidratează, dar îți și slăbește sistemul imunitar, ceea ce te face mai predispus la arsuri și insolații.

 

Așadar, ziua este recomandat să alegi mai degrabă o băutură nealcoolică pentru a te hidrata mai bine și a beneficia de vitaminele din fructe.

 

 Limonadă

cocktail

Puține lucruri de pe lumea asta sunt mai ușor de preparat decât o limonadă. Ai nevoie doar de sucul unei lămâi, zahăr sau miere și apă plată sau minerală. În funcție de cantitatea dorită, poți folosi mai multe lămâi sau doar o jumătate. Aceasta este ceea ce numim „limonada clasică”, dar mare frumusețe a acestei băuturi este că lasă mult loc pentru creativitate.

 

Sucul de lămâie este combinat cu cel de limetă, iar menta poate fi adăugată în suc pentru o aromă cu adevărat răcoritoare. Însă deși limonada trebuie obligatoriu să conțină lămâi sau limete, combinațiile cu alte fructe sunt și ele permise. Poți să faci:

  • limonadă cu căpșuni

  • limonadă cu piersici

  • limonadă cu pepene roșu

  • limonadă cu mango

  • limonadă cu ghimbir

  • limoadă cu ceai de levănțică

 

Opțiunile sunt mult mai multe decât am enumerat aici. Poți experimenta și cu alte fructe; ai nevoie doar de un blender, imaginație și gheață pentru servire.

 

Fresh

La fresh, lucrurile sunt chiar puțin mai simple. Ai nevoie doar de un storcător de fructe, gheață și, din nou, imaginație. Chiar dacă e un simplu fresh de portocale e mai mult decât suficient pentru a face o zi caniculară mai suportabilă, poți încerca diverse combinații din două sau mai multe fructe.

 

Poți face combinații între fructe foarte zemoase (portocale, grepfrut, kiwi, mango, piersici, ananas, pepene) cu fructe și chiar legume care produc mai puțină zeamă (banane, mere, morcovi, sfeclă roșie, ghimbir).

Smoothie sau shake?

 

Nici smoothie-urile nu sunt greu de realizat. Ele sunt practic piureuri din fructe, care pot fi combinate cu lapte sau cu iaurt. Spre deosebire de un fresh, un smoothie trebuie să aibă o consistență mai groasă, așa că fructele nu vor fi stoarse, ci amestecate într-un blender.

 

Din nou, combinațiile pe care le poți face sunt aproape nelimitate. Bananele au consistența ideală pentru smoothie și pot fi folosite în combinație cu aproape orice alt fruct. Însă vara vei dori probabil să încerci fructe mai „de sezon” precum căpșunile, cireșele, caisele sau pepenele.

 

Deși este greșit să pui sâmburii fructelor în blender, poți să pui în smoothie diverse semințe sau chiar nuci. De asemenea, poți îmbunătăți gustul după plac, adăugând miere, cacao sau unt de arahide.

 

Tot în blender se face și un shake, doar că, în general, se folosește un singur tip de fruct, lapte și înghețată. Așa că poți încerca să combini banane cu înghețată de ciocolată, vișine cu înghețată de caramel, căpșuni cu înghețată de fructe de pădure sau orice altă combinație îți trece prin minte.

 

Ceaiuri reci

ceai-rece

Multe ceaiuri pot fi servite în varianta rece. Poți adăuga și gheață pentru a obține un ice tea autentic și mai gustos decât produsele din magazine. Trebuie să ții însă cont de câteva reguli.

 

  • Băutura răcită își va pierde din aromă, așa că va fi nevoie să pui în ibric mai mult ceai decât de obicei;

  • Nu trebuie să lași ceaiul prea mult la infuzat pentru a nu căpăta un gust amărui;

  • Lasă ceaiul să se răcească înainte de a-l pune la frigider.

 

Alternativ, poți prepara ceaiul direct cu apă rece, însă va trebui să-l lași o noapte întreagă în frigider pentru a face infuzie. A doua zi el nu va fi amar, deoarece taninurile ceaiului sunt eliberate doar de temperaturile ridicate.

 

Desigur, niciun ceai de vară nu este complet fără o porție sănătoasă de fructe. Deși există rețete care recomandă folosirea piureurilor sau siropurilor, noi îți recomandăm folosirea bucăților întregi de fructe, pentru a te bucura de gustul lor fără a altera consistența ceaiului.

 

Fructe recomandate pentru prepararea unui ice-tea sunt căpșunile, piersicile, mangoul, dar și lămâile sau portocalele. Acestea pot fi amestecate fie cu ceai verde, fie cu ceai negru. Și de data aceasta îți poți folosi creativitatea pentru a descoperi rețete inedite. Nu uita de gheață și de câteva frunze de mentă pentru o aromă mai proaspătă.

 

Cafea răcoritoare

cafea-racoritoare

Uneori chiar și diminețile sunt atât de calde încât parcă nu îți mai vine să servești cafeaua fierbinte. Pentru o cafea răcoritoare ai două variante:

 

  • Ice coffee - Constă într-o cafea normală, răcită, peste care se adaugă lapte, zahăr (în funcție de preferințe) și cuburi de gheață. Se servește într-un pahar înalt.

  • Frappé - Pentru a realiza un frappé la fel de bun ca acela servit în cafenele, trebuie să amesteci într-un blender cafea instant, lapte rece, zahăr, foarte puțină esență de rom, gheață și o înghețată la alegere (cea de vanilie este cel mai des folosită). Amestecul se toarnă într-un pahar lung, putând fi ornat cu frișcă, sos de caramel, scorțișoară, fulgi de cocos etc.

 

Aceste cafele delicioase nu trebuie servite doar dimineața, ci în orice moment al zilei în care ai nevoie de un plus de energie.

 

5 rețete de băuturi alcoolice de vară

Nopțile de vară sunt prilejuri pentru cele mai tari petreceri, iar cocktailurile trebuie să fie și ele în ton cu acest anotimp. În cazul tuturor acestor băuturi, este important ca răcoarea și aromele dulci să fie mai puternic simțite decât tăria alcoolului.

Sangria

sangria

Există numeroase rețete pentru acest punch atât de renumit al spaniolilor. Varianta cea mai cunoscută se face cu vin rosu, preferabil sec și de calitate. Nu trebuie să iei un vin extrem de scump, însă dacă vrei să aduci un strop de autenticitate, te poți orienta după un vin spaniol, portughez sau provenit din America Latină.

 

Toarnă vinul într-un vas încăpător și adaugă aproximativ 80 ml de coniac sau brandy, suc de portocale, felii de portocale, lămâi și piersici, zahăr, apă minerală și multă gheață. În cazul fructelor poți deveni creativ; deși feliile de portocale sunt obligatorii, poți înlocui lămâile sau nectarinele cu căpșuni, fructe de pădure sau felii de măr verde. Opțional, poți adăuga în acest mix și un lichior de portocale.

 

Mojito

mojito

Pe cât de populară este această băutură vara, pe atât de ușoară este prepararea ei. De fapt, probabil cea mai grea parte este să pisezi gheața. În rest, vei avea nevoie doar de 50 ml de rom alb, 25 ml de apă minerală, 12 frunze de mentă, două lingurițe de zahăr și sucul unei jumătăți de lime.

 

Dacă vrei să afli mai multe moduri de a prepara această băutură cubaneză, citește și acest articol.

 

Piña Colada

pina-colada

Și dacă tot vorbeam despre rom, acest cocktail cu siguranță te va duce cu gândul la Insulele Caraibe. Povestea sa pornește de la pirații secolului XIX, despre care se spune că beau piña colada pentru a-și ridica moralul.

 

Oricare ar fi fost rețeta lor, piña colada de bază din zilele noastre se face din 45 ml de rom alb, 45 ml de cremă de cocos, 75 ml de suc de ananas și gheață pisată. Există unele variante în care crema de cocos este înlocuită cu un lichior de cocos, iar altele în care se folosește frișcă, lapte sau chiar smântână. Adăugarea lactatelor însă face cocktailul mai greu, poate chiar prea greu pentru a te răcori într-o noapte de vară.

 

Sex on the Beach

sex-on-the-beach

Atât numele cât și gustul acestui cocktail te duc cu gândul la nopți lungi de vară. Sex on the Beach este o băutură dulce, creată din 30 ml de votcă, 30 ml de lichior sau șnaps de piersici, 90 ml de suc de portocale (preferabil fresh) și 90 ml suc de merișoare (cranberry).

 

Se servește cu gheață, într-un pahar înalt, ornat cu o felie de portocală.

 

Mai Tai

mai-tai

Deși cuvântul „Maita'i” vine din limba tahitiană (însemnând „bun”), acest cocktail a fost inventat în California. Prepararea sa este una mai complexă, motiv pentru care există numeroase variante ale acestei rețete.

 

Una din ele implică folosirea a 40 ml de rom alb, 20 ml de rom maro, 15 ml de curaçao de portocale, 25 ml de suc proaspăt de limetă, 15 ml de sirop de migdale și gheață pisată. Ingredientele se amestecă în shaker, iar băutura se servește într-un pahar rocks.

 

3 rețete de cocktailuri fără alcool

Desigur, nimeni nu spune că e obligatoriu să consumi alcool pentru a te distra, iar cocktailurile nealcoolice reprezintă băuturi cu adevărat răcoritoare și cu gusturi ieșite din comun.

 

Unele rețete sunt pur și simplu variante modificate ale băuturilor alcoolice. De exemplu, Nojito nu este altceva decât un Mojito fără rom, dar cu mai mult suc de limetă și zahăr brun, și cu apă minerală, iar Coco Colada înseamnă doar suc de ananas amestecat cu lapte de cocos și gheață.

 

Iată însă și trei rețete de cocktailuri nealcoolice originale.

Shirley Temple

Shirley Temple

Numit după celebra actriță copil a anilor ‘30, cocktailul Shirley Temple este adesea preferat în varianta sa fără alcool. Se prepară din sirop de grenadine, bere de ghimbir (poate fi înlocuită de Sprite sau apă tonică) și gheață. Se ornează cu cireșe Maraschino.

 

 Cinderella

cinderella

Această „cenușăreasă” a mocktailurilor are numeroase moduri de preparare, toate implicând combinarea mai multor tipuri de sucuri. Una din rețete recomandă folosirea a 40 ml suc de ananas, 40 ml de suc de portocale și 40 ml de suc de limetă, amestecate cu 10 ml de sirop de zmeură și apă minerală. Poți folosi felii de portocale sau de ananas pentru decorare.

 

Tropical Breeze

Tropical Breeze

Un alt cocktail virgin foarte popular în zilele de vară este Tropical Breeze. Este simplu de realizat, cu câte 75 ml de suc de portocale, de ananas, și de mango. Pentru un plus de savoare tropicală, poți adăuga și puțin lapte de cocos. Toate acestea sunt amestecate cu gheață măcinată, turnate în pahare de Martini și decorate cu felii de portocale și ananas.



Sperăm că băuturile pe care le-am enumerat aici îți vor face vara mai veselă și mai dulce. Iar dacă știi și tu vreo rețetă delicioasă de cocktail, lasă-ne un comentariu.

 

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Distribuie pe:

Postat în Cocktailuri De:

bautura-online

Comentarii




* Câmpuri Obligatorii