Barman în timpul liber: ce accesorii și ustensile îți trebuie pentru barul de acasă

Barman în timpul liber: ce accesorii și ustensile îți trebuie pentru barul de acasă

23.05.2019 16:40

De ceva timp, casa ta devine tot mai des decorul unor reuniuni restrânse și de bun-gust, între prieteni, la fiecare sfârșit de săptămână. Dacă îți place să îți petreci timpul liber mai degrabă acasă, fără grija că nu vei prinde o rezervare în oraș sau că va trebui să spargi petrecerea din cauza orarului de la bar, ai putea să-ți amenajezi propriul colț de distracție. Ca să pornești cu dreptul în amenajarea barului tău, iar rezultatele să fie încântătoare, trebuie să iei în considerare câteva sfaturi utile:

Ce accesorii și ce ustensile îți trebuie

Un bartender, fie el și de ocazie, trebuie să aibă la dispoziție un instrumentar complet. Astfel, nu doar servirea este una exemplara, ci și gustul băuturilor este exact cel care trebuie. Iată ce nu trebuie să-ți lipsească din barul de acasă, dacă vrei să faci diferența când vine vorba de o seară reușită.

Seturi de pahare

Paharele sunt foarte importante pentru orice bar, așa că nu neglija acest aspect. Mai mult decât simple piese de decor, paharele te ajută să savurezi în condițiile cele mai bune diferitele băuturi. Un coniac veritabil nu poate fi servit decât din paharul de tip balon, iar un long drink are nevoie de un recipient suficient de larg, dar ușor de ținut în mână. Cu un set complet de pahare, vei veni în întâmpinarea gusturilor fiecărui membru al familiei sau al invitaților alături de care alegi să-ți petreci serile.

Frapiere

Temperatura de servire a vinurilor obișnuite sau a vinului spumant influențează foarte mult calitatea băuturilor. Frapierele sunt o metodă eficace, dar progresivă, prin care vinul este răcit, fără a fi înghețat, într-un amestec de apă și cuburi de gheață. În doar zece minute, o sticlă este gata să fie desfăcută, cu sau fără o ocazie anume.

Shakere

Nu poți prepara un cocktail reușit, dacă din arsenalul barului tău lipsește shakerul. Recipientul metalic, prevăzut cu capac, îți permite să amesteci perfect ingredientele, cu doar câteva mișcări simple prin care agiți conținutul. Recipientele shaker de tip cobbler sunt cele mai recomandate, datorită sitei care nu permite bucăților de plante și de fructe să se amestece cu băutura. Shakerul Boston, cu pahar din sticlă, îți permite să vezi cum se amestecă ingredientele, dar este mai fragil, iar shakerul parizian este un cobbler fără sită.

Dispozitiv de zdrobit

Pentru a profita la maximum de aroma intensă și tonică a lime-ului, a lămâii sau a mentei, nu este suficient să adaugi feliile sau frunzele în shaker. Completează-ți colecția de instrumente cu un dispozitiv de zdrobit, un obiect aparent mic, dar fără de care băuturile tale nu vor fi la fel de bune.

Tirbușon

Pare atât de banal să ai un tirbușon, dar să nu uităm că de aici începe ABC-ul unui veritabil cunoscător de băuturi fine, în barul căruia se găsește absolut tot ce este necesar.

Seturi de lingurițe speciale

Un alt obiect de mici dimensiuni foarte util pentru un bar bine garnisit este lingurița. Disponibile pe piață în seturi speciale pentru cocktail, lingurițele trebuie să fie suficient de lungi pentru a acoperi nevoile oricărui tip de recipient, iar coada lor trebuie să fie răsucită, pentru a-ți permite să agiți ingredientele cu mai multă ușurință.

  Barman - lingurite

Găletușă și clește pentru gheață

Atât timp cât ai la îndemână gheață și poți să arunci cuburile în pahare fără efort, timpul necesar pentru prepararea fiecărui cocktail va fi mai scurt. De asemenea, această soluție este mult superioară din punct de vedere igienic, față de oricare altă modalitate de depozitare a gheții.

Suport pentru sticle

Fie că alegi un raft de perete din lemn sau un suport suspendat din inox, băuturile tale merită un loc în care să stea în deplină stabilitate, dar de unde să le poți lua cu ușurință.

Cameră frigorifică

Vinurile nu vor fi într-un loc mai bun decât într-o cameră frigorifică, unde are parte de cele mai bune condiții de refrigerare. Cu o capacitate de cel puțin 30 de sticle și cu o plajă de temperaturi cuprinse între 2 și 18 grade Celsius, o cameră frigorifică oferă și o priveliște atractivă pe bar, datorită ușii din sticlă și a iluminării interioare.

Care sunt cumpărăturile necesare pentru bar

Înainte de a-ți alcătui necesarul pentru bar, gândește-te ce anume îți place să bei în mod frecvent și ce preferă prietenii alături de care îți vei petrece serile de weekend. Nu cumpăra tot ce găsești la raft, iar dacă vrei să introduci o anumită băutură în colecție, ar fi bine să o testezi înainte de a o servi. Este inutil să blochezi un buget consistent, cumpărând sticle pe care nu le vei folosi niciodată și care vor depăși termenul de garanție.

Alege, în schimb, să dotezi barul cu principalele băuturi spirtoase, cum ar fi votcă, gin, tequila sau whisky. Nu trebuie să-ți lipsească vinul alb, vinul roșu, vinul rose, vermutul, brandy-ul, coniacul sau extravagantul triple sec. Pentru serile cărora vrei să le dai culoare și savoare aparte preparând cocktailuri, îți trebuie o cantitate consistentă de suc de merișoare, suc de mere, suc de roșii, suc de ananas, apă tonică și chiar cola.

Sfaturi pentru cum să servești

Fiecare băutură are povestea ei și pretinde un respect aparte, în funcție de caracteristicile ei cele mai importante. Vinul roșu se bea la temperatura camerei, iar cel roșu trebuie răcit, dar în niciun caz prin introducerea cuburilor de gheață în pahar sau prin depozitarea la frigider. Vinurile demiseci trebuie servite la o temperatură între 8 și 11 grade Celsius, iar cele dulci, demidulci și vinul spumant necesită o temperatură de 6-8 grade Celsius. Cea mai bună soluție este frapiera, care ajută lichidul din sticlă să-și coboare temperatura rapid, dar nu prea aproape de înghețare.

La fel ca vinul, whisky-ul este o băutură cu o îndelungată tradiție, a cărei aromă intensă merită să fie savurată din plin. Adăugarea cuburilor de gheață este primul obicei care trebuie să dispară din ritualul de savurare a whisky-ului, iar un pahar în formă de lalea va direcționa cel mai bine notele subtile ale băuturii către nas, chiar înainte de a sorbi. Amestecul whisky-ului cu sucuri este total exclus. Pentru un cocktail reușit, folosește votcă păstrată la congelator, iar ideal ar fi ca și paharele să stea la temperaturi foarte scăzute.

De ce să îți amenajezi un bar acasă

Fie că îți dorești să petreci liniștit momente plăcute alături de prietenii tăi și de familie sau că încerci să-ți transformi casa într-un loc și mai atractiv, amenajarea unui bar este o idee bună. Decorul unic pe care îl va aduce un bar în casa ta te va face să te simți și mai degajat la finalul unei săptămâni încărcate. În plus, în zilele de sărbătoare vei avea mereu la îndemână un loc numai bun pentru o petrecere cu gașca, fără să fii nevoit să faci o rezervare în oraș. În funcție de spațiul disponibil, amenajarea barului de acasă va fi mai mult sau mai puțin costisitoare.

Pașii pe care trebuie să-i urmezi

Dacă ai hotărât că îți trebuie un bar acasă, dar nu știi ce implică totul, începe de la nevoile pe care le vei avea pe termen lung și continuă cu micile detalii de finețe.

Alegerea locului

Cea mai potrivită cameră pentru a primi un colț atât de aglomerat este livingul. Ideală ar fi o încăpere de tip open space, care să îți asigure acces la bucătărie, pentru că vei avea nevoie de chiuvetă și de mașina de spălat vase. Desigur, dacă ai la dispoziție o cameră generoasă, poți îngloba aceste instalații în designul barului. Alte locuri prielnice pentru amplasarea barului sunt garajul sau pivnița, unde ai avantajul de a nu deranja ceilalți membri ai familiei, care se retrag mai devreme de la petrecere.

Alegerea tipului de bar

Chiar dacă un bar este în sine o apariție deosebită, care îi va lua prin surprindere pe prietenii tăi, poți să-l faci și mai atractiv, cu doar câteva artificii de design. Iată ce variante ai la dispoziție:

Barul de tip western

Lipsa spațiului dintr-o garsonieră dublă te-ar putea descuraja să-ți construiești propriul bar. Totuși, poți alege să-l delimitezi de restul camerei de zi cu ajutorul unor uși rabatabile, ca într-un veritabil Saloon texan. În loc de un bar propriu-zis, poți folosi un butoi de lemn, care îți permite să și stochezi băuturile în el.

 barman acasa bautura-online

Barul de tip cramă

Destinat spațiilor generoase, acest tip de bar are un pupitru masiv, scaune înalte și o vinotecă din lemn, pe peretele din spatele pupitrului. Suporturile pentru sticlele de whisky sunt generoase, iar sertarele cu ustensile de bar sunt plasate la vedere. Eleganța este cuvântul de ordine al acestui tip de bar.

barman acasa bautura-online

Barul contemporan

Designul minimalist este noul trend în amenajările interioare, iar un bar contemporan va ieși în evidență prin liniile simple și materialele moderne, precum oțelul, sticla, plexiglasul și lemnul vopsit. Dimensiunile compacte implică depozitarea sticlelor în spatele barului. Un plus la capitolul design este folosirea iluminării cu leduri plasate strategic, pentru ca atmosfera să devină cu adevărat specială odată cu lăsarea serii.

barman acasa bautura-online

Cu inspirația potrivită și cu suficient timp la dispoziție pentru a amenaja barul exact așa cum îți dorești, vei reuși să creezi în casa ta un punct de atracție de care să te bucuri mulți ani.

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie pe:
Etichete:
Postat în Altele De:
bautura-online.ro
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii