Cocktailuri cu Aperol: Reteta clasica si diverse variatii

Cocktailuri cu Aperol: Reteta clasica si diverse variatii

25.09.2017 14:13

Aperol, o băutură inventată acum un secol

Deși are aproape un secol de existență, Aperolul a devenit popular în ultimii ani și și-a câștigat în sfârșit locul binemeritat în topul celor mai cunoscute băuturi din lume.

 Descoperim împreună mai multe despre el și despre cum ar trebui să îl consumăm pentru a ne bucura de gustul lui la adevărata lui valoare.

 

Ce este Aperol

Aperolul este o băutură aperitiv cu origini în Italia. Băutura este în prezent produsă de compania Campari, însă nu trebuie confundat cu bitterul Campari, care este mai închis la culoare.

 Este o băutură cu un volum de alcool redus - de 11%, în Germania de 15% - ce are la bază mai multe plante. În ea găsim extract din portocale amare, gențiana, rubarbă și cinchona, dar și chinina, un extract din scoarța arborelui Quina. Chinina este ingredientul care îi conferă acel gust ușor amar, specific Aperolului.

 

Istoria Aperolului

Aperolul a fost inventat de frații Barbieri Silvio și Luigi, din Padova. A fost creat în anul 1919, dar a rămas în anonimat până în al Doilea Război Mondial, când tinerii italieni s-au îndrăgostit de gustul lui amărui.

 În anii 50, Aperolul a devenit și mai cunoscut, fiind perioada în care s-a născut și faimosul cocktail Aperol Spritz. Tot atunci a rulat în Italia și prima reclama la această băutură, în cadrul emisiunii televizat „Il Carosello”.

 Anii au trecut, iar băutura cu origini italiene a devenit tot mai cunoscută. Odată cu achiziția ei de către Gruppo Campari, Aperol a intrat într-o nouă eră, în care devine tot mai apreciat în întreaga lume.  

 

Culoare, gust, miros, cum recunoşti Aperolul

Aperolul este portocaliu, are un miros cu note de coajă de portocală şi ierburi aromatice, cu influenţe vanilate subtile și un gust ușor amărui, în care se ghicește aroma ierburilor pe care le are în componență. Interesant este că, în prezent, rețeta Aperolului este neschimbată, păstrându-se aceleași proporții și ingrediente ca cele folosite de frații Barbieri.

 

Cum se poate servi Aperolul

Deși cel mai cunoscut mod de a bea Aperolul este în forma Aperol Spritz, de fapt există mai multe moduri în care el poate fi băut. Îți arătăm câteva dintre ele:

Aperol simplu, o băutură pretențioasă

Băut simplu, Aperolul nu este pentru toată lumea. Gustul lui amărui nu încântă prea mulți băutori, însă asta nu înseamnă că nu trebuie încercat. Poate fi băut simplu, cu gheață și o felie de portocală, însă cu siguranță merită gustat și în diversele combinații care îi scot în evidență aromele.

Aperol Spritz, un cocktail la modă

Răcoritor, slab alcoolizat și cu un aspect rafinat, cocktailul Aperol Spritz a devenit în ultimii ani băutura omniprezentă la orice eveniment și petrecere cool. Combinat cu o altă băutură cu origini italienești, Prosecco, Aperol Spritz este o băutură potrivită deopotrivă pentru doamne și domnișoare, cât și pentru bărbați cool.

 

Prepararea celui mai bun Aperol Spritz

Rețeta de Aperol Spritz nu este deloc complicată și nu cuprinde prea multe ingrediente. În plus, se poate lucra și ochiometric, nu neapărat cu măsura pentru cocktailuri. Desigur, dacă îți dorești să savurezi băuturi pregătite ca la carte, o măsură nu ar strica. Îți arătăm care sunt secretele unui Aperol Spritz perfect:

 

Rețeta clasică a Aperolului Spritz

Un cocktail Aperol Spritz se prepară foarte simplu, din următoarele ingrediente:

 

  • 75 ml Prosecco

  • 50 ml Aperol

  • 25 ml Apă minerală

  • O felie de lămâie

  • Multă gheață

 

Pe înțelesul tuturor, rețeta arată cam așa:

 

Secretele celui mai bun Aperol Spritz

Ingredientele sunt puține la număr, cantitățile ușor de măsurat, așa că pentru un cocktail perfect din toate punctele de vedere, îți mai dăm următoarele indicații:

 

  • Cuburi mari de gheață sau gheață spartă pentru un Aperol reușit? Cuburi mari
  • Temperatura potrivită a ingredientelor pentru un Aperol perfect: Pentru că se folosește gheață din plin, toate ingredientele ar trebui să fie la temperatura camerei.
  • Paharul potrivit pentru a servi un Aperol perfect : Cel mai potrivit pahar pentru un Aperol Spritz este cel de vin, în formă de lalea.

Variații ale Aperolului Spritz clasic

Probabil varianta clasică ai gustat-o deja și se află de ceva vreme pe lista cu cocktailuri preferate, însă există și câteva variații pe care ar trebui să le încerci neapărat. Uite ce îți propunem:

 

Aperol-Grapefruit Spritz

Pentru acest cocktail amesteci: 

  • 50 ml suc de grepfruit

  • 50 ml Prosecco

  • 25 ml Aperol

  • Gheață

  • Puțină coajă de grepfruit

Veneto Spritz, un Aperol Spritz cu vin alb

Un Veneto Spritz se prepară cu: 

  • 50 ml vin alb (Pinot Grigio, de preferat)

  • 50 ml Aperol

  • 50 ml apă minerală

  • Gheață

  • 1-2 măsline verzi

Aperol Spritz cu apă tonică

Un cocktail mai complex, dar cu un gust cu totul special, combinația dintre Aperol, gin și apă tonică este o experiență în sine. Se prepară din:

  • 30 ml gin

  • 15 ml Aperol

  • 70 ml apă tonică

  • Boabe de ienupăr

  • Coajă de portocală

  • Câteva picături de suc de lime

  • Rozmarin

Aperol spritz cu cidru de mere

În Danemarca, Aperol Spritz a primit o interpretare aparte și se prepară din:

  • 75 ml cidru de mere

  • 50 ml Bourbon

  • 25 ml Aperol

  • Felii de măr

Rețete de cocktailuri cu Aperol

Dincolo de Aperol Spritz și toate interpretările sale, putem prepara cu Aperol și alte cocktailuri. Iată câteva exemple:

Girovita, un cocktail cu Aperol si lichior de caise 

Ca să pregătești deliciosul cocktail Girovita, ai nevoie de:

  • 45 ml Aperol

  • 25 ml lichior de caise

  • 3 felii de castravete

  • 5 ml sirop simplu (făcut din apă şi zahăr)

  • Frunze de mentă

  • Puțin suc de lămâie

  • Apă tonică suficientă cât să completezi paharul

Paper Plane, un cocktail cu Aperol şi bourbon

Un mix masculin, cu personalitate, Paper Plane se prepară cu:

  • 25 ml Bourbon

  • 25 ml Aperol

  • 25 ml suc proaspăt de lămâie

Aperol Gin Punch, un cocktail perfect pentru zilele de vară

Răcorește-ți zilele de vară cu acest cocktail, care, deși e mai complicat de făcut, e absolut divin. Într-un bol de punch pune:

  • 5 pahare de Gin

  • 3 pahare de Aperol

  • Un pahar de Yellow Chartreuse

  • Un pahar de suc de lime

  • 2 pahare de suc de grepfruit

  • Un pahar de suc de portocale

  • O sticlă de vin spumant

  • Feliile de la două portocale

  • Gheață

2-1-2, un cocktail cu Aperol, tequila şi suc de grapefruit

Un cocktail cu personalitate, pe care îl prepari cu:

  • 45 ml tequila

  • 25 ml Aperol

  • 45 ml suc proaspăt de grepfruit

  • Gheață

Cocktail de Aperol și bere

E foarte gustos și îl prepari cu:

  • 50 ml bere Ale

  • 30 ml Aperol

  • 30 ml suc proaspăt de lămâie

  • 20 ml suc de ananas

Ce spui? Te-am convins să combini Aperolul în mai multe moduri? Pe care dintre cocktailuri vrei să-l încerci primul?

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Distribuie pe:
Postat în Cocktailuri De:
bautura-online.ro
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii