3 rețete simple de bere – învață să-ți prepari singur berea acasă

3 rețete simple de bere – învață să-ți prepari singur berea acasă

01.03.2018 13:44

Este clar faptul că pasiunea se află la baza procesului de preparare a berii artizanale, urmată de răbdare și perseverență. Rezultatul este unul deosebit, care nu va face decât să îi convingă și pe ceilalți și să îi transforme în adepți.

 

 

Ce este de știut despre berea artizanală (de casă)

Consumul berii artizanale a devenit un adevărat fenomen, în special în Statele Unite unde s-au stabilit peste 6.000 de berării producătoare până la momentul actual. Iubitorii de bere au devenit din ce în ce mai interesați de gustul puternic al berii artizanale astfel încât acest tip de producție a luat amploare, făcându-și loc și pe piața românească.

 

Deși industria berii artizanale este încă la început în România, românilor li s-a deschis apetitul așa că este foarte posibil ca aceasta să crească, mai ales datorită artizanilor români care s-au pus pe treabă și experimentează cu diferite rețete.

 

Ce înseamnă, de fapt, berea artizanală

Berea artizanală este berea fabricată în cantități reduse după rețete și metode tradiționale. Cu alte cuvinte, metoda de fabricare nu este mecanizată, berea nu conține aditivi sau conservanți iar producătorii pot să experimenteze cu rețetele pentru a produce gusturi unice. Aici și diferența față de berea produsă în cantități industriale. Berea artizanală este produsă prin fermentație naturală deci aroma este mai puternică, mai naturală și conține mai puțin acid.

 

Numită și craft beer, berea artizanală se pregătește într-o micro-berărie, sau microbrewery ceea ce înseamnă că are o capacitate redusă, de aici și cantitatea redusă pe care o poate produce. În producția de bere artizanală accentul se pune pe calitate nu pe cantitate, asta deoarece gustul este cel mai important iar profitul este întotdeauna pe al doilea loc.

 

Berile ce se pot fabrica în casa pot fi blonde, brune, negre, arămii, sau beri de tip Ale, Pale Ale sau India Pale Ale, IPA, Lager, Stout, Wheat sau Pilsner. Practic, poți reproduce o mulțime dintre tipurile de beri existente pe piață și produse de profesioniști în domeniu.

 

Ingredientele de bază și ustensilele de care ai nevoie ca să  faci o bere bună acasă

cum prepari bere acasa

 

Pentru fabricarea berii artizanale, începătorii își pot cumpăra un kit de bere și un echipament de bază de pe site-urile de de specialitate, inclusiv cele din România. Un echipament pentru începători conține:

 

  • un fermentator gradat cu capac ermetic și dop

  • un sifon telescopic care controlează curgerea berii în procesul de îmbuteliere

  • supapă de evacuare a CO2 (airlock)

  • un hidrometru

  • un termometru cu scală C/F

 

În plus, ai putea avea nevoie de următoarele accesorii:

  • un cilindru de măsurare în care poți colecta bere și unde poți introduce hidrometrul sau densimetrul pentru a afla starea de fermentare a berii tale

  • un dispozitiv pentru umplerea sticlelor ce funcționează împreună cu sifonul și care te ajută să torni ușor fără oxigenare suplimentară berea

  • capsator pentru capace și capace metalice de tip crown

 

Kitul de bere conține must de bere deshidratat, format din extract de malț, drojdie de bere și hamei la care se va adăuga apă și zahăr în funcție de rețetă. Deoarece calitatea apei diferă în funcție de regiune, este recomandat să se folosească apă filtrată sau apă plată cu conținut scăzut în săruri minerale. Poți folosi apa de la robinet doar dacă este fiartă și răcită în prealabil.

 

Nu uita de igienizarea echipamentelor

Pentru a evita contaminarea berii, vei avea nevoie să igienizezi întregul echipament. De obicei se utilizează dezinfectant de tip VWP cu care poți steriliza echipamentul și accesoriile de plastic dar și sticlele. Pentru acest tip de dezinfectant trebuie să folosești apă călduță. Este nevoie de 1-2 lingurițe de dezinfectant la fiecare 5 L de lichid. Clătește foarte bine tot echipamentul care a intrat în contact cu dezinfectantul.

 

Iată și etapele fabricării berii de casă

Kit-ul de bere te va ajuta să treci peste lungul proces de fabricare a mustului de bere. Cu ajutorul kitului, va trebui doar să rehidratezi mustul în anumite condiții. Iată ce trebuie să faci:

 

  • Pune punga cu extractul de malț în apă caldă pentru 15 minute, pentru a înmuia malțul lichid din interiorul ei

  • După cele 15 minute golește conținutul pungii în fermentator

  • Adaugă apă fierbinte (în jur de 70°C) în fermentator și amestecă bine lichidul rezultat pentru ca tot malțul să se dizolve complet.

  • Odată dizolvat malțul, amestecă și agită bine mustul de bere pentru 1-2 minute, pentru a asigura o oxigenare bună a lui și, implicit, un start rapid al fermentării.

  • Umple fermentatorul folosind un amestec de apă caldă și rece așa încât, la final, lichidul din fermentator să aibă o temperatură între 20°C și 25°C

  • Dacă temperatura mustului din fermentator este în intervalul specificat anterior adaugă drojdia presărând-o peste toată suprafața berii.

  • Pune capacul și asigură-te că este foarte bine închis. Umple până la jumătate supapa de CO2 cu un amestec de apă și introdu această supapă în gaura din capacul fermentatorului până la punctul la care nu mai poate intra.

 

Amestecul se lasă la fermentat între 5 și 7 zile apoi berea se pune în sticle și se adăugă puțin zahăr în fiecare, conform rețetei. Pune capace la sticlele de bere cu ajutorul dispozitivului de capsat. Amestecul se lasă din nou la fermentat timp de 5 zile într-un loc cu o temperatură constantă între 20°C și 25°C.

 

Este bine de reținut ca berea de casă să nu se stocheze în PET-uri, pentru că nu păstrează bine acidul în interior și odată deschisă, trebuie consumată foarte repede.

 

Berea se poate bea și înainte de terminarea perioadei de maturare însă gustul nu este cel mai bun. După perioada de maturare berea se va limpezi iar gustul va deveni cel specificat de producător. În funcție de condițiile de păstrare, berea artizanală are o garanție de 6-7 zile.

 

3 rețete de bere cu care nu poți da greș ca începător

În cazul în care nu vrei încă să investești în echipamentul pentru fabricarea berii artizanale, poți prepara berea în propria bucătărie cu ajutorul unei rețete de bază și doar câteva modificări. Iată câteva dintre ele.

 

1. Rețeta simplă de bere de casă

Ingrediente:

  • 500 g de malț

  • 20 g de hamei

  • 1 kg de zahăr

  • un cub de drojdie

  • 12 l de apă

 

Cum se prepară:

  • Pune cei 12 litri de apă într-o oală, după care adaugă malțul și hameiul și lasă totul sa fiarbă la foc mic

  • Lasă compoziția pe foc acoperită vreo 2-3 ore, până ce cantitatea de lichid scade

  • Lasă apoi compoziția la răcit până ce ajunge la temperatura camerei

  • După ce se răcește lichidul, strecoară-l într-un alt recipient folosind o sită și câteva bucăți de tifon pentru ca băutura sa fie limpede

  • Adaugă 800 g de zahăr în compoziție, amestecând ușor

  • Cele 200 g de zahăr rămase pune-le pe foc la caramelizat, apoi toarnă o cantitate mică din lichidul preparat peste pasta obținută. Amesteca bine și toarnă în oala cu bere

  • Lasă la răcit o perioada scurta de timp, apoi adaugă și drojdia dizolvată

  • Toarnă berea de casă în sticle cu ajutorul unei pâlnii, lăsând câțiva centimetri liberi sub dop

  • Depozitează sticlele intri-un loc răcoros și lasă băutura să fermenteze câteva zile

2. Reteta de bere de casă cu 1% alcool

Ingrediente:

  • 20 grame pelin

  • jumătate de cub drojdie de bere

  • 2 kg zahăr brun

  • 20 litri apă

  • o lingură de hamei



Cum se prepară:

  • Pelinul se toacă mărunt și se pune la fiert în cei 20 litri de apă împreună cu zahărul

  • Se lasă la foc mare până începe să fiarbă, apoi se reglează focul pentru o fierbere constanta timp de aproximativ o oră

  • Se adaugă și hameiul și se lasă să mai fiarbă 30 de minute

  • După fierbere se lasă să se răcească până când amestecul ajunge la 20 grade C

  • Amestecul apoi se strecoară, se adaugă drojdia de bere și apoi se lasă la fermentat în recipientul de fermentare maximum o săptămână

  • După fermentare se trage berea în sticle prin sifonare și se mai lasă încă 2 săptămâni la întuneric pentru limpezire și carbonare

3. Rețeta de bere de casă cu cafea

Ingrediente:

  • 30-35 l de apă

  • 200 g cafea

  • 2 bucăți de porumb

  • 1 kg orz ars

  • 2 kg zahăr

  • puțin hamei

  • drojdie

 

Cum se prepară:

  • Cafeaua, porumbul, orzul și hameiul se fierb în clocot timp de 3 ore

  • După ce amestecul se răcește, adaugă zahărul și drojdia, amestecă-le bine și toarnă-le într-un butoi. Fixează capacul și așază butoiul într-un loc răcoros.

Cum deguști berea de casă

Ultimul pas este desigur degustarea berii. Ai grijă la sedimentele așezate pe fundul sticlei în urma fermentației secundare. Toarnă încet berea din sticlă în pahar și ai grijă să nu tulburi sedimentele. Acum vei putea simți diferitele arome datorită ingredientelor proaspete din compoziție.

Este vremea să împarți roadele muncii tale cu prietenii. După ce ai așteptat atâta timp, nu mai rămâne decât să te bucuri de berea răcoritoare și de ce nu, să începi deja următoarea șarjă.



Sursa foto: shutterstock.com

Distribuie pe:
Postat în Bere De:
bautura-online
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii